Şimdi Ara

yeniçerilere osmanlı dağıldıktan sonra ne oldu? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
149
Cevap
4
Favori
9.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Güzel soru.Tasfiye edildiklerini biliyorduk ama sonrası hakkında bilgimiz yoktu.Araştrılası bir konu...
  • bir de bektaşilerin yeniçerlerden geldiğini iddia edenler var. bu da yanlış. bilakis yeniçeriler bektaşilere emanet edilmişti. bektaşilerle yeniçeriler arasında bir akrabalık bağı yoktur. bektaşi tekkelerinde islam eğitimi veriliyordu. yeniçerilerde bu tekkelere dini eğitim almaları için gönderilirdi. bağlantı bundan ibarettir. yani bektaşiler yeniçerilere islam dini eğitimi verdi.

bektaşiler yeniçerilerden gelmedir demek konuyu hiç bilmemekten ileri gelir. bektaşiler çoğunlukla orta anadolu kökenli insanlardır. yeniçerilerle aralarında bir akrabalık yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gezegen100

quote:

Orijinalden alıntı: mehmedaltair

Arkadaş yazmış zaten.

2. Mahmud hepsini kışlalarına toplayıp kışlaları topa tuttu. Yani adamlar zaten 1700 lü yıllarda bitti.
    Ayrıca yeniçeriler evlenmezdi zaten yasaktı ne soyu

o dönemde sadece yeniçeri ocağı kapatıldı. bir yeniçeri katliamı yapılmadı. sadece yetkileri ellerinden alınarak "hadi evlerinize gidin" dediler. onlarda birileri ile evlenerek aileler kurdu ve bir arada yaşadılar. peki nereye yerleştiler? soyları nerede devam etti? işte merak ettiğim bu.

Seninde yazdığın gibi evlerine

• quote:

tamam ama o adamlara ne oldu. soyları nasıl devam etti?

yada şöyle sorayım. onların soyundan gelenler kimlerdir? nerede yaşarlar?

yeniçeriler meyvelerin cherry boyundandı, çok nadir bir türdü, birkaç yıl pasta yiyerek yaşamsal faalitylerine devam ettiler ama en sonunda mamutlarla birlikte nesilleri tükendi. kaf dağının ardında son yeniçerinin yaşadığı ve nirvanaya ulaştığı söylenir.
  • Hocam bir defa yeniçeriler arasında milliyetçilikten bahsetmek pek mümkün değil bana kalırsa. Çünkü milliyetçilik Fransız İhtilalinin sonucunda ortaya çıkan bir fikir akımı(1789). Yeniçeriler 1826'da ortadan kaldırılıyor ancak yeniçeri isyanlarının geçmişi çok daha eskiye gider bildiğin gibi. 1789-1826 arasındaki dönemde milliyetçiliğin etkisi vardır belki ona bir şey diyemem.
    Yeniçerilerin kaldırılmasının çok kanlı bir olay olduğunu biliyorum. Yeniçerilik yanında Bektaşilikte devlet tarafından düşman listesine alınmıştır. Yeniçeri katlinden dolayı Haliç'in ceset dolduğu ve bu cesetlerin bir süre ibret olsun diye toplanmadığı söylenir. Ayrıca bir ormana kaçan yeniçerileri öldürmek için ormanın yakıldığını biliyorum. Ormanın adını tam hatırlayamıyorum sanırım Belgrad ormanıdır. Uzun yıllar yeniçerilik ile ilgili her şey yasaklandı. Yeniçeriler ile ilgili vampir hikayeleri uyduruldu. Hatta Takvim-i Vekayi'de bu hikayelerin yayınlandığı söylenir.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: sigma6

quote:

bunları tanımanın çok basit bir yolu var aslında. islamiyet için "arap dini" diyen biri varsa o bu yeniçerilerdendir. o dönemde islamiyete onların taktığı isim buydu. yüzyıllar boyunca da bu yeniçeri deyişi söylene geldi. tabi söyleyenler de onların soyundan gelenlerdi. onlar için batı bütün yüksek değerleri taşırken, kendi yaşadıkları devletin düşüncesi "arap dini"ydi. bildiği vatan hainiydiler. tam ve gerçek birer vatan haini. düşmana sempati duyan ve onunla ittifak yapmaya her an hazır insanlar düşünün. işte onlar yeniçerilerdi.

çok yanlış biliyorsun bence. mimar sinan ve sokullunun çıktığı yerin vatan haini yetiştireceğini sanmam. vatan haini olsalar bile mensup oldukları dine öyle demezler. kendi atalarımız ve selefimiz hakkında bilgileri edinmek için batılıların romanlarını okumanı tavsiye etmem, zira adamlar seni kendine kışkırtırlar ve kendi bildiklerini veya bilmeni istediklerini yazarlar. otur biraz da türk yazarlardan oku derim. daha devşirme sistemini bilmiyorsun yani...

ben biliyorum demedim. hatta bunlar doğru mu? şeklinde sordum dikkat edersen. yeniçeriler benim atam değil. benim atam müslüman ve dindar türklerdir. yeniçeriler slav ve grek çocukları.

eskiden başarılı bir proje olduğunu ancak sonradan içlerinde yükselen milliyetçilik akımının artık onları ne hale getirdiğini de önce yazdıklarımda ifade ettiğimi görebilirsin.

devşirmeler sırf slav ve grek değiller ki! osmanlı topraklarındaki çeşitli gayrimüslimlerden toplanırlardı. ermeniler ve rumlar da dahil bunlara. ayrıca yeniçeriler müslümandı yahu, devşirme diyoruz kardeşim yani bunlar müslüman bi türk gibi yetiştiriliyordu kısacası senin atam diye bildiğin insanlar gibi. ayrıca 6 yaşından önce filan alınıyorlardı, yani ne soy ne de ev bilmeleri mümkün. yani içlerinde yükselen milliyetçilik akımı diye bişey yok! büyüdüklerinde tek bildikleri evlerinden alınmış oldukları ama insan nerde olduğunu bilmediği ev için isyan etmez. el insaf harbi yanlış bilgilerin, git bi türk kaynaklarını oku lütfen.

sonradan bozulma öyle sandığın gibi milliyetçilikten değil, o türklüğüyle pek övündüğün padişah ve benzeri üst kesimden insanların birliğe aldığı alakasız insanlar yüzünden olmuştur. ben türküm ve bununla gurur duyuyorum ama bu türkçülük turancılık gibi bölücülüğe varırsa yakında kürt devleti denen saçmalığında gerçekleştiğini görürsün. türkçülük dediğin atatürkün savunduğu gibi olmalı, insan kendini türk hissediyorsa türktür. yeniçeriler de böyleydi, türk doğmamışlardı ama türk olarak yetiştiriliyor ve öyle yaşıyorlardı.

• quote:

Orijinalden alıntı: xmiralay

tamam sen yeniçeri soyundansın

istemsizce güldüm
  • quote:

Orijinalden alıntı: RæmireZ

quote:

Orijinalden alıntı: xmiralay

tamam sen yeniçeri soyundansın

istemsizce güldüm

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: killerjackal

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: killerjackal

Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi yeniçeri ocağı bir ırk değil askeri bir sistemdir.

Senin sorunu günümüzün sorusuyla sorarsak ne kadar saçma olduğunu anlarsın

"Jandarma Özel Harekat'ın soyu nedir ?"

hiç alakası yok söylediğinle. osmanlı bir ulus devlet değildi. ancak yönetim biçimi uluslara ve dinlere göreydi. yeniçerilerde osmanlı tebası olan bir ulusun mensuplarından oluşuyordu. günümüzdeki kavramlarla o dönemin kavramlarını karşılaştıramazsın. mantık çok farklıdır.

Kardeş yeniçeri ocağını devşirme sistemiyle devşirilen balkan gençleri oluşturuyordu.(Yunanlılar,Bulgarlar,Makedonlar,Arnavutlar,Sırplar,Bosna'lılar v.b.Kısaca balkan devletleri)

Devşirme sistemini de sana açayım.Devşirme sistemi I.Murat tarafından ordunun gücünü ve sayısını arttırmak ve müslümanlarla Hristiyanları kaynaştırmak amacıyla kurulmuştur.

Devşirme sistemine göre Balkan'lıların çocukları ailesinin rızasıyla Osmanlı'ya emanet edilirdi.Osmanlı devleti de bu çocukları bir takım sınavdan geçirirdi.Askeri yeteneği olanlar "Yeniçeri Ocağına" ,mantık yeteneği olanlar da "Enderun"a gönderilirdi.

Senin sorunun en mantıklı cevabı şu olurdu.Yeniçerilerin çoğu "Bektaşi" meshebine bağlıydı.(Alevi kolu).Günümüz bektaşilerin ve alevilerin bir kısmının ataları yeniçeriler olabilir.

yeniçeriler o zaman bektaşi tekkesine bağlıydı. bektaşiler dindar ve osmanlı devletine bağlı kişilerdi. bektaşilikte devlet ile yeniçeriler arasında bulunan duygusal bağı oluşturuyordu. ancak problem şuydu ki yeniçeriler nereden geldiklerini ve nasıl yöntemlerle müslüman olduklarını biliyorlardı. bu nedenle islam dinine pek sıcak bakmazlardı. o nedenle devlet ile bağları koptuktan sonra bektaşi kalıp kalmadıkları konusunda şüphelerim var.

tahminim onların yeniden ataları gibi hristiyan olduğu yada seküler akımların içinde boy gösterdikleri yönünde.

mesela jön türkler ile yeniçeriler arasında bir bağlantı var mı? işte bu sorunun da cevabını merak ediyorum.

Olabilir

Çünkü yeniçeri ocağının kaldırılmasıyla jön Türkler'in başlangıcı arasında 2 yıl oynuyor.

Ama Jön Türk'lerin çoğu mason localarına bağlıydı.Masonlar fırsattan yararlanıp İşinden olan yeniçerileri kendi bünyesine almış olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: buraq901

Hocam bir defa yeniçeriler arasında milliyetçilikten bahsetmek pek mümkün değil bana kalırsa. Çünkü milliyetçilik Fransız İhtilalinin sonucunda ortaya çıkan bir fikir akımı(1789). Yeniçeriler 1826'da ortadan kaldırılıyor ancak yeniçeri isyanlarının geçmişi çok daha eskiye gider bildiğin gibi. 1789-1826 arasındaki dönemde milliyetçiliğin etkisi vardır belki ona bir şey diyemem.
    Yeniçerilerin kaldırılmasının çok kanlı bir olay olduğunu biliyorum. Yeniçerilik yanında Bektaşilikte devlet tarafından düşman listesine alınmıştır. Yeniçeri katlinden dolayı Haliç'in ceset dolduğu ve bu cesetlerin bir süre ibret olsun diye toplanmadığı söylenir. Ayrıca bir ormana kaçan yeniçerileri öldürmek için ormanın yakıldığını biliyorum. Ormanın adını tam hatırlayamıyorum sanırım Belgrad ormanıdır. Uzun yıllar yeniçerilik ile ilgili her şey yasaklandı. Yeniçeriler ile ilgili vampir hikayeleri uyduruldu. Hatta Takvim-i Vekayi'de bu hikayelerin yayınlandığı söylenir.

şöyle bir ufak detay var. milliyetçilik felsefesinin doğuşu fransız ihtilali ile oldu. daha önce de kabilecilik vardı. aidiyet duygusu ilk insandan beri vardı.

bunların yaptığı bir tür avrupacılık. batı hayranlığı görünümünde aslında geldikleri yeri övüyorlardı. işte batı bilimde ileridir şöyledir böyledir diyorlardı ama aslında övgü ile bahsettikleri kendileriydi. onlarda batılıydı. avrupalıydılar.

diğer arkadaşa cevaben. yeniçeriler içinde rum vardır. zaten rum ile grek akrabadır ama ermeni yoktu. hiçbir ermeni yeniçeri tarihte görülmemiştir. ermenilerle osmanlının bir problemi yoktu. fakirdiler. siyaset düşünecek durumda değillerdi. ermenilerle osmanlının arasını bozan da yine yeniçerilerdi.

• Yeniçeri Ocağı dağıtıldıktan sonra birçoğu öldürüldü.Bazılarının hayaletlerinin dolaştığı,bazılarının ise zombi vampir vs. gibi şeylere dönüştükleri söylendi.Kısacası halkı sağ kalan yeniçerilerden uzak tutmaya çalıştılar.(Murat Bardakçı'nın köşe yazısı var orada daha ayrıntılı bulabilirsin)Özellikle duraklama döneminde kurdukları cuntalarla devlete müthiş zararlar vermişlerdir,astırdıkları onlarca kişileri saymıyorum.Yok olmaları geç olsa da devlet adına hayırlı olmuştur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: IIFINISHII

Yeniçeri Ocağı dağıtıldıktan sonra birçoğu öldürüldü.Bazılarının hayaletlerinin dolaştığı,bazılarının ise zombi vampir vs. gibi şeylere dönüştükleri söylendi.Kısacası halkı sağ kalan yeniçerilerden uzak tutmaya çalıştılar.(Murat Bardakçı'nın köşe yazısı var orada daha ayrıntılı bulabilirsin)Özellikle duraklama döneminde kurdukları cuntalarla devlete müthiş zararlar vermişlerdir,astırdıkları onlarca kişileri saymıyorum.Yok olmaları geç olsa da devlet adına hayırlı olmuştur.

şimdi tabi işin esprisi bir yana. osmanlıyı almanların yanında kim savaşa soktu? bu sorununda cevbını çok merak ediyorum. yok almanlar osmanlı bayrağıyla gitmiş savaşmış filan. bunları kimse yemez. birileri bir şeyler organize edip osmanlıyı savaşa soktu. onlar kimdi?

koskoca türk imparatorluğunu aç sırtlan sürüleri gibi birileri saldırıp parçaladı. üç kıtaya oturmuş koca topraklar. insan düşününce gözleri doluyor. kolay mı ya. hem de bunu yapanlar kimseye hesap vermediler. bu sonuca sebep olanlar huzur içinde yaşadılar.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: f.gulteki

quote:

hangi memleketlerde yeniçeriler yaşıyordu? kimdi bunlar? sonra ne olarak anıldılar? şu an onların soyundan gelenler nerede yaşıyor? hadi bakalım.

A haber kanalında eski defterler programında bu konu incelenmişti internetten izleniyor hangi bölüm tam olarak bilmiyorum ama vaka-i hayriye olması lazım oradan bakabilirsin

bir bakayım o programa. merak ettim. bilgi için teşekkürler.

9 haziran 2012 tarihli program ancak a haber web tv de şimdi sorun var herhalde o bölümün videosu açılmıyor bir ara izleyebilirsin ayrıca programda okunabilecek kaynak da gösteriyorlar

• quote:

quote:

Yeniçeri Ocağı dağıtıldıktan sonra birçoğu öldürüldü.Bazılarının hayaletlerinin dolaştığı,bazılarının ise zombi vampir vs. gibi şeylere dönüştükleri söylendi.Kısacası halkı sağ kalan yeniçerilerden uzak tutmaya çalıştılar.(Murat Bardakçı'nın köşe yazısı var orada daha ayrıntılı bulabilirsin)Özellikle duraklama döneminde kurdukları cuntalarla devlete müthiş zararlar vermişlerdir,astırdıkları onlarca kişileri saymıyorum.Yok olmaları geç olsa da devlet adına hayırlı olmuştur.

şimdi tabi işin esprisi bir yana. osmanlıyı almanların yanında kim savaşa soktu? bu sorununda cevbını çok merak ediyorum. yok almanlar osmanlı bayrağıyla gitmiş savaşmış filan. bunları kimse yemez. birileri bir şeyler organize edip osmanlıyı savaşa soktu. onlar kimdi?

koskoca türk imparatorluğunu aç sırtlan sürüleri gibi birileri saldırıp parçaladı. üç kıtaya oturmuş koca topraklar. insan düşününce gözleri doluyor. kolay mı ya. hem de bunu yapanlar kimseye hesap vermediler. bu sonuca sebep olanlar huzur içinde yaşadılar.

Osmanlı ilk başlarda Almanlarla değil İngilizlerle anlaşmaya çalışmıştır fakat sonrasında malum olaylar yaşanınca Almanların yanında savaşa girildi(savaşa girmek büyük hataydı).Bu konular için İlber Ortaylı'nın kitaplarına başvurabilirsin burada anlatmaya kalksam saatler alır.
    Osmanlı zaten 250-300 yıl öncesinden parçalanmaya başlanmıştı en son darbeyi de 1.Dünya Savaşı ile yedi ve ardından imzalanan ateşkes ve ''barış'' antlaşmasıyla yedi.

• quote:

quote:

quote:

Osmanlı ilk başlarda Almanlarla değil İngilizlerle anlaşmaya çalışmıştır fakat sonrasında malum olaylar yaşanınca Almanların yanında savaşa girildi(savaşa girmek büyük hataydı).Bu konular için İlber Ortaylı'nın kitaplarına başvurabilirsin burada anlatmaya kalksam saatler alır.
    Osmanlı zaten 250-300 yıl öncesinden parçalanmaya başlanmıştı en son darbeyi de 1.Dünya Savaşı ile yedi ve ardından imzalanan ateşkes ve ''barış'' antlaşmasıyla yedi.

evet çok doğru söylüyorsun. son üç yüzyıl bir parçalanma süreciydi ve bu süreci de kimlerin işlettiği bu konunun başlığında yazıyor. birileri de geldi ve noktayı koydu.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Sherlock Domates

quote:

tamam ama o adamlara ne oldu. soyları nasıl devam etti?

yada şöyle sorayım. onların soyundan gelenler kimlerdir? nerede yaşarlar?

nerden bilelim üstad.

haklısın belki forumda bilen bi tarihçi vardır diye sordum.

Bağa mı didin?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

evet çok doğru söylüyorsun. son üç yüzyıl bir parçalanma süreciydi ve bu süreci de kimlerin işlettiği bu konunun başlığında yazıyor. birileri de geldi ve noktayı koydu.

Yeni Dünya'yı keşfeden ve gücü eline geçiren Avrupa istediği topraklara yavaş yavaş el koydu.Kendi içinde yaşadığı problemler olmasa-yetenekli diplomatlarımızın hakkını yemeyelim- Osmanlı çoktan biterdi.Şanslıyız ki hala bir devletimiz var.

• o zaman bunları yapanların devamı olanlarda şimdi nazi mazi olarak takılıyorlar. söylemler tıpa tıp aynı. hepsi enteresan bir tesadüf şekliyle hitlerin kavgam kitabını okumuş ve söylemleri de yeniçerilerle aynı. bu kadar da benzerlik olmaz. saklanmayı da beceremiyorlar. yazık. böyle pespaye adamlara koca imparatorluk kurban gitti. çok üzülüyorum çok. böyle tarihi şeyler okudukça içim parçalanıyor. bir daha böyle dev bir imparatorluk kurabilecekmiyiz. bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gezegen100 -- 15 Ağustos 2012; 0:24:50 >
  • Şimdi hocam, dediğin gibi yeniçeriler Balkanlardaki yerli Hristiyan halktan alınan çocuklardan oluşan bir ordu. Bu orduya yetenekli çocuklar ailelerinin de izinleri alınarak alınır ve sarayda ve Anadolu'da Türkmen köylerde yetiştirilirlerdi.

Bu askerler padişah ve din duygusuyla o kadar güzel yetiştirilerdi ki Anadolu insanının birçoğundan daha bir Türk ve Müslüman olurlardı. Klasik dönem Osmanlısında ordunun belkemiğini oluştururken başka birçok da önemli görevler verilirdi. Savaşta padişahın ve hazinenin korunması, barışta İstanbul'un güvenliğinin sağlanması vs.

Milliyetçilik duygusuyla isyan etmeleri açıkcası benim okuduğum hiçbir kaynakta yok. Ne o dönemde yazılan eserlerde, ne de bugünde. İsyan etmelerinin birçok farklı nedeni vardı ama Hristiyanlık ve milliyetçilik bunlardan biri asla olmadı.

Ocağın kaldırılması çok kanlı olmuş. Halkın da desteğini alan II. Mahmud yeniçeri ocaklarını topa tutmuş, halk da şehirde yeniçeri avına çıkmış deyim yerindeyse. İsyan edip baş kaldıranlar öldürülmüş, bu tip olaylara karışmayanlar ise yeni orduda askerlik yapmaya devam etmişlerdir. İsyandan kaçıp da hayatını asker olarak değil de esnaf olarak devam eden de çok olmuştur.

Bir diğer yanlış bilinen nokta da yeniçerilerin evlilik mevzusu. İlk dönemlerde evlilikleri yasakken yeniçerilerin devlet üzerinde yaptırımı artmaya başlayınca kaçak evlilikler ve çocuklar ortaya çıkmaya başladı. Ve sonunda da evlenmeleri yasallaştı hatta erkek çocuklarının babalarının yerine yeniçeri olmalarına kadar ilerledi. Yani yeniçerilik babadan oğula geçen bir meslek halini aldı. Meslek diyorum evet, çünkü son dönemlerinde yeniçerilik, devletten düzenli maaşın alındığı ve savaştan kaçıldığı bir meslek olmuştu neredeyse.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mehmedaltair

Arkadaş yazmış zaten.

2. Mahmud hepsini kışlalarına toplayıp kışlaları topa tuttu. Yani adamlar zaten 1700 lü yıllarda bitti.
    Ayrıca yeniçeriler evlenmezdi zaten yasaktı ne soyu

o dönemde sadece yeniçeri ocağı kapatıldı. bir yeniçeri katliamı yapılmadı. sadece yetkileri ellerinden alınarak "hadi evlerinize gidin" dediler. onlarda birileri ile evlenerek aileler kurdu ve bir arada yaşadılar. peki nereye yerleştiler? soyları nerede devam etti? işte merak ettiğim bu.

Bildiklerini gözden geçirmelisin.2. Mahmut yeniçeri kışlalarını toplarla yok etmiştir.Başındaki en büyük belalardan birisiydi çünkü yeniçerililer.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.