Şimdi Ara

yeniçerilere osmanlı dağıldıktan sonra ne oldu? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
149
Cevap
4
Favori
9.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: 41,5

quote:

Orijinalden alıntı: gezegen100

quote:

quote:

tamam ama o adamlara ne oldu. soyları nasıl devam etti?

yada şöyle sorayım. onların soyundan gelenler kimlerdir? nerede yaşarlar?

Bu soru saçma bir soru yeniçeriler bir ırk, bir aile değil ki,polis teşkilatının soyundan gelenler kim sorusuyla aynı mantık sonuç olarak saçma .

yanlış. yeniçerilerin neredeyse tamamı balkanlardan gelmiştir. slav ve grek kökenlidir çoğu.

Yeniçeriler, Padişah’a bağlı Kapıkulu Ocakları’nın piyade kısmıdır. Osmanlı Devleti’nin sınırlarının genişlemesi ile, kuruluşundan bir süre sonra çocukların 8-18 yaşlarında alınarak bir asker yetiştirilmesi (devşirme) ile oluşturulmaya başlanmış, 17. yy’dan itibaren tekrar müslümanlardan da Acemi Ocağı’na alım yapılmaya başlandı.

Hala demek istediğimi anlamadın ve demek istediğini net bir şekilde anlatamadın.

aslında sanırım ben anlatamadım. yeniçerilerin devlete baş kaldırmalarının sebebi bazı ırk meseleleri idi. ancak bunu başka sebeplerle kamufle ediyorlardı. sonuçta bunlar ne olduklarını çok iyi bilen ve nereden geldiklerini de unutmamış bir noktada milliyetçi kişilerdi. doğal olarak yeniçeri ocağı dağıldıktan sonra bir arada yaşamaya devam ettilerini tahmin ettim. tahminim doğru mu onu merak ediyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mehmedaltair

Arkadaş yazmış zaten.

2. Mahmud hepsini kışlalarına toplayıp kışlaları topa tuttu. Yani adamlar zaten 1700 lü yıllarda bitti.
    Ayrıca yeniçeriler evlenmezdi zaten yasaktı ne soyu

o dönemde sadece yeniçeri ocağı kapatıldı. bir yeniçeri katliamı yapılmadı. sadece yetkileri ellerinden alınarak "hadi evlerinize gidin" dediler. onlarda birileri ile evlenerek aileler kurdu ve bir arada yaşadılar. peki nereye yerleştiler? soyları nerede devam etti? işte merak ettiğim bu.

Katliam yapılmadığına emin misin? Çünkü okuduğum bütün kitaplarda böyle bir olay var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• evlenmeleri yasakti. super asker mantigi iste. hicbiseye baglanmadan yasamakti amaclari. sonradan bozuldular tabi.

ayrica ne soyu. osmanli evet balkanlardan aliyomus bunlari ama oyle bi soy olarak degil. fiziksel olarak guclu ve yakisikli olanlardan seciyolarmis.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

tamam ama o adamlara ne oldu. soyları nasıl devam etti?

yada şöyle sorayım. onların soyundan gelenler kimlerdir? nerede yaşarlar?

Bu soru saçma bir soru yeniçeriler bir ırk, bir aile değil ki,polis teşkilatının soyundan gelenler kim sorusuyla aynı mantık sonuç olarak saçma .

yanlış. yeniçerilerin neredeyse tamamı balkanlardan gelmiştir. slav ve grek kökenlidir çoğu.

Yeniçeriler, Padişah’a bağlı Kapıkulu Ocakları’nın piyade kısmıdır. Osmanlı Devleti’nin sınırlarının genişlemesi ile, kuruluşundan bir süre sonra çocukların 8-18 yaşlarında alınarak bir asker yetiştirilmesi (devşirme) ile oluşturulmaya başlanmış, 17. yy’dan itibaren tekrar müslümanlardan da Acemi Ocağı’na alım yapılmaya başlandı.

Hala demek istediğimi anlamadın ve demek istediğini net bir şekilde anlatamadın.

aslında sanırım ben anlatamadım. yeniçerilerin devlete baş kaldırmalarının sebebi bazı ırk meseleleri idi. ancak bunu başka sebeplerle kamufle ediyorlardı. sonuçta bunlar ne olduklarını çok iyi bilen ve nereden geldiklerini de unutmamış bir noktada milliyetçi kişilerdi. doğal olarak yeniçeri ocağı dağıldıktan sonra bir arada yaşamaya devam ettilerini tahmin ettim. tahminim doğru mu onu merak ediyorum.

Şimdi anladım ne demek istediğini maalesef bu konuda yeterli bilgim yok.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

Arkadaş yazmış zaten.

2. Mahmud hepsini kışlalarına toplayıp kışlaları topa tuttu. Yani adamlar zaten 1700 lü yıllarda bitti.

o dönemde sadece yeniçeri ocağı kapatıldı. bir yeniçeri katliamı yapılmadı. sadece yetkileri ellerinden alınarak "hadi evlerinize gidin" dediler. onlarda birileri ile evlenerek aileler kurdu ve bir arada yaşadılar. peki nereye yerleştiler? soyları nerede devam etti? işte merak ettiğim bu.

Katliam yapılmadığına emin misin? Çünkü okuduğum bütün kitaplarda böyle bir olay var

şöyle eminim. sadece direnen bir bölük öldürüldü. diğerleri o bölüğün mensuplarının ölümünden sonra direnişten vazgeçti ve silahlarını teslim etti. o son başkaldırıyı geçen sene okumuştum. sonuçta bir katliam olmadı. hatta onlara bazı topraklar verilip tarıma teşvik edildiklerine dair şeylerde okudum. zeytinliklerden bahsediyorlardı.

• quote:

Orijinalden alıntı: benisecbeni

yeniçeri insanın kendine yakışanı giymesidir.

Bi bitmediniz be
  • bu konuda aydınlatabilecek bir tarihçi veya tarih bilgisi olan arkadaş var mı?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Arkadaş yazmış zaten.

şöyle eminim. sadece direnen bir bölük öldürüldü. diğerleri o bölüğün mensuplarının ölümünden sonra direnişten vazgeçti ve silahlarını teslim etti. o son başkaldırıyı geçen sene okumuştum. sonuçta bir katliam olmadı. hatta onlara bazı topraklar verilip tarıma teşvik edildiklerine dair şeylerde okudum. zeytinliklerden bahsediyorlardı.

1826 yılında kaldırılmıştır, kaldırılma olayı ise topçu zabiti tarafından tüm yeniçeri kışlaları top ateşine tutulmuştur kışlaları yerle bir olmuştur toprak verilme söz konusu olduğunu pek zannetmiyorum ama bilmiyorum

• benim 7 göbek yeniçeri agasiydi istegini sor

• kışlaların yıkılması içinde yeniçeriler varken yıkıldığı anlamına gelmiyor. sadece organizasyon şeması dağıtıldı. eğitim sistemi bozuldu. tabi yanlış bildiğim konularda olabilir. sonuçta okuduklarım internetten ve kitaplardan. yanlış bilgi varsa o da düzeltilirse memnun olurum.

şunu merak ediyorum. bu yeniçeriler sonraki aşamalarda diğer slav ve grek kökenli osmanlı vatandaşlarını devlete karşı örgütledi mi? sonuçta bunlar askeri eğitim almış kişilerdi ve böyle bir geleneği isterlerse birkaç nesil boyu taşıyabilirler. osmanlıya karşı devletin son deminde ilk isyanın balkanlarda çıkmış olması bir tesadüf müydü? bundan yeniçerilerin taşıdığı geleneklerin rolü neydi? merak ediyorum.

kitapta tavsiye edebilirsiniz aslında. o da olur. yani devşirmelere sonra ne oldu? neler yaptılar? gibi soruları cevaplayan bir kitap olabilir.
  • Simdi olgunlastilar artik ceri domatesi degiller

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeniçerilerin pek çoğunun öldürüldüğü bilinir. Ve hatta yeniçerilerin karargahı topa tutulduğuna göre kurtulan var mıdır bilinmez. Sonuçta her bölgede ayrı bir yeniçeri ocağı yoktu ve 2.Mahmut büyük ihtimalle hepsini bitirmek için askerleri bir şekilde toplamıştır, sonrada öldürmüştür.

Ayrıca hayatımda hiç duymadım, "işte benim soyum 200 yıl önce yeniçeriydi" gibi laflar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kırmızı Pervane

Yeniçerilerin pek çoğunun öldürüldüğü bilinir. Ve hatta yeniçerilerin karargahı topa tutulduğuna göre kurtulan var mıdır bilinmez. Sonuçta her bölgede ayrı bir yeniçeri ocağı yoktu ve 2.Mahmut büyük ihtimalle hepsini bitirmek için askerleri bir şekilde toplamıştır, sonrada öldürmüştür.

Ayrıca hayatımda hiç duymadım, "işte benim soyum 200 yıl önce yeniçeriydi" gibi laflar.

bilemiyorum. belkide soyları bir balkan ülkesinde devam ediyordur. koskoca osmanlı. coğrafyası genişti. nereye gönderildiklerini veya onlara nerede toprak verildiğini de bilemiyorum. ancak bildiğim tek bir şey var. yeniçerilerin çoğu öldürülmedi. çoğu silah bıraktı. çok azı öldü.

• Arkadaşım sen önce yeniçeri nedir onu öğren sen şu an rütbesiz erin sülalesini merak ediyor musun? yada onbaşı yüzbaşı binbaşının?
  • quote:

Orijinalden alıntı: A ®h Pozitif

eskiçeri olarak hayatlarını sürdürüyorlar

Metrobüsdeyim.Sesli güldüm

• quote:

Orijinalden alıntı: A2ad

Arkadaşım sen önce yeniçeri nedir onu öğren sen şu an rütbesiz erin sülalesini merak ediyor musun? yada onbaşı yüzbaşı binbaşının?

bilmiyorsam işte öğretirsin. bunların soyu birdi. aynı coğrafyadan devşirildiler. hiç berberi yeniçeri duydun mu? veya fars yeniçeri var mıydı? siyahi yeniçeri var mıydı? yoktu. hepsi slav ve grekti. tabii ki başlarında olan adam sarayın adamıydı ama kendileri öyle değildi.
  • Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi yeniçeri ocağı bir ırk değil askeri bir sistemdir.

Senin sorunu günümüzün sorusuyla sorarsak ne kadar saçma olduğunu anlarsın

"Jandarma Özel Harekat'ın soyu nedir ?"

• quote:

Orijinalden alıntı: killerjackal

Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi yeniçeri ocağı bir ırk değil askeri bir sistemdir.

Senin sorunu günümüzün sorusuyla sorarsak ne kadar saçma olduğunu anlarsın

"Jandarma Özel Harekat'ın soyu nedir ?"

hiç alakası yok söylediğinle. osmanlı bir ulus devlet değildi. ancak yönetim biçimi uluslara ve dinlere göreydi. yeniçerilerde osmanlı tebası olan bir ulusun mensuplarından oluşuyordu. günümüzdeki kavramlarla o dönemin kavramlarını karşılaştıramazsın. mantık çok farklıdır.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Kırmızı Pervane

Yeniçerilerin pek çoğunun öldürüldüğü bilinir. Ve hatta yeniçerilerin karargahı topa tutulduğuna göre kurtulan var mıdır bilinmez. Sonuçta her bölgede ayrı bir yeniçeri ocağı yoktu ve 2.Mahmut büyük ihtimalle hepsini bitirmek için askerleri bir şekilde toplamıştır, sonrada öldürmüştür.

bilemiyorum. belkide soyları bir balkan ülkesinde devam ediyordur. koskoca osmanlı. coğrafyası genişti. nereye gönderildiklerini veya onlara nerede toprak verildiğini de bilemiyorum. ancak bildiğim tek bir şey var. yeniçerilerin çoğu öldürülmedi. çoğu silah bıraktı. çok azı öldü.

Bilemiyorum. Ben hiç bir yerde o tarz bir şey okumadım. Ayrıca kendini padişahın yerine koy, kim kanser yapan tümörün tamamını atmak varken bir kısmını yok eder sadece?

• quote:

Orijinalden alıntı: A ®h Pozitif

eskiçeri olarak hayatlarını sürdürüyorlar

Çok sağlamdı bu
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.