Şimdi Ara

Zotac GTX 960 4GB GPU Isınma Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

3 yıllık Zotac GTX 960 4GB ekran kartımın son zamanlarda epeyce bir ısınmaya başladığını, limit olan 80 dereceyi daha çabuk görüp, güç azalttığını ve oyunlarda problem yaratmaya başladığını farkederek termal macun yenileyip fanları temizleme işine giriştim. Elimdeki Xigmatek PTI G3606 termal macunla eski macunu yeniledim, bu sırada dikkatli bi şekilde eski macunu tamamiyle temizleyip fanları da elimden geldiğince temizledim. Ne az ne çok olması gerektiği seviyede macunu sürdüğümden emin olmama rağmen bu işlemlerden sonra yaptığım testlerde ekran kartı ısımın bırakın düşmesini eskisinden aşağı yukarı 5-10 derece arttığını farkettim. Hal böyle olunca macunu az veya çok sürmüş olabileceğimi ve uzun zamandır sürgümde duran macunumun belki bir ihtimal eskiyip kurumuş olabileceğini de düşünerek Cooler Master MasterGel Termal Macun satın aldım ve aynı işlemi tekrar yaptım. Ardından yaptığım testlerde bir öncekine nazaran pek bir fark olmadı. Böyle olunca termal macunu ciddi anlamda çok az ve ciddi anlamda çok fazla sürerek 3-4 farklı şekilde yeniden test etmeme rağmen hiçbirisinde kaya değer ısı farkı oluşmadı.

Bu işlemleri yaparken ekran kartının kendisi dışında ortamda hiç bir değişiklik, veya hiç bir yazılımsal değişim olmadı. Açıkçası kafam çorba oldu, nedeni hakkında ciddi anlamda hiçbir fikrim yok, çok araştırma yaptım ama mantıklı olabilecek pek de bir açıklama bulamadım kendimce. Yalnızca Termal Padleri değiştirme fikri kafamda belirdi. Bunun için de internetten siparişi verdim şu anda bekliyorum geldiğinde yeniden termal padleri de değiştirerek bir test yapacağım ama çok da bir umudum yok, büyük bir fark yaratacağını ben sanmıyorum açıkçası. Öncesi sonrası ve iki farklı kullandığım termal macun ile yapmış olduğum testlerde MSI Kombustor, FurMark ve Superposition Benchmark gibi uygulamaları kullandım. Ve fan değerlerini farklı seviyelere çekip öyle de denemek için MSI Afterburner kullandım, fakat samimi olarak söylemeliyim ki fanların yüksek hızda veya default hızlarında çalışmasının pek de bir farkı zaten olmadı. Ekran kartının default ısı limiti olan 80c dereceye geldiğinde %72TDP olan güç kullanımı %50'lere otomatik olarak düşüyor ısının dengelenmesi ve 80'i geçmemesi için, bu esnada fanların %100 olması bir şeyi değiştirmiyor.

Ek olarak Superposition Benchmark'da yaptığım iki testin karşılaştırmasını koydum, diğerlerini koyma gereği durmayım keza aşağı yukarı 5-10 derecelik ısı artışı dışında görmeye değecek bir şey yok. Dediğim gibi bir çözüm bulamadım, aklıma yatan mantıklı bir açıklaması da yok gibi, konuyla ilgili ve bilgili herkesin yardımına ihtiyacım var.

Ekran kartının termal macun değişiminden önceki ve sonraki görüntüleri;

• Soğutucuyu tam oturtmamışsındır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Omisis046

Soğutucuyu tam oturtmamışsındır.
    Yani yalnızca 4 tane vida var, fanların vidalarıyla bi işim yok, vidaların doğru şekilde oturduğunu da varsayarsak sanki o konuda bir problem yok gibi. Olsa dahi nasıl anlayıp nasıl düzeltebilirim ki? 4-5 defa açıp kapama işlemini yaptım, hiçbirisinde tam olarak oturmamış hissi olmadı, termal padler olması gereken yere gelince zaten direkt oturuyor soğutucu, vidaları takıp sıkmak kalıyor geri.
  • quote:

Orijinalden alıntı: berbat88

Yani yalnızca 4 tane vida var, fanların vidalarıyla bi işim yok, vidaların doğru şekilde oturduğunu da varsayarsak sanki o konuda bir problem yok gibi. Olsa dahi nasıl anlayıp nasıl düzeltebilirim ki? 4-5 defa açıp kapama işlemini yaptım, hiçbirisinde tam olarak oturmamış hissi olmadı, termal padler olması gereken yere gelince zaten direkt oturuyor soğutucu, vidaları takıp sıkmak kalıyor geri.

Alıntıları Göster
    Termal macun kalitesinden olabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Omisis046

Termal macun kalitesinden olabilir mi?

Alıntıları Göster
    Kullandığım her iki macunu da yazdım. Normal şartlar altında düşük değil orta seviye sayılabilecek macunlar. Ekran kartının stok olarak kendi içerisinde gelen ve 3 yıl içerisinde kurumuş termal macundan daha kalitesiz olabileceğini zannetmiyorum, ama belki de macun ile alakalı farklı bir durum vardır emin değilim, bilgim bu kadar. Her iki macunda da aşağı yukarı aynı performansı aldım diyebilirim.
  • Soğutucunun vidalarını az sıkmışsınızdır veya ısı boruları zarar görmüş olabilir. Mastergel pro veya nano kullanarak uygulama yaparsanız sıcaklıklar kesin olarak düşmeli.
    Aynı şeyi laptobumda yaşadım ve heatsinkin yapısı gereği yerine iyice oturmadığını fark ettim. Aslında burada bahsedilen oturmama 1mm civarında ama işlemci üzerine oluşan baskının miktarı durumu çok etkiliyormuş bunu fark ettim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Yani vidaları çok zorlamadıkça sıkılamayacak dereceye kadar sıktım, hani çok fazla zorlayıp zarar vermekten de korkarak belli bir yerde bıraktım ama az sıkmış olabilir miyim gerçekten bilmiyorum ve sanmıyorum. Termal macun için ise, sanırsam bi hata yaptım MasterGel alarak, benzer fiyata daha iyi ürünler olduğu açık fakat ısıyı düşürmek yerine 10 derece arttırmak için yeterli bir sebep değildir diye düşünüyorum. Termal padler elime ulaşınca yeniden açıp iyice bir kontrol edicem. Ekran kartını elime alıp fanların olduğu kısım ve arka tabakadan tutarak biraz sıkınca, fanın olduğu kısmın biraz daha esneyerek ekran kartına yaklaşabildiğini yani daha sıkı olabildiğini farkettim. Ama eksik bir vidalama yok, dediğim gibi daha fazla sıkmalık da değil gibi, yani belli bir güç uygulamama rağmen sıkılamayacak düzeyde.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Asus geforce gtx 1070 8 gb
    5 yıl önce açıldı
    Hd 4770 oc sorunu
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • berbat88 B kullanıcısına yanıt
    Anlıyorum hocam. Ekran kartlarında termal macun değişimi yaygın bir işlem değildir zaten. Garip bi şekilde bakım yapmak iyi sonuçlanmıyor örnekte olduğu gibi.
    Bu arada mastergel demişsiniz ama ısıl iletimi kaç W/mK acaba? Özellikle GPU işlemciye göre daha küçük yüzey alanında daha fazla ısı üretebiliyor. Bu nedenle termal iletkenlik çok önem kazanıyor. Tavsiyem mastergel maker nano veya pro kullanmanız yönünde olacaktır. Başka bir açıklaması yok çünkü.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Hocam valla macunun özellikleri hakkında net bi bilgim yok, dediğim gibi önce Xigmatek PTI3606 kullanarak denedim sonra MasterGel, ikisi de kötü sonuç verdi. Yani öncekinden 10 derece yükselecek kadar kötü olabileceğini sanmıyorum. Ne kadar araştırırsam araştırayım böyle bir durum yaşayan da bi kimse bulamadım bir kaç kişi haricinde. Onun dışında bu işlemi yapan hemen herkesin ısılarında 5-10 derece civarı düşüş oluyor. bende 10 derece civarı bir artış oldu. İşin içinden çıkamıyorum. Bir başka macuna da para vermek istemiyorum açıkçası, ki sorunumu çözeceği kesin değil.
  • konuyu hortlattığım için üzgünüm ama aynı sorun bendede var..

ben akşamları war thunder oynuyorum belli bir süre geçtikten sonra ekran kartım ısınıyor ki bu derece 81 bu dereceleri gördüğünde oyunda ani donma 3 -5 sn bigisayarın komple donması ve geri geldiğinde fps nin 1 lere düşmesi gibi

sistemim şu şekilde ;

amd ryzen 5 3500x

16 gb 3200 mhz ram 8*8

650 watt power

gigabyte gs3h anakart

msı afterburner ile kontrol ettiğimde ekran kartı sürekli 81 derecelerde çalışıyor bende elle fan değerini artırıp ya %50 yada %100 e alıyorum ekran kartım 59 derecelere kadar düşüyor (yükte)

daha sonra rahatça oynayabiliyorum oyunu üstelik fps de baya artıyor

sizce ekran kartımın termal macunumu kurudu daha önce hiç değiştirmedim ?Zotac GTX 960 4GB GPU Isınma Problemi 

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.