Şimdi Ara

Yıldız teknik mi Hacettepe mi (makina mühendisliği) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
1
Favori
4.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Duydum sadece ancak nasıl bilmiyorum. Sanayinin orada sanırım zaten Ostim sanayi bölgesi

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • MühendisRehberi kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim. Kesinlikle bu konuda eksiklik var zaten. Kimse neyi neden seçeceğini, kimin ne yaptığını bilmiyor. Sistem de bunu düşünmeye itmiyor bu zamana kadar. Bir ayda öğrenmeye çalışıyoruz. Tavsiyeleriniz için sağolun

• MühendisRehberi kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Umarım herkes mutlu olacağı bir meslek seçer...

• Yazık edersin puanına makine seçerek herşeyi düşünerek seçin şu mesleğinizi lütfen etraflıca düşünün . Gelecekte bu meslek nasıl şekillenecek ona bakın .

Adı sanı duyulmamış mesleklere burun kıvırmayın . Siz mezun olasaya kadar 5-6 sene geçecek . 5 senede çok şey değişir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinizmirliksk2 kullanıcısına yanıt
    Burun kivirmiyorum kesinlikle araştırmaya çalışıyorum fikir alıp :) Ne önerirsiniz

• Kesinizmirliksk2 kullanıcısına yanıt
    merak etme makina 100 sene sonra da iyi iş yapan bir bölüm olur. bu bölümün bitmesinin ihtimali fenerin şampiyon olma ihtimalinden daha düşük.
  • Ytü makine.

• YTÜ Makine.Sıralamaların önemi yok bunlar öğrencilerin tercihi.Babam koç holdingte çalışıyor sıralamalardan gram haberi yok yani şu bundan yüksek o yüzden daha iyi seçenek demek cahil rehberlikçi bakış açısından başka bir şey değil artı YTÜnün aldığı öğrenci sayısı daha fazla.Ytü makine daha çok mezun vermiş ve piyasada adı olan bir üniversite.Hacettepe üniversitesi de iyidir ama Hacettepenin EEsi ve bilgisayarı çok bilinir makinesi değil.Savunma sanayi bazında LinkedIn'den kontrol edebilirsin Hacettepenin çok olma sebebi EEsi ve bilgisayarıdır makinesinden de çalışan vardır fakat öyle anlatıldığı kadar veya EEsi ile karşılaştırıldığında çok yoktur.Özellikle Hacettepe EEden aselsanda çok var.Kaldı ki şu mantık yanlış,gazi ve hacettepenin ee makine vsine gireyim çünkü savunma sanayi var,bu tam olarak doğru değil herkes savunma sanayiye alınmıyor iyiler alınıyor.YTÜ İstanbul'da yani sanayinin olduğu yerde ve Kocaeli Bursa gibi başka sanayinin olduğu yerlere de yakın.Artı bildiğim kadarıyla YTÜ'den de iyi olanlar Tai Aselsana da gidiyor.Eğitimini falan bilmiyorum çünkü orda okumuyorum bunu okuyan arkadaşlar söyleyebilir ama bence konum,piyasa bilinirliği,mezun sayısı bakımından YTÜ çok daha önde.

• Birincisi, makine müh. yazmanı tavsite etmem. bilgisayar veya elektronik yazardım yerinde olsam.

ikincisi, geçenlerde ekşide 1.5 sene iş bulamayan ytü makine mezunu ile konuşmuştum. yani düşük not ortalama ile boş bir şekilde bitirirsen ytü olsa bile aylarca işsiz kalabilir veya asgarinin bir tık üstü maaşa başlayabilirsin.
  • kızgın boğa K kullanıcısına yanıt
    Her unide var o risk tabiki

• Makina okuma kardeşim, konuna da şans eseri denk geldim. Yılda on binlerce makinacı mezun oluyor ve önceki senelerden kalan işsizler yığılıyor da yığılıyor. Kendini geliştirme hikayesi de biraz fasa fiso. Okulun top 10’unda olmadığın ya da çok iyi yabancı dilin olmadığı sürece pek önemi yok. İTÜ mezunları bile kolay iş bulamıyor, YTÜ ve Hacettepe’yi geçtim.

Ben Ege makina’dan mezun oldum 2018’de. Yaz okulları boyunca YTÜ ve diğer okulların öğrencileriyle çok takıldım, çok muhabbet ettim. İş hayatında da çok fazla farklı okul mezunu insan görüyorum. ODTÜ’yü bilemiyorum orası farklı olabilir gibime geliyor ve İTÜ de geri kalanların bir tık üstünde ama bunlar harici kalan üniversitelerin çok büyük kısmı çok benzer seviyede eğitimler veriyor. Okul etiketi dediğin şey de sadece İTÜ ve ODTÜ’de var diye düşünüyorum. Yıldız’dan 1 sene üzeri iş arayan tanıdığım kişi neredeyse tanıdıklarımın hepsi. Makinacı olmak demek 200 kağıt az paraya çalışacak adama işi kaptırmak demek. En azından ilk işlerde durum böyle.

Mühendislik okumak Türkiye’de gün geçtikçe anlamsızlaşıyor. Kaldı ki okuması ayrı çile. Sadece makina için de geçerli değil bu ama en zoru o.

Yurtdışı imkanı dediğin şey tüm okullar için aynı, hadi özel okullar istisna olsun. Almanya’ya gitmek istiyorsun diyelim, Almanya’nın zerre dalgasında değil senin kıçı kırık 3. Dünya ülkesi Türkiye’nin hangi okulundan mezun olduğun. Dilin iyi olmalı, tecrüben olmalı, orada yüksek yaptıysan da 10 numara. Ha yüksek için de ortalama önemli tabii. Öyle bir hayalin varsa çok baştan asılman lazım. Ha asıldın işin maddi yönü de epey kallafi o kısımdan da patlama olasılığın var, herkesin ailesinin kenarda şak diye çocuğuna ayırabileceği 100 150 bin lira parası yok sonuçta. Ama bu yurtdışı olanakları muhabbeti bana öğrencilerin biraz kendini kandırması gibi geliyor. Özel okullar başka tabii, ha belki bir de atıyorum X Üniversitesi’nin özel anlaşmalı olduğu bir şirket falan vardır o da olabilir.

Kıssadan hisse mühendislik çok mu okumak istiyorsun? Oku o zaman. Üniversite sonuçta insanın kendini geliştirmesi, manen doyurması ve beynini eğitmesi için kurulan bir kurum amacı seni meslek sahibi yapmak değil. Ama mezun olduktan sonra öğrencilerin çok büyük kısmı gibi pişman da olabilirsin. Ha fena para almasan bile yaptığın işten de nefret edebilirsin(Ki bu da çok sık oluyor), o da ayrı bir hayal kırıklığı. Her şey teoride ders öğrenmek gibi olmuyor yani. Yazı çok uzadı, ama ben derim ki mühendis olmak için yanlış ülkede yanlış zamanda doğmuş olabilirsin...

• Teemo Erdoğan kullanıcısına yanıt
    Dediklerinizin tüm mesleklerde olacağını düşünüyorum yakında ülkede. Malesef dönem insan ayırt etmeksizin ( güreşçi olmak hariç:)) berbat bir dönem. Ama mezun olan sizin tecrübeleriniz çok değerli benim için. Ne önerirsiniz hangi bölüm. Veya unide okurken ne yapmak çok değerli. Tecrübelerinizi. Pişmanlıklarınizi aktarirsaniz çok memnun olurum

• 16971905 1 kullanıcısına yanıt
    Dediklerinin cevabı bende yok ne yazık ki... Benim de kardeşim yeni sınava girdi, büyük ihtimalle Bilgisayar Mühendisliği yazacak. Mühendislikler içinde öncelikle en iyi konumda olanın bilgisayar olduğunu düşünüyorum. Aslında direkt yazılım yani. Hem öğrencilik hayatları kıyak geçiyor hem yabancı şirketlerde ve yurtdışı çalışma olanakları daha yüksek. Fakat bilemiyorum ülkede ben senin dediğin gibi hiç umut ışığı göremiyorum bu aralar. Belki tıp olabilir, onda bile yeni mezun arkadaşlarımı korona vakalarına verdiklerini görünce üzülüyorum direkt sağlıkları tehlikede onların da.

Pişmanlığıma gelirsek Almanca’ya devam etmemek bunlardan birisi. Şu anda A2 seviye ama lisede B1 seviyedeydim. Liseyi Almanca okuduğum için o da. Dile hiç ısınamadığım için ite kaka öğrendim ve üniversitede komple bıraktım, fakat çok büyük bir artı bence. İngilizcem epey iyidir ama ona tutkum vardı, fakat bilsem kendimi zorlayıp Almanca’mı da en kötü bir B2 seviyesine hatta C1’e çıkarmaya çalışırdım.

Değerli olarak stajlar değerli denebilir yabancı dile ek olarak. Torpilsiz biraz zor olabiliyor ama ilk tecrübeleriniz stajlar sonuçta. Fazladan yapmasanız bile zorunlu stajlarınızı boş geçirmemeye çalışın. Sırf rahat geçirmek için gittiği yerlerden pişman olan çok arkadaş var. Yeni mezun olunca CV’niz genelde boş gözüküyor ve göze en batan şeylerden biri stajlarınız oluyor.

Onun dışında komple makina okumak denebilir. Ege Bilgisayara puanım yetiyordu fakat sınav beklediğimden çok kötü geldiği için ne olursa olsun havasında tercih yapıp makinaya oturduk bir şekilde. Biraz daha bilinçli tercih yapmış olsam en azından üniversite hayatım güzel geçebilirdi, makina okurken o eğlenceli ışıl ışıl üniversite hayatını görme imkanınız neredeyse yok çünkü.

Ama hepsinden öte üniversitede bence en önemli şeylerden biri iyi vakit geçirmek. O kadar sene bir yerlerin çatlayana kadar okuyup biraz şanslı ve yeterliysen bir iş bulduktan sonra İnan insan bunun için miydi diye üzülüyor. Ben ilk iş olarak çoğu arkadaştan yüksek maaş alıyorum fakat harcamaya vaktim bile olmuyor. Evim de uzak olduğu için sabah 6’da kalkıp akşam trafik varda 20:15 gibi evde oluyorum. İş bulsan ayrı dert bulamasan ayrı dert yani.

Makina okumamanı tavsiye etme sebebim, savunma sanayi’de çalışan mühendisler bile fırsatını bulduğu an yurtdışına kaçıyor. Ben tüm bunları bilsem ve tamamen yurtdışına gitmek için hazırlansam üniversite hayatı boyu daha da sefil bir sosyal hayat geçirirdim sanırım. İnsanın en genç en deli dolu olduğu yıllar bu kadar maddiyata bağlı, bu kadar çok efor isteyen bir yol için de harcanmamalı bence. Tabii o senin kişiliğine de kalmış. Ama bu kadar çok rekabet gerek ülkede gerek yurtdışında varken sıyrılmak için bu kadar çaba göstermek bana insanın hayatına yazık etmesi gibi geliyor. Mesela İngilizce Yüksek lisans yapmak istesen minimum GPA 3’tür. Fakat Pakistan’dan Hindistan başvuran 3.8-3.9 ortalamalı bir yığın üniversite mezunu olduğu için o işler biraz hayal. Sağlam böyle bir 3.5’a yakın ortalama lazım ki makina okumuş kime sorarsan 3.5 ortalama deyince bir güler yani. Almanca için falan gerekli ortalama daha düşük, o da mesajın ilk başına geliyor işte.

Benim sana söyleyebileceğim pek yapıcı bir şey yok çünkü halinden memnun olmayan yüz binlerce mühendisten biriyim. Yarın 25 yaşına gireceğim; hala da acaba ne okumak isterdim, ne yapsam mutlu olurdum sorusunun cevabını bilmiyorum. O yüzden ilk başta seveceğine emin olduğun bir şey varsa ona karar ver. Kuzenim Sabancı Endüstri’den mezun olup itibarlı bir şirkette dandik bir maaşa 1 sene çalıştıktan sonra dayanamayıp tekrar sınava girdi ve şu an konservatuvara gidiyor müziği çok sevdiği için. İlk başta çok riskli gelmişti bana bu hareketi fakat şu an onu o kadar iyi anlıyorum ki anlatamam. Kendisi için çok mutluyum sonunda yapmayı sevdiği şeyi bulup yapmaya başladığı için.

Uzattıkça uzattım fakat biraz içimi de dökesim geldi. İstediğin soruların cevabı bende olmadığı için üzgünüm, fakat ne yaparsan yap pişman olmayacağın bir şey yap. Keşke onu seçseydim diye aklına kalacağını bildiğin bir şey varsa, onu seç. Bu makine mühendisliğiyse senin için benim boktan hikayem etkilemesin seni, gönül rahatlığıyla yaz. Ama emin ol

Ya maalesef o kadar haklısınız ki. Gençliğini harap etmeden adam gibi hayat çok zor hocam. Umarım gönlünüzce olur her şey. Teşekkür ederim yazdiklariniz için. İç dökme dediğiniz seyler bu yaşlarda bizler için yol gösterici durumlar:)

• Şu an odtü itü boğaziçi bilkent harici mezunlar zor durumda. Bilkent ya da tıp yaz. Ailenin maddi durumunu bilmiyorum

• Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum bu dört okula

• Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    Memur çocuğuyum hocam. Orta halli yani

3.5 mu? MAKİNADA MI HAHAHAHAHAHHAHA (bunu yazan kişi 7 kredi FFli 2.8 ort, yani aslında 3.1 3.2)
    şaka maka makinada 3.5 ort yaparsan avrupada seni almayacak okul yok eğer dilin de iyiyse
  • Evet 3.5 ortalama gördüğüm kadarı ile en garanti olanı. Mesela TU Dortmund Türkiye’deki ortalamaya çevirince başvuru için bile 3.35-3.4 ortalama falan istiyor İngilizce programlar için. Çoğu iyi okul bu şekilde Almanya’da, İngilizce programlar adamların not ortalamasına göre 1.9 hatta 1.8 ortalama onlar için. Zor işler

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.