Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Şimdi Ara

0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ?? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
310
Cevap
1
Favori
25.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sayın musallim, sevmeden de öte hayran kaldığım çalışmaları yapmış,helal olsun.Gerçekten bu adam az uz değildir,,içinde ne cevher vardır.Bırakın sevdiğini,,, Ali Yasin beyin sevmediği lehim pastası yada lehim durumları,dağınıklığı aynen benim gibi dağınık
    Edit=Yada dağınıklığımız,düzensizliğimiz dahi aynı diyelim.

Evet,,devreyi toplayıp potun başına geçmiş ya,,iddia ediyorum bütün yorgunluğu potu çevirirken gitmiştir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 14 Kasım 2014; 14:57:33 >
  • Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz.
    Çek cumhuriyetindeki elektriğin okuma yazması yokmuş anlaşılan ki pastadan atlayamıyor.
    Yapmış video çekmiş yayınlamış .
    Sen daha olmaz diye tepin.
    Ben bu işlere başladığımda ( 68 )piyasada OC71-72 den başkası yoktu.
    O senin dediklerinle bir ömür geçti bir kez olsun pastadan kaynaklı arıza görmedim.
    Ancak günümüzdeki neredeyse bitişik görülecek sıklıktaki pin li chip ler için durum farklıdır.
    Aralarında olabilecek iletim pastadan değil ona yapışmış diğer artıklardan ve tozlardan kaynaklanır.
    Pasta artıkları alkol ile iyi temizlenmez ( isopropil olsa da) selülozik tiner nispeten ama kalitelisi ile yoksa pastadan beter eder.
    Doğrusu ultrasound ve uygun solüsyonlar ile temizlemektir.
    Tiner ve fırça ile ancak , hani halının tozunu kanepenin altına iten tembel karılar gibi olur.
    Dışı temiz gibi ama altına bakma.
    Zaten göz görmeyince gönül katlanır.
    Ama chip ler katlanmayabilir.
    Ama evet haklısın , pcb yapmak ayrı bir mühendislik dalıdır.
    Ama adamımız oraları çoktan geçmiş gözüküyor.
    Aklına takıldığında eldekilerle 3-5 saat içinde çalıştığını görmeden uyuyamayan "psikopat" biri bence.
    He ne ise bilgin olsun diye yazdım alay etmek için değil.
    Dikkat çekici üslubun içerisinde kavga edecek cümleleri değil bilgi edinilebilecek olanları seçmeye bak.

@malisert32 , benim sevdiğim chiplerin değil daha aşağıdaki idi ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 14 Kasım 2014; 16:11:34 >

• Ben anlatamıyorum heralde, bu yüzden fazla üstelemiyeyim. Şahsen birkaç tane cihazın sapıttığına şahidim. Demek ki sizin uğraştığınız işler ile benim uğraştığım işler arasında fark var.

Ultrason cihazındaki anlamsız parazitleri, EKG cihazında CMRR filtresi açık olmasına rağmen özel topraklı odalarda yaşadığım parazit problemler,

455khz rf iletişim kullanan bir cihazın mikroişlemcisinin değişiminde (atmega64 16-au) cihazın bazı fonksiyonlarını algılayamadığını, pasta artığının mikroişlemci frekansını biraz değiştirdiğini,

4MHz us probunun kablo onarımında parazit, bu probun zil telinin 1/10'u kadar incelikte 128 adet data iletim kablolarının olduğu ve 256 adet piezo kristalinin bulunduğu, bu kablonun onarımı sırasında kartı üstündeki birkaç kabloya pasta yayılması sonucu probun parazitli görüntü oluşturduğunu,

defibrilatör hv kartının kalibrasyondan bir türlü geçirilememesi, yine bir ekg cihazının v4 chest probunun sağlam olmasına rağmen cihazın içerisindeki opamp bacağındaki pasta yüzünden pik oluşturduğu, bu değişen opampın aynı model cihazdan söküldüğü, bacaklar arası kısa devre gibi basit testlerde sıkıntısının olmadığını, tinerle temizlenip çalıştırıldığında sorunun kalktığını size söylemekten çekinmem.

Yukarıdaki yorumumda boş yere genelleme ile konuşmadım. Sizin başınıza gelmemiş olması bir rastlantı olabilir ya da olmaya bilir. Bunlar da firma olarak yaşadığımız birkaç pasta sorunu...

En az sizin kadar ben de bu projeleri yapan arkadaşı yıllar öncesinden paylaşımlarını incelemiştim. Lise yıllarımda staj yaparken takip etmekteydim, tekrar gün yüzüne çıkarmış oldunuz. Sanırım aynı arkadaşın data transferi ve elektron lambalı amfileri için daha önceden sayfasına defalarca girdiğimi, yaptığı çalışmaları gördüğümde şaşırdığımı hatırlıyorum, yalnız sitesini biraz değiştirmiş, en azından kategori koymuş.

• Şahsınızla bir problemim yok elbette .
    Ama firma olarak ciddi işlerle uğraştığınızı yazarken pasta sorunları tiner vs gibi yazınca düşündürücü.

Bir kaç örnek :

http://www.soldex.com.tr/Sayfalar/5/17/19/no-clean-sivi-flux.aspx

http://www.esmanelektronik.com/index.php?option=com_sobi2&catid=9&Itemid=0&lang=tr

Yazdığım gibi , ciddi işler tiner gibi boyacı işi şeylerle temizlenmez.
    Ben yaptım oldu derseniz olur.

Yazdığımın sebebi okuyacak arkadaşlar için katkıda bulunabilmek.

Videodakide lehim teli kullanıyor :

Ama haklısınız bütün bunlar Çek in yaptığı "kötü montajın" bahaneleri olamaz.

----------
    Sebep sonuç ilişkisini karıştırmamak lazım.

Bir laz pireler üzerinde deney yapıyormuş.

Bir pireyi önüne koymuş ve "zıpla" demiş. Pire zıplamış.

Laz: "haaaaaa!!" demiş. "4 bacağı olan pire zıplayi."

Bir bacağını koparmış. "Zıpla" demiş. Pire yine zıplamış ama öncekinden az.

Laz: "haaaaaa!!" demiş. "üç bacağı olan pire zıplayi."

Bir bacağını daha koparmış. "Zıpla" demiş. Pire zorlanarak zıplamış.

Laz: "haaaaaa!!" demiş. "iki bacağı olan pire zorlanarak zıplayii."

Üçüncü bacağınıda koparmış. "zıpla" demiş. Pire azda olsa zıplamış.

Laz: "haaaaaa!!" demiş. "tek bacağı olan pire azda olsa zıplayii."

Son bacağınıda koparmış. "zıpla" demiş, yok. "zıpla uşağum" demiş, zıplamıyor. "la zıpla demiş", zıplamamış.

Laz: "haaaaaa!!" demiş. "4 bacağıda kopan pire SAĞIR oliiii.".

Sahi fıkra bir yana pirelerin kaç bacağı var ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 14 Kasım 2014; 18:15:33 >

• Ali bey İyi Akşamlar...
    Resimlerde görülan aslında pasta artığı değil gibi görüyorum. Buradaki sanıyorum lehim teli içerisindeki reçinedir. Bu reçinede yüksek değerde yalıtkandır, dolayısıyle devrede çalışmaya engel olmaz... Eğer bıldiğimiz jel halindeki pasta olsaydı ki ben çook uzun yıllardır asla kullanmıyorum. Çok başımı ağırtmıştır. Kesinlikle devrenin çalışmasına etki eder. Değil yüksek frekansta basit bir amplifier katında bile sorun çıkartır. Çünkü bu alaşımın içerisinde nışadır gibi kimyasallarda vardır. hatta bunlar temizlenmezse bir süre sonra lehim yüzeylerini yeşil bir korozyonla kaplarlar ve malzeme bacağı bir süre sonra kopar bile.. Bunu daha basit olarak anlamanın bir yolu daha vardır pastanın kabı bir süre sonra durduğu yerde kenarlardan paslanmaya başlar.
    Konunun anlaşılması açısından izah etme gereği duydum.. Selametle kalın.
  • @kenakord arkadaşımızın yazdıklarına katılıyorum.
    Bazı pastalar dandiktir.
    Kalite ve bilindik markaların pastaları asit içermez.
    Organik bileşiklerdir ve çoğunluk hayvani yağlardan elde edilirler.
    Çin işi olanların domuz yağı kullandığını okuduğumu hatırlıyorum.

Pasta kullanacaklara purine önerebilirim.
    Amasan ve ya Purine pastalara lehimleme yapılmadan önce çeşitli asitler ya da tiner gibi solventler karıştırmaya çalıştınız mı ?

Alkol ve çam reçinesi kullanarak yapılan lehimlerin 10 değil 40 yıl dayandığı vakidir.
    Pistir yapış yapıştır ama toz toplar yeniden sök takı beladır ama adamı sırtından bıçaklamaz.
  • Aynen öyle .. ben baskı devre hazırladığımda . önceden hazırladığım çamlardan topladığım reçineleri selülozik tinerle inceltiyorum ve plakete sürüyorum. hem plaketi korozyondan koruyor hemde kolay lehim yapılmasını sağlıyor.. lehim yaparkende pasta yerine çam reçinesi kullanıyorum. mis gibide kokar. Ben yıllardır böyle alıştım artık...
  • konu almış başını gitmiş büyük üstadlarımız forum dostlarımız konuya el atmışlar sağolsunlar

ama şu tatlı tatsız yerli yersiz tartışmalar iddialaşmalarda olmasa tadından yenmez paylaşımlar sohbetler diye düşünüyorum

kenan abi adresi aldım tamamdır bu arada senin bana vereceğin devrenin resmini benim mail adresime atabilirmisin sana zahmet nasıl bir devre çok merak ediyorum

Bu arada 150 watt trafodan 10 Amperi bu devre nasıl verebiliyor mantığıma ters düştü açıkcası

Hararetli yazışmalara devam ....

• quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

Verimi çok berbat. Düşük voltajlarda transistörler aşırı derecede ısınır. Neden daha basit ve daha kararlı anahtarlamalı devrelere bakmıyorsun? LM2576 ve mosfet destekli devresi ile yüksek çıkış akımlı voltaj ayarlı devreler yapılabiliyor, sana tek sıkıntı entegreyi almak ve bobini bulmak kalıyor. Ya da MC34063 ile ufak bir converter bile iş yaparken, bu ya da 723'lü bir devreyle uğraşıyorsun ki?

0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ??
    />

Tek yapman gereken FB (feedback) bacağındaki direnç grubunun oranını değiştirmek.

kardeş bende LM 2575 den en az 3-4 tane varmış bugün baktım

datasheet ini incelediğimde şununla karşılaştım aslında LM 2576 ile LM 2575 arasında 2 Amper fark var.

LM 2575 1 A Step-Down

LM 2576 3 A Step Down

şimdi bir Allahın kulu bana bu LM 2575 lerle 0-30 volt ayarlı regülatör devresi paylaşabilirmi ??

• 2576 çok olsa 50w olduğunu hatırlatmak isterimo da heatsinkle, 2575te max 30w olur, bizim işimizi görmez bence, küçük işler için stabiller tabi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Bende 12v 7A akü ile,, şarj ederken akımını ve gerilimini. yük bağlayınca akım ve gerilimi ölçmek için bu cihazı kullanabilirmiyim.
    http://www.aliexpress.com/item/New-LED-Volt-Meter-w-Shunt-Digital-Car-Voltmeter-Ammeter-For-12V-24V-Car-100V-10A/32220326585.html
    http://www.aliexpress.com/item/M65-Free-Shipping-DC-100V-10A-Voltmeter-Ammeter-Blue-Red-LED-Amp-Dual-Digital-Volt-Meter/2051405406.html
    http://www.aliexpress.com/item/Hot-Selling-DC-0V-100V-Led-Volt-Amp-Meter-Voltage-Meter-Current-Meter-Ampere-Panel-Meter/1703843212.html
    devrelerin üçünün yapısı farklı; hangisini önerirsiniz..
    1. link ile diğerlerinin kablo bağlantısı farklı.. İyi forumlar

• Evet akü şarjı ve diğer kullanımlar için çok uygun ve kullanışlı.Birinci olanı tavsiye ederim.Yani bu linkteki olan;http://www.aliexpress.c...0V-10A/32220326585.html
    Bende bunlardan vardı,çok güzel net ölçümlü,tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 14 Kasım 2014; 23:03:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Evet akü şarjı ve diğer kullanımlar için çok uygun ve kullanışlı.Birinci olanı tavsiye ederim.Yani bu linkteki olan;http://www.aliexpress.c...0V-10A/32220326585.html
    Bende bunlardan vardı,çok güzel net ölçümlü,tavsiye ederim.

beyler bugün dökümanları karıştırırken bir anda gözüme geçen sene yapıp çalıştıramadığım meşhur elektorun 0-30 0-5 amper ayarlı güç kaynağı çarptı... Yeniden çok dikkatli biçimde yapacağım inşallah bu sefer çalıştırmayı düşünüyorum Allahın izniyle tabi başta sizin yardımlarınızla

yarın kısmetse başlıyorum bu devre için 120-150 watt arası trafo olurmu beyler diğer 300 wttlık trafoyu 250 watt BJT anfi için kullanacağım işte elimdeki trafoların resimler

Malisert abi kusura bakma senin verdiğin paylaştığın devreleri yapmak çalıştırmak bana hiç nasip olmadı abi ben yine bu elektorun devresini yapacam malzemelerin çoğu elimde mevcut ...

trafolara gelince büyük olan tamini 120-130 watt arası bir ara hesaplamıştım ama şu an aklıma gelmiyor diğer 60 watt çok çıkışlı 6-12-18-24-36-72 li trafo
     0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ?? 0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tda 1562q -- 14 Kasım 2014; 23:16:08 >

•  0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ??

Yukarıda formülü ile birlikte devre şeması yazıyor. Kaba taslak hesaplayacak olursak;

R1 direncini 1K seçtiğimizde, çıkış geriliminin max 30V olması için formülde yerlerine koyarak R2 direncini bulacağız.

Vout= çıkış gerilimi
    R1&R2 gerilim bölücü dirençler
    Vref ; 1,23V katalogda yazıyor

Vout=vref(1+R2/R1)

R1 direnci 1K alındığında;

30=1,23(1+x/1)

her iki tarafı 1,23 ile sadeleştiririz;

30/1,23= 1,23/1,23(1+x)

24,39=1+x çıkar. yani x=23,39K

R2 direncini 22,4K seçersek çıkış max 30V olacak. minimum ise vref gerilimi yani 1,23V . İlla çıkışı 0V yapmak istiyorsan, doğrultmadaki filtre kısmından sonrasına iki tane seri bağlı silisyum diyot koyarsın. Bu sayede çıkış 0V olur. Max gerilim ise 30-1,4=28,6V olur. 30 volta çekmek istersen gerilimi formülde çıkış gerilimi + 1,4V olarak yerine koymak gerekir. 31,4V olarak yazılacak yani.

31,4=1,23(1+x)
    R2 direnci formülden 24,5k çıkıyor. Bu direncin yerine pot koyarsan 30-0V arası ayarlanabilir çıkış gerilimi almış oluyorsun. Ancak giriş gerilimi en az çıkış geriliminden 1-2v yüksek seç. mesela 24V trafo çıkışını doğrultup gir.

Yüksek çıkış akımı için ilk yorumdaki mosfetli olan devreyi uygularsın, ancak kısa devre koruması ortadan kalkacaktır. SOnradan 5. pini kullanıp kendin ekleyebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 15 Kasım 2014; 0:52:28 >

• işte azmedip bugün Bu Meşhur Elektor derisinin 0-30 volt 0-5 amper kısa devre korumlaı güç kaynağını baskı devre olarak çizip delme işlemlerini yaptıktan sonra bazı malzemeleri kart üzerine montajladım.

Ama malzeme listemde bayağı eksik var gibi bakalım inşallah bu sefer bu devreyi Allahın izniyle çalıştıracağım...

işte şu ana kadar yapılan işin resimleri umarım hoşunuza gider
     0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ?? 0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ?? 0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ?? 0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ?? 0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055) Arkadaşlar Bu devreyi önerirmisiniz ??

• Eline sağlık bu devre çift trafo ile mi çalışıyor, sanırım biri simetrik 12v, biri tek kaynaktı.

• tda 1562q kullanıcısına yanıt
    Merhaba konuyu takip etmekteyim fakat şuan mobilden girdigim için son mesajlari okuyamadim. Bu sistem elektorun meşhur güç kaynağı olsa gerek. Semasini bu kadar net nerden buldunuz acaba paylasirsan bende düşünüyorum bir adet yapmayi.

• quote:

Orijinalden alıntı: slayer_ank

Merhaba konuyu takip etmekteyim fakat şuan mobilden girdigim için son mesajlari okuyamadim. Bu sistem elektorun meşhur güç kaynağı olsa gerek. Semasini bu kadar net nerden buldunuz acaba paylasirsan bende düşünüyorum bir adet yapmayi.

evet tahminlerinde yanılmadın dostum !!!

bu meşhur elektor un 83 model devresi google amcaya sorarsan bulamayacağın hiç bir veri yok gibi

resimler aşama aşama eklenecek

• LM2575-6 kadar iyisi yok. LM7805 14V ile beslenirse ve 1A çekilirse 9W güç boşa gider 5W kullanılır. LM2575 ile aynısı yapılırsa gücün çoğu kullanılır.
  • nerde millet kimseden ses çıkmıyor yarın bu devrenin büyük bir bölümünü bitirmeyi düşünüyorum Allahın izniyle size akşam saatinde upload ederim çalışmalarımı
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.