Şimdi Ara

Yüzüklerin Efendisi Soru-Cevap kısmı (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
455
Cevap
8
Favori
29.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Noldor Warrior
    Güç Yüzüklerini ( Nenya, Narya ve Vilya) Annatar(Sauron aynı zamanda hediyelerin efendisi demektir)'ın bilgileri sayesinde ünlü elf demircisi Celebrimbor dövmüştür. Tek Yüzük'te bizzat Sauron tarafından yapılmıştır.

Edit: Orta Dünya konusunda wikipedi ye güvenmeyin.

quote:

Orijinalden alıntı: CanYouBeMyDoctor?

Merhaba ve iyi akşamlar hocam
    Öncelikle sana teşekkür ederim sayende anladımki ben yüzüklerin efendisinden falan anlamıyomuşum
    -şimdi senin dediğin gibi sadece
    Yüzük kardeşliği
    Hobit
    İki kule
    Kralın dönüşü
    Silmarilyon u okusak Hepsini Anlamış Olurmuyuz ??

Hepsini anlamak mümkün değil. Ortada yaratılmış bir dünya var resmen en küçük ayrıntısına kadar. Bunlar Türkçe'ye çevrilen kitapların bir kısmı. Bunları okursanız ortalama bir bilgiye sahip olursunuz.

quote:

Orijinalden alıntı: by-ko

Saruman insan ve orkların kırması olan uruk-haileri üretmiştir.Orklarda Valar'ın çağrısına cevap vermeyip kötü yolu seçen lanetlenmiş elflerdir.Saruman'ın yaptığı belki bu işlemi hızlandırmak olabilir.

Anlatımın gayet güzel birkaç yanlışınıda ben düzeltmek isterim.

Öncelikle Ork-Uruk-Goblin dediğimiz şey aslında bir yaratığın değişik isimleridir.

Uruk-hai'ler demek yanlış olur. Zira hai zaten "-lar,-ler" ekidir.

Uruk'ları (bahsettiğim güneşden pek etkilenmeyen güçlü türü) ilk olarak Sauron'un ürettiği yazıyor. :)

quote:

Orijinalden alıntı: Infidel_

ya şu karadras geçidinde millet karlarla cebbelleşirken legolas niye kara batmıyo onu merak ettim

Elflerin hafifliğinden kaynaklanan bir durum olsa gerek. Pj eklentisi değil silmarillion'da geçiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

quote:

Orijinalden alıntı: Uçan Adam Hekır Okan

quote:

Orijinalden alıntı: EkincanArslan

quote:

Orijinalden alıntı: Coder99

Gandalf vs Witch King= Gandalf alır. Bir sürü kanıtlarda var. Sizce?

Hocam Gandalf bir Maiadır. Yani Herkül gibi bir yarım Tanrıdır. Melkor kötülüklerin efendisi bir Valardır yani Tanrıdır. Erudan bile güçlü olduğu dönemler olmuştur. Sauron Melkorun hizmetkarı ve öğrencisidir. Witchking ise Sauronun öğrencisi. Yani bakacak olursak Gandalfla Witchking arasında tam bir seviye farkı var ve Gandalfın tek Word of powerına bakar.

Yani aslında saouron ile gandalf eşit ama yüzük sayesinde sauron biraz üstün

Gandalf (her ne kadar Orta Dünya ya gönderilirken gücü kısıtlanmış olsada) bir Maia. Witch King ise yüzüğün varlığı ile beslenen solmuş bir yaratık. Extended versiyonunda olan asa kırma sahnesi Peter Jackson'ın filme eklediği bir yerdir. Kitapta kapı kırılır içeri Witch King gelir. Gandalf ile aralarında kısa bir muhabbet geçer. Witch King kılıcını kaldırır ve kılıçtan ateşler geçirmeye başlar. Tam o anda Rohan Boruları duyulur WK gitmek zorunda kalır.

Melkor Eru'nun(Eru en büyük olanı Ea'yı(Dünyayı) yaratan kişi İluvatar diye de geçer) yarattığı bir Vala olarak hiçbir döneminde Eru'dan güçlü olmamıştır.

Sauron ve Gandalf konusu tartışmaya açıktır. İkisi de seviye olarak Maia olsa da Gandalf Orta Dünya'ya gelirken (Valinor'dan) güçlerinin bir kısmından yoksun gelmiştir. Zaten amacı gücü ile Sauron'u yenmek değil, orta dünya halkını uyarmak, ateşlemek vs dir. Sauron'a bakarsak sadece bedenlerinden yoksun (Kılık değiştirebildiği Annatar bedeninden ve Filmde gördüğümüz çirkin halinden. ) Yüzük onda olsaydı mutlaka onunda katkısı olurdu.

quote:

Orijinalden alıntı: | Nvidia |

http://forum.donanimhaber.com/m_50338815/mpage_1/f_/key_//tm.htm#50369872 Konu bile açmıştım. İlk mesajı kopyala yapıştır yapıyorum.

"Merhaba arkadaşlar. 3 filmi de art arda izledim. Az önce bitti. Extended versiyondu. Kitabını okumadım. Sorularım şöyle:
    1) aragorn ölüleri kullanma şansı varken neden mordora yollayıp mordoru yerle bir etmedi?
    2) Saruman ork üretebiyor fakat gandalf neden yapamıyor?
    3) Gandalf son bölümde kartalları çağırdır peki neden savaşta çağırmadı?
    4) Sauron neden kıyamet dağını başıboş bıraktı. Hatta neden bir kapısı var?
    5) Bu soru alakasız ama elfler orta dünyayı terk edip nereye gidiyorlar? Bu arada kitapta cücenin son durumu ile ilgili bir şey var mı merak ediyorum Legolas'ın peşine mi takıldı diye "

1-) Aragorn ölüleri Pelargir'i kurtarmak için kullanmıştır. (Zaten onların İsildur'a olan sözü bu kadardı.) Güney Gondor toprakları ve üstüne Pelargir gibi bir merkezden topladığı askerler ile gelmiştir Minas Tirith kapılarına.

2-) Filmde gördüğünüz balçıktan çıkma film uydurması. Orkların nasıl çoğaldıkları sorusu hala cevap bulamamış konulardan biridir. Hobbit kitabında Smeagol (Gollum) Yavru bir ork yediğini söylerken. Yüzüklerin Efendisi'nde yumurtalar! olarak geçmiştir (tek bir cümle)

3-) Gandalf'ın hiçbir varlık üzerinde bir gücü yokt

Hocam dediğiniz site Twt mi. Yùzüklerin efendisi hakkında ciddi bilgi sahıbym arkadaşlarn anlayblcegi sekilde anlatmaya çalşyorum. Haberleşelm

• Evet :) Kullanıcı adım aynı pm den devam edebiliriz meşgul etmeyelim başlığı.
  • Benim de bir sorum var. Filmde izlediğim kadarıyla Gandalf büyülerini neredeyse hiç kullanmıyordu. Kitapta da öyle mi? Eğer öyleyse neden büyüsünü kullanmıyor?
  • Kitapta da aynı şekilde. Yukarıda da belirttiğim gibi görevi güçlerini kullanarak bir başarı elde etmek değil zaten karakter olarakta "şunlara iki büyü yapayım uğraşmayalım" şeklinde düşünmüyor. Daha çok destek amaçlı bulunuyor Orta Dünya'da
  • Kullanıyor büyü. Hatta bir yerde ateşler sararak kurtlardan felan korunuyorlardı. Ama onun büyüsünü sadece görünen büyü olarak algılamamak lazım. O bir arifti, dolayısıyla neredeyse her yerde kullanabilir.

Bu arada yukarıda birisi "İlk tanrı Eru - diğer ismiyle Valar mı?" demiş, bir başkası da evet demiş. Eru kısmı doğru ancak Valar farklı. Valar'ı elfler, insanlar gibi bir ırk olarak düşün. Valar da Eru tarafından yaratıldı ve onun yanındaydılar. Bir kısmı Arda'ya (Dünya'ya) indi işte. Tek tanrı olan Eru.
  • arkadaşlar bu okuma sırası yanlış doğru olanı bu + jrr nin 5 ten fazla orta dünya kitapı varhttp://tr-tr.facebook.com/note.php?note_id=223092511039781
  • ustadlar su mount of sauron (kara kapilarda atiyla konusmaya cikan cesur yurek )hakkinda bilgi verebilirmisiniz¿?
  • Eski bir Numenor'lu olduğu bilgisi kesin. Zaman içinde Sauron'un güvenini kazanmış bir isim belkide Ulari'lerden (Nazgul) bile daha yakın ona. Ama yüzük yok edildiğinde ona ne olduğu bilinmiyor.

Ayrıca Üstad'ın tamamlayamadığı son bir bölüm var hayatı elvermemiş. Adı; Yeni gölge Aragorn'un oğlunun kral olduğu dönemde yeni bir gölge daha çıkıyor ortaya. Fan görüşlerinden bir taneside bu gölgenin Mouth of Sauron olduğu. Ama dediğim gibi ölümü ve sonrası hakkında kesin bilr bilgi yok.

Extended versiyonda görülen ölüm sahnesi Pj tarafından eklenmiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lordfatih

arkadaşlar bu okuma sırası yanlış doğru olanı bu + jrr nin 5 ten fazla orta dünya kitapı varhttp://tr-tr.facebook.com/note.php?note_id=223092511039781

Oradakilerin hepsi Orta Dünya ile ilgili değil.

Kayıp öyküler kitabı 1 ve 2 ye Silmarillion'ın taslak hali diyebiliriz. Ama oradaki bazı bilgiler Silmarillion'da değişmiş ve güncel olan Silmarillion olduğu için doğru kabul edilir.

Roverandom, Peri masalları, Sigurd ve Gudrun Efsanesi, Noel Baba'dan Mektuplar ve Tehlikeli Diyarlardan Öyküler Tolkien'a ait ama Orta Dünya ile ilgileri yok. Ancak kesinlikle okumayın diye bir şey demiyorum Tehlikeli Diyarlar'dan Öykülerde yer alan "Ham'lı Çiftçi Giles" hikayesi çok hoştur.

Birde o linkte Tolkien'in yazmamış olduğu kitaplar var; Felsefe ve simya gibi.

• hurinin çocukları orta dünya ile ilgili
  • quote:

Orijinalden alıntı: clara sismanoglio
    Bende birkaç soru sorayım; şimdi demişsinki bu saruman gandalf falan ork yapabiliyor ya bunlar ork yapıca bu orklar bebekmi oluyor yoksa yetişkin mi?Ya birde bu yüzükleri tanrı verdi diyorsunda niye elf sanatı var?
    herneyse bana kalırsa konuyu açan google amcadan oldukça yararlanmış karşısına ne çıkmışsa kendince yorumlayıp cevap veriyor işte.Yani şöyle diyeyim gerçekten çok az şey biliyorsun fakat çok şey bildiğinin düşünülmesini istiyorsun.Neyseki konuya hakim birkaç kişi çıkmış sonunda.
    Son olarakta güç yüzüklerine dair kitabı olduğu haliyle silmarillere aktarılmıştır kesme gibi birşey söz konusu değil zaten kısa olduğu için silmarillere aktarılmıştır.

Hocam yüzüğu tanrılar verdi(gücünù) elfler sadece onu dövdu ayni silmariller gibi. Orklarn nasıl çoğaldiğıni ise tolkien bize söylemiyor ama ilk orklar köle haline gelmş elfler oldguna göre ve elfler üredğne göre ben orklarnda bu sklde ürediğni düşùnüyorum lakin uruklar çamurdan çıkar filmdeki kesim uydurma dgldır arkadasn yukarıda sledgi site ise twt forum sanırm.

• quote:

Bende birkaç soru sorayım; şimdi demişsinki bu saruman gandalf falan ork yapabiliyor ya bunlar ork yapıca bu orklar bebekmi oluyor yoksa yetişkin mi?Ya birde bu yüzükleri tanrı verdi diyorsunda niye elf sanatı var?
    herneyse bana kalırsa konuyu açan google amcadan oldukça yararlanmış karşısına ne çıkmışsa kendince yorumlayıp cevap veriyor işte.Yani şöyle diyeyim gerçekten çok az şey biliyorsun fakat çok şey bildiğinin düşünülmesini istiyorsun.Neyseki konuya hakim birkaç kişi çıkmış sonunda.
    Son olarakta güç yüzüklerine dair kitabı olduğu haliyle silmarillere aktarılmıştır kesme gibi birşey söz konusu değil zaten kısa olduğu için silmarillere aktarılmıştır.

Silmarillion'a aktarilma yok. Zaten Silmarillion'da yer alan kitap 6.45 tarafindan ayri olarak piyasaya suruldu.

Saruman'in Gandalf'in ork yapmasi ne yahu? Filmdeki Uruk-Hai'lerin yapildigi gibi camurdan yapilma mi saniyorsunuz?

Yuzuklerin verilmesi ise tamamen baska bir sey. Saruman kilik degistirerek elflerin icine siziyor, sonra elflerden Celembrimbor'a yuzukleri yaptiriyor. Ancak tek yuzugu kendisi dovuyor, digerleri fark etmeden. Ama tek yuzugu yaptiktan sonra yuzugun ustundeki yazilari ("Hepsine hukmedecek tek yuzuk...) haykirirken Celembrimbor bunu duyuyor ve kendi yaptigi yuzukleri sakliyor. Yani buna gore sadece elf yuzukleri elfler tarafindan yapilmis ve Sauron erisemesin diye kullanilmamislardir. Guc Yuzuklerine Dair, bunun uzerine kurulu zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zuko -- 4 Temmuz 2011; 18:58:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Erchamion

quote:

Silmarillion'a aktarilma yok. Zaten Silmarillion'da yer alan kitap 6.45 tarafindan ayri olarak piyasaya suruldu.

Saruman'in Gandalf'in ork yapmasi ne yahu? Filmdeki Uruk-Hai'lerin yapildigi gibi camurdan yapilma mi saniyorsunuz?

Yuzuklerin verilmesi ise tamamen baska bir sey. Saruman kilik degistirerek elflerin icine siziyor, sonra elflerden Celembrimbor'a yuzukleri yaptiriyor. Ancak tek yuzugu kendisi dovuyor, digerleri fark etmeden. Ama tek yuzugu yaptiktan sonra yuzugun ustundeki yazilari ("Hepsine hukmedecek tek yuzuk...) haykirirken Celembrimbor bunu duyuyor ve kendi yaptigi yuzukleri sakliyor. Yani buna gore sadece elf yuzukleri elfler tarafindan yapilmis ve Sauron erisemesin diye kullanilmamislardir. Guc Yuzuklerine Dair, bunun uzerine kurulu zaten.

Teşekkürler silmarilerin bir bölümü olduğunu bilmiyordum ama diğer yazdıklarını bende biliyorum orada ironimi oluyor laf attım işte kısacası.ilk mesajları okursan görürsün yanlışlıkları.

• quote:

quote:

Hocam yüzüğu tanrılar verdi(gücünù) elfler sadece onu dövdu ayni silmariller gibi. Orklarn nasıl çoğaldiğıni ise tolkien bize söylemiyor ama ilk orklar köle haline gelmş elfler oldguna göre ve elfler üredğne göre ben orklarnda bu sklde ürediğni düşùnüyorum lakin uruklar çamurdan çıkar filmdeki kesim uydurma dgldır arkadasn yukarıda sledgi site ise twt forum sanırm.

quote:

Orklarn nasıl çoğaldiğıni ise tolkien bize söylemiyor ama ilk orklar köle haline gelmş elfler oldguna göre ve elfler üredğne göre ben orklarnda bu sklde ürediğni düşùnüyorum lakin uruklar çamurdan çıkar filmdeki kesim uydurma dgldır

Üreme konusu kesin olmadığı için fikrine saygı duyarım ama urukların çamurdan çıktığını söylersen sana diyeceğim tek şey olur. Film ile kitap arasındaki ayrımı yapabilmek lazım. Ayrıca dediğim site konusunda da haklısın.

Edit: Erchamion arkadaşın söyledikleri doğrudur tek bir hatası var Sauron yerine Saruman yazmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slade Wilson -- 4 Temmuz 2011; 19:13:33 >

• Bende bir kaç sorayım,

Valar yüzük savaşlarında orta dünyaya niye yardım göndermiyor en azından bir kaç maia göndermiyorlar. Gandalfın yanına Eonwe iyi gider.

Melkor öfke savaşında yenilip tutsak edildikten sonra Eru onu affediyormu. Öyle bir şeyler okumuştum.
  • Zaten olayı halkın çözmesini istiyorlar. Yardımcı olarakta 5 maia yolluyorlar zaten. Düşünsene direk Eonwe gelse Mordor'u yok etse nerde olacak bu işin heyecanı? 2. Soru için; Sonsuza kadar bir çatlakta kalıyor diye biliyorum affettiğini duymadım.
  • Valar Orta Dunya'ya karismiyor batiya gittikten sonra. Cunku Noldor Valar'a karsi gelerek Orta Dunyaya gitmisti, insanlarda Valarin emirlerine karsi koyarak (Numenorlular) batiya Valar'in yanina gitmeye calismislardi. Bir kismi gitmisti tabi ama neyse. Numenorlular da doguya, Orta Dunya'ya, suruldu. Bu nedenle Orta Dunya'ya karismiyorlar.

Eru da karismiyor dunyaya. Kendi iradelerine birakiyor varliklari. Melkor'u da o degil Valar serbest birakti. Ama zincirli duracak sekilde. Melkor duygu somurusu yaparak ikna etti Valar'i, sonra da silmarilleri alarak kacti.

@clara sismanoglio; Anladim da o aciklamayi oyle dusunen kimse ona yapmistim, senin ironi yaptigini biliyorum. Senden alinti yaptim ama direkt sana yazmadim yani. :)

@Noldor Warrior; evet oyle yazmisim yanlislikla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zuko -- 4 Temmuz 2011; 21:57:50 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Coder99

Gandalf vs Witch King= Gandalf alır. Bir sürü kanıtlarda var. Sizce?

Hocam Gandalf bir Maiadır. Yani Herkül gibi bir yarım Tanrıdır. Melkor kötülüklerin efendisi bir Valardır yani Tanrıdır. Erudan bile güçlü olduğu dönemler olmuştur. Sauron Melkorun hizmetkarı ve öğrencisidir. Witchking ise Sauronun öğrencisi. Yani bakacak olursak Gandalfla Witchking arasında tam bir seviye farkı var ve Gandalfın tek Word of powerına bakar.

Erudan güçlü hiç bir dönemi olmadı sadece Eru ona butun valaların gücünden bir parça verdi aynı Avatar gibi avatar nasıl 4 elementi büküyorsa oda diğer valaların güçlerini kullana biliyordu ama turkas mı garip ismi olan ve herkülle özleştirilen bir vala melkoru yendi(ilk.).
    Bana göre kitapları okuma sırası:
    Eğer filmi izlediyseniz.
    1.Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği.
    2.Yüzüklerin Efendisi İki Kule.
    3.Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü.
    4.Hobit.
    5.Güç Yüzüklerine Dair.
    6.Silmelirion.
    7.Hurinin Çocukaları.
    Eğer Filmi İzlemediyseniz.
    1.Silmelirion
    2.Hurinin Çocukaları.
    3.Güç Yüzüklerine Dair.
    4.Hobit.
    5.Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği.
    6.Yüzüklerin Efendisi İki Kule.
    7.Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü.

• silindi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mumurta34 -- 16 Mayıs 2020; 19:32:7 >
  • Ben de siralama yapayim madem.

Silmarillion'u en basa aliyorum, zira her seyin temeli onda. Eger bu kitabi bitirmeyi basarabilirseniz -Cok fazla karakter, yer isimleri, agir betimlemeler, bir suru olay ve terim var. Sık sık arkadaki sozlugu okumalisiniz, haritalardan takip etmelisiniz, soy agaclarini incelemeli, kim kimin oglu:kizi, kiminle nerede baglanti kuruyor arastirmalisiniz. - diger kitaplarda alacaginiz zevk kat kat artacaktir. Gozunuzu korkutmus olabilirim ama bu kitabi ancak bu sekilde "okumus" olursunuz ve gercekten o kadar ugras vermeniz gerekir. Ama bunu okiduktan sonra geriye kalan kitaplar su gibi gelecektir, betimlemeler haric.

Guc Yuzuklerine Dair - Hobbit ve Yuzuklerin Efendisi uclemesi olarak devam edebilirsiniz.

Guc Yuzuklerine Dair de tarihi, Numenor'lularin durumunu felan anlatiyor, Sauron'u anlatiyor. Yuzuklerin Efendisi'nin temeli olarak nitelendirilebilir.

Hobbit, harika bir kitap. Bu kendi basina ayri bir hikaye ama yine baglantilar var. Yuzuklerin Efendisi'ndeki bazi karakterleri, yerleri tanima sansina sahip olacak, Yuzuklerin Efendisi'nde konusulanlar arasinda "Bu neden bahsediyor?" deme sansinizi azaltacaksiniz.

Sonra Yuzuklerin Efendisi'yle hikayeye nokta koyarsiniz. Zaten kronolojik olarak da son sirada. Her sey bitmis, mutlu mesut yasiyorlar artik gibi.

Hurin'in Cocuklari'ni sonraya birakabilirsiniz. Doyurucu bir ozeti Silmarillion'da var zaten. O hikayeye orada tanik olacaksiniz. Ayrintiya girmek icin okuyabilirsiniz, sonraya birakabilirsiniz. Diger hikayeleri bitirip flashback yasamis olursunuz.

Tarih hakkinda daha cok bilgi istiorsaniz Kayip Oykuler Kitabi serisini okuyabilirsiniz. İkisi Turkceye cevrilmis durumda, bir cogu cevrilmedi. Roverandom'u da yanina katabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zuko -- 5 Temmuz 2011; 3:32:36 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.