Yeni pc almak istiyorum. Ufak bir araştırma sonrası 20.000₺ olarak planladığım bütçeye uygun pek bir şey kalmadığını gördüm piyasada bu yüzden limitimi 35.000₺ olarak güncelledim. Ekran kartı olarak kesinlikle B580 düşünüyorum. İşlemci için 7500f harici f/p önerilere açığım. İşlemciyi yüksek tutmak istiyorum çünkü genellikle Rust / R6S / TheFinals vb. competitive tarzda oyunlar oynayacağım yüksek oranda. Ara sıra da olsa 2k oyunlara da yönelebilirim ancak dediğim gibi yüksek oranda competitive oynamak için kullanacağım. Render vs. farklı işlemler için kullanmayacağım yalnızca oyun için kullanılacak. Anakart için de önerilere açığım. Sistemin kesinlikle geleceğe dönük olmasını istiyorum çünkü ufak ufak geliştirmeler yapacağım sürekli. Ram olarak ddr5 2x16 cl36 6000mHz yeterli olacaktır diye düşünüyorum hem şimdi hem de ilerisi için. Rust oyununu bilenler için işlemci ve ram'e aşırı fazla yüklenen bir oyun ne yazık ki. Ve stabil bil oyun performanı için +120fps istiyorum. Monitör henüz almadım ancak 144 veya 16hZ Buna yönelik sorularım şunlar; 1) R5 9600 çıkışını beklemeli miyim yoksa 7500f alsam yeterli olur mu? B580'in alt seviye cpularda çok fazla darboğaz yaptığı söyleniyor ne yazık ki. 2) Anakart konusunda 2 adet m2 slotu olması ve bu slotlardan en azından birisinde heatsink bulunması ana kriterim. Ve ileriye yönelik olması açısından 7200mHz destekli anakart modellerine yöneleceğim muhtemelen. 3) Cpu cooler / psu / kasa için her türlü f/p tavsiyelere açığım. 4) B580 almalı mıyım yoksa bir sonraki nesil beklenmeli mi? Ne zaman çıkar? 5) İleride 7600x3d olarak işlemciyi güncellemeyi düşünüyorum. Bu yüzden buna uygun f/p air cooler tavsiyeleriniz nelerdir? 6) 7500f yerine biraz daha zorlayıp direkt olarak 7600x3d almak mantıklı mı yoksa şimdilik 7500f yeterli olur mu? |
Yeni sistem için öneri (R5 9600 vs 7500f?)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
-
Sorduğum sorulara detaylı bir cevap aramasam forumlara yazmazdım. Aralarındaki farkları ve buna bağlı hangisinin seçilmesinin daha mantıklı olacağını nedenleriyle birlikte öğrenmek için buradayım. Aircooler tarafında ikisi arasında nasıl bir performans farkı mevcut, 200₺ farka değer bir durum var mı ortada ve ikisi de 7600x3d'yi soğutma konusunda yeterli olur mu? ssd konusunda w/r speed haricinde ne gibi farklar oluyor, neye göre karar verilmeli?
-
Yeterince bilgilisin parçaları iyi seçmişsin ancak b580 olayını bir daha düşün ekran kartlarında benim en dikkat ettiğim konu fps başına fiyat konusu yabancı bir kanal 20 kadar oyundan ortalama alıp fps per cost oranı yapıyor b580 bu sırada nerede bakmak lazım tamam güzel kart ama sonuçta intel biraz beklemekte fayda var he alırsan kesinlikle hata değil ama söylemek istediğim daha iyisi olabilir mi.Bu fiyat bandında kesinlikle ciddi değerlendirilecek bir kart ama acaba rtx 4060ti zorlanmalı mı.
Cpu konusunda hazır sistemlerde 7500f iyidir ancak kendin alacaksan r5 7600 alman daha iyi olacaktır aradaki fiyat farkına değecektir.
Anakart konusunda fazla masraf yapma popüler ddr5 6000mhz bir anakart gayet yeterlidir geleceğe yönelik olsun diye x serisine gerek yok a serisinede düşme b serisi orta seviye birşey yeter
Ram olarak 16x2 6000 üstü ram alabilirisin ram çok önemli değil ufak bir araştırmayla f p en iyisini bulursun şu an patriot venom iyi diye biliyorum
Psuya önem ver markası belli 750w gold veya üstü bir psu al şu an nzxtnin 7502 gold bir modeli çok uygun diye biliyorum
Cpu cooler olarak sıvı soğutmaya sakın yönelme çift kule veya tek kulede olur hava soğutma al bu bütçede sıvı soğutma israf olur thermalright sipirit çift kule 1.5k civarı olması lazım.
kasa ise mesh herhangi bir kasa al ikinci elden ucuza getir estetiktir sonuçta kendine 1k bütçe belirler herrinden hava alan metal kutunun içine koy geç.
-
Anakart konusunda kesinlikle b650 serisine bakıyorum ancak çok fazla seçenek var ve aralarındaki farklara pek hakim değilim.
Bu anakart için 4 adet usb3.2 portu ve 2 adet m2ssd slotu bulunması çok cazip açıkçası. wifi destekli bir anakarta ihtiyacım yok. Eskilerden kalma usb wifi adapter mevcut elimde ancak yine de ethernet kablosu ile kullanacağım wifiadapter güzel bir performans sağlamazsa -ki sağlayacağını sanmıyorum-
psu ve kasayı ayrı ayrı değil de bulduğum en ucuz, önü mesh 80+ bronz sertifikalı kasayı almayı düşünüyordum.
Ram konusunda Patriot markasını daha önce duymamıştım.
2x16 yerine 1x32 alıp ileride aynısından alarak sistemi yükseltmeye müsait tutmayı düşünüyorum. Ddr5'te ddr4'te olduğu gibi singlech/dualch farkı çok mühim olmadığı söyleniyor.
B580 konusunda evet şuan için fazlasıyla eksiği olan bir kart ancak grafik ağırlıklı oyunlar oynamıyorum. Rust, Rainbow6Siege, The Finals çoğunlukta olacak şekilde oynayacağım oyunlar çok nadiren grafik tabanlı olacak. Zamanla kartın 4060ti'dan bile iyi performans verebileceğini -hatta bazı durumlarda şuanda bile veriyor- de düşünürsek f/p açısından b580'den emin sayılırım.
-
cpu için de arada çok bir fiyat farkı yok. 7600 ile 7500f arasında ciddi bir performans farkı var mı? şimdilik 7500f alıp sonrasında 7600x3d yükseltme yapmak daha cazip görünüyor ancak 7600 alırsam buna gerek kalmadan 3-4 yıl kadar idare eder mi? Rust cpu ve ramin içinden geçen bir oyun ve 1-2 yıllık güncelemeler sonrası pek yeterli kalacağını düşünmüyorum.
-
Ustteki mesaj kalabalik olmasin alinti gelirse aciklarim diye bisey yazmadim.
35 liralik butceye simdilik 7600x3d almayi bilemedim,ikisi benzer sogutma, x3d islemcilere 360mm sivi sogutma lazim diyende var , baktigin zaman bu cift kule sogutmalar 240mm benzeri .
9600x bile kagit ustunde 7500fden %5-10 perf farki var.
Ssd de dramli olmasi daha iyi butce varsa bide qlc-tlc olaylari var omur farki oluyor, bazilari mesela belli bi doluluktan sonra hizi dusuyo vs belli modellere bakmakta fayda var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n201 -- 11 Şubat 2025; 9:40:55 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
7600x3d hemen değil de en az 1 yıl kadar sonra düşünüyorum. 7500f şuan için oldukça yeterli gibi görünüyor araştırdığım kadarıyla. 9600x bile 7-8% civarı fark sunarken 3d teknolojisi l3'e yüklenen oyunlar için gerçekten çok büyük bir nimet. B580, 7600x3d ile darboğaza düşer mi ondan pek emin olamıyorum açıkçası ama öyle bir durum olursa da daha sonrasında da onu değiştiririm diye düşünüyorum, sonuçta b580 de zaten giriş seviyede bir gpu. qlc-tlc nedir hiçbir fikrim yok açıkçası. Doluluk konusunda da 1tb yetersiz geliyordu önceden. O yüzden 1tb sed + elimde bulunan 1tb hdd veya 1tb şimdilik idare edip sonrasında 2. slota da 512 veya 1tb ekleme yapmayı düşünüyorum. x3d için kule tipleri yeterli oluyor deniyor genelde ama hangisini seçmem gerek ondan emin değilim. Sonrasında tüm parçaları değiştirmek durumunda kalmak istemiyorum yetersiz kalırsa.
Bir de ssd için anakartta heatsink bulunmasının etkisi ne derecede?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aytgg -- 11 Şubat 2025; 9:52:35 >
-
7600x3d ye darbogaz yapacaksa ne alacan baska 9800x3d mi.
Tlc ssd bakacaksin, sn580-nv3-exceria g3 gibi hepsinin fiyatlari benzer zaten, dramli dersen 3400 civarina kc3000-renegade tabi simdilik gerek yok gibi.
Kule tipi sogutucu o iki thermalright modeli fp.
Heatsink olsa iyi olur tabi m2 icin,tabi ssd modelide fark ettirir bunda.
Senin bu dediklerine uyan min anakart b650m-k
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n201 -- 11 Şubat 2025; 10:3:25 >
(Heatsink mevcut, dp port yok, pcie5.0 for m2)
(Heatsink yok, dp port mevcut, pcie4.0 for m2)
arada 350₺ gibi cüzi bir fark mevcut. Hangisini tercih etmek daha doğru olur?
-
7600x3d ile darboğaz yaparsa cpuyu değil gpuyu değiştireceğim demek istemiştim aslında 😅 Anakart modellerindeki b650'den sonra gelen harflerin anlamları nedir? m-k-p gibi? Ssd konusunda şimdiye kadar hep Samsung tercih etmeye çalıştım çok ciddi fiyat farkları olmadıkça. kc3000'te kronik bir sıkıntı vardı diye hatırlıyorum.
-
O vakit geldiginde bakarsin islemciye,b650m yaziyorsa micro atx boyut olarak, -p/s falan yaziyorsa modeller iste ozellikler degisir, -r/k olanlar giris seviye (İlk mesajda 2 tane gaming plus anakart attim biri micro atx digeri atx mesela)
Duz samsung 980 alacagin paraya kingston renegade alirsin,kc3000 kullanan var sorunsuz tabi ikisinin fiyat yakin renegade alinabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n201 -- 11 Şubat 2025; 10:16:14 >
Arada 350₺ gibi bir fark mevcut karşılığında ise Kingston pcie4, Samsung pcie5
-
Dram yok bunda , ztn oyunda da gen 3 ssd bile alsan farki hissetmezsin,tabi karar senin.
Ki bu direkt gen 5 ssd degil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n201 -- 11 Şubat 2025; 10:48:59 >
B580 ile Ryzen 5 7500F (6/12) Core İ5-12400F (6/12) , Core İ5-13400F (6+4/16) işlemcili sistem toplayabilirsin
işlemciyi 9600/X yaparsan uzun vadede iyi olur
-
13rd ve 14th gen intel cpular kronik sıkıntılı deniyor. Ki amacım am5 soket alarak ileriye dönük geliştirmeye müsait bırakmak sistemi. İntel soket tipini 2026’da tekrar değiştirecek. 9600x değil dr 9600 çıkmasını beklemek mantıklı olur mu 7500f yerine?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Şuan piyasadaki ryzen 9000 serisi 7000 serisinden pekte farklı değil 7500f in 150 fps aldığı bölümde 7600-7600x-9600x bunlarda en fazla 155-160 fps alır bununda sana faydası yok cebine zararı çok.
b580 alacaksan eğer oynadığın oyunlardaki performansına bak rakip kartlarla.
anakart olarak 7500f için okadar uçmaya gerek yok
bu anakart yeterli
www.n11.com
Gigabyte B650M S2H AMD B650 6400 MHz (OC) DDR5 Soket AM5 mATX Anakart Fiyatları ve Özelliklerihttps://www.n11.com/urun/gigabyte-b650m-s2h-amd-b650-6400-mhz-oc-ddr5-soket-am5-matx-anakart-44706682?magaza=magic&utm_source=comp_epey&utm_medium=cpc&utm_campaign=epey_genelanakart üzerindeki m2 soğutucusuna okadar takılma ben 6 senedir 970 evo m2 kullanıyorum daha 50 derece üstünü görmedi kendi soğutucusuda yok anakarttada yok
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaos_3492 -- 11 Şubat 2025; 21:2:21 >
-
https://www.amazon.com.tr/ASUS-PRIME-B650M-K-Anakart-B650/dp/B0C6HWFZ56?th=1
Anakart olarak bunu düşünmüştüm. Hem heatsink hem de pcie5.0 desteğinin olması aradaki 1.500₺ farka değecektir diye düşünüyorum. Ayrıca s2h olan sizin belirttiğiniz modele ek olarak usb3 gen2 portları da mevcut. Her ne kadar çok mühim olmasa da güzel bir avantaj olacaktır.
Cpu konusunda söylediklerinizi destekler çok fazla şey gördüm o yüzden 7600 veya 9600 için fiyat farkına değeceğine ben de ikna olamıyorum. Teşekkürler fikirleriniz için.
B580 gpu için 10.000₺'ye bir arkadaş ile anlaştık yarın alacağım. Ram olarak da aşağıdaki ramler için 4.500₺'ye anlaştık sıfır yurtdışı ürünü
-
Amacın fikir alışverişi yapmak değil. Sadece kendi fikirlerini onaylayacak destekleyici birini istiyorsun. Boşuna başkalarının vaktini çalma. Seçtiğin parçaları, zaman içinde kalite yönünden görürsün
İyi forumlar.
-
kurmak istediğinize benzer bir sistem kurdum yaklaşık 4 gün önce , ekran kartı alamadım şimdilik o sebeple oyun anlamında yorum yapmayacağım , ben 7500f ile 7600 arasında kalmıştım ilk aşamada ama arada çok fark yok ,ben 7600 deki entegre görüntü biriminden dolayı tercih edecektim ama izlediğim incelemelerde bu birimden kaynaklı fazla watt tüketimi var gibi geldi ve stabiliteyide etkileyebilir düşüncesi ile 7500f aldım , daha sonra ise fiyatlar oturunca 7800x3d ye geçmeyi düşünüyorum , zaten 7500f en 7600x3d çok aşırı bir fark oluşturmaz yani değmez diye düşünüyorum
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X