Şimdi Ara

YouTube’un çocuklara silah videoları önerdiği ortaya çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
243
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • YouTube’un çocuklara silah videoları önerdiği ortaya çıktı
    YouTube'un önerilen içerik algoritması, bu kez video oyunlarıyla ilgilenen küçük çocuklara silahlar ve silah şiddeti hakkında yüzlerce video önerdiği iddiaları nedeniyle yeniden eleştirilerin hedefi oldu. Videolardan bazıları okul saldırılarına ait sahneleri ve silahların nasıl kullanılacağı ve modifiye edileceğine dair talimatlar dahi içeriyordu.

Kâr amacı gütmeyen gözlemci kuruluş Tech Transparency Project (TTP) tarafından yapılan bir çalışmada, ikisi dokuz yaşında, ikisi de 14 yaşında erkek çocuklar olarak tanımlanan dört test hesabı oluşturularak söz konusu öneriler keşfedildi. Hesapları kontrol eden araştırmacılar yalnızca tamamen video oyunu içeriklerinden oluşan oynatma listelerini izledi. Dokuz yaşındaki hesaplar Roblox, Lego Star Wars ve Five Nights at Freddy's gibi oyunlardan videolar izledi. Aynı zamanda, 14 yaşındaki hesap çoğunlukla Grand Theft Auto, Halo ve Red Dead Redemption izledi.

YouTube, çocuklara silahlı şiddet videoları öneriyor

Araştırmacılar daha sonra geçen 30 günlük bir süre boyunca YouTube ana sayfasında ve Sıradaki panelinde hesaplara önerilen videoları kaydettiler. TTP yayınladığı raporda "Çalışma, YouTube'un tüm oyuncu hesaplarına silahlı saldırılar ve silahlarla ilgili içerik önerdiğini, bununla birlikte YouTube tarafından önerilen videolara tıklayan kullanıcılara çok daha yüksek bir hacimde içerik önerildiği ortaya koydu" diye yazdı.

Önerilen videolardan bazıları kitlesel silahlı saldırı olaylarını, bir silahın bir vücuda ne kadar zarar verebileceğini gösteren demoları ve tabancaları tam otomatik silahlara dönüştürmek için nasıl yapılır kılavuzlarını içeriyordu. Bu videoların bırakın çocuk hesaplarına önerilmesini, çoğu YouTube'un kendi içerik politikalarını bile ihlal ediyor.

Ayrıca Bkz.Elon Musk: Bana para kaybettirse bile istediğimi söyleyeceğim

Bir ay süren test süresi boyunca YouTube, dokuz yaşındaki çocukların hesaplarına 382 video, 14 yaşındaki çocukların hesaplarına ise 1.325 gerçek ateşli silah videosu önerdi. YouTube daha önce sorumlu öneriler sunduğundan ve izleyicileri aşırı içeriklere yönlendirmediğinden bahsetmişti, ancak yapılan çalışma bunun tam tersini gösteriyor. Google yıllardır YouTube'un önerilen video algoritmasını geliştirmeye çalışıyor, ancak hala oldukça sınırda, uygunsuz ve bazen saldırgan içerikler sunuyor. Sitenin gençler arasında en popüler site olması özellikle sorun yaratabiliyor. Zira her beş kişiden biri neredeyse sürekli olarak siteye girdiğini söylüyor.

Kaynak:https://www.techtransparencyproject.org/articles/youtube-leads-young-gamers-to-videos-of-guns-school
    Kaynak:https://www.techspot.com/news/98715-study-shows-youtube-recommending-gun-videos-kid-gamers.html

• Anasayfadaki önerileri hakkında iki kelam etmek istiyorum izninizle.

Bu algoritması gerçekten iğrenç. Bir şeye bir kere baktın diye defalarca aynı konuları gösterebiliyor. Üstelik bunu resetleme imkanı yok, geçmişini ve beğenilerini sildikten sonra bir kaç gün sonra anca düzeliyor yine de ara ara geliyor.

Çocuklarınızın hesaplarını takip edin, "bunu bir daha gösterme" "bu kanalı gizle" seçeneklerini sürekli kullanarak anasayfasını sadeleştirin. Belli bir yaşa geldikten sonra bu dayatmaların zararlarını anlatın ve kendisini bilinçlendirin.
    Kesinlikle. Bir videoyu merak edip izlediniz mi aman yarabbi, anasayfanız sadece onlardan ibaret, bir müziği dinledin mi 1000kez daha aynı müziği önerir. Asla yeni veya farklı müzik bulamazsınız. Adeta bir hapishaneye çevirir ortamı.
    Sırf bu yüzden son zamanlarda soundcloud / radio garden gibi google ile ilişkisi olmayan uygulamalara yöneldim. (evet bu aptal algoritma beni radyo kanallarına kadar yöneltti, googledan bu ve arama sonuçları saçmalığı yüzüden nefret ediyorum, mağazası / gmail / haritalar hariç tüm hizmetlerini cihazlarımdan sildim.)

Özellikle soundcloudu bayağı başarılı buluyorum yüklenen içerikler kısıtlıda olsada ilk kendim bir müzik arıyorum kalanını kendisi dolduruyor ve genelde bulduğu müzikler "aa bu müziği duymuştum" tadında oluyor.

(Not: Spotify beni sarmıyor.)

Ek: Bu arada PC için BlockTube + Sponsorblock + Youtube-shorts block eklentilerini tavsiye ederim.(*Üç eklentiyle bile tam adam olamıyor site ama)
    Blocktube kanal ve videoları engellemenizi sağlar. (Video başlığının yanındaki üç nokta menüsüne engelleme seçenekleri ekler)
    Sponsorblock sponsorlu/alakasız kısımları otomatik atlamanızı,
    Youtube-shorts block: shorts videoları orjinal youtube playerinde otomatik açmanızı ve isterseniz engellemenizi sağlar.
  • Anasayfadaki önerileri hakkında iki kelam etmek istiyorum izninizle.

Bu algoritması gerçekten iğrenç. Bir şeye bir kere baktın diye defalarca aynı konuları gösterebiliyor. Üstelik bunu resetleme imkanı yok, geçmişini ve beğenilerini sildikten sonra bir kaç gün sonra anca düzeliyor yine de ara ara geliyor.

Çocuklarınızın hesaplarını takip edin, "bunu bir daha gösterme" "bu kanalı gizle" seçeneklerini sürekli kullanarak anasayfasını sadeleştirin. Belli bir yaşa geldikten sonra bu dayatmaların zararlarını anlatın ve kendisini bilinçlendirin.

• Benim de Facebook hesabında garip garip ticari hanım videoları çıkıyor, üstelik İlk videoda o çıkıyor sonrasında normal izlediğim videolar var. İşin iğrenç kısmı illa o videoyu izletiyor, sonrası normale dönüyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle. Bir videoyu merak edip izlediniz mi aman yarabbi, anasayfanız sadece onlardan ibaret, bir müziği dinledin mi 1000kez daha aynı müziği önerir. Asla yeni veya farklı müzik bulamazsınız. Adeta bir hapishaneye çevirir ortamı.
    Sırf bu yüzden son zamanlarda soundcloud / radio garden gibi google ile ilişkisi olmayan uygulamalara yöneldim. (evet bu aptal algoritma beni radyo kanallarına kadar yöneltti, googledan bu ve arama sonuçları saçmalığı yüzüden nefret ediyorum, mağazası / gmail / haritalar hariç tüm hizmetlerini cihazlarımdan sildim.)

Özellikle soundcloudu bayağı başarılı buluyorum yüklenen içerikler kısıtlıda olsada ilk kendim bir müzik arıyorum kalanını kendisi dolduruyor ve genelde bulduğu müzikler "aa bu müziği duymuştum" tadında oluyor.

(Not: Spotify beni sarmıyor.)

Ek: Bu arada PC için BlockTube + Sponsorblock + Youtube-shorts block eklentilerini tavsiye ederim.(*Üç eklentiyle bile tam adam olamıyor site ama)
    Blocktube kanal ve videoları engellemenizi sağlar. (Video başlığının yanındaki üç nokta menüsüne engelleme seçenekleri ekler)
    Sponsorblock sponsorlu/alakasız kısımları otomatik atlamanızı,
    Youtube-shorts block: shorts videoları orjinal youtube playerinde otomatik açmanızı ve isterseniz engellemenizi sağlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 18 Mayıs 2023; 04:05:46 >

• YouTube maksadı dışı kullanılmaz ise kolay kolay çıkmaz özellikle izlenmek istenecek video'lar iyi seçilmeli arama yaparken aranalıcak şeyler adeta cımbızla ayıklanır gibi seçilmeliki butip saçmalıklar çıkmasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 18 Mayıs 2023; 07:31:54 >
  • Bu gibi durumlari onlemek icin en mantikli eylem, ana sayfada video oynatmasini kapatmak. Bazen ana sayfayi asagiya kaydirdigim esnada videolari oynatiyorum ve algoritma hemen dolduruyor ayni menseydeki videolari ana sayfaya. Bazen ana sayfada hic alakam olmayan, hic arama yapmadigim videolari goruyorum. Gorece calisan bir algoritmanin yoldan cikmasi icin sadece bir video da yetiyor. Google, Youtube`a daha fazla reklam nasil sokariz yerine, algoritmayi duzenlemeli. Ayrica yine ayni mantik yuzunden kanallarina emek vermis nice youtuber heba oldu.

• Çocuklara silah, yetişkinlere de çıplaklık öneriyor.
    YouTube'da asla oturum açmam. Ne PC, ne mobil.
    Her pc kapattığımda da geçmişi silerim. Ne zaman YouTube açsam shorts videolarında çıplaklık ön planda.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bunu Tiktok yapsaydı şimdiye kadar bin kere yasaklanmıştı. Oysa insta ve Twitter üzerinde prno bile serbest.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.