Şimdi Ara

Zamanı durdurmak mümkün mü? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
113
Cevap
0
Favori
7.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hareket eden bütün cisimler için zaman yavaş akmaya başlar , bunun için ışık hızına ulaşmak gerekmez. mesela hareket eden bir aracın içindeki bir kişi için zaman ,yol kenarında dran birine göre daha yavaş akar ancak bu fark çok çok çok azdır. ancak ışık hızına yaklaşan hızlarda bu olay bariz bir şekilde kendini belli eder.

wikipedia: Zaman, ışık hızı ile de dolaysız ilişki içinde olup, maddenin ışık hızına yaklaşması durumunda zamanının yavaş akması, ışık hızında durması ve ışık hızı ötesinde de tersine akması; takyonlar denilen atom altı parçacıkların ışıktan hızlı hareket ettiği ve zamanlarının gelecekten geçmişe doğru aktığı veya içinde bulunduğumuz uzay-zamandan başka sonsuz sayıda da ihtimalin olabileceği hipotezleri de modern fiziğin ve rölativite teorisinin temelini oluşturan konulardandır.

ancak ben ışıktan hızlı gidilemeyeceği için 3. koşula inanmıyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: kemomando

quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

einstein in özel görelilik ilkesine göre hızlar ışık hızı ile karşılaştırılır çünkü evrendeki en büyük ve sabit hız ışık hızıdır. ışık hızına yaklaştıkça zaman da daha fazla oranda yavaş akmaya başlar. ışık hızında ise zaman akışı tamamen durmaktadır.

quote:

Orijinalden alıntı: blckjck

Işık hızına ulaştığınızda zaman durur diyen arkadaşlar açıklama yapabilirler mi acaba ?

İlk kez duydum bunu, ışık hızında zaman yavaşlar ama durmaz diye biliyorum kaynak verebilir misiniz.?

• quote:

hareket eden bütün cisimler için zaman yavaş akmaya başlar , bunun için ışık hızına ulaşmak gerekmez. mesela hareket eden bir aracın içindeki bir kişi için zaman ,yol kenarında dran birine göre daha yavaş akar ancak bu fark çok çok çok azdır. ancak ışık hızına yaklaşan hızlarda bu olay bariz bir şekilde kendini belli eder.

wikipedia: Zaman, ışık hızı ile de dolaysız ilişki içinde olup, maddenin ışık hızına yaklaşması durumunda zamanının yavaş akması, ışık hızında durması ve ışık hızı ötesinde de tersine akması; takyonlar denilen atom altı parçacıkların ışıktan hızlı hareket ettiği ve zamanlarının gelecekten geçmişe doğru aktığı veya içinde bulunduğumuz uzay-zamandan başka sonsuz sayıda da ihtimalin olabileceği hipotezleri de modern fiziğin ve rölativite teorisinin temelini oluşturan konulardandır.

ancak ben ışıktan hızlı gidilemeyeceği için 3. koşula inanmıyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: kemomando

quote:

einstein in özel görelilik ilkesine göre hızlar ışık hızı ile karşılaştırılır çünkü evrendeki en büyük ve sabit hız ışık hızıdır. ışık hızına yaklaştıkça zaman da daha fazla oranda yavaş akmaya başlar. ışık hızında ise zaman akışı tamamen durmaktadır.

quote:

Işık hızına ulaştığınızda zaman durur diyen arkadaşlar açıklama yapabilirler mi acaba ?

İlk kez duydum bunu, ışık hızında zaman yavaşlar ama durmaz diye biliyorum kaynak verebilir misiniz.?

Teşekkürler...

• Bende ondan bahsetmek istiyorum. İzafiyet teorisine göre en basit örnek ışık hızından daha hızlı giden bir aracın farlarının yakılması sonucunda farların yanmamasıdır. Bu aracın ışıktan daha hızlı olduğunu gösterir. Buraya kadar tamam ama zamanla bunun alakasını özellikle "ışık hızında zamanın durması ve ışık hızını geçince zamanın tersine akması" anlayamıyorum. Bana kalırsa fizik, diğer bilimleri kapsayan bir bilim dalıdır. Ancak bu derece büyük bir bilimin somut olmayan örnekler vermesi ve varsayımlar üzerine oynamasını biraz garipsiyorum.
  • zaman konusunu açıklamaya çalışanlar temel bir hata yapıyorlar ,bu konuya vurgu yapma ihtiyacını hissettim. Zamanın durması veya yavaşlaması mevzusu göreceli bir kavramdır .Bunun basit anlamına göre eğer bir saatiniz olsa çalışması hangi hızda giderseniz gidin size göre normal çalışmasını sürdürecektir. yani deneydeki kişi için zamanı hisetmesi veya algılaması konus sabittir. Fark ı yaratan şey deneydeki kişiyi izleyen diğer gözlemcilerin zamanının farklılaşmasıdır.

sonuç olarak deneye katılan tüm katılımcılar hangi hızda seyahat ederlerse etsinler zaman onlar için normal akışında seyredecek saniyeler yine aynı şekilde çalışmasına devam edecektir. Ancak birbrilerine göre gözlemlerini ifade ederrlerken daha yavaş hızda seyredenler ışık hızına yakın giden objedeki zamanı farklı algılayacaktır.

göreceliğin çok kaba olarak zamanı açıklamasını böyledir.
  • quote:

Bende ondan bahsetmek istiyorum. İzafiyet teorisine göre en basit örnek ışık hızından daha hızlı giden bir aracın farlarının yakılması sonucunda farların yanmamasıdır. Bu aracın ışıktan daha hızlı olduğunu gösterir. Buraya kadar tamam ama zamanla bunun alakasını özellikle "ışık hızında zamanın durması ve ışık hızını geçince zamanın tersine akması" anlayamıyorum. Bana kalırsa fizik, diğer bilimleri kapsayan bir bilim dalıdır. Ancak bu derece büyük bir bilimin somut olmayan örnekler vermesi ve varsayımlar üzerine oynamasını biraz garipsiyorum.

izafeyet teorisinde farların yakılması sonucu yanmama olayı gibi bişi varmı bilmiyorum. bildiğim sadece bir cisim ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşlamasıdır. fakat ışık hızını geçince ne olur orası tamamen teorik. senin söylediğinde benim söylediğimde kabül edilebilir.
    fizikte çok fazla varsayım vardır. Bi yerde kullandığımız formülü başka yerde kullanamayız. mesela foton için kütlesiz parçacık tanımını yaparız ama kütle-çekimden etkileniyor diye biz orda momentumdan(momentum =kütlexhız)bahsederiz. ve formülde de kullanırız.

• Zamanı bir canlıya yada bir nesneye bağlayıp zaman durdu demek ne kadar doğru. Zaman dediğimiz olay değişimin ve bulunduğu ortam ile ilgilidir ve ne kadar yavaş veya hızlı olduğu değildir.

Örneğin dünya başka bir gezegene göre güneş etrafında daha yavaş dönüyorsa bu durumda diğer gezegendeki dünyada zaman yavaş diyebilirmi? Bizim zamanımıoz yaşamımızla ilgili. Bunu dünya yılı olarak düşünürsek ortalama 80. Kendi ve güneş etrafında 2 kat hızlı dönen başka bi gezegendeki varlık için zaman bizdeki gibi ölçülüyorsa bize göre 80 ama ordakine göre 160 yıldır. Ordaki kişi içinde bizim durumumuz aynı. Ancak genel olarak ikimizinde yaşadığı süre aynı genlere sahipsek diğer tabii değişkenleri saymazsak aynı olacak.

Uzay zaman bükülmesi konusunu ben anlayamadım ama o an ordaki cisimler için geçerli olan veyahut bizim yanlış algılamamızla ortaya çıkan zaman kayması gerçekte bizi ve ordakini gözetleyen biri için şöyledir: bir taş havaya atılır düşer bir tüyde atılır ama oda düşer. Bu maddeye özgü birşey yani maddeden bağımsız değil. Birinin özelliğinden dolayı yavaş düşmesi diğerinin hızlı düşmesive sonlanması. Her ikisi için geçerli olan kavram değişim yani zamanın geçmesi.

Taş ve tüyü ele alalım.İkisde aynı anda havaya atıldığında zamanla ilgili hisleri aynıdır. Taş tüy gibi davrandığı zamanda kendisi için geçen süre algısı aynı olacaktır. Ancak dışardan bakan taşın uzun süre havada kaldığını söyleyecek ama bunun taşa bir katkısı olmayacak.

Dondurucuya atılmış bir yiyeceğin açıktaki aynı yiyecekten çok daha geç bozunması zamanı durdurmaz. Duran şey maddenin diğer aynı maddeye oranla değişim hızıdır. Dondurucudaki yiyecek için düşünürsek zmanın yavaş aktığını algılaması zaman kavramını değiştirmeyecek.Ancak şöyle diyebilir önceden 1 günde bozunurken bu sefer bir ayda bozundum. Buda yine taş ve tüy olayına benzer.

Burada zaman evrenin tümüyle bağlantılı olduğu için durması mümkün değil. Biz insanoğlu belki organizmamızı yavaşlatacak icatlarda bulunabilirsek belki bu şekilde ömür uzatarak daha uzun süre yaşarız . Yavaşlayan da zaman değil organizmanın değişimi olur.

Kastettiğimiz nesneye göre zamanın durması veya yavaşlatılması ise örnek dondurucudur. Bunu uzay içerisinde hızlı giderek yapmak bence mümkün değil. Işık hızına ulaşmak sadece algıyı değiştirir. Işık hızının dondurucu misali maddenin kendisini yavaşlatacağını düşünmüyorum. Sonuçta maddelerin değişimi ışığa bağımlı birşey değil. Gözlem için bir araç o kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 31 Ağustos 2010; 21:37:21 >

• aslında ışıktan hızlı bir araç olamaz. diyelim ki ışık hızına çok çok yakın bir hızd giden bir araç var ve farlarını yaktı, ne olur. sabit gözlemciye göre farlardan çıkan ışık demeti farlardan az bir hızda uzaklaşır. ancak aracın içindekilere göre ışık demeti araçtan yine saniyede 300000km hızla uzaklaşır. bunun nedeni aracın içindekiler için zaman yavaşladığından araçtan çıkan ışık demetinin hızını hesaplarken bu yavaş akan zamana göre hesap yapmalarıdır.

quote:

Bende ondan bahsetmek istiyorum. İzafiyet teorisine göre en basit örnek ışık hızından daha hızlı giden bir aracın farlarının yakılması sonucunda farların yanmamasıdır. Bu aracın ışıktan daha hızlı olduğunu gösterir. Buraya kadar tamam ama zamanla bunun alakasını özellikle "ışık hızında zamanın durması ve ışık hızını geçince zamanın tersine akması" anlayamıyorum. Bana kalırsa fizik, diğer bilimleri kapsayan bir bilim dalıdır. Ancak bu derece büyük bir bilimin somut olmayan örnekler vermesi ve varsayımlar üzerine oynamasını biraz garipsiyorum.

• Hocam ışık hızından hızlı araç olamaz demişsiniz. Her şey varsayım burada. Tek bir somut örnek yok zaten.
    Görecelik kuramına giriyorsunuz siz burada ki bununda zamanla pek alakası olduğunu sanmıyorum.
  • özel görelilik tamamen zaman ile ilgilidir.

quote:

Hocam ışık hızından hızlı araç olamaz demişsiniz. Her şey varsayım burada. Tek bir somut örnek yok zaten.
    Görecelik kuramına giriyorsunuz siz burada ki bununda zamanla pek alakası olduğunu sanmıyorum.
  • Ben baştan yanlış anladım herhalde kusura bakmayın. Evrensel olarak zamanın durdurulmasından bahsediyorum. Birine veya birilerine göre değil
  • zaman evrensel birşey değil ki , kütle ve hıza göre değişiklik gösterir. evrende ortak işleyen bir zaman yoktur.

quote:

Ben baştan yanlış anladım herhalde kusura bakmayın. Evrensel olarak zamanın durdurulmasından bahsediyorum. Birine veya birilerine göre değil
  • öyle birşey şu anki teorillerle evrensel olarak mümkün gözükmüyor.
    (yanlışım varsa düzeltin. Belki zamanla ilgili başka teorilerde vardır)
  • Konudan ayrı birşey sormak istiyorum. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum. Bu tür ışık ve zaman konularında sanki insanlığın bir ilim dalı eksik gibi geliyor. Fizik, Quantum veya ne bileyim Felsefe falan açıklayamıyor bu olguları tam olarak. Kafada bir yere koyamıyorsunuz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hellmarch!

Konudan ayrı birşey sormak istiyorum. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum. Bu tür ışık ve zaman konularında sanki insanlığın bir ilim dalı eksik gibi geliyor. Fizik, Quantum veya ne bileyim Felsefe falan açıklayamıyor bu olguları tam olarak. Kafada bir yere koyamıyorsunuz...

Meseke şuki bence Bilim konuyu kendi başına ele alıyor. Felsefe bilimden ayrı ele alıyor. İnanç noktalarındaki uzlaşı noktalarında ise çok az insan düşünüyor. (Zamanımız için düşünürsek.)

Felsefe açıklamak için uğraşmaz daima olmayan peşindedir insanın aklını çelişkilerle doldurmalı ki her seferinde bir üst noktaya çıkabilmek için beynin kıvrımlarını zorlasın

Fizik felsefeden ve bazı idelerden çıkan sonuçlara bakarki doğru sonuçlara ulaşabilir. Ama sonuçlar bir fizikçi için tam olarak yeterli değildir. Işık hızı ve zaman konusunda içinden çıkamadığımız gibi. fizik mantıksal olarak cevaplar ancak felsefeye buda yeterli değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

quote:

Orijinalden alıntı: Hellmarch!

Konudan ayrı birşey sormak istiyorum. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum. Bu tür ışık ve zaman konularında sanki insanlığın bir ilim dalı eksik gibi geliyor. Fizik, Quantum veya ne bileyim Felsefe falan açıklayamıyor bu olguları tam olarak. Kafada bir yere koyamıyorsunuz...

Meseke şuki bence Bilim konuyu kendi başına ele alıyor. Felsefe bilimden ayrı ele alıyor. İnanç noktalarındaki uzlaşı noktalarında ise çok az insan düşünüyor. (Zamanımız için düşünürsek.)

Felsefe açıklamak için uğraşmaz daima olmayan peşindedir insanın aklını çelişkilerle doldurmalı ki her seferinde bir üst noktaya çıkabilmek için beynin kıvrımlarını zorlasın

Fizik felsefeden ve bazı idelerden çıkan sonuçlara bakarki doğru sonuçlara ulaşabilir. Ama sonuçlar bir fizikçi için tam olarak yeterli değildir. Işık hızı ve zaman konusunda içinden çıkamadığımız gibi. fizik mantıksal olarak cevaplar ancak felsefeye buda yeterli değildir.

Tabi felsefe bir kavrayış meselesi, kişiden kişiye göre değişebilir. Ama felsefeyi saymazsak bu konuda bilimin dalları eksik kalıyor. Sanki böyle zaman mühendisliği gibi birşey lazım. Kim bilir belki gelecek yüzyılların gözde mesleği olur.

Neyse ben konuya cevap vereyim.Yanılmıyorsam Quantum Fiziğine göre kütleler zamanı bükebiliyor. O halde zamanda durduruluabilir.

• Bu durumu yaşamadığımız için nasıl gerçekleşebileceği hakkında bir bilgimiz yok. Tamam dediğiniz söz konusu ancak teoride zor. Işık hızında hareketimiz sadece zaman içinde olanı görebilmemizi belki sağlar. tabi teoride. Ancak dediğiniz gibi bazı şeylerde bilgilerimiz malesef çok eksik. bence bilim dalları bazı soruları kendi içlerinde halletmek istemelerinden dolayı.
  • http://vimeo.com/2240328 Bu vidyo da anlatılmış esasında.
  • zaman çok büyük kütleli cisimlerin içinde durur zaten, örnek: karadelikler.
    bana ilginç gelen , kütle ışığı büktüğü ölçüde zamanı da etkiliyor. burada zaman ile ilişkisi olan şey asıl kütle gibi geliyor bana.
    hızların artışındaki zamanın yavaşlaması durumu ise belki hızlar arttığı için cismin kütle kazanması olabilir mi?
  • quote:

zaman çok büyük kütleli cisimlerin içinde durur zaten, örnek: karadelikler.
    bana ilginç gelen , kütle ışığı büktüğü ölçüde zamanı da etkiliyor. burada zaman ile ilişkisi olan şey asıl kütle gibi geliyor bana.
    hızların artışındaki zamanın yavaşlaması durumu ise belki hızlar arttığı için cismin kütle kazanması olabilir mi?

zaman ile ilişkisi olan hız ile kütledir. Ben şu şekilde düşünüyorum. Genel görelilik teorisine göre bir kişi uzaydaki bir aracın içindeki ivmeli hareketin etkileriyle bu ivmeyle aynı olan kütle-çekim kuvvetinin oluşturmuş olduğu ivmeyi ayırt edemez. Ve fizik kuralları aynı olur. Burada uzayda araç içinde olan kişi mesela aracın içindeki bi yere ışık tutsun. bu ışık aynı kütle-çekime sahip bir alandaki gibi bükülür. Bu farkı biz ''acaba ben ivmeli bir araçtamıyım yoksa kütle-çekimi altında bulunan bi yerdemiyim(gezegenler gibi)'' gibi algılarız. aslında bu farkı algılayamayız. burada ışığı büken ivmeli harekettir. fakat kütle-çekimden dolayı değil. Ben kütleden çok ivmenin etkisini zamanla daha yakın tutuyorum.

• ama şöyle birşey var, aracın içindekiler ışığı bükülmüş görür çünkü ışığın da sonlu bir hızı vardır ve foton kaynaktan hedefe gidene kadar aslında bükülmez. insan tarafından bükülmüş gibi algılanır. bu arada yıldız gibi kütleli cisimlerin ivmali hareketi yoktur ancak uzayı bükerler

quote:

Orijinalden alıntı: BrutaL41

quote:

zaman çok büyük kütleli cisimlerin içinde durur zaten, örnek: karadelikler.

zaman ile ilişkisi olan hız ile kütledir. Ben şu şekilde düşünüyorum. Genel görelilik teorisine göre bir kişi uzaydaki bir aracın içindeki ivmeli hareketin etkileriyle bu ivmeyle aynı olan kütle-çekim kuvvetinin oluşturmuş olduğu ivmeyi ayırt edemez. Ve fizik kuralları aynı olur. Burada uzayda araç içinde olan kişi mesela aracın içindeki bi yere ışık tutsun. bu ışık aynı kütle-çekime sahip bir alandaki gibi bükülür. Bu farkı biz ''acaba ben ivmeli bir araçtamıyım yoksa kütle-çekimi altında bulunan bi yerdemiyim(gezegenler gibi)'' gibi algılarız. aslında bu farkı algılayamayız. burada ışığı büken ivmeli harekettir. fakat kütle-çekimden dolayı değil. Ben kütleden çok ivmenin etkisini zamanla daha yakın tutuyorum.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.