Evet DH sakinleri,ne zamandır üye adımla foruma girip birşeyler yazmamıştım.Ama hep takip ederim.Son zamanlarda kültür bölümünede tartışma konusu açılmıyor pek. Benim son günlerde tartışmak istediğim bir konu var ama internette hiç bir türkçe forumda(ingilizcem çok kötü) bulamadım maalesef.Robert Frank'ın yazdığı Zenginistan kitabını okuyanlara sorum olucak.Ne kadar aradıysamda bu kitap hakkında sözlükler dahil(ekşi,itü,uludağ) birkaç yazıdan öte birşey bulamadım.Tartışmak istediğim konu ve konu başlıkları ;
1 - Kitapta anlatılan ve bir dünya gerçeği olan zenginistanlıların hayatı nereye gidiyor ?
2 -Biliyorsunuz günümüzde her toplumda genelde %5 'lik nüfus dilimi kaymak tabakadır aslında bunu %1 ' ede çekebiliriz çünkü en zenginler orada toplanıyor.Ve kitapta anlatılana ve internetten takip ettiğim okuduğum konular kitaplar vs milyonerler arasında da çok büyük bir rekabet var ve bu rekabet çok yıkıcı.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde milyoner ve milyarder sayısı hızla artarken artık doymuş refah ülkelerde örneğin amerikadaki gibi milyoner sayıları artmıyor.Tam tersine azalmaya başladı.Lakin milyonerlerin serveti sürekli artıyor(sayıdaki azalmaya rağmen).Amerikada 5 milyondan fazla milyoner hane var ve artık artış oranları düşük.Neyse soruma geleyim.Gelecekte bir gün.Örneğin 2030-40-50'li yıllarda dünyada 10 milyar yoksul insan varken sadece birkaç milyon kişimi zengin hayatı yaşayacak.Bazı kesimler için ütopya gerçekleşirken diğerleri içinde düstopya mı gerçekleşecek.Dünya nüfusu yavaşladı felan diyorlar ama çok hızlı artıyor.Böyle giderse kıtlık yaşanması an meselesi(kaynaksızlıktan değil parasızlıktan).Yani açık konuşmak gerekirse benim geleceğe dair hayallerim var planlarım var,ben zengin olmayı düşünüyorum ilerde istiyorumda ama yoksulluk bu kadar artarken zenginliğimi nasıl yaşayacağımda aklımın bir köşesinde duruyor.Yani acımasızlık gibi geliyor.Dünyada fakirlik,terör,hastalıklar artıyor.Tam soru gibi olmadı ama bunun hakkında yorumlarınızı merak ediyorum.
3 - Biliyorsunuz ki tarihte hiç olmadığı kadar günümüzde zengin olmak çok kolay.Toplumun hangi kesiminden olduğun,cinsiyetin,rengin,dil ve dinin,ya da herhangi bir okul okuyup okumadığına bakmaksızın para insanların cebine girmeyi bekliyor.Artık girişimcilik sayesinde birkaç ayda(benim bildiğim en az 6 ay ama daha kısalarıda vardır) milyar dolarlar kazananlar var(milyon dolar değil , milyar) .Sizce bu iyi birşey mi,yoksa toplumun diğer kesimlerinde nefret yaratır mı ?
4 - Kitapta yazmıyor fakat başka bir konuda da yorumlarınızı görmek istiyorum.Dünya çapında çokuluslu dev şirketler genellikle geri kalmış ülkelerde çok büyük tarım arazileri alıyorlar/topluyorlar.Irakta savaşa giriyorlar.Sağlık tekelleri kuruyorlar.Ve bunların çoğu birçok ülkeden daha güçlü(her anlamda).Ayrıca bildiğiniz gibi dünyanın en büyük 100 ekonomisinin 51'i şirketlerden oluşuyor.Garip. İlerde john Perkins'inde bahsettiği ve şu an hali hazırda olan Şirketokrasi gelişirde tek güç haline gelir mi ?
Şimdilik aklıma gelenler bunlar ve internetten ne zaman tartışmak istesem görüyorum ki bu konu hakkında pek ilgilenilmiyor sanırım. Konu ilerledikçe , aklıma geldikçe sormaya/cevaplamaya devam edicem
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme