Şimdi Ara

0 araç alırken bahşiş veren var mı? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
243
Cevap
3
Favori
19.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Real_ETA

quote:

Orijinalden alıntı: emtue

asgari ucretle calisan bir insana 20 lira (nerdeyse 1 gunluk ucreti) vermeyi gozunuzde buyutmek ayip.

sosyal ortamlarda cok dillendirmeyin, isini yaptigi icin degil hayir duasi almak icin verdiginizi unutmayin.

ben hep ikinci el aldim ama lastikcinin yikamacinin ciragina her zaman bahsis veririm.

kaçımız asgari ücreti 2-3 kere katlayan paralar kazanıyor ki? eğer ben 3 kuruş ucuz birşeyi aramak için market market dolanan biri isem 20 liranın değerini bilemezsiniz, ona 20 buna 10 derken insanın kendi bir günlük harcaması çıkıyor değil mi. sosyal ortamlarda dua satın aldığınızı bence siz dillendirmeyin, bana kalırsa sizin yaptığınız ayıp

not: ayıp kavramı ne kadar garipmiş değil mi, bakın size döndü birden.

asgari ucretle calisiyorsaniz gidip 40 bin liraya sifir arac satin almayin, ayaginizi yorganiniza gore uzatin.

ona buna 20 dagitinda demedim, ayrica dua satin aldiginizi soyleyin hic demedim.

gidip 40 bin liraya sifir arac alip, getiren garibana 20 lira verilir mi yuh soyguncu bunlar derseniz olusan tezatliga insanlarin gulecegini ima ettim.

gordunuz mu bak anlamadiginiz seylerde boyle kesin konusmamalisiniz; yorhan tavsiyeme de uymanizi tavsiye ederim.

• plakayı yapıştırttım 20 tl bahşiş verdim 2 sefer sıfır araba çıkardım bayiden pompacıyada 10 tl
  • quote:

quote:

quote:

asgari ucretle calisan bir insana 20 lira (nerdeyse 1 gunluk ucreti) vermeyi gozunuzde buyutmek ayip.

sosyal ortamlarda cok dillendirmeyin, isini yaptigi icin degil hayir duasi almak icin verdiginizi unutmayin.

ben hep ikinci el aldim ama lastikcinin yikamacinin ciragina her zaman bahsis veririm.

kaçımız asgari ücreti 2-3 kere katlayan paralar kazanıyor ki? eğer ben 3 kuruş ucuz birşeyi aramak için market market dolanan biri isem 20 liranın değerini bilemezsiniz, ona 20 buna 10 derken insanın kendi bir günlük harcaması çıkıyor değil mi. sosyal ortamlarda dua satın aldığınızı bence siz dillendirmeyin, bana kalırsa sizin yaptığınız ayıp

asgari ucretle calisiyorsaniz gidip 40 bin liraya sifir arac satin almayin, ayaginizi yorganiniza gore uzatin.

ona buna 20 dagitinda demedim, ayrica dua satin aldiginizi soyleyin hic demedim.

gidip 40 bin liraya sifir arac alip, getiren garibana 20 lira verilir mi yuh soyguncu bunlar derseniz olusan tezatliga insanlarin gulecegini ima ettim.

gordunuz mu bak anlamadiginiz seylerde boyle kesin konusmamalisiniz; yorhan tavsiyeme de uymanizi tavsiye ederim.

"kaçımız asgari ücreti 2-3 kere katlayan paralar kazanıyor ki?"
    burdan asgari ücretle çalıştığım sonucu çıkmaz, çıkamaz. çoğu insanın 1000-2000 lira aralığında kazandığı sonucu çıkar. lütfen Türkçe okuduğunu anlama yeteneğinizi geliştirin.

"isini yaptigi icin degil hayir duasi almak icin verdiginizi unutmayin."
    bir şeyi almak için para vermek o şeyi satın almak demektir, üstte ki tavsiyem yine geçerlidir yazdığınızın ne anlama geleceğini iyi düşünün.

kimse kimseye soyguncu dememiş konun başından beri, veririm ya da vermem diyenler var. ortaya "ayıp" gibi saçma bir kavramla gelen sizsiniz malesef.

not: bence siz kesin cümleler kurmayın, en azından anlamının nereye gideceğini iyi kestirmeye başlayıncaya kadar.

bir not daha: boşa cevap vermeyin, muhtemelen bu mesajı da ki yargıları da yanlış anlayacağınız için size daha fazla cevap vermeyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Real_ETA -- 4 Temmuz 2010; 12:24:58 >

• mart ayında 0 km arabayı alırken arabayı hazırlayana bahşiş vermiştik. ama dün pişman oldum
    araba yeni, kontrol edilip verildi diye üzerinde hiç durmadık. ama son zamanlarda direksiyonda titreme hissetmeye başladım. dün benzin istasyonuna girdiğimde lastik havaları şok etti:
    olması gereken: ön--31 arka--26-40 arası
    benim gördüğüm değerler:
    sol ön-45
    sağ ön-35
    arkalar-36

böyle iş ahlakı olan adamlar bahşişi nasıl hak eder. onu alıp kullanan insanın canıyla oynamış oluyosun öyle bi ihmalle.

artık satışa da servise de zerre kadar güvenim kalmadığı için bundan sonra yediği ekmeğe saygısı olmayana benden bahşiş filan çıkmaz.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

burdan asgari ücretle çalıştığım sonucu çıkmaz, çıkamaz. çoğu insanın 1000-2000 lira aralığında kazandığı sonucu çıkar. lütfen Türkçe okuduğunu anlama yeteneğinizi geliştirin.

bir şeyi almak için para vermek o şeyi satın almak demektir, üstte ki tavsiyem yine geçerlidir yazdığınızın ne anlama geleceğini iyi düşünün.

kimse kimseye soyguncu dememiş konun başından beri, veririm ya da vermem diyenler var. ortaya "ayıp" gibi saçma bir kavramla gelen sizsiniz malesef.

not: bence siz kesin cümleler kurmayın, en azından anlamının nereye gideceğini iyi kestirmeye başlayıncaya kadar.

bir not daha: boşa cevap vermeyin, muhtemelen bu mesajı da ki yargıları da yanlış anlayacağınız için size daha fazla cevap vermeyeceğim.

hocam kusura bakmayın ama Türkçe anlatma kusuru sizde diye düşünüyorum bende...
    "kaçımız asgari ücreti 2-3 kere katlayan paralar kazanıyor ki?" dediğiniz zaman kaçımız 1000-2000 lira arasında kazanabiliyoruzki anlamı çıkar yani çoğu kişi bu paraya kazanamaz anlamındadır...sanırım yanlış ifade ettiniz...bencede toplam geliri 2000 lirayı geçmeyen insanların 0 km araç alması ayağını yorganına göre uzatmaması demektir...herkes kazancı doğrultusunda harcar...harcamazsada cezasını kendisi çeker...

• Az sadaka çok bela def eder derler ...

Ben buna inanırım her aldığım arabada veririm ,

Ayrıca o sevinçli anımda anahtarı teslim eden plakayı takan elemanı da bir nebzede olsun sevindirmek isterim . Çünkü orada öyle yada böyle verdiğin emek , çalıştığın ter akıttığın günler yılların mükafatını hayalinda olan bir şey ile alıyorsun .. Arabayı almadan önceki sabırsız bekleyiş ,arabayı teslim almaya gittiğindeki ruhsat gelsinde alıp gideyim diye heyecanın , ev halkının (eş-çocuk-anne-baba-kardeş) gibi bireylerin pırıl pırıl arabayı evin önüne çekince yaşıyacağı mutluluğu sana arabayı teslim eden kişinin yaşamasının imkansıza yakın olduğunu bilirsen o bahşiş i hor görmezsin zaten

Bence Bahşiş din , nazar , sadaka niyetinden önce insanlık için kardeşlik için verilmeli

• quote:

hangi firmada araç satış elemanı asgari ücretle çalışıyor?
  • arkadaşlar 0 kocaman plazalarda çalışan insanlar maalesef 600 700 liraya çalışıyor.Araç satıcısı bile primiyle şuyla buyla anca 1000 lira alıyor.Yapmayın etmeyin yazık günah.Koskoca araba alıyorsunuz 20lira vermekten çekiniyorsunuz.Bu bir adettir.Yemek yedikten sonrada garsonada verilir.Arabayı yıkayan küçük çocuğada verilir berberdeki çırağada marketteki kasada torbalama işini yapan ufaklığada.. daha çok sayılır..Hatta bazı ülkelerde bu bir kuraldır ve hesabın %10 u kadarı bahşiş bırakılır.Siz 30 40 bin lirayı gözden çıkardıysanız ordaki garibanada 20 lira atıcaksınız.Atmazsanız arkanızdan koskoca araba almış 20 lira atmadı diye küfürü sayarlar.
    ben 2.el arabamı alırken bile galeride çalışan arabayı yıkayan teslim eden elemana 30 kağıt sıkıştırmıştım.Tabi bu bir görgü meselesi..
  • Ben 20 yaşındayım, kendimden büyük birine bahşiş veremem, utanırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emrahisilti2

arkadaşlar 0 kocaman plazalarda çalışan insanlar maalesef 600 700 liraya çalışıyor.Araç satıcısı bile primiyle şuyla buyla anca 1000 lira alıyor.Yapmayın etmeyin yazık günah.Koskoca araba alıyorsunuz 20lira vermekten çekiniyorsunuz.Bu bir adettir.Yemek yedikten sonrada garsonada verilir.Arabayı yıkayan küçük çocuğada verilir berberdeki çırağada marketteki kasada torbalama işini yapan ufaklığada.. daha çok sayılır..Hatta bazı ülkelerde bu bir kuraldır ve hesabın %10 u kadarı bahşiş bırakılır.Siz 30 40 bin lirayı gözden çıkardıysanız ordaki garibanada 20 lira atıcaksınız.Atmazsanız arkanızdan koskoca araba almış 20 lira atmadı diye küfürü sayarlar.
    ben 2.el arabamı alırken bile galeride çalışan arabayı yıkayan teslim eden elemana 30 kağıt sıkıştırmıştım.Tabi bu bir görgü meselesi..

600-700 liraya anca lise stajyerleri çalışır . abartmayın

• quote:

arkadaşlar 0 kocaman plazalarda çalışan insanlar maalesef 600 700 liraya çalışıyor.Araç satıcısı bile primiyle şuyla buyla anca 1000 lira alıyor.Yapmayın etmeyin yazık günah.Koskoca araba alıyorsunuz 20lira vermekten çekiniyorsunuz.Bu bir adettir.Yemek yedikten sonrada garsonada verilir.Arabayı yıkayan küçük çocuğada verilir berberdeki çırağada marketteki kasada torbalama işini yapan ufaklığada.. daha çok sayılır..Hatta bazı ülkelerde bu bir kuraldır ve hesabın %10 u kadarı bahşiş bırakılır.Siz 30 40 bin lirayı gözden çıkardıysanız ordaki garibanada 20 lira atıcaksınız.Atmazsanız arkanızdan koskoca araba almış 20 lira atmadı diye küfürü sayarlar.

böyle bir zorunluluk yok, yazdıklarınız sadece sizi ve sizin gibi düşünenleri bağlar. müşteri olarak kimsenin maaşını biz belirlemediğimize göre bahşiş vermenin görgü ile değil tercih ile alakası vardır. çok param var al sana 20 lira demek görgüsüzlüktür asıl dersek ne diyeceksiniz?
    küfür ederlermiş, bir laf vardır itin duası kabul olsa gökten kemik yağarmış. böyle çapsız adamın dediğini mi düşüneceğim birde.

nasıl uzamış bu konu anlamadım, yok ayıpmış yok görgüymüş vs. kimseden karşılığını almadığı bir iş yapmasını istemeyen insanları bu tarz acayip şeylerle itham edemezsiniz.

siz buyrun verin görgülü, ayıpsız olun kendinizce.

not: ben bahşişi sadece sürekli gittiğim ve gerçekten iyi hizmet aldığım yerde veririm memnuniyet belirtisi ve bir sonrakinde yine özenli hizmet için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suicide -- 4 Temmuz 2010; 22:36:29 >

• quote:

asgari ucretin 2 kati 1200 liradir, 2 katini kazanamazsaniz 1000 lira alti kazandiginiz sonucu cikar, samet arkadasimda belirtmis.

Ukalaca Turkce dersi vereceginize Talcid ve ya Rennie alin (2x1, yemeklerden sonra) hazimsizliga iyi gelir.

@Semih Ozturk

Bahsis satis elemanina verilmez, getiren yikamaci garibana verilir; ayrica satis elemanlari asgari ucretle calisiyor gibi bir cumle kurmadim, iyi okuyun ve ya baskasina musallat olun.

• Bahşiş verirken "çiğ" hareketler de yapmamak gerek. Öyle sevgiline parfüm kokulu mektup yazıp postanede memura utancından çaresizmiş gibi uzatmamak lazım bahşişi, verirken usûl ve içerik yönünden kaş/göz el/kol hareketleri, ufak bir konuşma, dilek ve temennilerde bulunmak gerekir, yarım elma gönül alma.

Bu arada bahşiş:

- aracı tanıtan satış temsilcisine verilmez!
    - yetkili araç satış bayi sahibine verilmez!
    - sekreter, çaycı, otoparkçı, bekçiye verilmez!
    - verirken kısık ses ve kadife ton kullanılır
    - onun bahşişi beklediğini bildiğiniz hissettirilmez
    - bozuk para, demir para, küçük para verilmez
    - fiyaka olsun diye 2 adet $1 bahşişi kimse yemez!
    - bahşiş olarak verilecek para önceden hazır tutulur
    - rüşvet verir gibi bahşiş verilmez (gömlek veya pantol cebine)
    - 50 TL bahşiş verilip 20-30 TL geri istenmez, ÇOK AYIPTIR...!!!

Mesela bir yere yemek yemeye gittiniz, 56.50 TL hesap geldi, kredi kartıyla ödemek istiyorsunuz, muhakkak surette (!) yukarıya doğru yuvarlayın (60.00 TL) ve tip box denilen kutuda bir 5 TL atın. Emin olun ki SİZİ UNUTMAZLAR...! Garsonlar kaş/göz hareketiyle birbirine "bahşiş bırakı mı?" diye sorarlar, cevap kaş kaldırma ise "hayır" ama bir göz kırpma ise "evet" şeklindedir. Tabi kredi kartı ile adisyondaki meblağı kuruşuna kadar kredi kartından çektiren ve bir zırnık bile bahşiş bırakmayıp siyah D veya E sınıfı aracına binip arkasına bile bakmadan basıp giden tipler için envai duygular mevcuttur garsonların mangal gibi yüreğinde ama lakin bunlar orada kalır, söz olarak dışarıya çıkmaz...

Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste...

Bahşiş vermek kadar güzel bir hareket var mı ya? Al kardeş şunu, benden bir kebap ye. Al birader şunu, bir gömlek alırsın. Al dostum şunu, bir iPhone alırsın. Al bakalım sen de şunu, bir tatile git. Hey sen, gel bakalım gel, şu parayla bir takım elbise al.

• quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Gaziantep'ten döndüm, 2 araç gittik (PEUGEOT BIPPER 1.4 HDI ve FIAT GRANDE PUNTO 1.4 LPG), Merinos Fabrika Satış Mağazasına gittik, meğer defolu ürün pazarlama merkeziymiş. Dönüşte bir lahmacun/kebap/baklavacıya uğradık (ÜÇLER 1. Şube) ve bir defa daha anladık ki LAHMACUN hususunda nefaset, kesafet, bereket ve memleket yönünden GAZİANTEP çok iyi bir yerde (her ne kadar TARSUS TİPİ 10 cm çapındaki lokmalıklar hoşuma gitse de). Bir AYRAN geldi ki kovaya dök, fırçayı daldır, duvarı boya!

Ama baklavaya fırsat kalmadı/sıra gelmedi. ADANA'ya dönmek üzere TEM bağlantı yolunda giderken solda büyük bir levha dikkatimi çekti "SON BAKLAVACI...!" yani yola girmeden iyi düşün, bu fırsatı kaçırma dermişçesine, ama Silifke-Kızkalesi-Narlıkuyu-Erdemli'den Adana'ya dönerken Çeşmeli'de TEM'e girmeden hemen önceki BP'de "OTOBAN'DAN ÖNCEKİ SON BEZİNCİ" yazıyordu, yola kalma korkusuyla herkes depoya akaryakıt alıp öyle TEM'e giriyordu, tabi Adana'ya gidene kadar TEM'de epey bir benzin istasyonu var ama psikolojik olarak pazarlama şekli mükemmel!

Baklavacı İMAM ÇAĞDAŞ'ın 1881'den bu yana halen ayakta ve açık olması, bu işi, kebap/lahmacun/Ali Nazik (aah ah!) ve BAKLAVA konusundaki ustalığına elbette laf yok, fakat sayın Zeki İnal da diyebilirim ki EN AZ İmam Çağdaş kadar iyidir. İkisi tatlı bir rekabet içerisindedir. Tansu Çiller hanımefendi Başbakaniçe iken baklavası sayın Zeki İnal'dan giderdi. Ama İmam Çağdaş'ın dükkanı dolup taşar, turist atraksiyonu olur, Japonlar bu garip tatlıya önce ilginç gözlerle bakar, tadını alınca çatalı sallarlardı. Bir ara İmam Çağdaş'ta yemek yerken (1998) TV8 ekibi gelip çekim yapmış, benim ve bacağağımın oturduğu masayı çekmişti. Çömçe ile içilen ayran mükemmel bir tecrübe!

Taner Abi 2 yıl önce Antep'e gelmiştim, Üçler'de yemek yemiş, antep fıstıgı satın almıştım. sabahları beyran diye bi çorbaları vardı cok yaglı ama aşırı lezzetli idi. simit kebabınıda denemiştim. Gaziantep'te bir de eski kilisenin yanında lahmacuncu vardı bilmiyorum hala varmı ( Kadir'in yeri idi adı yanılmıyorsam ) cok lezzetli idi. tatlı yemek için baklavacıya girdiğimizde insanlar ayran eşliğinde baklava yiyorlardı, şaşırmıştım sonra kendim de denedim :)
    Antep yemek anlamında olayı aşmıştır gözümde. :)

Saygılar.

• Başlık ilk açıldığında 1-2 mesajdan öteye gitmez (elbette verilir ) diye düşünmüştüm ama yanılmışım.

Çoğu arkadaşım da benim fikrimi paylaşmış aslında ama ben de yazayım: İsteyen verir - isteyen vermez zorunluluk yoktur.

Vermem diyen arkadaşların da haklılık payları olduğunu belirtmek isterim. Bütün yorumları okuyunca olayı değişik bakış açılarıyla da görmüş oldum.

Ben aracı teslim eden işçiye verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama benzincinin pişkinliğe vurup kendi ağzıyla istemesini hoş karşılamıyorum. Bahşiş istenmez - verilir.
  • maşallah konu ne uzamış,ama herkes kendince haklı isteyen verir isteyen vermez ama işte benden büyük birisi karşıma çıkarsa ona bahşiş vermeye utanırım. tip box pşsa oraya atarsın da yok ki illaki eline sıkıştıracaksın veya pantolonun cebine koyacaksın. neyse herkese değerli yorumları için teşekkürler.
  • Sizden büyük birine bahşiş verebilirsiniz, utanmayın, çünkü o da utanmayacaktır. Bazı kişiler yaşlarına bakmaksızın sırf bahşişi iyi diye düşük maaşlı işlere taliptirler. Yaşınız 20 olsa da 40 yaşında birisine sorunsuzca bahşiş verebilirsiniz. Siz 20 yaşınızda bir otomobil sahibi olabildiyseniz bu sizi ilgilendiren bir husus, o 40 yaşında showroom'da lastik parlatıp plaka takıyorsa da bu onu ilgilendiren bir husus. Siz araç alabildiğiniz için mutlusunuz, o orada çalıştığı için mutludur. Merak etmeyin, bahşiş vermeyi bilmek kadar bahşiş almayı bilmek de var ve bahşiş alacak kişi emin olun ki teamüllere uymayı da bilir, siz vermezseniz sorun çıkarmaz, bedeninde yüzeysel gerilmeler ve hafif titremeler olur, o kadar. O bahşişi bekler, siz verirseniz beklentisi gerçekleşmiş olur, vermezseniz "başka bahara" kalır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Sizden büyük birine bahşiş verebilirsiniz, utanmayın, çünkü o da utanmayacaktır. Bazı kişiler yaşlarına bakmaksızın sırf bahşişi iyi diye düşük maaşlı işlere taliptirler. Yaşınız 20 olsa da 40 yaşında birisine sorunsuzca bahşiş verebilirsiniz. Siz 20 yaşınızda bir otomobil sahibi olabildiyseniz bu sizi ilgilendiren bir husus, o 40 yaşında showroom'da lastik parlatıp plaka takıyorsa da bu onu ilgilendiren bir husus. Siz araç alabildiğiniz için mutlusunuz, o orada çalıştığı için mutludur. Merak etmeyin, bahşiş vermeyi bilmek kadar bahşiş almayı bilmek de var ve bahşiş alacak kişi emin olun ki teamüllere uymayı da bilir, siz vermezseniz sorun çıkarmaz, bedeninde yüzeysel gerilmeler ve hafif titremeler olur, o kadar. O bahşişi bekler, siz verirseniz beklentisi gerçekleşmiş olur, vermezseniz "başka bahara" kalır.

yorumun için teşekkürler. söylediklerinde haklısın az bir miktar da olsa bahşiş verip insanları mutlu etmek lazım. o bahşişi verince ben batacak değilim.o mutlu günümde o bahşiş için bekleyen insanı da mutlu edeyim.teşekkürler kardeş yorumun ve katkıların için.

• quote:

Orijinalden alıntı: Semih Öztürk

quote:

600-700 liraya anca lise stajyerleri çalışır . abartmayın

sen kesin başka bir ülkede yaşıyorsun ya da seni uzaydan ışınladılar.Geçen günde eraya 20.000 lira 0'ı 2.ele 15 verin gitsin diyordun.O yüzden seni pek kaale almamak lazım

• Cimrilik yapmayın kardeşim ya o kadar para verip alıyorsunuz 20 lirayıda esirgemeyin adettendir. sonra arkadan küfür yersiniz
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.