Şimdi Ara

YGS/LYS NASIL ÇALIŞILIR ? / KRİTİK TAVSİYELER ..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
11
Favori
794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu sene sınava girecek arkadaşlara şimdiden başarı dileklerimi iletiyorum umarım her şey gönlünüzce olur.Hazır yolun başındayken size birkaç tavsiye vererek bizim yaptığımız hataları siz yapmayın istiyorum. Öncelikle YGS'den başlayalım.Elimden geldiğince maddeler halinde yazacağım.

1-Yapılan en büyük hata Mart'a kadar YGS sınavına hazırlanıp LYS sınavını boşlamak/gereken önemi vermemek.İnanın arkadaşlar YGS denilen sınav sandığınız kadar korkutucu bir sınav değil.Ve zaten emeğinizin karşılığını da alamayacaksınız(bazı arkadaşlar bu sözüme tepki gösterebilir ama gerçek bu).Sanıldığı kadar önemsiz bir sınavda değil.Birnevi moral sınavı diyebiliriz.Ama sunu da unutmadan, örnek vermek gerekirse ilk 10k yapıp rahatlamayın veya ilk 100kya giremedim diye kendinizi heba etmeyin.Rakamlara takılmayın siz elinizden geleni yapın önemli olan LYS.

2-YGS denemelerine sınava az bir süre başlamak.Bu da birinci madde kadar olmasa da yine can alıcı bir nokta.Deneme çözmekten korkmayın şimdiden bile haftada 1-2 deneme çözme temposuna alıştırın kendinizi.Diyeceksiniz "E bir dünya konu eksik çözsem ne olacak bir dünya yanlış/boş çıkacak moralim bozulacak".Sizin cephenizden bakınca doğru bir tepki zamanında biz de aynı tepkileri vermiştik.Ama o çözdüğünüz denemedeki yanlışları,boşları iyi analiz ettikten sonra size çok büyük yarar sağlayacak ve deneme sürenizi de tecrübe ettikçe kısaltacaksınız. Sözü geçmişken şuna da değineyim deneme analizi nedir diyeceksiniz.Olay basit .Denemeni çözdün.Yanlışların/boşların var.Bunlar hangi konulara ait onları tespit et.O konulara daha fazla ilgi göster.

3-Çözülen denemeyi bitince direk kaldırmak.Bunu herkes yapmıyor biliyorum ama yapan arkadaşları kınıyorum :).Deneme demek,160 soru 160dakikadan ibaret değildir.Denemenin amacı eksik olunan konuyu tespit etmek ve o konu üzerinde yoğunlaşmak.Ve böylece yapılan hata sayısını minimuma indirmek.

4-Sınava yaklaştıkça " soru bankası mı deneme mi ? " çelişkisine düşmek.Bana sorarsanız sınava az bir vakit kaldığında (bence son 2 ay) artık denemelere yoğunlaşmanız (genel deneme ve bölüm denemeleri).Bir üstteki maddede dediğim gibi sadece hata yaptığınız sorunun konusuyla ilgili soru çözmek için soru bankasından destek alırsınız.

5-Bir günde yüzlerce soru çözmeye çalışmak . Bu madde biraz da benim düştüğüm hataya düşen arkadaşlara yönelik olacak.Ben bu sene edebiyatta günde en az 800 900 soru çözüyordum.Ama çok gereksiz bir şey olduğunu biraz geç farkettim.Kendinizi kasmayın bu kadar mis gibi 150 200 soru çözün(rakamlar temsilidir.Kişinin çalışma temposuna,seviyesine göre değişir) hatalarınızı irdeleyin.Benim yanlış yaptıgım nokta şuydu o kadar soruyu gözden geçirmek bana eziyet gibi geliyordu ve maalesef yanlışlarım üzerinde duramıyordum.

6-"Dershane,kurs vb. gitmeden hazırlanırsam kazanamam " düşüncesi.Yine bu maddeye katılmayan pek çok arkadaş olacak yazarken farkındayım ama gerçekten ihtiyaç yok bunlara özellikle dershaneye.Resmen para tuzağı.Paranızı sokağa atmayın .Başarının sırrı kişidedir.Sevgili Aziz Sancar'ın dediği gibi :"Bizi birbirimizden ayıran emektir,ben çalışmaya inanıyorum."

Şimdilik burda kesmek istiyorum çünkü çok uzun bir yazı olacak ve bazı arkadaşlar üşenip okumayacak farkındayım.Eğer devam etmemi dilerseniz yorumlarınızda belirtin. Yaşadığım,edindiğim tecrübeleri size aktarmaktan büyük minnet duyarım.İyi çalışmalar..
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    7-Hedefsiz çıkılan yol.Öncelikle şunu belirleyin hangi meslek size göre ?.Buna iyi karar verin ve rotanızı bu hedefe göre çizin.
    Benim gibi 4 sene sayısal okuyup mezuna kalınca eşit ağırlıktan hazırlanmayın :)."Bu tavsiye için biraz geç değil mi ?"
    diyebilirsiniz ama emin olun hala ne meslek istediğine karar veremeyen arkadaşlarımız var.Bu madde onlara gelsin :)

8-Kendinizi ders çalışmak için çok sıkmayın.Haftada 1 gün sadece tekrar notlarınıza bakın onun dışında gezin,tozun,eğlenin.
    Hiçbirimiz robot değiliz ve bizim hayatımız sınavdan ibaret değil.Kendinize de vakit ayırmayı unutmayın.

9-Düzenli çalışın.Bir gün 2 saat, bir gün 8 saat, bir gün 4 saat çalışmak size katkı sağlamaz.Her gün düzenli 4 saat çalışın.
    inanın çok yol katedeceksiniz. Şu sözü aklınızdan çıkarmayın : "Planlı yürümek,plansız koşmaktan iyidir."

10-Her kırtasiyeye gidişinizde elinizde bir dünya kitapla dönmeyin.Kitaplığınıza baktığınızda gözünüze çok gelir ve hiç
    başlayasınız gelmez.Elinizde bittikçe alın ve de her kitaba saldırmayın yoksa sene sonunda tek bir çizik bile atmadığınız
    rafa kaldıralacak kitaplara sahip olursunuz. (Bu maddeyi okurken aynı beni anlatıyor dediğinizi duyar gibiyim :) )

11-Not alarak çalışın.Herkesin anlama yetisi farklıdır.Kimi görsel kimi işitsel olarak anlar ama unutmayın "Söz uçar
    yazı kalır."Not almaktan sıkılmayın ilerde çok işinize yarayacak özellikle sözel derslerde.(Not alayım derken de
    abartıp her şeyi yazmayın.Önden bi okuyun önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin onları not alın.)
    (burada kullandığım anlama yetisi yanlış terim olabilir kastetmek istediğimi anladığınızı düşünüyorum.)

NOT:"E biz bu maddeleri biliyoruz niye tekrar edip zamanımızı alıyorsun ?" diyebilirsiniz ama emin olun sizin bildiğinizi
    başkası bilmiyor olabilir ben yine de yazayım okuyup okumamak size kalmış :) .

12-Kendinize hedefler koyun.Sene sonunda gitmek istediğiniz bölümü,okulu hayal edin.Bu size motive sağlayacaktır.

13-Ders çalışmak istemiyor musunuz ? O zaman çalışmayın.Kendinize 30-45dk mola verin.Ama bu süreyi abartmayın.
    daha sonra tekrar derse dönün.

14-Program hazırlanırken genel olarak yapılan hata şu : "10.00-11.00 : Ders, 11.00-11.10 : Mola" tarzında programlar
    yapmayın.Çünkü uyamayacaksınız.Günlük hedefler koyun.Matematikten x konusu bitecek.Fizikten y kadar soru çözülecek
    tarzında.(Eski konularıma bakarsanız benim bu tarz günlük hedef paylaşımlarıma ulaşıp fikir oluşturabilirsiniz kafanızda)
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15-Kendi netlerinizi başkalarının netleriyle kıyaslamayın.bu size gereksiz özgüven veya gereksiz moral bozukluğu sağlar.
    Sizin tek rakibiniz aynada gördüğünüz kişi.Onu geçmeye çalışın :) .

16-Ders çalışma ortamınızı arada bir değiştirin.Hep aynı ortamda çalışmak insanı sıradanlığa sürükler.Bu da sıkıcı bir hal
    almaya başlar.Odanızı,masanızı değiştirin.Kütüphaneye gidin arada sırada.Hem sizi sınav psikolojisine hazırlar hem dekütüphane
    de çalışan kitleyi görünce siz de motive olursunuz.

17-Psikolojik olarak güçlü olun.Sınavı kazanmanın %90 ı bu maddedir belki de.Psikolojinizi hazırlayın.Zor bir süreç geçire-
    ceksiniz.Önceki gibi gezip tozma işlerini azaltın,daha az sosyal olun ama SOSYAL OLUN ! .

18-Oyunlara olan bağımlılığınız varsa şimdiden azaltın.Sınav sürecinde kafanızı meşgul etmesin.

19-Sınava hazırlanırken bazı arkadaşlarımızın telefonu kaldırıp kullanmama gibi saçma bir hareket yaptığını gördüm.
    Bu maddeye tepki alabilirim ama gerçekten çok saçma bir davranış.Sen kendi iradene sahip çıkamıyor musun ?

20- Bu da bir önceki maddeyle doğrudan bağlantılı.Ders çalışırken telefonunuzu kapatın veya uçak moduna alın.
    Sürekli mesaj vb. gelir derse olan konsantreniz bozulur kendinizi tam anlamıyla derse veremezsiniz.

NOT:19 ve 20.maddelerde kendinle çelişiyorsun tarzında yorumların önüne geçmek için bu notu düşmek istedim.ikisi çok farklı
    durumlar belki yanlış anlaşılmış olabilirim notumu düşeyim :)

21-Tekrar yapmayı unutmayın.Evet kilit noktalardan biri de budur.Ne kadar sağlam altyapı oluşturursanız oluşturun tekrar
    olmazsa belirli süre sonra yavaş yavaş ince noktalar hafızanızdan silinmeye başlayacak ve bir süre sonra bayağı bir
    bilgi birikimini unutmuş olmanızaz neden olacak.TEKRAR ŞART !!!

22-Sınava az bir zaman kala kendinizi hiçbir şey bilmiyormuş gibi hissedeceksiniz.Bu çok doğal.Rahat olun siz bir sene boyunca
    en iyi şekilde hazırlandınız elinizden geleni yaptınız bundan sonra takdiri ilahi :) .

23-Sınava 1-2 hafta kala müzik dinlemeyi azaltın.Bu madde de herkes için geçerli olmayabilir ama benim durumumda olanlar için
    yazmak istedim.Ben şarkıyı dinledikten sonra içimden ister istemez tekrar ediyorum veya şarkı aklıma gelıyor.Düşünsenize
    sınavda birden aklınıza geliyor içinizden şarkı söylüyorsunuz.Çok vahim bir durum ... :D

24-Sesinizi kaydedip dinleyin.Bu da etkili bir çalışma yöntemi özellikle edebiyatta bu şekilde ses kaydı yapıp dinliyordum
    yararı oluyordu tavsiye ederim.

25-Küçük ama önemli yerleri renkli kağıtlara not alın.Renkli kağıtlara aldığınız not beyinde daha kalıcı olur.Renklerin mucizesi :D

26-Şunu dikkate almayın : "Sınavdan 3 gün veya 2 gün önce çalışmayı bırakın vs." gibi sözlere aldanmayın.Son güne son saate
    kadar çalışın.Adamlar size süre vermiş sonuna kadar kullanın.Birçok arkadaşım gibi bende arabada baktığım konu tekrarı
    sayesinde birçok soru yaptım :)

27-Denemelere gereken önemi verin.Yukardaki maddelerde denemelere değinmiştim.Bir kez daha önemini hatırlatmak isterim.

28-YGS sınavından sonra "kendime 3-4gün mola vereyim" düşüncenizi aklınızdan çıkarın.Pazar günü sınav mı oldunuz salı günü
    lys çalışmaya devam.Çünkü 3-4günlük mola oluyor size 1 haftalık mola o da 2 hafta böyle böyle bir bakmışsınız forumda
    "mezuna kaldım yardım" konusu açıyorsunuz :)

29-sınava az bir süre kala forumla pek ilgilenmeyin.Eski üyelerin bildiği gibi sınava az bir süre kala burda bir azınlık
    ortaya çıkıyor.Moral bozan,negatif yorumlar yapan,ağlayan,zırlayan ... Psikolojinizi hiç meşgul etmeyin.Çıkın dışarı
    kuşlar,böcekler,otlar ...

30-Akıl oyunları oynayın.Mesela satranç gibi.İnanın faydası oluyor.Daha hızlı düşünmenizi sağlıyor.

Şimdilik mola veriyorum vakit buldukça eklemeler yapacağım.Umarım faydası dokunur.
    Yazımı şu sözle bitirmek istiyorum :

"Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere . Hayallerinize sahip çıkın."

Daima pozitif olun,kendinize güvenin.

Herkese iyi çalışmalar..

Not : Sürç-i lisan ettiysem affola

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haftanın hitleri adolf -- 9 Eylül 2016; 11:47:03 >

• Yaz pampa sen burası inci sözlük değil

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devamini yazarsaniz guzel olur bu arada nereyi kazanmistiniz sonucunuzuda konuya eklerseniz harika olur mezuna kaldim sayisaldan 35 k yararli olur diye dusunuyorum

• akşam devam edeceğim yazıma.İlginiz için teşekkürler.Umarım işinize yarar bilgiler verebilirim :).

@ibocan_52 bu konudan sonra onun içinde bir konu başlığı açarım takipte kalın

@Kreutz bu bilgiler bende saklı kalsın özel durumlar var . Fakat bölüm olarak Hukuk Fakültesi kazandım.
  • Ben de hukuk düşünüyorum. İlk 5000 diyebilirim yani. Taktiklerini alırım. :)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Devamı gelirse çok yararlı olur

• 7.maddeden itibaren ekleme yapıldı.

Üstünde durmamı istediğiniz konu olursa, ilgilenirim.

Devamı gelecek takipte kalın
  • Eline sağlık pampa güzel yazı olmuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bashare -- 7 Eylül 2016; 14:13:44 >
  • Bashare kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim :)
  • çok faşist tavsiyeler :))
  • sebastian2121 S kullanıcısına yanıt
    Faşizm'in anlamına bakarsak:
    Faşist sadece kendi düşüncesinin doğru olduğuna inanan ve diğer insanların düşüncesine saygı göstermeyen hatta diğer insanları da kendi gibi düşünmeye zorlayan insana denir.

Kastettiğiniz terimin benim konumla alakası olduğunu düşünmüyorum zira başlıkta da belirttiğim gibi bu maddeler edindiğim tecrübelere dayanarak oluşturduğum tavsiyelerdir.
    Yorumunuz için teşekkürler :)

• quote:

Orijinalden alıntı: haftanın hitleri adolf

Faşizm'in anlamına bakarsak:
    Faşist sadece kendi düşüncesinin doğru olduğuna inanan ve diğer insanların düşüncesine saygı göstermeyen hatta diğer insanları da kendi gibi düşünmeye zorlayan insana denir.

Kastettiğiniz terimin benim konumla alakası olduğunu düşünmüyorum zira başlıkta da belirttiğim gibi bu maddeler edindiğim tecrübelere dayanarak oluşturduğum tavsiyelerdir.
    Yorumunuz için teşekkürler :)

hahah dostum law senin nickinden bir espiri yapam dedim :))
    yada tavsiyelerin 5 YILDIZ 10 NUMARA :))
  • sebastian2121 S kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın o acıdan bakmamıştım.teşekkür ederim :)

• Ellerine sağlık

• Up.herkes faydalansin :)

• Emeğine sağlık şu not tutmayı bir türlü ayarlayamıyorum fazla alıyorum gibime geliyor

• Editlenince etiket atılsın lütfen
  • Dostum süpersin bunları bilmeme rağmen seve okudum forumda böyle yardımcı olmaya çalışan insanları görmek hoşuma gidiyor açıkcası :)
    Not: Benden de bi söz 3 idiots filminde duyduğum anladığınız zaman çok anlamlı bi söz sizi motive eder sıkıldığınız an tekrarlayın. "All is well(her şey yolunda)" ;)

• Up. 15.maddeden itibaren güncellendi.
    Herkese iyi forumlar !
  • Çok guzel bir yazı olmuş eline saglik :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.