Şimdi Ara

Zamanı durdurmak mümkün mü? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
113
Cevap
0
Favori
7.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: speedy_

ortak bir zaman yani evrensel bir saat olmadığı için dediğin doğru ancak kişisel olarak zamanı yavaşlatıyoruz gün içinde bilmeden. herkesin zamanı kendine açıkcası

quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

Niye bilmiyorum ama gerek yolculuk olarak olsun, gerek durdurma olarak olsun zamana müdahale imkansız geliyor bana.

Alıntıları Göster
    zamanı akan bir nehir olarak düşünürsek buna ters etki edecek bir kuvvet ile durdurma fikri. bi arkadaş yukarıda bahsetmiş bundan. ve bizde biliyoruz ki zaman ve uzay birbirine bağlı. aynı elektrik ve manyetizma gibi. bu uzay ve zamanın birbirisi ile olan bağını koparamadığımız sürece zamana müdahale etmemiz imkansız gözüküyor. ya da uzay ve zaman bükülüp olabilir.o zamanda uzayda etkilenmiş oluyor. yani sadece zamana müdahele imkansız.

yazdıklarım şahsi fikrimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 24 Ağustos 2010; 17:31:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: insan.

zamanı akan bir nehir olarak düşünürsek buna ters etki edecek bir kuvvet ile durdurma fikri. bi arkadaş yukarıda bahsetmiş bundan. ve bizde biliyoruz ki zaman ve uzay birbirine bağlı. aynı elektrik ve manyetizma gibi. bu uzay ve zamanın birbirisi ile olan bağını koparamadığımız sürece zamana müdahale etmemiz imkansız gözüküyor. ya da uzay ve zaman bükülüp olabilir.o zamanda uzayda etkilenmiş oluyor. yani sadece zamana müdahele imkansız.

yazdıklarım şahsi fikrimdir.

Alıntıları Göster
    Zaman zihnimizde yarattığımız bir kavramdır. Zaman durdurulabilir. Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz.

Zihnimizde yarattığımız zaman "eşit değildir" kuantumda ki zaman

Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir.Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz.

Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir. Yani yoğunluk diye bağımsız bir kavram olmadığı gibi, kütle ve hacime bağlı olduğu gibi...

Gözlem esnasında bu iki zaman kavramı örtüştüğü için biz bu kavramları birbirinden ayıramayız. Genel görelilik bu ayrımı bir miktar yapmamızı sağlar. Özel görelilikte ise komple örtüşür. Zamanın durması ise şu anda tartıştığımız gibi aklımızda ki zamanla, görecelilikte ki zamanı komple ayırır. Bu yüzden zamanın komple durması tam bir fenomendir.

Şimdi zihnimizde ki zaman durur mu durmaz mı tartışmanın bir anlamı yoktur. Bu yüzden hareketsiz bir evren de bile zaman akar diyen arkadaşlar yanılıyorlar, yine gerçek zamandan zihinlerindeki zaman kavramına kayıyorlar.

Gerçek zaman ise durdurulabilir. Yalnız kütle olmaması lazım. Kütle olmazsa zaman durur. Bana göre kütle olmadan uzayda olmaz. Kütlenin olduğu yerde herşey hareketsiz de olsa zamanın durup durmadığı hakkında fikir sahibi olamayız. Kütleyi deney alanımızdan bağımsız sayalım. Kütleye yakın olan a cismi ile kütleden uzak olan b cismi için zaman aynı akmıyorsa, aynı durmuyordur da... Bu yüzden fikir sahibi olamayız. Sakın biri yine durma sürelerini ölçerek deyip aklımızdaki zamanı olaya katmasın...

Sonuç zaman varsa antizamanda vardır. Neyin ne kadar durduğunun sanal bir parametresi olarak antizamanı ben uydurdum. Siz başka bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Birde şu var evren uzayda hareket ediyorsa ... Ya uzay da hareket ediyorsa... Çok pis göt oluruz ayrı mesele...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 26 Ağustos 2010; 18:55:09 >

• quote:

ortak bir zaman yani evrensel bir saat olmadığı için dediğin doğru ancak kişisel olarak zamanı yavaşlatıyoruz gün içinde bilmeden. herkesin zamanı kendine açıkcası

quote:

Niye bilmiyorum ama gerek yolculuk olarak olsun, gerek durdurma olarak olsun zamana müdahale imkansız geliyor bana.

Alıntıları Göster
    Zaman bir algı ise zamanın durması için gereken tüm şartlar oluştuğunda zamanın durduğunu bize kim söyleyecek. Bizimle birlikte herşey durduğunda , beynimiz durduğunda ışık durduğunda neyin anlamı varki? Herşey dursa biz durmasak zaman bizim için devam eder. Biz dursak herşey devam etse bizim için ne anlamı var? Zaten böyle birşey yapabilmekte de mümkün değil o başka konu..

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Dunyada hani derler ya imkansiz yoktur zor olan vardir.Bu tabir zaman icin yanlistir.Cunku zamani durdurmak imkansizdir.Bunun hicbir mantikli aciklamasi yoktur.Bence sabit olan 2 olay varsa bu isik hizinin degismemesi vede zaman durdurulmasi

• quote:

Orijinalden alıntı: lordlegend

Dunyada hani derler ya imkansiz yoktur zor olan vardir.Bu tabir zaman icin yanlistir.Cunku zamani durdurmak imkansizdir.Bunun hicbir mantikli aciklamasi yoktur.Bence sabit olan 2 olay varsa bu isik hizinin degismemesi vede zaman durdurulmasi

Mantıklı açıklaması vardır dostum. Nasıl mantıklı açıklaması yoktur diyebiliyorsun anlamış değilim. Zamanı durdurmak kavramını kime göre neye göre diye sorarsanız daha anlamlı bir sonuç çıkabilir. Gözleyen için zamanın durması söz konusu olmak zorunda değil ki? Ayrıca zamanı durdurmak nedir bunu tanımlamak lazım...

Israrla söylüyorum forumda da belli olduğu üzere iki zaman tanımı vardır. Birini gelip gelip buraya sokmayınız. Aklınızda canlandırdığınız zamanı gelip buraya katmayınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: eulogy

quote:

Orijinalden alıntı: lordlegend

Mantıklı açıklaması vardır dostum. Nasıl mantıklı açıklaması yoktur diyebiliyorsun anlamış değilim. Zamanı durdurmak kavramını kime göre neye göre diye sorarsanız daha anlamlı bir sonuç çıkabilir. Gözleyen için zamanın durması söz konusu olmak zorunda değil ki? Ayrıca zamanı durdurmak nedir bunu tanımlamak lazım...

Israrla söylüyorum forumda da belli olduğu üzere iki zaman tanımı vardır. Birini gelip gelip buraya sokmayınız. Aklınızda canlandırdığınız zamanı gelip buraya katmayınız.

Alıntıları Göster
    Zamanın tanımını (veya işleyişini veya zaman algısını) bilmediğimiz için ben de sadece beyin jimnastiği olsun diye bir paylaşım yapayım. Her mesajı kelime kelime okumadım o yüzden tekrara düşersem kusura bakmayın.

Zaman gerçekten durduysa bunun farkına varabilir miyiz? Yani evren diye bir makinemiz var diyelim ve düğmesine basıp durduralım. Tekrar basınca da kaldığı yerden devam etsin çalışmaya. İçindekiler bunu anlayabilir mi? Bilgisayarda örneği varirsek. Bilgisayarı durdurursak (bios piliyle çalışan sistem saatini de durdurduk) ve tekrar çalıştırırsak yazılımlar hiç bir şey olmamış gibi devam eder. Bu yüzden evrendeki herşey için zamanı durdurmaya kalkarsak biz de içinde olduğumuz için anlamayız. Yani bu konuda fazlaca başarılı olursak durum böyle :)

• gercekden cok kafa kurcalıyan bir sortu bunu dusunmek bile imkansız sonsuz bir evreni durdurmak akla mantıga hıc uymuyor bence yaradan ıstemedıgı muddetce imkansız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RafiQ_Shia

gercekden cok kafa kurcalıyan bir sortu bunu dusunmek bile imkansız sonsuz bir evreni durdurmak akla mantıga hıc uymuyor bence yaradan ıstemedıgı muddetce imkansız.
    evrendeki zamanı durdurmak diye bir şey tartışılmıyor zaten. Kast edilen lokla bir durudrmadır. Tabi bu durumda kıyaslanacak bir ölçü olunca sorun çıkmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: combaba

evrendeki zamanı durdurmak diye bir şey tartışılmıyor zaten. Kast edilen lokla bir durudrmadır. Tabi bu durumda kıyaslanacak bir ölçü olunca sorun çıkmaz

Alıntıları Göster
    Herkesde olduğu gibi benimde yazdıklarım kendi düşüncelerimdir.

Zamanı şunun veya bunun zamanı diye ayırmak yanlış. Aynı 3 boyutlu uzayı paylaşan tüm nesneler için zaman tektir. Şu olursa A kişisi için zaman yavaş akar denilemez çünkü zamanı yavaşlatan olay tersine dönmedikçe o kişinin geçmişte yaşaması gerekir ki bu da mantıksızdır.

Zaman bütün varlıklar için sadece bir değişim, canlı varlıklar için ise bu değişimi algılama meselesidir.

Zamanın durması için evrendeki bütün atomsal faaliyetlerin durması gerekir. Bu durumda düşünce dahil herşey donar. Bu halde 1 milyar yıl geçse bile tekrar faaliyet başladığında biz hiçbirşey olmamış gibi yaşamımıza devam ederiz. Evreni tamamen durdurabilecek tek güç ise onu yaratandır.

Zamanda yolculuk ile ilgili de şunu söylemek isterim. Bence geleceğe ne gitmek ne de gelecekten birşey görmek veya duymak mümkün değil. Geçmişe de gitmek mümkün olmamakla birlikte geçmişi görmek ışık hızını aşmak suretiyle mümkün olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: combaba

Alıntıları Göster
    lokal durdurma dediğimiz zaman işler daha karışık. çünkü belli bir yeri dondurduğun zaman orada hiç bir etkileşim olmamalı. Peki orayı nasıl gözlemleyeceğiz. Yani oradan bize ışık gelmeyecek. Gelirse o bölge foton kaybetmiş olur yani enerji hareketi olur bu bile o sistemin kaldığı yerden devam etmesini engeller. Konu çok farklı yönlerden ele alınabilecek bir konu olduğu için farklı bir manada zamanı durdurduk anlamına gelebilecek bir şey yapılabilir belki. Olmaz anlamında yazmıyorum bu söylediklerimi. Sadece beyin jimnastiği.

• zamanı durdururlarsa ölümsüzlüğü de bulurlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pentadeli

zamanı durdururlarsa ölümsüzlüğü de bulurlar.
    Zaman içinde ki hızımızı arttırsak olmaz mı?Örnek vereyim 1 saniyede ışık hızına ulaşmak.
  • quote:

quote:

Alıntıları Göster
    bi belgeselde izlemiştim karadeliğin merkezine yaklaştıkca zaman yavaslarmıs içine girdiğin an dururmuş yanlış hatırlamıyorsam

• quote:

Orijinalden alıntı: NowOrN3wer

bi belgeselde izlemiştim karadeliğin merkezine yaklaştıkca zaman yavaslarmıs içine girdiğin an dururmuş yanlış hatırlamıyorsam

Alıntıları Göster
    Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı ya da akmadığı tahmin edilmektedir. Kara delikler genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin bir kara deliğin çekim alanına kapılmış maddenin kara delikçe yutulmadan önce müthiş bir ısı derecesine ulaştığı ve bu yüzden önemli miktarda x ışınları yaydığı saptanmıştır. Böylece bir kara delik kendisi ışık yaymasa da, çevresinde bu tür bir icraat yarattığı için varlığı saptanabilmektedir. Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) bilimsel topluluğun hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.
    devamını okumak istersenhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Kara_delik

• quote:

Orijinalden alıntı: NowOrN3wer

Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı ya da akmadığı tahmin edilmektedir. Kara delikler genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin bir kara deliğin çekim alanına kapılmış maddenin kara delikçe yutulmadan önce müthiş bir ısı derecesine ulaştığı ve bu yüzden önemli miktarda x ışınları yaydığı saptanmıştır. Böylece bir kara delik kendisi ışık yaymasa da, çevresinde bu tür bir icraat yarattığı için varlığı saptanabilmektedir. Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) bilimsel topluluğun hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.
    devamını okumak istersenhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Kara_delik

Alıntıları Göster
    Tekrar dile getirmek isterim. Zaman kavramının öncelikle bir tanımı yapılması lazım. Zira fizikçisi, olmayanı, herkes zaman kavramı hakkında atıp tutuyor. Burada önemli olan şey heralde fizikten bahsedilmesi değil mi?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Genel_g%C3%B6relilik

Şunu bir okuyun en azından bir bilgi sahibi olup konuya dalın... Çocukluğunuzdan beri oluşturup geliştirdiğiniz zaman kavramından bahsedilmiyor burada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 30 Ağustos 2010; 5:59:15 >

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Kara deliğin ufuk noktasında zaman sabit(durmuş) haldedir.Sorun olay ufkunun merkesinde yani karadeliğin merkezinde durabilmek çünkü inanılmaz bir kütle çekim kuvveti insan vücuduna etki eder.

• quote:

Orijinalden alıntı: kemomando

Kara deliğin ufuk noktasında zaman sabit(durmuş) haldedir.Sorun olay ufkunun merkesinde yani karadeliğin merkezinde durabilmek çünkü inanılmaz bir kütle çekim kuvveti insan vücuduna etki eder.

Alıntıları Göster
    bu konuda daha bilimsel bir yazı okumak isteyenler için bir link veriyorum herşey olasılıkların anlaşılmasında kitleniyor

http://en.wikipedia.org/wiki/Stopping_time

• quote:

Orijinalden alıntı: Kelâg

quote:

Orijinalden alıntı: plantamax

Peki şunu biliyormusunuz. Zaman yer çekiminin etkisine bağlı olarak, değişme yaratıyor. Yani şöyle düşünün bir gökdelenin tepesindeki adam ile yerin metrelerce altındaki bir madenciye göre zaman akış hızı yer çekim merkezine yakınlıktan dolayı farklı hale geliyor(belki sadce algısal olarak) mikro saniyelik farklar kadar az bu fark tabi... Yine ışık hızında zaman durur. Bunun gibi bir çok şey var fakat, açıklamasını tam olarak hatırlayamadığım şey, yer çekiminin şiddetine göre zamanın etkisinin nasıl değiştiği????

Kütle, uzay-zaman eğrilerini büker, kütleye yakın yerlerde uzay zaman eğrileri daha da bükülmüştür, siz Dünya'nın merkezine yaklaştıkça zaman sizin için daha yavaş akmaya başlar.

Böyle 3-5 cümleyle zor olur anlatmak ama işte... Derin konular.

Anlaman için şöyle bir şey söyleyeyim;

Uzay-zaman eğrilerini, üzerinde seyahat edeceğin bir yol olarak düşün. Daha çok bükülmüş bir eğride alacağın yol daha uzundur, daha az bükülmüş bir eğride seyahat eden kişi yolcuğunu senden önce tamamlar yani zaman, senle kıyaslarsak, zaman onun için daha hızlı akar.

Tabi böyle şeyler söz konusu değil ama aklında kalması için ve anlayabilmen için olayı böyle hikayemsi bir şekilde anlattım.

Alıntıları Göster
    Işık hızına ulaştığınızda zaman durur diyen arkadaşlar açıklama yapabilirler mi acaba ?

• einstein in özel görelilik ilkesine göre hızlar ışık hızı ile karşılaştırılır çünkü evrendeki en büyük ve sabit hız ışık hızıdır. ışık hızına yaklaştıkça zaman da daha fazla oranda yavaş akmaya başlar. ışık hızında ise zaman akışı tamamen durmaktadır.

quote:

Orijinalden alıntı: blckjck

Işık hızına ulaştığınızda zaman durur diyen arkadaşlar açıklama yapabilirler mi acaba ?
  • quote:

einstein in özel görelilik ilkesine göre hızlar ışık hızı ile karşılaştırılır çünkü evrendeki en büyük ve sabit hız ışık hızıdır. ışık hızına yaklaştıkça zaman da daha fazla oranda yavaş akmaya başlar. ışık hızında ise zaman akışı tamamen durmaktadır.

quote:

Orijinalden alıntı: blckjck

İlk kez duydum bunu, ışık hızında zaman yavaşlar ama durmaz diye biliyorum kaynak verebilir misiniz.?
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.