Şimdi Ara

Yatay Geçiş hakkındaki tek ve son konum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
2
Favori
934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yatay geçişler ile ilgili çok fazla mesaim oldu ve bu bilgileri bir konuda toplamak istedim belki birilerinin işine yarar.

Arkadaşlar her şeyden önce şunu söylememe izin verin ; yatay ve dikey geçişler Türkiyedeki üniversite sistemindeki ciddi sistem açıklarıdır. Bunun tek nedeni vardır ; öğrenciler yatay geçiş olayını zor veya imkansız sanıp kafadan eliyorlar, başvuran 3 - 5 kişi de pek rekabet olmadan istediği üniversiteye geçiyor. Bu top tier üniversitelerde bile böyle.

@note

Hangi üniversiteye,hangi bölüm için başvuracaksınız başvurun İngilizce sınav tarihi ile yatay geçiş başvuru tarihine iyi bakın ve başvurudan önce ingilizce yeterlilik belgesini edinin.

Ben ekonomi girişliyim o yüzden ekonomi üzerinden bazı güzel örnekler verebilirim ;

-Bilgi Ekonomi'den Boğaziçi'ne 4 kişi 2015-2018 arasında

-İTÜ Ekonomi'den Boğaziçi İktisat'a (Bu olay 2018 de oldu pandemiden bir önceki sene, 3 kişilik kontenjan vardı ve sadece 2 kişinin başvurusu kabul edilmişti. ).

-Celal Bayar siyasetten Boğaziçi Siyaset'e

-Yıldırım Beyazıd İktisat --> Odtü İktisat.

-Çeşitli taşra üniversitelerinden İtü && Odtü İktisat'a .

Arkadaşlar bu kadar kolay olmasının tek sebebi az başvuru olması, İTÜ İktisat mesela, 3 kontenjan açılıyordu biz gidip sorduğumuzda 2 kişi başvurmuştu, o an gidip başvuruyu versem geçebiliyordum.

Burada uzun uzun yazmayacağım dikkat etmeniz gereken kısım, her üniversitenin ingilizce yeterlilik prosedürü ve o bölümün yatay geçiş için istediği şartlar ayrıdır.

Mesela ben Boun İktisat baya araştırmıştım, bazı dersleri almanızı istiyor calculus 1 2, normalde çoğu iktisat fakültesinde verilmez, onun yerine daha soft mat dersleri verilir (math for economists gibi) , veya tyt ayt net sayınızın belli bir sayının üstünde olmasını istiyor, gibi vb, bunları araştırmanız lazım. Odtü ve İtü'de iktisat için böyle şeyler yoktu fakat mühendislikler için olabilir mesela, her şey değişebilir tek yapmanız gereken araştırmak.

Size kendi hikayemi anlatayım ; ben Bilgi Ekonomi tam burslu 2018 girişliyim İTÜ Ekonomi istiyordum, ve küçük bir fark ile kaçmıştı, daha sonra yatay geçişi araştırmaya başladım. İTÜ'ye kolaylıkla geçebilirdim, fakat boun gözüme çarptı ve ona da bir göz atayım dedim ve ne göreyim daha önce Bilgi'den 4-5 kişi geçmiş , birkaçıyla konuştum 3.8-3.9 civarı ortalamalar vardı, hadi ortalama koyup bouna geçeyim dedim. 3.96 ile kapadım ilk seneyi (hem de Calculus 1'i bounda özel öğrenci olarak aldım bahar döneminde, kısmen bir dönemlik boun öğrencisiydim o dönem pandemi patlak verdi BB ile verdim boundan aldığım Calculus 1 dersini) fakat boun ekonomi ilk kez pandemi nedeniyle kontenjan açmadı yatay geçiş için, (bu yıl yine açmadı bu arada çok garip, her sene en az 4 açardı.). Tabi yatay geçiş kontenjanları henüz açılmamışken buept'e yani bounun ingilizce yeterlilik sınavına girip A'yı yapıştırmıştım, daha sonra kontenjan açmadılar ve ben mecburen bu işten vazgeçtim. Ekonomiden de teorik olduğu için biraz bunalmıştım ve İTÜ Ekonomi'den de bu nedenden dolayı soğumuştum. Hem yazılıma da büyük ilgim vardı en iyisi Bilgi'de kalıp cmpe ile çaplamaktı, hem normal şartlarda tam burslu cmpe okuyacak sayısal puanını yapamazdım.

Tüm bunlara rağmen sizi şu konuda uyarmak istiyorum; üniversite planınızı geçiş üzerine yapmayın her an bir şeyler olabiliyor, benim hikayemde gördüğünüz gibi hiç kafada olmayan bir şey , bir pandemi çıkıyor ve yatay geçiş kontenjanı açılmıyor. Veya buna benzer başka bir saçmalık ta yaşayabilirsiniz bu nedenden dolayı her ihtimale hazırlıklı olun ve geçişe göre bir plan çizmeyin. Gireceğiniz yere girin, eğer aklınızda varsa geçiş işini sonra planlayın.

Böyle işte, demem odur ki Ekonomi'den örnek verirsem , herhangi bir özele girip 3.5 civarında ortalama yaparsanız İTÜ ve ODTÜ iktisat garanti idi. Gerçekten böyle, inanmıyorsanız yatay geçiş sonuçlarına bakın, adayların hangi üniversitelerden kaç ortalama ile geldiğini görebiliyorsunuz :)

Mühendisliklerde durum bu kadar kolay mı bilemiyorum fakat 3.5 civarında bir ortalamayla en kötü istanbul marmaraya geçilir diye tahmin ediyorum.

Dikey geçişte de manyak örnekler var, 2 yıllık programlama mı ne okuyup dikey ile boun cmpe ye geçen bile var.

That's all , yazılacak çok şey var ama inanın yazasım yok ve uğraşamayacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestofmath -- 9 Ağustos 2021; 1:51:26 >

• Hocam ben seni itü ekonomi diye biliyordum 2018’de mi 2019’da mı ne buralardaydın eskilerden birisini görmek güzel. Bu arada ben de yatay yapacağım ama itüye hangi ünilerden geçtiklerini göremedim. Merkezi ile geçiş olduğundan belki olabilir onu bilemem ama ortalama ile geçişin linki varsa bırakabilir misin sana zahmet, açıkçası merak ettim nerelerden geçtiklerini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows Xp -- 9 Ağustos 2021; 1:36:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam yaklaşık 15-20 puan önde olduğum bir ybs bölümüne myp ile başvurdum. Sizce kesin gelir mi ? başvuru az vs. dediniz ya ondan merak ettim. Kontenjan 15i geçen sene 9 kişi kabul almış ama kaç kişi girmiş bilmiyorum.

Ben hiçbir zaman kesin gözüyle bakmadığım için, böyle başvuru az falan dediğiniz için moralim yerine geldi .D

(bende ybs okuyorum bu arada, aynı bölüme geçiş)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-45D1DBC07 -- 9 Ağustos 2021; 1:41:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Windows Xp

Hocam ben seni itü ekonomi diye biliyordum 2018’de mi 2019’da mı ne buralardaydın eskilerden birisini görmek güzel. Bu arada ben de yatay yapacağım ama itüye hangi ünilerden geçtiklerini göremedim. Merkezi ile geçiş olduğundan belki olabilir onu bilemem ama ortalama ile geçişin linki varsa bırakabilir misin sana zahmet, açıkçası merak ettim nerelerden geçtiklerini.

Selam hocam, evet burada az bağırmamıştım itü ekonomi diye :) , itü geçiş sonuçlarını bir süre sonra kaldırıyor hocam duyurularda görülmüyor, boun öyle değil mesela duyurularda geriye doğru gittikçe eski sonuçlara ulaşılabiliyor, mail atarsanız belki dönerler size yada arşiv felan bir yerde saklanıyor olabilir.

• Seninkiyle onun alakası yok hocam bana kontenjanını söylersen yardımcı olabilirim .

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-45D1DBC07

hocam yaklaşık 15-20 puan önde olduğum bir ybs bölümüne myp ile başvurdum. Sizce kesin gelir mi ? başvuru az vs. dediniz ya ondan merak ettim. Kontenjan 15i geçen sene 9 kişi kabul almış ama kaç kişi girmiş bilmiyorum.

Ben hiçbir zaman kesin gözüyle bakmadığım için, böyle başvuru az falan dediğiniz için moralim yerine geldi .D

(bende ybs okuyorum bu arada, aynı bölüme geçiş)

myp'de hiçbir problem yok, hocam.

• bestofmath kullanıcısına yanıt

Hocam hatta şeyi de ekleyin bence ilk mesaja itü ;ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerin hazırlık sınavını normal bir üniversite gibi ciddiye almıyor evet ama başvuru yaparken o belgeyi önceden almak gerekiyor, çoğu üniversite gibi (Boun hariç o da önceden sınava girmeni istiyor) başvuru sonucundan sonra hazırlık sınavına sokmuyor maalesef bunu bizzat bu sene yaşadım :) .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Windows Xp W kullanıcısına yanıt

15 hocsm

• Hocam 4-5 açmaları gerekiyor %30 kuralı sebebiyle ve genelde bu sayı fazlasıyla yeter sizin de 15-20 puan yüksek olmanız sebebiyle bence net gelir .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows Xp -- 9 Ağustos 2021; 1:49:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Windows Xp

Hocam hatta şeyi de ekleyin bence ilk mesaja itü ;ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerin hazırlık sınavını normal bir üniversite gibi ciddiye almıyor evet ama başvuru yaparken o belgeyi önceden almak gerekiyor, çoğu üniversite gibi (Boun hariç o da önceden sınava girmeni istiyor) başvuru sonucundan sonra hazırlık sınavına sokmuyor maalesef bunu bizzat bu sene yaşadım :) .

Çok doğru hocam, zaten gelenlerin yarısı böyle eleniyordur "aa sınav geçmiş neyse sağlık olsun" gibi bir şey oluyor heralde :D

• bestofmath kullanıcısına yanıt

Hocam son cümle benim :))) üç gün önce her şey hazır oturdum başvuruya dil yeterliliği kısmını boş geçmeye izin veriyor normalde iyi kabul olunca girerim derdim prosedür çoğu yerde öyle olduğu için ama Allah içime sıkıntı verdi aradım öğrenci işlerini kapanmasına son 10 dk kala adam yok geçemezsin dedi inanmadım kavga ettim hatta sonra yine aradım bu sefer başkası çıktı o da öyle deyince ammman zaten puanım tutuyordu geçmiş artık diye kapadım itü sistemini .

normal açtıkları kontenjan 47 mi 45 mi neydi hocam.

15 dediğim myp için açılan.

hatta 12miş yanlış söylemişim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-45D1DBC07 -- 9 Ağustos 2021; 2:9:37 >
  • https://forum.donanimhaber.com/kurumlar-arasi-yatay-gecis-hakkinda--150092645

Bençm konuma da bakar mısınız

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Diğer şekilde de rahat gelirdi şimdi %10000000 gelir .

teşekkürler hocam, sağ olun.

inşallah belgelerde sıkıntı çıkmaz.

• Hocam siz de bir konuma baksanız, yorumunuzu merak ediyorum. Xp hocam tatmin etti ama sizi de dinlemek isterim

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.