Şimdi Ara

Yerli baz istasyonu ULAK, 71 ilde görev yapıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
484
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Veri güvenliği ve yerli kaynak kullanımı için geliştirilen ULAK 4.5G baz istasyonu sayısı her geçen gün artıyor. ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, güncel ULAK baz istasyonu sayısını açıkladı.

Eylül'ün ilk hafta verilerine göre Türkiye’de 71 ilde toplam 1300 adet ULAK baz istasyonu hizmet veriyor. Yabancı modellerle birlikte Türkiye’deki toplam 4.5G baz istasyonu sayısının yaklaşık 50 bin olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca Bkz.Nvidia resmi olarak ARM’ı satın aldı

ULAK baz istasyonlarının geliştirilmesinde pek çok kuruluşun katkısı var. Firmanın hissedarları ASELSAN ve HAVELSAN büyük payı üstlenirken, NETAŞ, ARGELA, TÜRKSAT, KAREL, PIWorks, PAVOTEK ve HTK üyesi birçok firmanın da bulunduğu 100'ü aşkın kuruluş, üniversite ve sivil toplum örgütleriyle oluşturdukları ekosistemden destek alıyor.

20 Ağustos 2020 tarihli verilere göre şebekedeki ULAK sayısı en fazla olan operatör Vodafone. Devamında Turkcell ve Türk Telekom geliyor. ULAK'ın 5G'li versiyonunun geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmaları sürüyor.

ULAK UBS 2.0 baz istasyonu özellikleri

• 3GPP Release 10 & Release 11

• Çoklu Taşıyıcı Birleştirme (CA)

• 4x4 MIMO Desteği

• Enerji Tasarrufu

• Çok Noktadan Koordineli Veri Transferi (CoMP)

• Multimedya Yayın Özelliği (eMBMS)

• Geliştirilmiş Hücreler Arası Girişim Koordinasyonu (FelCIC)

• Operasyonlar, Yönetim ve Bakım (OAM)

• Kendini Düzenleyen Ağlar (SON) Kendini Yapılandırma, Kendini Optimize Etme, Kendini İyileştirebilme

• 300 Mbps İndirme Sürati (2 CA ve 2x2 MIMO)

• Kriptolu Haberleşme

• quote:

300 Mbps İndirme Sürati (2 CA ve 2x2 MIMO)

Kullanıcı başına mı?

• 50binde 1300 çok çok az maalesef.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • interwap kullanıcısına yanıt
    Toplam
    4x4 ile 600 mbps oluyormuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Data -- 14 Eylül 2020; 15:25:2 >
  • biz tee 2016 da direk 5g ye geçecektik, 4g ye önem vermedik. millet 5g ye geçti 6g ye çalışıyor biz hayla 4g baz istasyonuna devam. yerli/milli iyi güzelde 5g olmadan ölü yatırım.

• Baz istasyonlarının haritadaki dağılımına baktığınızda trafiğin yoğun kullanıldığı batı tarafında daha az , trafik yükünün düşük olduğu doğu kısımlarında ise daha yoğun olduğunu görüyoruz buda bana yerli baz istasyonlarının henüz yüksek trafik taşımak için yetersiz geldiğini gösteriyor.

Zaten bu baz istasyonlarının çoğu devlet teşviği ile kuruluyor devlet diyor ki 4 bazdan 1 tanesi yerli olacak , şirketler de bunu ona göre konumlandırıyor.

Özellikle baz istasyonlarının fiber ile beslendiği muğla,izmir,bursa,manisa gibi bölgelere bakın buralarda superbox satışları yüksek adetlere ulaşıyor yani mobil veri kullanımı çok yüksek ama neredeyse hiç yerli baz istasyonu yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: .PanxeR.

Baz istasyonlarının haritadaki dağılımına baktığınızda trafiğin yoğun kullanıldığı batı tarafında daha az , trafik yükünün düşük olduğu doğu kısımlarında ise daha yoğun olduğunu görüyoruz buda bana yerli baz istasyonlarının henüz yüksek trafik taşımak için yetersiz geldiğini gösteriyor.

Zaten bu baz istasyonlarının çoğu devlet teşviği ile kuruluyor devlet diyor ki 4 bazdan 1 tanesi yerli olacak , şirketler de bunu ona göre konumlandırıyor.

Özellikle baz istasyonlarının fiber ile beslendiği muğla,izmir,bursa,manisa gibi bölgelere bakın buralarda superbox satışları yüksek adetlere ulaşıyor yani mobil veri kullanımı çok yüksek ama neredeyse hiç yerli baz istasyonu yok.

Bunun nedeni batı bölgelerinde zaten yeterli miktarda baz istasyonu var. Doğu bölgelerine yeni yatırım yaptıklarında ilk tercih yerli baz istasyonu oluyor çünkü yabancılara göre maliyetleri düşük.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sayısının artması lazım

• .PanxeR. kullanıcısına yanıt
    Belki dediğin gibi olabilir belki de olmayabilir. Birde şöyle düşünelim ;"Yıllardır var olan 4G teknolojisini Türkiye geç bir zamanda elde etti. Bu zamana kadar zaten 40 bin istasyon kurulmuştu ve mantıken çoğu batıya kuruldu. Şimdi ise bu teknoloji geliştirildi ve kullanılıma açıldı lakin çoğu yerde baz istasyonu olduğu için bu kadar az kurulum yapıldı ve bu kurulumların çoğu da doğuya zamanında karlı ve yatırımı kurtarmayacak ama artık yatırımın mantıklı olduğu yerlere kuruldu.

Kaynaklar ;

1.) Türkiye de yapılan ilk 4G Frekans ihalesi 1 Ocak 2016 :https://www.webtekno.com/internet/4g-ne-zaman-baslayacak-h6668.html

2.)4G (LTE) İlk duyurusunu 2004 yılında duyuruyor, 2009 yılında ise ilk baz istasyonu kuruluyor. (Türkiye de tam 6-7 sene sonra)

3.)Yerli Baz İstasyonunun ilk kavramsal çalışma tarihi 2013 yılında başlamış. ilk kurulmuş istasyon tarihi 2017 ve 2024 yılına kadar 20 bin tane yerli baz istasyonu kurulması hedefleniyormuş.
    5G için yerli baz istasyonu çalışmaları başlamış hedef 2021mış.

Sırasıyla kaynaklar.

hgm.uab.gov.tr
    Ulak Projesi - Haberleşme Genel Müdürlüğü
    https://hgm.uab.gov.tr/ulak-projesi

www.hurriyet.com.tr
    İlk yerli ve milli baz istasyonu 750 sahada hizmette
    https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/ilk-yerli-ve-milli-baz-istasyonu-750-sahada-hizmette-41312056

• işlemci üretmeye ne zaman başladık !?

ben neden hatırlamıyorum !

yoksa bunadım mı !?

• ilimizde bir sürü çekmeyen yerler var....

4g yi yakalasak yeter bize....şebeke 1 çizgi çekio

TURKCELL ile kağnı iletişim...Kaç defa aradım müşteri hizmetlerini..
    TIK YOK!!!

• millet 5g ye geçti 6g ye hazırlanıyor diyen arkadaşın kafasından istiyorum elinde telefon var ve o telefonun içinde google denen bir uygulama var gir araştır öyle yorum at dünyada hiç bir ülke daha 5g ye geçmedi dünyanın en büyük ekonomisi amerikada 6 bin tane almanyada 2 bin tane teknoloji devi japonyada 60 tane 5g baz istasyonu var bir konuyu araştırmanın saniyeler aldığı teknoloji devrinde bu kadar çok bir tarafından sallayan insan gördükçe sinir krizi geçiriyorum.

• Bu sayı yetmez gibi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.