Arkadaşlar, BIOS'dan Vcore yi ayarladıktan sonra (1.28v ye getiriyorum) Stres test esnasında mainboard Vcore'yi 1.20-1.22 lere kadar düşürüyor. Bu kadar yüksek bir Vdroop, full işlemci yükü gerektiren oyunlarda stabilite sorunlarına yol açmaz mı? Sonuçta belli bir Mhzde işlemcinin istediği voltajı vermemiş olmuyor mu mainboard?
Bu Vdroop sonucu düşen Vcore'yi yükseltmek için bu sefer 1.32 ye yükseltsek BIOS'dan bu sefer Idle durumda gerekenden fazla voltaj vermiş oluyoruz.
Load Line Calibration'u mu kullanmak gerekiyor ve kullanırsak yine bunun stabiliteye zararı olduğuna yönelik birşeyler okumuştum.
Ne diyorsunuz bu duruma, herekese iyi forumlar.
İlk cümlenin sonundaki sonuca varabilmek için mesela sizin sistem işlemcinin 4.4ghz de full yük altında stabilite sorunu olmadan çalışması için gereken gücün voltajın ne olduğunu %100 bilmemiz gerekir. Yani şu kadar mhz için kesin gereken voltaj miktarı min. şu kadardır diye veri olması lazım. Onunla ilgili bi hesap makinası vardı bi yerlerde. Bana göre tersten gidip cevap vermek lazım, o freknsta sistem eğer stabil çalışıyorsa o voltaj yeterlidir demek lazm.
LLC ile o bahsettiğiniz dalgalanmayı azaltmaya çalışırken gereken iş mosfetlerde yapılır, onlar da voltajı o dar aralıkta tutmak için ekstradan çalışır. Vdroop un amacı bios da ayarlanan voltajın asla geçilmmesini sağlamaktır. Sistem yük altına girip daha sonra yükden çıktıktan sonraki dalgalanma daha çabuk sönümlenir ve voltaj o biostan ayarlanan değeri aşmaz.
Vdroop sayesinde sistem yükden kurtulunca biosda ayarlanan değeri aşmıyor dedim ya, LLC ile bunun garantisi yok. Sistem yükten kurtulur kurtulmaz büyük bi spike / zıplama yapıp biosdaki değerin üstüne çıkabilir. Voltaj dalgalanması ve aralığı LLC ile daha fazla oluyor, bunu da 1-2sn update aralığı olan programlarla gözlemlemek zor net olarak.
LLC ile daha az dalgalanma, dha düşük vcore olabiliyor diye düşünülebilir belki ama voltajı sabit tutmaya çalışmak için mosfetlerde daha fazla enerji harcanması gerekiyor bu seferde.
Şimdi sizin sistem 4.4 de biosda 1.28 vcore ve LLC kapalı iken stabil ise bence endişe etmeyin derim. Intel burn test/ linx ile büyük bi test yapın ondan sağlam çıkarsa bana göre sorun çıkmayacaktır.
teşekkür ederim arkadaşım çok açıklayıcı oldu
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme