|
Zorlu dönemlerden geçen Intel, Arm’daki tüm hisselerini sattı
-
-
"son 40 yılın en önemli olayı ve yeniden yapılanması"
Dünyada teknolojinin zirvesini temsil eden, kurulduğu 1968 yılından beri insanlığa akıl almaz faydalar ve ilerleme sağlayan, tıbbi görüntüleme cihazlarının çalışabilmesi için ihtiyaç duydukları yüksek işlem gücünü X86 ve modern işlemci kavramlarını adete tek başına oluşturarak insanlığa ve tıbba sunan ve sadece bu cihazlar sayesinde yüz milyonlarca insanın hayatını erken teşhis ve tedavi yoluyla kurtarmış, 10nm raptor lake işlemciler ile bugün bile 4nm Zen5 işlemcilerini birçok yerde çat çat çat tokatlayan mavisine hasta olduğumuz intelimiz çok da uzak olmayan bir süreç sonunda teknoloji dünyasında yeniden parlayacak.
Halihazırda tokat manyağı yaptığı AMD ve AMD fanboylarından sonra sonra sırayla Apple, TSMC, Nvidia, Qualcomm vs önüne gelen, kendisine rakip olmaya yeltenen, buna cüret eden her firmayı inim inim inletip bu firmaların fanboylarını zırıl zırıl ağlatmaya devam edecektir.
Buna olan inancımız tam.
Sırf biricik intelimize orada burada birkaç laf edebilmek için milletin binlerce lira verip aldığı işlemcilerin bozulmasını isteyen, bunu dileyen, bundan keyif alan kimi fanatik AMDcilerin zırlaması bu gerçeği değiştirmeyecek. Bundan kaçış yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 14 Ağustos 2024; 13:10:2 >
-
İşten çıkarılan kişi sayısı 20 bini buldu diyorlar. Üstüne üstlük problemlerin farkında olup gizlemek, yaşanan tüketici mağduriyeti, temettülerin durdurulması, işten haksız çıkarmalar, ırkçılık konusunda bir sürü dava açılmış.
2023 yılında dökümhaneleri zarar açıklamıştı, firmalar yaşayabileceği sorundan dolayı intelden uzaklaşma yoluna girmişler, hisselerin düşüşünün yanı sıra market payı kaybı da büyük, görünüşe bakılırsa likidite ye muazzam ihtiyaçları var.
-
İntel malesef yıldan yıla eriyor. Bu şekilde devam ederse ABD devlet desteğine bile muhtaç kalabilir.
Şimdilik işten çıkarmalar ile kurtarmaya çalışacak.
İntel'in 100 bin çalışanı var ve bunun 15 bininin işten çıkaracak.
Intel’in 11,3 milyar dolar nakit ve nakit benzeri varlığı ve yaklaşık 32 milyar dolar yükümlülüğü varmış.
32 milyar dolarlık yükümlülüğün vadesi önemli tabi ama 2024 yılı finansal sonuçlarını görmek gerekebilir. 2024 yılını zararla kapatırsa şaşırmam çünkü vaziyet ona doğru gidiyordu.
-2021 yılında İntel 79 milyar dolar gelir 20 milyar dolar net kâr elde etmiş.
-2022 yılında İntel 61,1 milyar dolar gelir 8 milyar dolar net kâr elde etmiş.
-2023 yılında İntel 54,2 milyar dolar gelir 1,7 milyar dolar net kâr elde etmiş.
2024 ilk 6 ayda ise 25,5 milyar dolar gelir elde etmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 14 Ağustos 2024; 13:26:52 >
-
Intel tez zamanda iflasa düşer haraç mezat satılır.
-
sanmam, eger ellerini cabuk tutar e tsmc ile benzer yada daha iyi uretim imkanlarini tum musterilere sunarlarsa sirf oradan kazandiklari para bile kurtulmalarina yeter. ama dedigim gibi kartlarini iyi oynamalari lazim.
-
Özür dilerim yanlış anlaşıldıysam gerçekten bu kadar çok sahiplenince manevi bağınız olduğunu hissederek sordum. Siliyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ne intel ne de AMD. Alkışlar yeni kırala: gualgom
-
intel'in kötü yönetimi kadar piyasadaki rekabetin içine ettiği son 30 yıla bakarsak faydasından çok zararının olduğunu görmek mümkün.
Gelinen noktada temelde bir değişim şirketin zihniyetinde bir değişim yok. ABD hükümetinin desteğini alsalar dahi bugünleri mumla arayacakları döneme doğru gidiyorlar, bakalım o noktaya gelene kadar daha neler göreceğiz.
-
Intel hissesi almak için doğru zaman. Bir miktar (1.000.000usdcik) yatırım yaptım. En kısa zamanda 10.000.000usdcik olması için duacıyız intelim.
-
Kardeş nokia da aynıydı sonra ggwp oldu xd
-
Ne yapacaklar merak ediyorum açıkcası, piyasa ARM'e dönerken ARM hisselerinden kurtulmak ne kadar mantıklı oldu kimbilir.
X86 gitgide kan kaybediyor, gerek ısı gerek güç tüketimi olarak artık sıradan soğutucularla soğutulamayacak seviyelere gelmeye başladılar i9 ve r9 gibi serilerde.
-
Apple’ı mı tokatlayacak? Apple kasasındaki nakit parayla bile Intel’i satın alabilecek finansal güce sahip. Intel kim yahu.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Arm masaüstünde pazar payı bulabilir mi? Bence öyle yada böyle bulacaktır.
Qualcomm masa üstü işlemcisi piyasayı sallar mı? İlk versiyonu bana göre hayal kırıklığı. İleride sorunlar azalacaktır, daha cazip hale gelecektir. Piyasayı sallama konusu sallantıda.
X86 ölü mü? Kısa sürede ölecek mi? Sanmam. Bknz: İntel Lunar lake
İntelmasa üstünde, ultra taşınabilirde Qualcomm'u tokat manyağı yapar mı? Yapması lazım.
-
Nokia iflas açıklamasına kadar iflas edebilmek için yapılması gereken tüm hataları ısrarla ve eksiksiz biçimde uyguladı.
İntel yeni CEO Pat ile birlikte doğru adım ne ise, yapılması gereken ne ise hepsini son 2-3 yıldır yapıyor. İntel her şeyden önce bir dökümcüdür. Döküm işini düzeltmeden intel düzelmez. AMD'ci bilgisiz kimi tiplerin yıllarca buralarda "intel 14nm+++++++++++ altına düşemez yeaaaa" dediği intel şu anda çatır çatır 2nm döküyor. Leblebi gibi 3nm basıyor.
1.8nm Product Design Kit (PDK 1.0) yayınlandı. İlk defa verimin (yield) beklenenden iyi olduğu açıklandı. 1.8 intel döküm panther lake ve clearwater forest (intel'in para basmasına sebep olacak müthiş bir xeon işlemci gurubu bu) şu anda güç altında özel ayarsız işletim sistemi altında çalışıyor. DDR kontrolcüsünün şu aşamada dahi hedeflenen hızda çalıştığı açıklandı.
İlk defa bir TSMC müşterisinin (Nvidia veya Apple olduğu söylentisi var) 1.8nm PDK'sını aldığı ve 2025 ilk yarısında intel fablarında ilk tape-out'u yaptıracağı açıklandı.
Çatır çatır EUV alıyorlar. High NA da EUV de yaptıkları hataya düşmemek için erken davrandılar.
İntel gibi devasa gemiler özellikle cutting edge/en ileri döküm gibi yüz milyarlarca dolar yatırım isteyen ama dönüşü garantisiz bir sanayi/teknoloji alanında iseler dönüşü hemen yapamazlar. Momentum diye bir şey var.
Ben bütün hayatımı baş makinist yani çarkçıbaşı olarak denizde geçirdim. Her limanda bir sevgilim var. Bizim gemiler 4km öteden dönme manevrasına başlar. 1.8nm patlarsa (verim beklenenden düşük çıkarsa) intel çok sıkışır. Patlamazsa 2025 yılından itibaren yepyeni bir intel göreceğiz. 2021'den beri gemi dümeni doğru rotaya kırıldı. Her adım doğru şu ana kadar. 10nm'nin patlamasına neden olan kim varsa şutlandı hep. AMDciler bunu/bunları bilmez.
Yeni fabların amortismanı çok ağır. Yıllarca zarar yazacaklar sırf bu yüzden. AMDciler açıklanan zararın sebebini bile bilmiyor olacak. 1.8nm verimi yeterli yüksekliğe çıkarsa yıllar içinde para basmaya başlayacaklar. 1.8 patlarsa en kötü fabları elden çıkarırlar (Amerika buna izin vermez veremez. Kritik savunma sanayi ürünleri üretiliyor ve çok kritik bir sektör. Yani fablar intel'in değil AMD'nin olsaydı bu sefer AMD'nin batmasına izin vermezlerdi. Yani firma adıyla alakalı değil Amerika'nın tavrı)
Fabları elden çıkarıp AMD gibi tasarımcı olurlar TSMC'ye yada o gün en iyi dökümcü hangisi ise ona giderler. Fabların bitmek bilmeyen ağır AR-GE ve yatırım yükünden kurtuldukları için tasarıma abanıp müthiş ürünler çıkartırlar. Bugünkü intel'den çok daha küçük bir firma olurlar ama hala devasa ve para basan bir firma şeklinde olacaklardır bu durumda dahi.
Ve fakat bu durumda TSMC tam tekel olacağı için wafer başına korkunç paralar istemeye başlar. Buna en çok AMDciler ağlar. Hani şu intel'in batmasını isteyen, arzulayan AMDciler. Bu tipler iki adım ötesini düşünmez pek hocam.
Vaziyet bu. Batar mı? Batabilir. Bence batar mı? Sanmam. 1.8nm deki okuduğum gelişmeler doğru ise çoğu bitti azı kaldı.
O Apple, Nvidia, AMD, Qualcomm buraya gelecek ve teker teker tokatlanacak. Bundan kaçış yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 15 Ağustos 2024; 0:55:42 >
-
Var bir hayalimiz şimdi neden bozuyorsun beni
Tamamen nötr biri olarak yazıyorum Apple'ın, Nvidia'nın, AMD'nin, Qualcomm'un mavisine hasta olduğumuz biricik intelimizin kapısında kuyruk olup, kapısında yatıp benim şu şu tasarımımı 1.4nm şunu da 1nm ile basabilir misiniz dediği günleri göreceğiz muhtemelen
İntel'in Apple'a bugün git yarın gel dediği, wafer başına istediği fiyatı çektiği para bastığı müthiş tasarımlar ile ARM tokatladığı günleri göreceğiz. İntel'den bahsediyoruz. Şakası olmayan 1968'den beri mottosu "af yok çat çat çat" olan bir firma.
Bak Çin orada gözünü Tayvan'a dikmiş bekliyor haaaa.
Şakası yok bu işlerin. Dünya karışık.
Gençler bilmez Apple zamanında intel'e abi çekerdi. Bu işler parayla değil sırayla. Sony Samsung kim derdi bir zamanlar. Diyorum sana var bi hayalimiz. Boşnak Ağa ne zeki, geleceği nasıl da gören ne müthiş bir adammış kıymetini bilmedik dersiniz sonra haaa.
-
Gelecek ARM iken ellerinde ki hisseleri satmaları yapay zekayı hala 2. Plana atmaları bana Nokia yo hatırlattı .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Apple, Intel’in koca bir yılda elde ettiği karın iki katını sadece bir çeyrekte kazanıyor. Apple zaten işlemci konusunda bir daha Intel’e gitmez. Mavisine hasta olduğumuz Intel gözyaşları içinde Apple’ın ellerinden kayışını izledi. Dahası Intel’den daha iyi işlemci yaptığı gerçeği var. Güç tüketimi olarak arada dağlar kadar fark var. Intel’in işlemcisini aynı TDP’ye düşür o performansı veremeyeceği gün gibi ortada. Yani bu da Apple’ın Intel’den daha iyi işlemci yaptığının bir kanıtı.
Bir hayalin var ama dost acı söyler.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- whatsapp arama kapatma
- youtube reklam engelleme
- instagram gizli hesap görme
- whatsapp aero apk
- hepsiburada premium ücreti
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X