Şimdi Ara

Zamanı durdurmak mümkün mü? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
7.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • speedy peki insanın algılaması ile gerçek olanı nasıl algılayacağız. ben bu noktada genelde takılıyorum Algı ve gerçeklik... ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

ama şöyle birşey var, aracın içindekiler ışığı bükülmüş görür çünkü ışığın da sonlu bir hızı vardır ve foton kaynaktan hedefe gidene kadar aslında bükülmez. insan tarafından bükülmüş gibi algılanır. bu arada yıldız gibi kütleli cisimlerin ivmali hareketi yoktur ancak uzayı bükerler

quote:

Orijinalden alıntı: BrutaL41

quote:

zaman çok büyük kütleli cisimlerin içinde durur zaten, örnek: karadelikler.
    bana ilginç gelen , kütle ışığı büktüğü ölçüde zamanı da etkiliyor. burada zaman ile ilişkisi olan şey asıl kütle gibi geliyor bana.
    hızların artışındaki zamanın yavaşlaması durumu ise belki hızlar arttığı için cismin kütle kazanması olabilir mi?

zaman ile ilişkisi olan hız ile kütledir. Ben şu şekilde düşünüyorum. Genel görelilik teorisine göre bir kişi uzaydaki bir aracın içindeki ivmeli hareketin etkileriyle bu ivmeyle aynı olan kütle-çekim kuvvetinin oluşturmuş olduğu ivmeyi ayırt edemez. Ve fizik kuralları aynı olur. Burada uzayda araç içinde olan kişi mesela aracın içindeki bi yere ışık tutsun. bu ışık aynı kütle-çekime sahip bir alandaki gibi bükülür. Bu farkı biz ''acaba ben ivmeli bir araçtamıyım yoksa kütle-çekimi altında bulunan bi yerdemiyim(gezegenler gibi)'' gibi algılarız. aslında bu farkı algılayamayız. burada ışığı büken ivmeli harekettir. fakat kütle-çekimden dolayı değil. Ben kütleden çok ivmenin etkisini zamanla daha yakın tutuyorum.

ivmeli hareketten kastım; oluşturdukları kütle-çekim kuvvetinin bir cismin üzerinde oluşturduğu kuvvet sonucunda oluşan ivmedir.
    ayrıca bu bir algıdan daha fazladır. Görelilik, özel ve genel olarak iki şekilde bizlere sunuldu. genel göreliliğin almış olduğu konu ivmedir. demek ivme bizim için önemli. ona bakarsan dünyadaki etkilerde bi algı olmaz mı?

• @batural41

tekrarlayayım aynı şeyden bahsediyoruz bir noktada

peki insanın algılaması ile gerçek olanı nasıl algılayacağız. ben bu noktada genelde takılıyorum Algı ve gerçeklik... ?
  • quote:

zaman çok büyük kütleli cisimlerin içinde durur zaten, örnek: karadelikler.
    bana ilginç gelen , kütle ışığı büktüğü ölçüde zamanı da etkiliyor. burada zaman ile ilişkisi olan şey asıl kütle gibi geliyor bana.
    hızların artışındaki zamanın yavaşlaması durumu ise belki hızlar arttığı için cismin kütle kazanması olabilir mi?

Hiç bir kaynakta böyle bir ibareye rastlamadım fakat çok düşündüm ben de bunu hocam, doğrudan kütleyle alakalı olabilir, hızla değil. Hız kütleyi artırıyor, kütle de uzay-zamanı büküyor.

Fakat şu bilgiyi tekrar gözden geçirdiğimizde öyle olmadığını düşünmekten de insan kendini alamıyor:

Zamanda maksimum hızla seyahat ediyoruz. Eğer uzayda hareket edersek, zaman içindeki hareketimiz yavaşlar. Bir nesnenin hareketi uzamsal boyutlar ve zaman boyutu tarafından paylaşılır. (Kısaca, uzaydaki hareketimiz, zamandaki hareketimize de etkiler cümlesi de yeterlidir.)

Direkt olarak bu bilginin, bu kavrayış şeklinin Einstein tarafından öne sürülmesi, insanı olayın sadece kütle ile değil, kütle ve hızla ilgili olduğunu düşünmeye itiyor.

Edit: Yazım hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kelâg -- 1 Eylül 2010; 11:33:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

@batural41

tekrarlayayım aynı şeyden bahsediyoruz bir noktada

peki insanın algılaması ile gerçek olanı nasıl algılayacağız. ben bu noktada genelde takılıyorum Algı ve gerçeklik... ?

bence algılayamayacağımız gibi geliyor. belkide algılarımız gerçektir. Sonuçta tam anlamıyla gerçeklik gözükmüyor. Bize bunu görelilik bi şekilde göstermiştir. kime göre?.. sorusuyla..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 1 Eylül 2010; 11:40:02 >
  • hız dediğimizde işin içine zaman giriyor zaten. ancak zamanı oluşturan kütlenin miktarı dersek yanılır mıyız. hiçbir kütleli cisme yakın olmayan bir uzay boşluğunda zaman nasıl algılanır diyebiliriz ama bu sefer de evrenin genişleme hızını unutmamamız gerekir. yani aslındaevrende hiçbir yerde sabit bir şekilde duramıyoruz hep bir hareketin içindeyiz biz algılayabilsek de algılayamasak da. algı meselesi de şu aslında; boşluktaki bir aracın içindeki ivmeli hareketle dünyada bir kutunun içinde olup olmadığımızı anlayamıyoruz. çünkü algımız ayaklarımızın yere basmasından başka birşey değil. ağırlığımızı hissetmektir algı dediğimiz olay. bu iki durumda da ağırlığımızı hissedebiliyoruz. aksi takdirde uzay boşluğundan dünyaya düşen bir insanın da kütlesi vardır ancak bunu serbest düşüşte algılayamaz.
  • Birde şu aklıma geliyor. Acaba Algılarımızın yanılgısını bildiğimizde bakışımız değişiyormu. Yoksa aynı algı hatasına yine düşermiyiz. Gerçek olan o değilse neden doğru olanı algılayamıyoruz. Acab alışkanlıklarımızdan ileri gelmesindenmi. Algılar yaşadığımız fiziksel ortama göre şekilleniyor mutlaka. Acaba farklı olanı bilmemekmi algılardaki yanılgımız...
  • algılardaki yanlıgıyı öğrensek te aynı algı hatasına yine düşeriz. yani insan uzay boşluğunda kapalı alan içinde ivmeli hareket mi yaptığını , dünyada mı olduğunu anlayamaz. başka bir örnekte; bir tren vagonunda oturan biri yanındaki tren vagonuna bakarak hangi vagonun hareket ettiğini anlayamaz. (vagonlar çok yavaş ve titreşimsiz hareket yapacak ve gözlemci dış ortamı gözlemleyemeyecek)

quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

Birde şu aklıma geliyor. Acaba Algılarımızın yanılgısını bildiğimizde bakışımız değişiyormu. Yoksa aynı algı hatasına yine düşermiyiz. Gerçek olan o değilse neden doğru olanı algılayamıyoruz. Acab alışkanlıklarımızdan ileri gelmesindenmi. Algılar yaşadığımız fiziksel ortama göre şekilleniyor mutlaka. Acaba farklı olanı bilmemekmi algılardaki yanılgımız...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 1 Eylül 2010; 12:03:25 >
  • zamani durdurmak...
    Anlamadigim bisey var simdi zaman evrensel bi kavram bizim icinde ve evrenin geri kalani icinse ayni anlami ifade edio peki bolgesel olarak zamani durdurmak yani sadece bir kisimda yada birisi icin mumkunmu? izafiyet teorisi buna mumkun dio onun tek yolu da isik hizinda bi sabit ivmesiz hareket yine ayni yerde kutlesi olan bir cismin isik hizina ulasmasi mumkun deilde denio ama yani bolgesel olarak durdurmak mumkun deil peki evrensel olarak??
    ben mumkun olduguna inaniorum bu konuyu asla dinle bagdaslastirmiorum sadece insan beyninin fark edebildikleri uzerinden tahmin ediorum bence mumkun peki evrensel olarak zamanin durmasi demek sadece dunyanin yildizlarin ruzgarin falan durmasi demek mi bence hayir evrensel olarak zamanin durmasi demek maddenin atomun hrr turlu etkilesimin yasamin bilincsel ve zihinsel algilamanin durmasi demek
    ornegin ;
    siz hic pc de film izlerken filmi durdurum tekrar baslatinca noldu lan bize bi an hareket edemedim konusamadim diyen oyuncular gordunuzmu iste zamanin evrensel olarak durmasida bizde bole bi etki yaratir yani dursa bile ki belki duruo belki onbes yil imce durdu dun tekrr basladi biz bunu bilemeyiz ki izfiyet teorisi yani gorelilik kurami benim bu dusuncemi kanitlio kisaca zaman dursa bile bizim acimizdan bi esprisi yok iste bilimin bu ozelligini seviorum kimse hicbiseyi bilemio hersey her sekilde her an olmus yada oluo olabilir yada olmayabilir.. :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Armitage A kullanıcısına yanıt
    evwt bence se zamani durdurmak mumkun ...
    peki nasil bolgesel yani bir kisi veya bir bolge icinmi yoksa evrensel olarakmi ?
    izafiyet toerisi bir kisi icin zamanin durmasi ancak isik hizinda sabit ivmesiz bir hareketle mumkun dio ama kutlesi olan bir cismin isik hizina cikmasida mumkun deil dio ha maddeyi enerjiye donusturmek mantikli olabilir ama sona eski haline getirmek sakat is... peki evrensel olarak zamabi durdurmak mumkunmu diyelim mumkun zaman durdu elli tillik bir surecte akmadi bize ne faydasi var zaman durunca maddenin durup zihnin calistigini solememek ahmaklik olur demekki zamanla butun maddesel bilincsel ve zihinsel aktiviteler algilamalar gorme duyma hiasetme duruo elli yil sona zaman tekrar akmaya baslayinca ayni gun ayni saat ayni yas esas olmicakmi ayni dusunceler ayni hisler devam etmicekmi ornegin on dakikaya yanindadim desigimiz bir arkadasin yanina giderken yol ortasinda zaman dursa ve 3 milyon yil donup sona devam etse bizim ve arkadasimiz ve herkea icin ne degisir ?? bence hicbisey o zaman ne gerek var bole bi olaya belki zaman duruo vazen biz bunu bilemeyizki gorelilik kuramina gore ve basit mantiga goore nasil dogru ise dogru dogru sonucunu verio ise yanlis ise yanlis ta dogru sonucu veriri yani zamanin durmasi bolgesel olarak su an bene imkansiz evrensel olarak anlamsiz.... eger bu meaajda yanlis olduguna i.andiginiz veya benim yanlis dusundugumu dusundugunuz bi yer varsa soleyinki yanlis dusundugumu bende bileyim

:) bilimi sevioum ya hersey olmus oluo yada olacak olabilir yada olmayabilir kimse bilmio sadece herkes kendince yorumluo ben dahil... tesekkurler okuduysaniz

• quote:

ışık hızında hareket eden cisimler için zaman durur ancak bu hıza ulaşmak imkansızdır

Dini itikadınızı bilmiyorum fakat din hocamız Hz.Muhammet'in burak adlı zırhla göğe yükselirken bunu gerçekleştirdiğini, bu sayede geri döndüğünde yatağının sıcak olduğunu söylemişti. Bu mümkün müdür?
  • Arkadasim din vicdani bilim akli bi kavramdir bende allaha inaniyorum ki bencede hz. muhammet in isik hizina ulasmasi hatta gecmesi veya zamani durdurmasi mumkundur ama bilimsel bi acidan kimse asla hatta akli olarak ben dahil herjes bunu reddeder bilimsel olacaksan vicdanini ve imanini goz ardi edip objektif dusun ha bu imansizlik deil ama aklinla dusun yada tam tersi imana saril inan o zamanda kanit yada mumkuniyet bekleme ikisinide yapmakta ozgursun ama biri uzerinden digerine soru sormak bos bi cabadir... burda mesele vicdaninla allaha inanip aklinla bilimsel dusunmekte ikisini ayri tutmak gerek eger kariatirirsak o zaman islami acidan korkmamiz gerekir. cunku kontrolsuz ce bilme ve felsefeye girmek akla vicdani reddettirir ve bildigimiz dogrulardan bizi saptirir...

• özel göreliliğe göre çok hızlı bie şekilde yolculuk için zaman duracak kadar yavaşlar ancak dünyadaki zaman akmaya devam eder. örneğin 10 ışık yılı ötedeki bir yere gidip gelen biri için çok az bir zaman geçerken dünyada 20 yıl geçmiş olur
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.