Mantar şilte ses ve ısı izolasyonu amacıyla kullanılan bir doğal malzeme. Mantar meşesi ağacı kabuklarından yapılıyor... şarap mantarlarının işlenmesinden arta kalan malzemeler de kullanılabiliyormuş... Bu malzeme daha çok laminat parke altında kullanılıyor. Bu amaçla kullanılan sentetik Capron malzemesi ucuz olduğundan daha çok tercih ediliyor.
Ben dairemi tadilat yapıyorum. Salon ahşap parke döşeli evin diğer üç odasının yüzeyi marley denen malzemeden yapılmış( bir çeşit sert plastik gibi bir malzeme, altına zift sürülerek şap üzerine yapıştırılmış 2mm gibi kalınlığı var). Kalorifer tesisatı döşenirken odalardaki yüzey ve marleyler biraz deforme oldu. Kırılan yerler harçla kapatıldı.
Ben bu odaları yer karosu ile döşemek istiyorum. Karoları kendim döşeyeceğim. Takdir edersiniz ki seramik soğuk bir malzeme olduğu için çekincelerimiz var. Binada dış mantolama var ama benim dairem binanın birinci katında yer alıyor. Dairemin altında bir daire yüksekliğinde bodrum var. Saramiğin içerideki ısıyı zeminden dışarı kaçırmasını engellemek için altında kullanılabilecek malzeme arayışı beni mantar şilteye yöneltti. Ancak mantar şilte kullanımında laminat altında kullanım hariç bir uygulama görmedim. Mantar şilte satan firmaların sayfalarında seramik altında da kullanılabileceği yazıyor.
Şimdi ben uygulamayı düşündüğüm sıralamayı yazayım.
Marley üzerine pvc yapıştırıcısı sürüp şilteyi yere yapıştıracağım. Yapıştırıcı kuruduktan sonra şap yüzeye uygular gibi seramik yapıştırma harcını(granit için olanı) şilte üzerine taraklı mala ile yayarak seramiği yüzeye uygulayacağım.
Bu bağlamda şilte uygulamasını bilen arkadaşlar varsa yaptığım işlemin doğruluğunu sorgulamak istiyorum.