Şimdi Ara

yerden bulunan parayı harcamak haram mıdır?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • tatildeyim, yolda yürürken bi miktar para buldum, yakın çevrede kimse yoktu, bende başkası alacağına ben alayım diye aldım parayı.

Şimdide bu parayı harcasam haram olur mu diye takıldı kafama.

internetten baktım bikaç siteye, parayı alan kişiye emanettir, etraftaki kişilere söylenir para bende, arayan varsa gelsin benden alsın gibisinden yazıyor.
    Tatil mekanı bura, yerel insan zaten fazla yok, parayı aldığım yerde de pek insan yoktu çevre de olanlarda muhtemelen tatile gelen kişilerdi.

napsam bilemedim, en kötü sadaka olarak camiye veririm diye düşünüyorum, ama bi yandan da harcamak istiyorum

bilgili arkadaşlardan bilgi talep ediyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yerden Bulunan Para Haram mıdır?

Yerde bulunan paranın durumu İslam hukukunda tartışmalı bir konudur ve farklı görüşler mevcuttur.

Hanefi Görüşü:

Hanefi mezhebi âlimleri, yerde bulunan paranın durumunu şu şekilde açıklar:

• Para bir Müslüman tarafından düşürülmüşse sahibi bilinmiyorsa, kaybeden kişinin aramasına yardımcı olmak için ilgili mercilere (cami, emniyet) bildirilmelidir.
    • Para gayrimüslim bir kişiye aitse, helal kabul edilir.
    • Paranın sahibi bilinmiyorsa ve çok az miktarda ise (bir miktar sadaka olarak verilebilecek kadar), alan kişinin faydalanmasında bir sakınca yoktur. Ancak, önemli miktarda para ise, bulunduktan sonra ilan edilmeli ve sahibine ulaşılmaya çalışılmalıdır.

Diğer Görüşler:

Diğer İslam mezheplerinde de yerden bulunan parayla ilgili farklı görüşler vardır. Örneğin:

• Maliki mezhebi âlimleri, paranın gayrimüslim bir kişiye ait olmadığı sürece helal kabul etmezler.
    • Şafii mezhebi âlimleri, paranın az veya çok miktarda olması fark etmeksizin, sahibi buluncaya kadar korunması gerektiğini belirtirler.

Sonuç:

Yerde bulunan paranın durumu, İslam hukukunda farklı mezheplere göre değişmektedir. En yaygın görüş, paranın sahibi bilinmiyorsa ilan edilmesi ve sahibine ulaşılmaya çalışılması gerektiğidir. Ancak, az miktarda para bulunması halinde, sadaka olarak kullanılması veya alan kişinin faydalanmasında bir sakınca yoktur.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bulduğun yerde 3 kere bağırırsın bu para kimin diye anca öyle helal olur ama haram o para açık konuşayım harcamanı tasvip etmem

• Fernando! kullanıcısına yanıt
    en iyisi sadaka olarak ihtiyaç sahibi birine veya camiye bağış yapmak sahibi adına öyleyse

• Boşverin hocam bi iskender söyleyin kendinize. paranın gerçek sahibine de hakkınızı helal edin :ddd

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haram tabi para coksa karokola götür.Orada zaten paranın sahibi bulunur.Ama sakın kendine harcama haram

• sakın polise yada kim para kaybetti gibisinden birilerine sorma ,eğer biri sorarsa tam miktarını sor paranın bilirse vericeksin yoksa ben kaybettim diyen binlerce adam bulabilirsin ,sadece parayı sadaka olarak dağıt yapacağın en mantıklı hareket bu ,polise verirsen asıl sahibine ulaşmadığı gibi birde sadakada olmaz o para ,harcarsan senden 2 katı çıkar bir şekilde nerden biliyorum çünki gençken yaptım ordan biliyorum.
  • Trol ve bilgisizlerin mekanı olan forumlarda cevap arama böyle ciddi konularda, aksi takdirde doğru bildiğin şeyleri de yanlış sayarsın hayatın yanlışa odaklı kurulmaya başlar, maç tahmini değil ki bu herkese sorasın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr alex

Haram tabi para coksa karokola götür.Orada zaten paranın sahibi bulunur.Ama sakın kendine harcama haram

He kardes he paranin ustundeki parmak izinden bulurlar sahibini. Allah akil fikir versin sizin gibilere.

Konuyu acan arkadas al cebine at cok sorgulama sen atmazsan senden sonraki namazini orucunu eksik birakmayan musluman kardesin atacak cebine.

• Kassady kullanıcısına yanıt
    Bence Allah sana akıl fikir versin.Polis bulur tabi ki.Sende akıl olmadiğı icin normal.demek ki haramcısın ki arkadasada öneriyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kassady

quote:

Orijinalden alıntı: Mr alex

Haram tabi para coksa karokola götür.Orada zaten paranın sahibi bulunur.Ama sakın kendine harcama haram

He kardes he paranin ustundeki parmak izinden bulurlar sahibini. Allah akil fikir versin sizin gibilere.

Konuyu acan arkadas al cebine at cok sorgulama sen atmazsan senden sonraki namazini orucunu eksik birakmayan musluman kardesin atacak cebine.

Karşınızdaki kişiye bu kadar kolay hakaret etmeyin. Polise gidip paramı kaybettim şu kadardı bu bölgelerden geçtikten sonra düşündüğümü fark ettim derse sahibi yeterli olur.

• Bu biraz paranın miktarıyla alakalı. Bulduğun para miktarı 10bin TL üzerindeyse karakola gidip teslim et. Belki birisinin emekli maaşıdır. Belki bir yere borcunu ödeyecekti o parayla. Buna benzer bir durum varsa mutlaka karakola gidip müracaat etmiştir kaybeden kişi. Eğer daha düşük meblağ ise 300-500 lira civarı sahibine ulaşma şansın yoksa camiye yada bir hayır kurumuna sadaka olarak ver gitsin. Tamamen senin vicdanınla alakalı.

• Karar sana ait bize yargı yapmak düşmez sen bilirsin.Bulduğun yerde kamera falan varsa sıkıntı olabilir ama neticede yaptığın bir suç olabilir kameradan tespit edilirse ve kişi davacı olursa ceza alabilirsin fakat kayıt falan hiçbirşey yoksa karar tamamen sana ait yapacak birşey yok Allaha falan inanmıyorum ben Ateistim sen bulmuşsun kararını verecek olan kişide sensin bize yargı yapmak düşmez.İnsanlar dikkatli olucak bu devirde insanlar nie daha hala ısrarla nakit para taşır onuda anlamıyorum ben yani en kötü Banka kartı die birşey var ücret falan yok pos cihazlarında geçiyor vs insanlarım daha hala bu nakit olayına anlam veremiyorum ben kaybolur eder biyerde unutulur uzun süre önce nakit olayını bıraktım.Herşeyi bankacılık uygulamasında hallediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 19 Ocak 2025; 21:12:22 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bulduğun meblağ hangisine yetiyorsa viski, bira falan al iç. Zaten alkol haram nasıl olsa katlanmaz yırtarsın. Afiyet olsun.

• yakışmadı @Romulo

• Lincoln Burrows. kullanıcısına yanıt

Forma alacam o parayla

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.