Şimdi Ara

Ziraat ve hayvancılık bir toplumun temelidir (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
4
Favori
5.597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
216 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • arkadaşlar türkiyenin tarımcılığında ve hayvancılığında muazzam bir komisyoncu payı var.

ben samsun bafralıyım. istanbulda doğdum fakat neredeyse her tatilde memleektime giderim. eniştem aynı ilçede önde gelen meyve-sebze komisyoncularından birisidir. işin içini azda olsa biliyorum.

bakın mersin-antalya gibi artık şirket hatta holdingleşmiş bölgeler hariç neredeyse tüm anadoluda tarım komisyoncular üzerinden yürür.

hem malın üretildiği ilçede ve şehirde komisyoncular vardır hemde malın satıldığı şehirde. iki komisyoncu kendi arasında anlaşır üretilen yerde ki komisyoncu malı çiftçiden alır kendi komisyonu ve ulaşım masrafını ekler büyük şehirdeki komisyoncuya verir. oda kendi komisyonu ekler pazarcıya-markete verir, oda kendi komisyonunu ekler halka verir.

yani çiftçi (tüm masraflar + ne kadar kar edebilirse karı) + bölgesel komisyoncu (komsiyoncu işçisinin maliyetide var) + ulaşım masrafı (araç kredisi+mazot+şöför parası+araç vergisi) + şehir komiyoncusu (kendi işçi masrafıda var) + pazarcı market komisyonu = halka sunulan fiyat.

eğer blgesel çiftçinin çalıştırmak için kendi insanı yoksa, yani çocukları yoksa, göç etmişte tarlayı-araziyi doğrudan komisyoncu kendi işçisinede toplatır. bu duurmda çiftçinin eline genelde masrafı+cüzi bir para geçer.

doğrudan kendi arazilerini komisyonculara kiralayanlarda var bunların geneli ihtiyar insanlar.

ulaşım masrafınıda küçümsemeyin. eğer komisyoncunun kendi kamyon-tırı-şöförü varsa aldığı mala hem kendi karını hemde bu kamyon-tırın kredi borcunu + yakıtını + şöför parasını ekler. kendi kamyonu değilse nakliyeci şirketse o masraf dahada artar.

büyük marketler bazen doğrudan çiftçiden yahut bölgesel komisyoncudan alabiliyor eğer bağlantı kurabilirse. bu durumda market fiyatını pazardan bazen daha uyguna görebiliyorsunuz.

ayrıca bu işte mafyalaşmada var. özellikle istanbuldaki büyük halde emin olun mafyavari artık o işin başı olmuş adamlar-aileler var. siz malı ucuza getirtseniz bile onlarla çalışmak, onların fiyatından vermek zorundasınız yoksa nanay oluyorsunuz.

kısacası komisyoncu ve aracı fiyatı çok yüksek. hayvancılıktada çok yüksek. hayvancılıkta birde ortaya mezbaha payı giriyor.

çifçinin masrafına gelirsek, eğer kendi insanı yoksa, modern tarım teçhizatıda yoksa mecburen ırgat-yevmiyeci çalıştırır. bu hem adamın karını düşürür, hemde tarımcılıkla ilgili hevesini bitirir. avrupada amerikada modern teçhizat ile 2 kişiyle yapılan bir ekim işi halen türkiyede 5-6 kişiyle yapılıyor.

mazot paraları, kur yüzünden kullanmanız gereken gübre, ilaç, tohum fiyatlarının yüksekliğini zaten söylemiyorum.

buğday, şeker pancarı gibi ürünlerde bu iş daha düşük olsada sebze ve meyvede ne yazıkki böyle.

devlet bir sistem kurmadıkça, ortadan bu komisyoncuları defetmedikçe, tarım memleketleri ile büyükşehir arasındaki ulaşımı en ucuz ve en hızlı hale getirmek için büyük projeler üretmedikçe halk hem pahalıya yer hemde çiftçi eline geçen para az olduğu için büyük şehire göç eder.

şu an halen anadoluda pekçok köyün yolu düzgün değil, sık sık kesilen eletrik suyu var, kanalizasyon sistemleri kötü. köyler bakımsız, pekçok köye toplu ulaşım yok. tarımcılıkda mevsim riskleride var. bir yıl çok iyi kazanır diğer yıl bir yağmurda, bir doluda, bir selde, bir kuraklıkta geçen yılki karınızla içede geçebiliyorsunuz.

bunlardan dolayı genç köylü nufus kaçıyor köylerden. bu şartlar altında haklılarda.

hükümetler özellikel sanayi yatırımlarını anadoluya yaymadıkça, istihtam oluşturmadıkça o köylü nufusda köylerine dönmeyecek. en azındna anadoluda sanayileşme olsaydı bu köylüler kendileri eker yine kendi şehirlerine mallarını satarlardı. köylerini bırakmazlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 27 Ağustos 2017; 0:41:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 0z0z

quote:

Orijinalden alıntı: ScknNet

https://youtu.be/D9oxBuu4RZo

Birde

http://m.yenisafak.com/amphtml/gundem/mesele-seftali-degil-motor-uretmemizdi-598471

Yazıyı okuyun. Ufkunuz açılsın.

Biz tarım ülkesi değiliz. Ankaranın boş kayalık arazilerine buğday ekemeyiz. Bir konyaylada olmaz bu iş.

Kıyas yaptığınız ülkelerde binlerce dönüm düz verimli ovalar 1 kişiye veya 1 aileye ait.

Bize bakalım en basit konya ovasına.

Bir kişiye veya aileye ait kaç dönüm verimli tarlası var?

Hayvancılığa bakalım veya

Forumda konuşuyoruz hemen hemen bir çoğumuz şehir merkezinde yaşıyoruz.

Ancak hemen hemen hepimiz veya ailelerimiz taşralardan merkezlere geldi.

Herkes geldiği köye bir baksın kaç genç köylerde yaşıyor?

Artık köylü köylüsüne kız bile vermiyor bırakın kalmayı şehirli olsun istiyor. Ve biz burda tarımı hayvancılığı tartışıyoruz. Kusura bakmayın boş vakit harcıyoruz. Şu saatten sonra tek yapmamız gereken hükümeti sevsekte sevmesekte sanayi atılımlarını "yapıcı" eleştirilerle desteklemektir. Yerli araba bunun çakması o tankın motoru bunun çakması diye lafa başladığımız an o proje beynimizde çöpe gitmiştir. Kimsede çöpü karıştırmak istemez.

Sene 1970 ler
    Tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetebilen dünyanın sayılı ülkelerinden birisi iken
    Bugün tohumu, gübreyi, hayvanı yurt dışından temin edebilien ülke konumuna geldik.
    Tarım ve hayvancılık ülkesi değilsek ne ülkesiyiz?
    Beton inşaattlardan rantlardan başka ne üretiyoruz?
    Sanayimiz mi çok gelişti?
    Ticarette dünya markası olan markalarımız mı oluştu?
    Yahu direk bloklusun bu kafayla.

Tarım ve hayvancılık kurtulacaksa bloklamayla blokla sorun değil .

Öz eleştiri yap sen ailen veya sülalenden kim tarımla uğraşıyor?

Anladığım yerden örnek vereyim mesela fındık

Kilosu 10 lira ortalama şuan.

Yükselmezde fiyatı çünkü yurtdışında artık bazı ülkeler fındık üretiyor ve sen ihraç edemyorsun bu sefer fındıkçı maliyeti karşılayamıyor ve ordu tarafında bazı tarlalar sökülüp kivi dikildi ve yavaş yavaş kivi dikiyorlar.

10 yıl sonra ne oacak sence?

Söyleyeyim fındıkçı fındığı sökecek yerine kivi ekecek veya başka bişey veya "hiç ekmeyecek" ve sen fındığı ithal etmeye başlayacaksın. Kilosu çünkü dahada ucuzlaycak ve sen yapmaktan vazgeçeceksin. Ucuzlama sebebi yanlış politika değil rekabet olması çünkü artık tekel değilsin başka ülkeler var.

Anlayacapın dilden konuşayım

İntel ve nvidia tekeldi amd geldi dengeler değişti böyle bişi bu.

Htc battı batacak çünkü fiyatları yüksek

BlackBerry yok oldu rakipleri çok güçlendi.

Nokia symbianda ısrar etti battı.

Fındıkçıda fındıkta ısrar ederse 10 yıl sonra tüm ağaçlarını ıaınmak için kullanack.

Şimdi blokla 😉

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• .Müdür. kullanıcısına yanıt
    Ben de Malatya da ikamet ediyorum ve arkadaşa aynen katılıyorum ben biyoloji öğretmeniyim rahmetli kayınbabam bana 25 dönüm kayısı bahçesi verdi al buna bak diye

Dokuz yılda sadece bir kez yüzümüzü güldürdü diğer seneler hep cebimden gitti tüm o ilaç gübre sulama vs paraları

Hele ki buraya gelip hayvan bak gül gibi geçinirsin diye yazanlar yok mu hayvan bakmak evlat bakmak gibidir çok şükür tezek koku vs beni öyle rahatsız etmez

Tanıdık bir öğretmen arkadaşa gittim tarım lisesinde öğretmen ve birçok projede yer almış birisi abi millet hayvan işinde iyi para var diyor ne dersin adam güldü hocam o senin işin değil zamanını tam ayırman lazım ek iş olarak yapılacak bir şey değil hayvan bakımı zor iş ve küçüklükten öğrenmek lazım birsürü derdi sıkıntısı uğraşı var

Sonuç olarak ne tarım ne hayvancılık öyle milletin zannettiği gibi oluk oluk para akan bir iş değil tam tersine verdiğin emeğin karşılığını en az aldığın meslek

• xwernediti kullanıcısına yanıt
    Herhalde bütün kayısının yandığı yıl güldünüz hocam. Çünkü satmayıp yanmasını bekleyip gülmek istiyorum.
  • Tarım ve Hayvancılık cahil insanların elinde olduğundan ötürü devamlı gerileme eğiliminde. Tarım arazileri cahil insanların elinde heba ediliyor. Dvelet bu işi yapan eğitimli kişilere ekstra teşvik sağlamalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buraközkan -- 27 Ağustos 2017; 9:35:5 >
  • Çiftçilik ve Hayvancılık sistematik olarak bitiriliyor. Iyi bile dayandık. Ama yolun sonuna gelindi. BOP işliyor...

• Küçükken çok iyi hatırlıyorum babamlar 150-200 dönüm çeltik(pirinç) ekerlerdi ve iyide para kazanırlardı ama zamanla devlet eliyle köy işleri bitirildi, üretilen mahsülün fiyatı düşerken mazot,ilaç vs fiyatları hep arttı ve çiftçi zarar etmeye başladı ve bu olay 2002'den sonra olmaya başladı, şimdi herşeyi ithal ediyoruz çiftçi bitti
  • Rusya dan ithal edilen bugday daha kaliteli oldugundan aliyoruz. Suan ulkemizde uretilen bugday miktari tum ulkemize yetecek kapasitede. Fakat yerli bugdayin bircogu ihrac ediliyor. Kendimiz icin daha kaliteli oldugundan Rusya dan gelen bugdayi tuketiyoruz.

• Hayvancılığı ve çiftçiliği bilmeyen adamlar neyine güvenerek bu kadar akıl veriyor anlamadım. Hele hele devlet şu kadar teşvik veriyor vs. diyenler yok mu? Çocuklar Teşviği almak için ilgili yerlere başvuru yapın; bu işe başlayıp kazandığınız paraları Paris'te harcarken fotoğraf atmayı unutmayın. Bu arada o hibeleri, teşvikleri alabilirseniz tabi.

• .Müdür. kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle ama şimdi bakıyorum birçok çiftçi bekliyor ve sizin de bildiğiniz gibi piyasayı belirleyen ihracat geçen sene Aralık ayına kadar bekledim değişiklik olmayınca sattım malum Rusya pazarı ciddi bir pazar kayısı için ve noelde iyi alışveriş yapıyorlar

• köydekilerin hepsi üç büyük şehire yığıldı ve inşaat işi yapıyorlar. onlar köydede kalsa kötü niyetliler, ithal yerimde onların eline bakmam. klasik anadolu kurnazı hepsi,şehirleride çökerttiler.
  • Bunu kavrayabilmiş olmanız güzel, forumda gelişme var. Tebrik ederim.

Teknoloji ile tarım ve hayvancılık arasında, uzayçağı, taş çağı kıyaslaması yapılıyor, çok yanlış bir düşünce. Tarım ve Hayvancılık olmadan teknolojide diğer ülkelerin önüne geçemezsiniz.Dünyaya bağımlı yaşar, geliştirdiğiniz teknolojiyi ihraç edersiniz. Sonuç koca bir "0" olur. Tam bağımsız bir ülke için her dalda geliştirme gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf712 -- 27 Ağustos 2017; 15:27:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xreleave

arkadaşlar türkiyenin tarımcılığında ve hayvancılığında muazzam bir komisyoncu payı var.

ben samsun bafralıyım. istanbulda doğdum fakat neredeyse her tatilde memleektime giderim. eniştem aynı ilçede önde gelen meyve-sebze komisyoncularından birisidir. işin içini azda olsa biliyorum.

bakın mersin-antalya gibi artık şirket hatta holdingleşmiş bölgeler hariç neredeyse tüm anadoluda tarım komisyoncular üzerinden yürür.

hem malın üretildiği ilçede ve şehirde komisyoncular vardır hemde malın satıldığı şehirde. iki komisyoncu kendi arasında anlaşır üretilen yerde ki komisyoncu malı çiftçiden alır kendi komisyonu ve ulaşım masrafını ekler büyük şehirdeki komisyoncuya verir. oda kendi komisyonu ekler pazarcıya-markete verir, oda kendi komisyonunu ekler halka verir.

yani çiftçi (tüm masraflar + ne kadar kar edebilirse karı) + bölgesel komisyoncu (komsiyoncu işçisinin maliyetide var) + ulaşım masrafı (araç kredisi+mazot+şöför parası+araç vergisi) + şehir komiyoncusu (kendi işçi masrafıda var) + pazarcı market komisyonu = halka sunulan fiyat.

eğer blgesel çiftçinin çalıştırmak için kendi insanı yoksa, yani çocukları yoksa, göç etmişte tarlayı-araziyi doğrudan komisyoncu kendi işçisinede toplatır. bu duurmda çiftçinin eline genelde masrafı+cüzi bir para geçer.

doğrudan kendi arazilerini komisyonculara kiralayanlarda var bunların geneli ihtiyar insanlar.

ulaşım masrafınıda küçümsemeyin. eğer komisyoncunun kendi kamyon-tırı-şöförü varsa aldığı mala hem kendi karını hemde bu kamyon-tırın kredi borcunu + yakıtını + şöför parasını ekler. kendi kamyonu değilse nakliyeci şirketse o masraf dahada artar.

büyük marketler bazen doğrudan çiftçiden yahut bölgesel komisyoncudan alabiliyor eğer bağlantı kurabilirse. bu durumda market fiyatını pazardan bazen daha uyguna görebiliyorsunuz.

ayrıca bu işte mafyalaşmada var. özellikle istanbuldaki büyük halde emin olun mafyavari artık o işin başı olmuş adamlar-aileler var. siz malı ucuza getirtseniz bile onlarla çalışmak, onların fiyatından vermek zorundasınız yoksa nanay oluyorsunuz.

kısacası komisyoncu ve aracı fiyatı çok yüksek. hayvancılıktada çok yüksek. hayvancılıkta birde ortaya mezbaha payı giriyor.

çifçinin masrafına gelirsek, eğer kendi insanı yoksa, modern tarım teçhizatıda yoksa mecburen ırgat-yevmiyeci çalıştırır. bu hem adamın karını düşürür, hemde tarımcılıkla ilgili hevesini bitirir. avrupada amerikada modern teçhizat ile 2 kişiyle yapılan bir ekim işi halen türkiyede 5-6 kişiyle yapılıyor.

mazot paraları, kur yüzünden kullanmanız gereken gübre, ilaç, tohum fiyatlarının yüksekliğini zaten söylemiyorum.

buğday, şeker pancarı gibi ürünlerde bu iş daha düşük olsada sebze ve meyvede ne yazıkki böyle.

devlet bir sistem kurmadıkça, ortadan bu komisyoncuları defetmedikçe, tarım memleketleri ile büyükşehir arasındaki ulaşımı en ucuz ve en hızlı hale getirmek için büyük projeler üretmedikçe halk hem pahalıya yer hemde çiftçi eline geçen para az olduğu için büyük şehire göç eder.

şu an halen anadoluda pekçok köyün yolu düzgün değil, sık sık kesilen eletrik suyu var, kanalizasyon sistemleri kötü. köyler bakımsız, pekçok köye toplu ulaşım yok. tarımcılıkda mevsim riskleride var. bir yıl çok iyi kazanır diğer yıl bir yağmurda, bir doluda, bir selde, bir kuraklıkta geçen yılki karınızla içede geçebiliyorsunuz.

bunlardan dolayı genç köylü nufus kaçıyor köylerden. bu şartlar altında haklılarda.

hükümetler özellikel sanayi yatırımlarını anadoluya yaymadıkça, istihtam oluşturmadıkça o köylü nufusda köylerine dönmeyecek. en azındna anadoluda sanayileşme olsaydı bu köylüler kendileri eker yine kendi şehirlerine mallarını satarlardı. köylerini bırakmazlardı.

haller büyük mafyaların elinde bu hal olayının yokedilmesi gerekiyor. isteyen istediği gibi alır satar hal nedir be. büyük marketlerin bazıları doğrudan üreticiden alıyor,çünkü haldeki şerefsizlerin sözü bunlara geçemiyor. bu mafya bozuntularının siyasi bağlantısıda var. aynı olay et içinde geçerli.diğer teknolojik ürünlerde görüyorsunuz aracısız internetten alınca ne kadar ucuza geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: eraglises

organik hoşaf yapacak kadar tarım olsa yeter
    kalan bütçe mehtere ayrılabilir

Katılıyorum bizler bir üst seviye ırkız bırakın çiftçiliği diğer milletler yapsın biz dayireler , rezidanslar , buzidanslar , köprüler , yollar yapalım.
  • Tabi ki temelidir.
    Eğer öyle olmasaydı, Tarih boyunca bilime önderlik eden Hollanda, Konya kadar olan yüz ölçümü ile Türkiye'nin 12 katı dışarıya tarım ürünü ithal etmezdi.
    Ya da Dünya'nın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan, çöl üzerinde bulunan İsrail, Dünya'nın tarım devlerinden biri haline gelmezdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fade to Black

köye ev yaparlarsa olmaz.o zaman kim bimden alışveriş yapacak.heryerde toki + bim a101 olmalı ki yurtdışından ve yurtiçinden ucuza kapattıkları malları satsınlar.

Aynen hocam

Yorumları tek tek okuyorumda herkes kar edemediğinden yakınıyor elemanın biri 13bin kar yapmış kayısıdan ben olsam işçi yerine kendim toplardım kayısıları, al sana 50bin kar

Yani bi düşünmüyorlarda hocam zaten yediğin içtiğin köyde yetişiyor sağlıklı bir sekilde hemde cebinden para bile çıkmıyor

Ama şehirde öyle mi? Asgari ücrete kıt kanaat geçiniyorsun ne gıdanı alabiliyorsun nede kiranı verebiliyorsun bu yaşamak değil

Sonra gelip burda köy şöyle böyle sanki şehirde yetişmişler hep köyden gelmemişler

Lan ayın ortasında para kalmıyor eve süt yoğurt alamıyon çifçilikte kar yok diyon karına bakmayacaksın karnını doyurmaya bakacaksın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir kızılderili atasözü derki; Gün gelecek beyaz adam paranın yenmeyeceğini öğrenecek...

Tarım ve hayvancılık her zaman bir milletin, ulusun en temel ve olmazsa olmaz unsurlarından biridir.

Çok merak ediyorum bu gün üreticiden en dip fiyattan malı alıp kar ettiğini sanan gerzekler yarın üretici yetiştirmeyi bıraktığında yurt dışından kaça alabilecekler?
  • Ciftciye egitim verilmiyor.

aracilar kazanci goturuyor.

buyuk sermaye bu islere giriyor.

Bu sebeplerden koyler bosaldi. Bosalmaya da devam edecek gibi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.