Şimdi Ara

Zenginistan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar internette ne zaman baktıysam bu konuda tartışma bulamadım.Ne zamandır da kullanıcı adımla dh ye girip birşeyler yazmamıştım.Görüyorum ki kültür bilim de de pek hareketlilik yok.Bu konuyu açmaya karar verdim.Robert Frank'ın yazdığı Zenginistan isimli kitabı okuyanlar konuya yorum yaparsa sevinirim.Ben birkaç yıl önce okumuştum ve çok beğenmiştim.Sizlerle de bu konu hakkında tartışmak istiyorum.Hem kitapta yazılanlardan hem de kitabın konusu ile ilgili olanlardan.

1 - Kitapta anlatılan ve günümüzde bir dünya gerçeği olan zenginistanlıların hayatı nereye gidiyor ? Yorumlarsanız sevinirim.

2 - Ayrıca kitapta anlatıldığı gibi zenginistanlılar arasında da çok büyük bir rekabet var ve bu rekabet yıkıcı hal almış durumda.İnternetten,kitaplardan ve dergilerden de gördüğüm kadarıyla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde milyoner ve milyarderler artmasına rağmen özellikle amerika gibi 5 milyon milyoner hanenin bulunduğu gelişmiş ülkelerde artık milyoner sayısı artmıyor.Neredeyse azalacak durumda.Ama tam tersine milyoner sayısı artmazken milyonerlerin sahip olduğu servet sürekli yükseliş içerisinde.Ayrıca dünya nüfusu yavaşladı deniliyor fakat hızla artıyor.Yoksullukta hızla artıyor.Bu gidişile 2040-2050 ' li yıllarda 10 milyar nüfusu aşacağız.Sizce gelecekte 2030-2040-2050 gibi yıllarda 10 milyar nüfus yoksulluk yaşarken sadece birkaç milyon insan mı zengin hayatı sürecek ? Zira bu bana çok acımasız geliyor.Ayrıca ben de gelecekte zengin olmayı düşünen/isteyen biri olarak,zenginliğimi o kadar yoksul varken nasıl yaşarım diye düşünüyorum.Ayrıca o kadar fazla nüfus varken kıtlık çıkması an meselesi ve insanlar kıtlıktan ölürken(bugün afrikada açlıktan ölenlerinin onlarca katını düşünün) hiç birşey olmamış gibi nasıl durucaz.Daha iyi bir gelecek için neler yapılabilir.Biraz uzadı pekte soru gibi olmadı aslında ama genel olarak anlattıklarımı yorumlarsanız sevinirim.

3 - Bugün çokuluslu dev şirketer özellikle geri kalmış ülkelerde devasa boyutlarda tarım arazileri alıyorlar/topluyorlar.Irak afganistan,afrika,somali gibi bölgelerde savaşa giriyorlar.Gıda tekelleri ve ilaç tekelleri kuruyorlar.Hükümetleri indiriyorlar,yönetiyorlar ya da en azından devlet içerisinde birçok adamları var.Ellerinde bulundurdukları medya gücünüde çok iyi kullanıyorlar.Ayrıca bu dev şirketler birçok devletden daha güçlü(her anlamda).Biliyorsunuz bugün dünyanın en büyük 100 ekonomisinden 51 'i şirket.Garip değil mi.Sizce gelecekte bir çok bilim kurgu filminin , kitabının hikayesi olan ve aslında John Perkins'in yazdığı gibi günümüzün bir gerçeği olan Şirketokrasi gelecekte tek güç haline gelir mi ? Yorumlarınızı bekliyorum.

4 - Sizinde bildiğiniz ya da takip ettiğiniz kadarıyla gördüğünüz gibi artık günümüzde tarihte hiç bir dönemde olmadığı kadar zengin olmak çok kolay.Tarihte bu denli kısa sürelerde bu denli servetlere ulaşmak hiç bugünkü gibi kolay olmamıştı.Sadece birkaç ay içerisinde(benim bildiğim en kısa süre 6 ay ama bilmediğim daha kısa sürelerde vardır ) milyarlarca dolar(milyon değil,milyar dikkat) servet sahibi olunabiliyor.Ülkenize,dilinize,dininize,cinsiyetinize,renginize yada okul okuyup okumadığınıza bile bakmaksızın para sizin cebinize girmek için can atıyor.Girişimcilik sayesinde artık birkaç ay içerisinde zengin olmak iyi güzel birşey.Lakin bir süre sonra bu toplumun diğer kesimlerinde nefret yaratır mı ?

5 - Son olarakta kişisel olarak merak ettiğim birşey var.Gelecekte sosyal-ekonomi olarak hangi sistem dünyaya egemen olur.Liberal/kapitalizm,faşizm,komünizm.Ben şahsen liberal görüşe sahip olduğum için liberal-kapitalizm'in bugün olduğu gibi gelecekte de hakim olacağı görüşündeyim.Komünizm'inde 91 yılında geri gelmemek üzere gittiğini(daha doğrusu çöktüğünü) ve bugünkü çin'in de sizde takdir edersiniz ki gerçek bir komünist ülke değil yaptığı politikalarla kapitalist bir ülkeden farksız olduğunu düşünüyorum.20 yüzyıl faşist yükselişinin o günlerde olduğu kadar yükseleceğini sanmam hele ki hakim olmak komik geliyor fakat bazı ülkelerde faşist guruplar baya çoğaldı.Özellikle almanya'da türklere karşı olan tutumlarından dolayı almanlardan(hepsinden değil tabi)nefret etmeye başladım.Bununla ilgilide görüşlerinizi almak isterim.

• şuan başımızda zenginlerin başbakanı var
    yıllardır takip ediyorum her hamlesi her değişikliği zenginlere yarıyor
    her yıl gazetelerde türkiyenin ilk elli zengini ve toplam servetleri yazıyor
    bu lk elli kişi her yıl ortalama %50 büyüyor
    zengin olan farkı açıyor ne kadar paran varsa o kadar artıyor

vergi adalaeti sıralamasında sonlardayız
    gini katsayısında sonlardayız

fakirden çalıp zengine veren bir firavun ve avanesi tarafından yönetiliyoruz
  • 5. maddedeki söylemini insanların insaniyetini kazanması ortadan kaldıracaktır. İslamiyeti yaşayan toplumlarda bu durumun hakimiyeti azalacaktır diye düşünüyorum ve yine aynı maddedeki söylemlerinden yola çıkarsak bu durum toplumdaki uç noktalar için bir sınavdır. Fakirlikten isyana uzanan bir yol ve zenginlikten kendini kaybeden insanlar. Liberal-kapitalizm i değiştirecek olan ise yine inanç yapıları olacaktır zira bu durumun karşısında durabilecek bir güç olduğunu sanmıyorum.

4. madede bahsettiğin durumu anlayamadım bir anda zengin olmak toplumun sadece küçük bir kısmına has ve nefret ortaya çıkartıyor malesef. haklı veya haksız kazanman önemli değil. Nasıl olursa olsun toplumun bir bölümü elindekini elde etme arzusu ile yaşamakta, Bu noktadaki girişimcilik ifadeni biraz açıklarsan daha net konuşuruz. Zira girişimcilik adı altından herşey yapılamaz. İşte bu noktadada sanırım bende libaralizm ile ters düşünüyorum. Eskiden liberalizm bir noktada mantıklı gelirdi ancak bu toplumun birşeyşleri gerçekleştirmesi için liberalizme ihtiyacı yok diye düşünüyorum. Bir noktadada Kapitalizmin sert yüzünün karşısında liberaliminde yaşama gibi bir şansı yok. Liberalizm aynı ortamın biraz daha yumuşak yüzü. Ama güç olamayacaktır diye düşünüyorum

3. madede bahsettiğin durumda ise yine 5. madede bahsettiğim durum geçerli. Adamlar öncelikle yıkamadıkları toplumları bozuyor sonra kıvamına geririp yok ediyor. Şuanda yok olmuş durumda değilsekte kendimizdede değliz. Kendini sömürge haline getiren bir toplum gidişat içerisinde bağımlı hale gelir ve sonrasında birçok ihtiyacını başka yerlerden elde eder. Düşünmekten mahrum kalmış bir toplumda yaşıyoruz, dolayısı ile medyanın etkilemesi çok kolay.

2.bu madede bahsettiğin zenginliğini çok rahat vurdum duymaz yaşayacaksan insaniyetini kaybetmişsin demektirki zaten bu şekilde yaşayan insanların hepsi değilsede çoğu insnaiyetini kaybemiş durumda. Zira para için savaş çıkartan bir grup sizce ne kadar insancıl olabilir. ben çok kazanan biri değilim ancak bu gibi bir durumda bile ihtiyacı olanı görmezden gelemem ve Türk toplumunda birçok aile birbirine yardım ediyor. Belkide bizi ayakta tutan şey bu. Aslında sorularınızın ve yazdıklarınızın hepsinin cevabı İslamiyeti tam anlamı ile yaşamakla alakalı. yaşamıyorsanız bir yaşayan bir topluma izin verinki bu toplum sizin haklarınızıda korusun.

• quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

şuan başımızda zenginlerin başbakanı var
    yıllardır takip ediyorum her hamlesi her değişikliği zenginlere yarıyor
    her yıl gazetelerde türkiyenin ilk elli zengini ve toplam servetleri yazıyor
    bu lk elli kişi her yıl ortalama %50 büyüyor
    zengin olan farkı açıyor ne kadar paran varsa o kadar artıyor

vergi adalaeti sıralamasında sonlardayız
    gini katsayısında sonlardayız

fakirden çalıp zengine veren bir firavun ve avanesi tarafından yönetiliyoruz

Evet ne yazıkki öyle.

quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

5. maddedeki söylemini insanların insaniyetini kazanması ortadan kaldıracaktır. İslamiyeti yaşayan toplumlarda bu durumun hakimiyeti azalacaktır diye düşünüyorum ve yine aynı maddedeki söylemlerinden yola çıkarsak bu durum toplumdaki uç noktalar için bir sınavdır. Fakirlikten isyana uzanan bir yol ve zenginlikten kendini kaybeden insanlar. Liberal-kapitalizm i değiştirecek olan ise yine inanç yapıları olacaktır zira bu durumun karşısında durabilecek bir güç olduğunu sanmıyorum.

4. madede bahsettiğin durumu anlayamadım bir anda zengin olmak toplumun sadece küçük bir kısmına has ve nefret ortaya çıkartıyor malesef. haklı veya haksız kazanman önemli değil. Nasıl olursa olsun toplumun bir bölümü elindekini elde etme arzusu ile yaşamakta, Bu noktadaki girişimcilik ifadeni biraz açıklarsan daha net konuşuruz. Zira girişimcilik adı altından herşey yapılamaz. İşte bu noktadada sanırım bende libaralizm ile ters düşünüyorum. Eskiden liberalizm bir noktada mantıklı gelirdi ancak bu toplumun birşeyşleri gerçekleştirmesi için liberalizme ihtiyacı yok diye düşünüyorum. Bir noktadada Kapitalizmin sert yüzünün karşısında liberaliminde yaşama gibi bir şansı yok. Liberalizm aynı ortamın biraz daha yumuşak yüzü. Ama güç olamayacaktır diye düşünüyorum

3. madede bahsettiğin durumda ise yine 5. madede bahsettiğim durum geçerli. Adamlar öncelikle yıkamadıkları toplumları bozuyor sonra kıvamına geririp yok ediyor. Şuanda yok olmuş durumda değilsekte kendimizdede değliz. Kendini sömürge haline getiren bir toplum gidişat içerisinde bağımlı hale gelir ve sonrasında birçok ihtiyacını başka yerlerden elde eder. Düşünmekten mahrum kalmış bir toplumda yaşıyoruz, dolayısı ile medyanın etkilemesi çok kolay.

2.bu madede bahsettiğin zenginliğini çok rahat vurdum duymaz yaşayacaksan insaniyetini kaybetmişsin demektirki zaten bu şekilde yaşayan insanların hepsi değilsede çoğu insnaiyetini kaybemiş durumda. Zira para için savaş çıkartan bir grup sizce ne kadar insancıl olabilir. ben çok kazanan biri değilim ancak bu gibi bir durumda bile ihtiyacı olanı görmezden gelemem ve Türk toplumunda birçok aile birbirine yardım ediyor. Belkide bizi ayakta tutan şey bu. Aslında sorularınızın ve yazdıklarınızın hepsinin cevabı İslamiyeti tam anlamı ile yaşamakla alakalı. yaşamıyorsanız bir yaşayan bir topluma izin verinki bu toplum sizin haklarınızıda korusun.

Yorumunuz için teşekkürler.2. madde için de birşeyler söylemişsiniz.insaniyet konusunda özellikle.sanırım kaybetmek isteyeceğim son şeydir insaniyet.

4.madde de bahsettiğim girişimcilikten kastım,yaratıcı düşünce yaratıcı işlerdir."Yeni ekonomi" başlığı altında bunlardan çok var.internet dünyasından-sektörlerinden bahsetmiştim.

Tekrardan teşekkür ederim yorumunuz için...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.