Şimdi Ara

yük hücresi (load cell)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şu dijital terazilerde kullanılan ağırlık sensörlerinden nerede bulabilirim? Bir de bunların farklı bir adı varmı ? Fazla profosyonel olmasına gerek yok, çünkü o zaman fiyatları ucuruyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fkab -- 28 Mart 2005, 16:23:51 >

• bu konuya ilgi gösterilmemiş ..zannedersem ,çok genel bi şey yazdığınız için..
    eğer daha ayrıntılı bişey yazarsanız..yeni fikirleri olan ve yol gösterici bir çok arkadaş var bu forumda ilgileneceklerdir..
    mesela mekanik bir sistemdeki yaya bağlı bir potansiyometreden elde ettiğiniz değerleri yansıtacak bir düzenek işinizi görür mü?
    yoksa basınç ölçer bir sensör???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranium -- 29 Mart 2005, 21:27:12 >
  • loadcell yerli uretim ESIT diye bir firma var
    internetten arattır bulursun
  • Sn.Uranium söylediğiniz tarz daki bir sistemde işimi görür. Eğer biraz daha acıklayabilirseniz sevinirim.
    Elektronik te çok yeni olduğum için ifade güçlüğü yaşıyor olabilirim.

İhtiyac duyduğum mekanizma, 8 farklı noktadaki 1 ila 35-40 kilo aralığındaki ağırlık değişimlerini ölcebilmek. Bunun içinde her noktaya bir yük hücresi (bulabildiğim tek mekanizma buydu) koymak.

Ama fiatları 40$-100$ arasında değiştiği için. Biraz yüksek geldi. Toplamda 250-800$ yapıyor.

Acaba daha ucuz bir yolla cözebilrimiyim diye araştırıyorum.

Sn.anotherbrick

Verdiğin bilgi için teşekkür ederim.
  • peki bu 8 farklı noktadaki değerler bilgisayar ortamına mı aktarılacak.."digidal data" ya mı ihtiyacın var ..yoksa kendi gözünle okuyabildiğin değerler yeterli mi?

...ne yapacaksın komyon[araç tartısı) tartardamı kullanacaksın.. hassasiyet 1 kg ve katları mı? olacak..? pek açık değil..
  • Amacım, 40cmx20cm bir dikdörtgenin köşelerine bu sensörleri yerleştirerek, dikdörtgenin köşelerindeki sensörlerden gelen ağırlık bilgilerinin bilgisayara aktırarak dikdörtgenin ağırlık merkezini bulmak.

Bu dikdörtgenden 2 adet var.
  • Bu dikdörtgen plakalar üzerine etki eden yaklaşık 1-40 kiloluk bir ağırlık var. Bu ağırlığın dikdörtgen plakaya göre ağırlık merkezini bulmaya çalışıyorum.
  • Bildiğim kadarı ile iki çeşit yük hücresi mevcut. Birisi yükü ölçmek için gerilme ölçücüsü (strain gage) kullanıyor, diğeri ise kapasitif "piezoelectric" algılayıcı kullanıyor. Bahsettiğin ağırlığı ölçecek yük hücrelerini 30$'dan aşağı bulabileceğini sanmıyorum. Bu noktada gerilme ölçücüsü ve kapasitif "piezoelectric" algılayıcıları araştırıp onları ucuza bulursan kendi yük hücreni daha ucuza yapabilirsin gibime geliyor.
  • http://www.e3tam.com/destek/Algilayicilar_(Sensors-Transducers).htm adresinde piezoelektrik malzemelerle kuvvet ölçümü konusunda birşeyler var, faydalı olabilir.
  • Kapasitif ve piezoelectric sensörleri ayrı ayrı ele almak lazım, tamamen farklılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 30 Mart 2005, 13:33:26 >
  • Peki bu bakkallarda kullanılan, dijital terazilerdeki sensörler nasıl bir şey ?
  • bunalmis: haklı olabilirsin, ama ben kapasitif piezoelektrik yük hücresi diye birşey okuduğumu hatırlıyorum. Derken nette de böyle birşeyler buldum.http://isb.ri.ccf.org/biomch-l/archives/biomch-l-2001-04/00104.html adresinde "Kistler load cells are of piezoelectric capacitive type rather than of the strain gage type from Denton and AMTI." gibi birşeyler diyor.

fkab : bakkalardakilerde yük hücresi kullanılıyor.
  • Adamın dili sürtçmüş gibi geldi.

Kapasitif sensörlerde kapasite levhaları arasındaki değişimi algılayıp kapasite değişimine neden olan kuvveti anlamak mümkün.

Piezo tipi sensörlerde ağırlık ölçmek bana biraz riskli geldi (!).

Ölçülmek istenen kütleyi kefeye hızlıca bırakmak ile yavaşça bırakmak arasında çok fark olacak. Kalıcı durumda da piezo yükle orantılı hiç bir bilgi vermeyecek.

Açıkcası piezo tipi load cell'leri merak ettim.
  • Cahilliğimi mazur görün. Piezo kristaller gerilim altında titreşirler mi? Titreşirlerse, üzerlerindeki basınç frekansı etkilr mi?
  • bunalmis: Sanırım haklısın; benim zamanında okuduğum şeyler kuvvet ölçümüne yönelikti, biraz daha baktım pizeoelektrik malzemelerle ağırlık ölçmek pek olası görünmüyor.

erroraesthumanum: Piezoelektrik malzemeler kuvvet altında yüzeylerinde elektrik yükü oluşturur (Bkz. e3tam web sitesi). Tersini soruyorsun sanırım? Bence olası değil.http://www.sensortech.ca/definitions.html adresine bakarsan e3tam'daki bilgiyi doğruluyor.
  • Bir de lineer çalışan ( yani lojik olarak açık-kapalı şeklinde çalışmayan ! ) Hall-Effect / manyetik alan sensörleri ile bu iş yapılabilir mi acaba diye fikir olarak soruyorum... Böyle bir çözüm belki arkadaşımızın işini kolaylaştırabilir diye bilgisi olan arkadaşlara danışmak istemiştim... ( İstanbul da bir süre önce bu tür bir Hall sensör bulabilmiştim ve bunu mıknatıs yardımı ile bir matkap hız kontrolünde hız ayarı sensörü olarak kullanan bir devreye uydurmuştum ! )... Saygılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.