Şimdi Ara

0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!! (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
243
Cevap
7
Favori
59.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar ben yeni başladım sayılır tabiki öncelikle bir regülatör yapmak gerekeceği için bende o işe giriştim. Baktım elektronun devresini çok övülmüş bu devreyi yapmaya karar verdim fakat 33v 4a ve 2x12v 0.400 mA trafo yerine elimde 15 ac volt ölçtüğüm bir trafo ve bir tanede 2x12v+9v trafo mevcut neler yapabilirim veya bu trafoları nerden satın alabilirm araştırmalarım bir sonuç vermedi. belki yanlış kelime ile de arıyor olabilirm.
  • Selamun aleykum pc power supplayından yaptığım ayarlı güç kaynagı çıkış kısa devre olunca anında giriş transistörlerini yakıyor epeydir kullanıyordum mam üçüncü defa yanınca artık sıkıldım.
    Ekte vereceğim devreyi yapmaya karar verdim elektor devresinide düşündüm ama bu sanki daha bana yakın geldi.
    Deverde bazı değişiklikler yaptım ufak tefek tasarım değişiklikleri ana devrede bir değşiklik yok.
    Malzemeleri toparlıyorum ev ortamında biraz uzun sürüyor tabi.

kenakord Kenan ÖZHALK
    malisert32 Mehmet Ali SERTDEMİR
    sizingibi değerli ustalrında fikrini almak istiyorum.
    Eksik malzemelerimi önümüzdeki hafta karaköye uğrayıp tamamlamayı düşünüyorum.
    ve yapımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!!
     0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!!

0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!! 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savsat2000 -- 24 Ocak 2017; 16:35:52 >

• Baskıdevresini orjinalinden bir iki ufak değişiklik yaparak yeniden çizdim.http://s3.dosya.tc/server10/y96vyf/2.rar.html Bu linkten indirebilirsiniz yapmak isteyenler için orjinal pdf dosyasıda var yapan kendisi paylaşmış zaten.
    Açık şemadada birkaç düzenleme yaptım tek bir jpg dosyasında topladım yapacaklar için kolaylık olsun diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savsat2000 -- 24 Ocak 2017; 16:45:47 >
  • Merhaba İsmail bey.Her ne kadar lineer,,seri regüle devrelerinin pek taraftarı olmasam da(Çünkü ben smps tercih ve tavsiye ediyorum);

Gördüğüm kadarıyla 1=Devre daha sade olabilir.2=Akım kontrolunu bu şekilde net elde edemezsiniz.3=3 ad.MJ3055 yerine 2ad. TIP142 daha uygun olur.Bulamazsanız 2SC5200 tavsiye ederim.Hatda şöyle sağlam güçlü bir regülatör yapayım bir sefer yapayım diyecekseniz 1ad. MJ11032 fazlasıyla yeterli olur.
    Ana transistör seçiminde darlington modellerini tercih ederseniz ayrıca aşırı base akımı kayıplarından kurtulursunuz.Ör;3055 ve TIP142'nin geçireceği akıma binaen çektiği base akımını datasheet'lerinden karşılaştırın....Kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Merhaba İsmail bey.Her ne kadar lineer,,seri regüle devrelerinin pek taraftarı olmasam da(Çünkü ben smps tercih ve tavsiye ediyorum);

Gördüğüm kadarıyla 1=Devre daha sade olabilir.2=Akım kontrolunu bu şekilde net elde edemezsiniz.3=3 ad.MJ3055 yerine 2ad. TIP142 daha uygun olur.Bulamazsanız 2SC5200 tavsiye ederim.Hatda şöyle sağlam güçlü bir regülatör yapayım bir sefer yapayım diyecekseniz 1ad. MJ11032 fazlasıyla yeterli olur.
    Ana transistör seçiminde darlington modellerini tercih ederseniz ayrıca aşırı base akımı kayıplarından kurtulursunuz.Ör;3055 ve TIP142'nin geçireceği akıma binaen çektiği base akımını datasheet'lerinden karşılaştırın....Kolay gelsin.

Teşekkür ederim tavsiyelerinizi dikkate alacağım.Peki bu yazdığınız TIP142 veya MJ11032 transistörünü değişiklik yapmadan devrede direk kullanabilirmiyim base akımları filan farklı emitör kollektör direnci filan değiştirmek gerekirmi.

Devreyi ben çizmediğim için sade olması konusunda birşey diyemeyeceğim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savsat2000 -- 25 Ocak 2017; 12:37:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: savsat2000

quote:

Merhaba İsmail bey.Her ne kadar lineer,,seri regüle devrelerinin pek taraftarı olmasam da(Çünkü ben smps tercih ve tavsiye ediyorum);

Teşekkür ederim tavsiyelerinizi dikkate alacağım

Bende teşekkür ederim.
    Özellikle amper ayarında, hemen şimdi çizdiğim ve buraya eklediğim devreyi tavsiye ederim.Keza kısa devre koruma özelliği de ayrıca bir basit opamp yada komparator devresi ile yapılabilir.Malûm;bu devre de RV1 potu ile amper,,,,RV2 potu ile voltaj ayarı yapılır.R8 10watt direncin omajı ve watajı yükseltilerek hassasiyet daha da yükseltilebilir.Ör;2 ad. paralel 1R 10Watt direnç ile yapılırsa daha sağlam ve hassas olur.Ez cümle;bilindiği gibi wattlı direncin omajı arttıkça hassasiyet de artar ama watajı da artmalıdır.

Önemli not=LM723'ün kendi akım sınırlayıcı pinleri maalesef eklediğim devre kadar hassas değildir.Yük sonu 0,6V olmadıkça akım sınırı yapamaz...Bu sebeple daha hassas amper ayarı istenilen devrelerde eklediğim resimdeki devreyi tavsiye ederim... 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!!

• Peki bu yazdığınız TIP142 veya MJ11032 transistörünü değişiklik yapmadan devrede direk kullanabilirmiyim base akımları filan farklı emitör kollektör direnci filan değiştirmek gerekirmi.

Devreyi ben çizmediğim için sade olması konusunda birşey diyemeyeceğim
    birde kaç wat trafo tavsiye edersiniz.
  • Çizgiğiniz devre içinde teşekkürler ancak kısa devre koruması benim için önemli ve bunu yapacak bilgim maalesef yok.
  • quote:

Çizgiğiniz devre içinde teşekkürler ancak kısa devre koruması benim için önemli ve bunu yapacak bilgim maalesef yok.

Ben bu devreye ek kısa devre koruma devresi de çizip buraya ekleyeyim.Bana biraz zaman verin.Evet K.D.koruma gerçekten önemli.Trafo gücü ise size bağlı.Ör;30Vx5A=150watt verebilsin diyecekseniz en az 150watt gücünde trafo gerekir.Kayıpları düşülürse bence en az 180-200watt gerekir.
    2x12VAC çıkışlı olursa,,,,,,;
    12VACx1,4=16,8VDCx2 seri=33,6VDC boşta çıkışlı bir trafo olmalı...
    2x12VAC çıkış voltajına uygun ayar potu ile uyartılıp voltaja göre,,çıkışı otomatik seri yada tek,devreye bağlamalı.Yani 0-12V aralıklarında giriş voltajı 16voltlarda olmalı ki lineer regüle kayıbı minimize edilsin.Yoksa seri bağlayıp direk 33,6VDC çıkıştan düşük voltaj elde etme de kayıp aşırı çok olur.
    Bir hesapla;ÇIKIŞtan 12V-5A akım çekildiğinde giriş voltajı 16V olursa 4Vx5=20Watt max. kayıp olur ama giriş voltajı 33V olduğunda 33-12=21Vx5A=105Watt max. kayıp olur ki akıllara ziyan.İşte bu kayıplardan dolayı ben SMPS'in altını çiziyorum.....

• Şimdiki resimde,amper ayarlı-kısa devre korumalı devre var.
    Çalışma şekli kısaca;R8 10-11watt wattlı direncin ucundaki gerilim düşümüne göre hareket eder.1 adet LM358 opamp yeterli.1-2-3 uçları ile amper 5-6-7 uçları ile kısa devre koruma işini görecek.Kısa devre amperajı RV3 potu ile yapılacak.Bu sizin devredeki üst sınır akım anlamına gelecek.Ör;devreniz 5A max. gücünde sizde RV3 potu ile 5,5-5,7Amperlerde kısa dvere ayarı yapacaksınız.Evet namı diğer amper sınırlayıcı kısa devre koruma oldu..Dikkat edin amper ayarı değil,,üst sınırı demek istiyorum.

Önemli;dikkat ederseniz kısa devre koruma ayarını pot ile size bırakıyorum.Max. amperaj,kullandığınız malzeme,TR durumuna göre üst amper sınırını tespit ediyorsunuz aynı zamanda bu kısa devre koruma işlevi gördüğünden bir taşla iki kuş...Yani illa 5Amper de 6 amperde korumaya geçsin şartı yok,siz ister 2 amper de ayar edin,,,ister 6amper de ister 10 amperde...

Bundan sonra kalan işlem;çıkış voltajına binaen AC akımları seri yada tek devreye alma devresi kalıyor,o ayrı çizilmeli.Çünkü hepsi bir sayfa da karışık görünecek...
    Not=Önceki resimde BAT2 silinmemişti,yani BAT2 yok sayılacak.Sadece 7805 ile beslenecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 25 Ocak 2017; 15:57:55 >

• Evet nihayet bitti...
    Resimde görüldüğü gibi,ana TR çıkış voltajı 13-14V olduğunda 2N7000 mosfet aktif olup röleyi sürer.Bu voltaj ayarı RV1 potu ile yapıyoruz.Böylece 12VAC ikinci çıkışı devreye seri bağlar...Bu çok önemli arkadaşlar...Yani 13-14V aşağısında 12VAC birinci çıkış aktif ikinci boşta,,,13-14V'u geçtiğinde ikinci 12VAC çıkış devre de seri aktif...
    Ayrıca opamp yada komparatorlu devre ile röle sürülebilirdi ama gerek yok,çünkü sonuç ta mosfet de sürülmek için gerekli gerilimi görmek ister..

Madem LM723 entegreli devre tercihi çok oluyor.Ben de hiç olmazsa kayıpları azaltma yollarını aramak gerekir diye bu devreyi tavsiye ediyorum.Evet eğer ben bir seri regüle devre yapacak olsaydım bu tekniği yapardım arkadaşlar.
    2 resim ekliyorum,teknik aynı ama dikkatli baktığınızda çıkışta birinin voltajı 15V,,diğerinin 30V olduğunu göreceksiniz.Böylece 2 çıkışı tek köprü ile tam dalga doğrultmuş olacağız.

Sonuç olarak;değerlendirin,uygun görürseniz yaparsınız..Not=Röle 12V bobinli en az 10A kapasiteli olmalıdır....2N7000 bulamayanlar IRF640,,IRF530,IRFZ44 vb. mosfet de kullanabilirler.... 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!! 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!!

• Çok teşekkürler incelemeya başladım
  • quote:

Çok teşekkürler incelemeya başladım

Bende teşekkür ederim.Bu arada bir sorunuzu yeni fark ettim.Sizin devrede 3055 yerine MJ11032 elbette kullanabilirsiniz.Daha iyi olur çünkü base akımı düşeceğinden base öncesi direnç yada tr.ler zorlanmamış olur..Hayırlı günler.

Not;Arkadaşlar;Bu devreleri ISIS üzerinde sizlerde çizip denemeler yapabilirsiniz.LM723 kendi kütüphanesinde var.Yapın,deneyin,çalıştığını görün,,yüksek voltaj girişli devre de TR öncesi ve sonrası ampermetre bağlayıp kayıpları izleyin.Çok faydasını göreceksiniz.Özellikle,,,tekniker ve mühendis adayı arkadaşlara önemle tavsiye ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 25 Ocak 2017; 14:50:9 >
  • Çok teşşekür ederim proteus pek kullanmadım bakmak lazım biraz denemeler yapayım.
    Baskılı devre için sprint layout kullanıyorum alışmışım onunla devem ediyorum.
  • Bi keresinde malisert 32 hocamdan invertör devresi için yardım istedim sağolsun çok met edip övdüğü devreyi çalıştıramadım o kadar emek para boşa gitti.

Kendi devreleri çizdiği için çatır çatır yapıyor çalışıyor ama biz yapamıyoruz.

Kenan hocam sağolsun onun sayesinde elektor un devresini yaptım canavar gibi çalışıyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar;
    ilk Defa elektronik bir devre yapmak istedim.
    Elektron devresi için gerekli olan parçaları araştırdım ve ankara'da konya Sok.'dan aldım. Fakat elektroniğe bayağı uzak olduğum için parçaları pek anlayamadım. fakat devresi kendi imkanlarım ve araştırmalarım neticesinde yaptım.
    Fakat devreden en ufak bir çalışma azmi alamadım köprü diyottan dc voltaj var fakat kalanında ne ölçeceğimi bilmiyorum yardımcı olur musunuz?
    aşağıda resimlerde devreyi verdim . Elimdeki trafodan ac 30 volt 2x12 volt var. Elemanların yerleşimi doğru mu bakabilir misiniz ? 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!! 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!! 0-30 volt ayarlı güçlü adam akıllı çalışan devre Ayarlı güç kaynağı acil şema aranıyor !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi svkthsyn -- 27 Şubat 2017; 22:22:27 >

• Hocam inanın bende bu devreyi ilk seferde çalıştıramadım Kenan hocamın atölyesi ne götürdüm sağolsun yaptı şu an çalışıyor sıkıntı yok

Devredeki bazı elemanların yerleri değişik ti diye hatırlıyorum.

Kenan hocam konuya bi el atabilirmisiniz müsait olduğunuzda tşk ederiz.

• konu ile ilgili sadece burada verilen resimlerle birşey söylemem çok zor.. tavsiyem semaya uygun olarak malzemeleri kontrol edin mutlaka yanlış bir malzeme veya yanlış bir uygulama vardır .. devre orjinal şemasıyla aynı olmalıdır herhangibir değişiklik yoktur. ampermetre ve voltmetre elemanlarına da gerek yoktur.. birde 2X12 volt AC diyotlarından sonraki kondansatorler 100 uf değil 1000 uf olacak... Şimdilik diyebileceğim bu kadar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

Hocam inanın bende bu devreyi ilk seferde çalıştıramadım Kenan hocamın atölyesi ne götürdüm sağolsun yaptı şu an çalışıyor sıkıntı yok

Benim verdiğim devreyi çalıştıramadığını söylediğinde gülüp geçmiştim.Yani pek önemsememiştim.Ama birde böyle basit hazır devreyi çalıştıramadığını itiraf etmişsin ya,,ilahi adalet,,,,işte şimdi yazma gereği duydum..Tabi senin o devreyi çalıştıramaman bana da ders oldu..Bundan gayri,,ustalığına,becerisine güvenmediğim kişilere devre vermiyorum maalesef..
    Sonuç olarak;demek ki kabiliyet meselesi olduğunu sende kabul ediyorsun..

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

Hocam inanın bende bu devreyi ilk seferde çalıştıramadım Kenan hocamın atölyesi ne götürdüm sağolsun yaptı şu an çalışıyor sıkıntı yok

Benim verdiğim devreyi çalıştıramadığını söylediğinde gülüp geçmiştim.Yani pek önemsememiştim.Ama birde böyle basit hazır devreyi çalıştıramadığını itiraf etmişsin ya,,ilahi adalet,,,,işte şimdi yazma gereği duydum..Tabi senin o devreyi çalıştıramaman bana da ders oldu..Bundan gayri,,ustalığına,becerisine güvenmediğim kişilere devre vermiyorum maalesef..
    Sonuç olarak;demek ki kabiliyet meselesi olduğunu sende kabul ediyorsun..

Aman hocam o meşhur ve mükemmel devreleriniz size kalsın mühim değil... :-)

Yani ne hikmetse ne bana verdiğiniz çift trafosu İnverter devresi çalıştı ne de diğer devreleriniz çalıştı.

Bende kendimi bildim bileli bu elektronik ile uğraşıyorum zevk alıyorum. Şu ana kadar sayısız devre yaptım çalıştırdım ama sizin böyle ustalığına güvenmeyen bi adama devre vermiyorum demeniz biraz ağır oldu hocam.

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.