Şimdi Ara

Yürüyen led devresine transistör sürme yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
4.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var.3 gündür aşagıdaki sorunuma çözüm arıyorum netten.

Aşagıdaki devre yürüyen led devresi.Devrede herbiri sırayla yanan ve herbirine 220R baglı ledler vardı.
    Sonra ben birisinden bu devreye 3lü şerit led nasıl eklenır diye sordugumda oraya bi tane BC338 transistör koyarak resmın solunda 6 tane birbirine paralel olan 3 lü şerit ledleri devreye sürdü.
    Şerit ledler 12 volta göre dizayn edildigi için transistörün collektör ucu 12 volt. yani sonradan ekledıgım şerit ledler 12 voltla diger soldaki tekliler 5voltla besleniyor.Ve devrede 4015 4093 entegreleri de 5 voltla besleniyor.
    Burda sormak istedigim şu
    Ben aşagıdaki devrede 10 k direnci kaldırdıgım zaman proteusta devre yine çalışıyor.Oraya o direnci baglamasam olurmu?O direncin görevi nedir?Bir kaç transistörlü devrede daha gördüm.E-B arasına direnç takılıyor.
    İkincisi orda 1klık direncin degerini nasıl hesaplıyoruz.Bi de bu transistöre bu şekılde kaçtane 3 lü seri baglayabilirim?Bu transistörün gücünemi baglıdır??Devreyi çizen arkadaşa ulaşamadıgım için burda sormak istedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AQustiC -- 10 Ağustos 2009; 20:04:52 >

• yokmu bilen
  • R29'un görevi transistör'ün base'ini pull-down yapmaktır. Büyük ihtimalle direnci kaldırsan da çalışacaktır, ancak kaldırmazsan devrenin daha sağlıkı ve daha stabil olacağına eminim, üstteki R28 direncini ise gerekli voltaj ve akım hesaplarnı yaparak belirleyeceksin. Oraya bağlayacağın 3'lü LED'lerin sayısı ise transistörün gücüne göre belirlenecek. Kolay gelsin, başarılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.