Şimdi Ara

yeniçerilere osmanlı dağıldıktan sonra ne oldu? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
149
Cevap
4
Favori
9.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Vaka-i_Hayriye

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • konuyu biraz daha açalım.

osmanlı zamanında gerçekten türk soylu olanlar aynı zamanda dindar müslümanlardı. dinsiz veya islam düşmanı türk yoktu. türklük islam ile özdeşleşmişti. bu yüzden türk islamın kılıcıdır diyorlardı.

yeniçeriler ise türk değildir ve islamdan da hoşnut değildi. slav ve grek kökenliydiler. hristiyanlara ve hristiyanlığa sempati duyuyorlardı. atalarına özlem ve bağlılık duyuyorlardı.

merak ettiğim şu. osmanlının son dönemlerinde bazı türk milliyetçiliği akımları çıktı ancak bu akımlar diğerlerinden farklıydı. bunlar islam düşmanı, avrupa hayranı olanlar tarafından yayılıyordu. ancak gerçekte türklerin islam düşmanı olması söz konusu olamaz. islam ile türk aynı bedendeydi. bu islam düşmanı türkçülük akımlarını çıkaranar gayrıtürklerdi. yani aslında türk soylu değillerdi. türklüğü islama karşı bilinçli olarak bir koz olarak kullanmaya çalışıyorlardı.

asıl amaçları osmanlıyı yıkmaktı. osmanlının temelinin islam olduğunu ve bu temeli sarsarlarsa osmanlının yıkılacağını biliyorlardı. işte bu gayrıtürkler tarafından yürütülen türkçülük akımının yeniçerilerin soyundan gelenler tarafından yürütülüp yürütülmediğini merak ediyorum.

sonuç olarak gerçek türkler dindar ve islam dinine sonuna kadar bağlı ve islamın sancağını taşımaktan onur duyan bir milletti.

işte anlamadığım şey nasıl olur da osmanlının son zamanlardında avrupa ve hristiyanlık hayranı, islam düşmanı türkçülük akımları çıkabilir? böyle mantıksız bir şey olur mu? demek ki bu akımları çıkaranlar aslında türk değildi. türkmüş gibi görünüp türklerin sahibi olduğu koca bir imparatorluğu yıkmaya çalışıyorlardı.

işte merak ettiğim bunların doğru olup olmadığı.

• quote:

Orijinalden alıntı: gezegen100

quote:

Orijinalden alıntı: xmiralay

tamam sen yeniçeri soyundansın

hayır ben türküm. yeniçeriler türk değildi. merak ettiğim osmanlıyı yıkanlardan bazılarının onlar olup olmadığı.

osmanlıyı yıkan içerdeki sorunlara dışardan çözüm getirme gayretidir
  • quote:

hangi memleketlerde yeniçeriler yaşıyordu? kimdi bunlar? sonra ne olarak anıldılar? şu an onların soyundan gelenler nerede yaşıyor? hadi bakalım.

A haber kanalında eski defterler programında bu konu incelenmişti internetten izleniyor hangi bölüm tam olarak bilmiyorum ama vaka-i hayriye olması lazım oradan bakabilirsin
  • Birinizin dediği birinizi tutmuyor. Kimse kaynak vermiyor. Üstüne üstlük kendi yorumlarınızı katıyorsunuz milletin iyice kafasını karıştırıyorsunuz. Nasıl bir tarih anlayışıdır bu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sistemin Kurbanlarıyız -- 14 Ağustos 2012; 15:25:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: f.gulteki

quote:

hangi memleketlerde yeniçeriler yaşıyordu? kimdi bunlar? sonra ne olarak anıldılar? şu an onların soyundan gelenler nerede yaşıyor? hadi bakalım.

A haber kanalında eski defterler programında bu konu incelenmişti internetten izleniyor hangi bölüm tam olarak bilmiyorum ama vaka-i hayriye olması lazım oradan bakabilirsin

bir bakayım o programa. merak ettim. bilgi için teşekkürler.
  • Adım atsak sedat pekerin yeğenine denk geliyoruz sen yeniçeri diyorsun.
  • 3.Selim ve 2.Mahmut döneminde yeniliklerin önündeke en büyük engeldi Yeniçeriler...
    Nizamı- Cedit ocanığını 3.Selim kurmuş yeniçeriler tepki gösterince ocak kapatılmışır
    Yine 2.Mahmut Sekban-I Cededi ocağını kurmuş,kurulması Yeniçerilerin tepkisine sebep olmuş ve kapatılmıştır.Daha sonra Ekşıncı Ocağı kurulmuş,buraya seçilen askerler Yeniçerilerden oluşturulmuştur,Onlarda tepki koyup isyan edince 2.Mahmut komple Yeniçeri ocağını ortadan kaldırmıştır...
    Benim hatırladığım böyleydi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ürüng ayıg toyon -- 14 Ağustos 2012; 16:44:43 >
  • şuan yarısı izmirde, yarısıda bir siyasi partinin içinde
  • quote:

Orijinalden alıntı: A ®h Pozitif

eskiçeri olarak hayatlarını sürdürüyorlar

• Osmanlı'yı anlatan en ayrıntılı kitap olan Alphonse de Lamartine'in Osmanlı Tarihi eserinde 2. Mahmut'la alakalı kısımda yeniçeriler için yazdıklarını yolluyorum okursun. Özetle 3 binden fazlasını Sultan Mahmud öldürmüş, gerisi de sağa sola kaçmış.

yeniçerilere osmanlı dağıldıktan sonra ne oldu?
  • Yeniçerilerin kaldırırmasında birçok neden vardı.İlk büyük bir askeri teşkilattı ve bu nedenle istedikleri zaman kendi aralarında örgütlenip veya yeniçeri başı isyanıyla istediklerini yaptırabilmektedirler.
    2. olarak İstanbulu koruyan ordulardan biriydi ve bu sebeple çok rahat saray basıp devrim yapabiliyorlardı.Tam olarak bilmesemde 5-6 padişahı indirmişlerdir (ama tam sayısını bilmiyorum)bunlardan biride Genç Osman'dı.bu padişah yeniçerileri kaldırmak istemekteydi bunu sadece annesi bilmekteydi ama tabi anneside bunu yayınca(ben böyle biliyorum) yeniçerilerin kulağına gider ve sarayı basıp bütün askerleri öldürüp Genç Osmanı tutuklarlar tabi çoğu İstanbuldaki asker yeniçeri ve diğer askerler sancak beylerinin yanında olduğu için askeri bir müdahale olmamıştır.Genç Osman bundan çok korkmuştır ve Yeniçeri başına gitmiştir yeniçeri başı(ağası) bile askerleri yatıştıramamıştır (bzı yerlerde ikna edilmedi diye yazılmıştır yeni çeri ağalarının).ve söylenenlere göre Genç Osmanı oradan geçen bir insanın eşeğinin üstüne oturtup halkın önünden ibreti alem olsun diye geçirmişlerdir ve sonundada yedikulede idam edilmiştir fakat 2.Mahmut Yeniçerilere mesafe koymuştur koruma olarak onları çok tercih etmemiştir bu sebeple saray basılmaları önlenmiştir ve sonunda gizliden gizliye yeniçeri ocağını kaldırmışlardır .

• Osmanlı Düşmanı olan bir topluluk burası.Buraya bu soruyu sormakla hata ettin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: errgin

Osmanlı'yı anlatan en ayrıntılı kitap olan Alphonse de Lamartine'in Osmanlı Tarihi eserinde 2. Mahmut'la alakalı kısımda yeniçeriler için yazdıklarını yolluyorum okursun. Özetle 3 binden fazlasını Sultan Mahmud öldürmüş, gerisi de sağa sola kaçmış.

yeniçerilere osmanlı dağıldıktan sonra ne oldu?

gönderdiğin için teşekkürler. ancak yeniçeriler burada bahsi geçen gibi kısa sürede bastırılabilecek türden bir birlik değildi. burada anlatılan ölüdürülen isyan bölüğüdür. diğerleri yine orada söylediği gibi sindiler. benim okuduğum da jason goodwin'in the janissary tree ve rise and fall of janissaries gibi kitaplarda anlattığı şuydu.

2. mahmut yeniçerileri devirmeden önce birçok hazırlık yaptı. çeşitli istihbarat çalışmaları yaptı. önce onlar içinde ayrılıklar çıkmasını sağladı. tam olarak birlik olamamaları için aralarında husumet olan yeniçeri komutanlarını göreve getirdi. ardından onların silahları genelde hafif silahlar olması itibariyle mısırda konuşlanmış olan ağır silahlarla donanmış bir birliği istanbula çağırdı. bu birliğin çağırılması yeniçerilerde bir kıpırdanmaya sebep olsa da komutanların arasında husumet olması reflekslerini zamanlı vermelerini engelledi. böylece birlik istanbula ulaştığında 2. mahmut emri verdi ve yeniçerilerin bütün karargahları ve eğitim merkezleri yerle bir edildi. karşılarında ağır silahlarla donanmış birlikleri gören çoğu yeniçeri geri çekildi ancak bir kısmı başkaldırdı. başkaldıranlar ölürken geri çekilenler padişaha bağlılıklarını aflarını isteyen bir mektup gönderdi. padişahta silahları bırakmaları karşılığında affedileceklerini ve onları tarımsal alanlara yönlendireceğini söyledi.

kısaca 2. mahmut çok zeki bir padişahtı. böyle fevri ve bir anlık kararla onları bitirmedi. adım adım süreci planladı ve işledi. başarılı da oldu.

keşke o geri kalanları da öldürseydi. onları tarım alanlarına yönlendirmeseydi. merhameti sonra osmanlının başına bela oldu.

• hacım sen olayları pek bi yanlış biliyorsun. tamam yeniçerilerin çoğu slavlardan ve balkanlardan devşirmeydi ama tamamı da değil ve üstelik sen islama karşı birini islam devletine askerin yapar mısın hayır. osmanlının yükselme ve duraklama dönemi yönetim sistemleri de mükemmele en yakın yönetim sistemleri olarak görülüyor, hatta amerikalı araştırmacılar yanlış bilmiyorsam osmanlı arşivlerini en çok turlayan insanlar ve bu konuda da sıkça çalışıyorlar diye biliyorum. kısacası bu kadar basit bi saçmalığı beklememelisin.

neyse öncelikle devşirmeler müslüman doğmadılar ama müslüman oldular. devşirme sistemine göre daha ufak çocukken yurtlarından alınıp önce belli ailelerin yanında veya saraylarda türk örf,adetlerini ve islamı öğrenirler. sonrasında da belli okullarda yetiştirilirler, acemi oğlan olarak başlarlar ardından yeteneklerine göre sınıflandırılırlar. kimisi savaşçıhem yeniçeriler değil tek devşirme olanlar. nerdeyse biçok yönetici ve önemli şahsiyet devşirmedir. mimar sinan kayserili ermenilerden gelir mesela. ama sonra devşirilmiş, askeri okullarda eğitilmiş, önce yeniçeri sonra zemberekçibaşı ardından başmimar olmuştur. gene sokullu mehmet paşa devşirmedir, önce kaptanı deryalık sonrasında sadrazamlık yapmıştır.

gelelim bi diğer hatana, vakayi hayriyeye... yeniçeri ocağı kaldırılmadan 18 yıl önce sekbanı cedit ordusunu kurmuştu II. mahmut. sadrazam da yeniçeri cüzdanlarını satın alıyordu. bu cüzdan ne dersen açıklayayım: yeniçeriler bu cüzdan denen şeyleri üstlerine göstererek maaş alıyorlardı. bu cüzdanlar zaman zaman ocakla hiç alakası olmayan insanların eline de geçiyordu ve sadrazam bunların hepsini satın alıp ortadan kaldırmaya çalışınca isyan ettiler. topkapıyı kuşattılar. defterdarı saray önünde parçaladılar. sekbanı cedit zor kaldırdı kuşatmayı. ve mahmutun hükümdarlığının 17 yılı ince bi çizgide geçti, 17 yıl boyu yeniçerileri kaldırmayı planladı. işte bu kuşatmadan 17 yıl sonra eşkincileri kurdu, yeniçeriler gene isyan etti. bu sefer mahmut sancağı açtırdı ve bütün halkı ve orduyu yeniçerilere karşı savaşa çağırdı. yeniçeriler isyan ettikleri etmeydanındaki kışlada sıkıştılar. mahmut hepsini top ateşini tutturdu. kaçanmaya çalışanları avladılar.büyük çoğunluğu tutuklandı. şimdi bi düşün; sen 17 yıl boyu bu adamları ortadan kaldırmaya çalış o kadar uğraş sonra da kalk bu tutukladıklarının hepsine git aynı civarda toprak ver, bu mümkün mü ya? kısacası öyle sandığın gibi bi yerde toplu olmaları mümkün değil. muhtemelen hepsi osmanlı topraklarının belli yerlerine dağıtılmıştır. belki çok az bi kısmı orduda ayak işlerine felan verilmiştir.

ha ama şu olabilir, eğer bi kaçı balkanlara gönderildiyse (ki sanmam, muhtemelen hepsi daha kontrol altında olan anadoluda tutulmuştur) belki çıkan isyanlarda rol üstlenmeye çalışmış olabilirler ama bu anca böyle aşırı kurgu tarih romanlarında olacak şey bana sorarsan. balkan isyanları çoğunlukla rus ajanlarının bölge halklarını içeriden dürtüklemesiyle başlatılmıştır..

• Tarihci konuya bekleniyor
  • Hatta padişahlardan biri yeniçerileri ortadan kaldırıp Türkmenlerden oluşan bir ordu kurmak istemiştir ama başarısız olmuştur.
  • bunları tanımanın çok basit bir yolu var aslında. islamiyet için "arap dini" diyen biri varsa o bu yeniçerilerdendir. o dönemde islamiyete onların taktığı isim buydu. yüzyıllar boyunca da bu yeniçeri deyişi söylene geldi. tabi söyleyenler de onların soyundan gelenlerdi. onlar için batı bütün yüksek değerleri taşırken, kendi yaşadıkları devletin düşüncesi "arap dini"ydi. bildiği vatan hainiydiler. tam ve gerçek birer vatan haini. düşmana sempati duyan ve onunla ittifak yapmaya her an hazır insanlar düşünün. işte onlar yeniçerilerdi.
  • quote:

bunları tanımanın çok basit bir yolu var aslında. islamiyet için "arap dini" diyen biri varsa o bu yeniçerilerdendir. o dönemde islamiyete onların taktığı isim buydu. yüzyıllar boyunca da bu yeniçeri deyişi söylene geldi. tabi söyleyenler de onların soyundan gelenlerdi. onlar için batı bütün yüksek değerleri taşırken, kendi yaşadıkları devletin düşüncesi "arap dini"ydi. bildiği vatan hainiydiler. tam ve gerçek birer vatan haini. düşmana sempati duyan ve onunla ittifak yapmaya her an hazır insanlar düşünün. işte onlar yeniçerilerdi.

çok yanlış biliyorsun bence. mimar sinan ve sokullunun çıktığı yerin vatan haini yetiştireceğini sanmam. vatan haini olsalar bile mensup oldukları dine öyle demezler. kendi atalarımız ve selefimiz hakkında bilgileri edinmek için batılıların romanlarını okumanı tavsiye etmem, zira adamlar seni kendine kışkırtırlar ve kendi bildiklerini veya bilmeni istediklerini yazarlar. otur biraz da türk yazarlardan oku derim. daha devşirme sistemini bilmiyorsun yani...

• quote:

Orijinalden alıntı: sigma6

quote:

bunları tanımanın çok basit bir yolu var aslında. islamiyet için "arap dini" diyen biri varsa o bu yeniçerilerdendir. o dönemde islamiyete onların taktığı isim buydu. yüzyıllar boyunca da bu yeniçeri deyişi söylene geldi. tabi söyleyenler de onların soyundan gelenlerdi. onlar için batı bütün yüksek değerleri taşırken, kendi yaşadıkları devletin düşüncesi "arap dini"ydi. bildiği vatan hainiydiler. tam ve gerçek birer vatan haini. düşmana sempati duyan ve onunla ittifak yapmaya her an hazır insanlar düşünün. işte onlar yeniçerilerdi.

çok yanlış biliyorsun bence. mimar sinan ve sokullunun çıktığı yerin vatan haini yetiştireceğini sanmam. vatan haini olsalar bile mensup oldukları dine öyle demezler. kendi atalarımız ve selefimiz hakkında bilgileri edinmek için batılıların romanlarını okumanı tavsiye etmem, zira adamlar seni kendine kışkırtırlar ve kendi bildiklerini veya bilmeni istediklerini yazarlar. otur biraz da türk yazarlardan oku derim. daha devşirme sistemini bilmiyorsun yani...

ben biliyorum demedim. hatta bunlar doğru mu? şeklinde sordum dikkat edersen. yeniçeriler benim atam değil. benim atam müslüman ve dindar türklerdir. yeniçeriler slav ve grek çocukları.

eskiden başarılı bir proje olduğunu ancak sonradan içlerinde yükselen milliyetçilik akımının artık onları ne hale getirdiğini de önce yazdıklarımda ifade ettiğimi görebilirsin.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.