Herkese merhaba. 24 yaşında bir hukuk öğrencisiyim. Birkaç ay önce majör depresyon tanısı aldım. Hayattan bir gram zevk almıyorum. Ölmekten başka hiçbir şey istediğim yok. Hoş, zaten istesem de olmuyor ya. Ne bir işimin rast gittiği var, ne istediğim bir şeyin olduğu. Öyle ya, olmadığı yetmezmiş gibi bir de sanki benle alay edercesine olmuyor. Bu hayatın bana vereceği hiçbir şey yok. Çalışıp çabaladım bu yaşıma kadar ama ortaya hangi neticeyi çıkartsam hayat başıma yıktı. Kendimi ne zeki hissediyorum, ne yetenekli, ne saygın birisi, ne de dış görünüş olarak olumlu. Kafası basmayan, insanların hiç saygı duymadığı, acıdığı, beceriksiz, çirkin bir hilkat garabesi gibi hissediyorum. Aldığım her nefes sanki boşa tüketilen oksijen gibi. Bir şey istemeye dahi yüzüm yok çünkü olmayacak. Belli ki bu hayat benden razı değil ama ben de ondan razı değilim. Hah başardım dediğim ne varsa ilk fırsatta tepeme çalan hayatın nesinden razı olayım? Antidepresanlarımı bile kullanasım yok. Sadece uyumak istiyorum. Kalkmamacasına. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Yaşamayı İstememek: Nedenleri ve Baş Etme Yolları
Yaşamayı İstememek
Yaşamaktan keyif almama hali, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen ciddi bir sorundur. Yaşamak istemeyen kişiler, derin bir üzüntü, umutsuzluk ve değersizlik duyguları yaşayabilirler.
Nedenleri
Yaşamayı istememenin birçok nedeni olabilir, bunlar arasında:
- Kronik hastalıklar ve ağrı
- Depresyon ve anksiyete gibi akıl sağlığı sorunları
- Finansal zorluklar veya işsizlik
- Travma veya istismar
- Yalnızlık ve izolasyon
Baş Etme Yolları
Yaşamayı istememek ciddi bir sorundur ancak baş edilemez bir sorun değildir. Yardım mevcuttur ve bu duygularla baş etmene yardımcı olacak adımlar atabilirsin.
- Profesyonel Yardım Al: Bir terapist veya danışman, yaşam isteğinin eksikliğinin altında yatan nedenleri belirlemene ve baş etme mekanizmaları geliştirmene yardımcı olabilir.
- Kendine İyi Bak: Uyku, beslenme ve egzersiz gibi temel ihtiyaçlarına özen göstermek, zihinsel ve fiziksel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Sosyalleş: Arkadaşlarınla, ailenle ve sevdiklerinle zaman geçirmek, yalnızlık ve izolasyon duygularını azaltabilir.
- Anlamlı Etkinliklere Katıl: Hayır kurumlarında gönüllü olma, hobiler edinme veya yeni beceriler öğrenme gibi anlamlı etkinliklere katılmak, yaşamına bir amaç duygusu katabilir.
- Olumlu Kişilerle Çevrelen: Destekleyici ve olumlu arkadaşlar ve aile üyeleri, yaşamayı istemediğin zamanlarda sana yardımcı olabilir.
Sonuç
Yaşamayı istememek, baş edilemez bir sorun değildir. Profesyonel yardım alarak, kendine iyi bakarak ve anlamlı etkinliklere katılarak, bu duyguların üstesinden gelebilir ve daha tatmin edici bir yaşam sürebilirsin.