Şimdi Ara

1,5 yıldır piyano çalıyorum. Fantaisie Impromptu'yu ekledim Chopin'den. (14. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
279
Cevap
9
Favori
8.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: leopolidas

hocam pek 2 yıllık çalıyormuşsunuz gibi durmuyor. sanki en az 5-6 senedir çalışıyormuşsunuz gibi geldi.

günde kaç saat pratik yapıyorsunuz?

Bundan yaklaşık 6 ay öncesine kadar günde 1 saat pratik yapıyordum direk piyanoda. Geçen son 6 ay içinde iş yoğunluğundan ötürü daha az pratik yapabiliyorum.

Lakin enstrumandan uzakken parmak egzersizlerini aklıma geldikçe yapıyorum. Masa üstünde, dizde ya da direksiyonda. Yanısıra dediğim gibi müzikleri nota eşliğinde dinliyorum notaları okuyarak. Bu sayede de müzik olmadan melodiyi kafamda duyarak canlandırabiliyorum nota okuduğumda.

Bunları da hesaba katarsak gün içinde oldukça uzun egzersiz yaptığım söylenebilir.

O yüzden standart bir cevap veremiyorum soruna.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: leopolidas

hocam pek 2 yıllık çalıyormuşsunuz gibi durmuyor. sanki en az 5-6 senedir çalışıyormuşsunuz gibi geldi.

günde kaç saat pratik yapıyorsunuz?

Bir ekleme yapayım: 5-6 yılı geride bıraktığımdaki hedeflerm şunlar:

- Chopin'in 1. Ballad'ını (Op. 23) bitirmek (şu an yarısındayım)

- Yine Chopin'in Op. 10'daki tüm etütlerini başarıyla tamamlamak

- Bach'ın eserlerine başlamak

- Notadan direk okuyarak çalabilme yetimi geliştirmek (prima vista)

- Direk melodiyi kulaktan çalabiliyorum klavye üzerinde. Bunu yahut kafamdaki bir melodiyi harmonize edip serbest improvize edebilmek

Vesaire vesaire. Umarım bu hedeflerin tümüne ulaşırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 21 Ocak 2018; 17:58:54 >

• Serdar kullanıcısına yanıt
    Öncelikle tebrik ediyorum. Naçizane birkaç önerim olacak;

-Hanonla parmakları iyice alıştırmadan, tekrar eden, çeviklik ve hız isteyen mekanik eserleri- bölümleri çalmaya başlama, ya da en azından dikkatli ol.

-Op.10lardan; Birincisi arpej gelişimi için, üçüncüsü 2 den fazla sesli bachlarda seni çok rahatlatır, aynı elde çalınan, eşlik harici sesleri vurgulama çalışması içinde uygun. (füglerde çok önemli). 7. bence çok sinir ama tremolo gelişimi için sanırım. 9 kolay, ve ezgisi çok güzel sırf bu yüzden çalınabilir. (sol el atlamalı eşlik çalıştırıyor) 12 rev zaten diğer serideki, winterwind ve oceanla beraber en güzel etudeler bence.

-Chopinde bazen anlamsız gözüken, başka partiymiş gibi gösterilmiş, uzatılmış notalar görüceksin, bunlar ayrı parti, ses değil, vurgulanmıyor, sadece teknik olarak, parmağın destek amacını göstermek için. (24. prelude de sol elde var mesela).

-Bence bekleme bach inventionlara başka 2 sesli.

Birde merak ediyorum, piyanonun almanya fiyatı farklı olsada, yinede çok pahalı değil mi? Seninkinin modelini bilmiyorum, model ve fiyat örneği verebilir misin?

Son olarak veteriner olmak isterdim, amatör olarak evde yapıyoruz ama :) (sokak kedileri tedavi, geçici barındırma vs.) onun dışında da iki köpeğim var. (4 ve 10 senedir) Biri aşırı allerjik bir yapıda, çok uğraştırıyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: DnzIrmk

Öncelikle tebrik ediyorum. Naçizane birkaç önerim olacak;

-Hanonla parmakları iyice alıştırmadan, tekrar eden, çeviklik ve hız isteyen mekanik eserleri- bölümleri çalmaya başlama, ya da en azından dikkatli ol.

-Op.10lardan; Birincisi arpej gelişimi için, üçüncüsü 2 den fazla sesli bachlarda seni çok rahatlatır, aynı elde çalınan, eşlik harici sesleri vurgulama çalışması içinde uygun. (füglerde çok önemli). 7. bence çok sinir ama tremolo gelişimi için sanırım. 9 kolay, ve ezgisi çok güzel sırf bu yüzden çalınabilir. (sol el atlamalı eşlik çalıştırıyor) 12 rev zaten diğer serideki, winterwind ve oceanla beraber en güzel etudeler bence.

-Chopinde bazen anlamsız gözüken, başka partiymiş gibi gösterilmiş, uzatılmış notalar görüceksin, bunlar ayrı parti, ses değil, vurgulanmıyor, sadece teknik olarak, parmağın destek amacını göstermek için. (24. prelude de sol elde var mesela).

-Bence bekleme bach inventionlara başka 2 sesli.

Birde merak ediyorum, piyanonun almanya fiyatı farklı olsada, yinede çok pahalı değil mi? Seninkinin modelini bilmiyorum, model ve fiyat örneği verebilir misin?

Son olarak veteriner olmak isterdim, amatör olarak evde yapıyoruz ama :) (sokak kedileri tedavi, geçici barındırma vs.) onun dışında da iki köpeğim var. (4 ve 10 senedir) Biri aşırı allerjik bir yapıda, çok uğraştırıyor...

Çok teşekkür ederim.

Piyano başında çok az alıştırma yapıyorum. Parça öğrenme ve bunları başarmaya çalışma alıştırmalarını alıştırmadan saymazsak elbette. Mesela oturup 5 oktav gam ya da arpej çalmıyorum, ki bunun için zamanım çok kısıtlı iş güç aile vesilesiyle. Bu manada Hanon etütlerini hiç çalışmadım.

Parmak çalışmalarını genelde piyano başında olmadığım, çiftliklere giderken yolda geçirdiğim zaman içinde araba kullanırken yapıyorum. Mesela Sekunde, Terz, Quarte, Quinte (1-2, 1-3, 1-4, 1-5, 2-3, 2-4, 2-5, 3-4,3-5 parmak) Triller'ları, Alberti basları, çoğunlukla do majör olmak üzere değişik gamları ince ve kalın yöne doğru direksiyon üstünde, dizde vs. klavyesiz çalma şeklide parmak egzersizleri yapıyorum. Bunları klavye üstünde çok az uyguluyorum.

Dikkat konusunda ise haklısın. Ders almaya başladığımdan beri ellerimdeki o kaotik hareket çok azaldı, bu da müzikalite kontrolümü (ppp'den fff'ye) çok olumlu etkiledi.

Op.10 No. 1'e başladım. Piyano hocam bensiz başlama dedi ama tutamadım kendimi. Her defasında oktav üstü arpejlerde daha az zorlandığımı fark ediyorum.

Vakit ayırıp bunca öneride bulunduğun için tekrar teşekkür ederim.

Piyano konusuna gelince:

Pahalı olmasına pahalı, evet. Lakin Steinway & Sons başta olmak üzere üst kademe markaların enstrumanları, diğerlerine nazaran en az değer kaybedenlerden. Kullanılmış ve yenilenmiş bir Steinway'le aynı paraya alınan yeni bir Kawai ya da Yamaha, 10 sene sonra neredeyse yok pahasına giderken Hamburg üretimi bir Steinway 100 yıldır hiç yenilenmemiş, çalınamayacak durumdayken bile 10.000€ ediyor. Bu az değer kaybı, tercihte bulunmamdaki etmenlerden biriydi açıkçası.

Yanısıra Steinway, restore edilecek ya da yenilenecek eski enstrumanları için piyano ustalarına orijinal yedek parça temininde bulunuyor. Çok ucuza satılan, Polonya'da Çin'den gelen parçalarla yenilenen sözümona Steinway'ler de var, başına oturunca Steinway ile alakası olmadığını fark etmek için Fazıl Say olmaya gerek yok.

Ben büyük baş veterineriyim, en son küçük hayvan tedavimin üstünden 11 sene geçti.

Ekleme: Sanırım özel mesaj alımın kapalı, fiyatlarla ilgili soru böylece havada kaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 4 Şubat 2018; 20:12:56 >

Hemen hiç mekanik çalışmadığın halde, kasılmadan, kramp girmeden mekanik bölümleri çalabiliyorsan, çok şanslısın demektir. Parmaklarında doğal bir esneklik olması lazım. Zira piyano için söylenen klasik "çocukluktan başlamak lazım" sözü, bunun içindir. Çocuk doğal gelişimi sırasında, mekanik çalışmalar yaparak gelişimini bu yönde değiştirir. Bu yüzden, sadece gelişme çağında piyanoya başlamış kişiler "klasik konser piyanisti" olabilirler. 40 dakika süren bir konçertoyu çalabilirler.

Mekanik çalışma eklersen çalışmalarına, notalar daha eşit olur, daha güzel tınlar, ve daha çok keyif alırsın. Piyanon iyi olduğu için tüm bunlara duyarlıdır ve çok güzel cevap verir. Sıradan bir piyanistin süslemeleri çalışı ile, glenn gould'un çalışını düşün. Her nota "tek tek" duyulur. Sanki aralarında mikro saniyelik boşluklar varmış, hafif staccatoymuş gibi.

Bütün op 10 etudeleri çalmak zorunda değilsin bu arada. İstemediğini çalma :)

• DnzIrmk kullanıcısına yanıt
    DEniz hocam selam. Ben nota transkrip yapmaya çalışıyorum ama anlamadığım bişey var. aynı satırda 2:2 lik diye başlıyor sonra 3:4e geçiyor bunu programa nasıl aktarabilriim?
  • hgwxx/7 kullanıcısına yanıt
    Programlar konusunda pek bilgim yok açıkçası. Ama en başta nasıl seçiyorsan kaç kaçlık olduğunu, o şekilde değiştirilmiyor mu?
  • helal olsun, imreniyorum.
  • Hocam daha önce sorulduysa kusura bakmayın , ilk başladığınızda günlük kaç saat çalışıyordunuz ? 1.5 yıl içinde günlük ortalama saat verseniz bu kaç saat olur ?
  • Chopin-Nocturne Op:9 No:2 ?

• Bunu bilgisayarda yaptım:

• 1.30 den sonrası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psychedelic Reflection -- 25 Mayıs 2018; 16:13:41 >

• Bir konuda bilgi almak istiyordum. Ben de 12-13 gündür başlamış durumdayım piyano çalmaya. Bir çok yerde okuduktan sonra Beyer Op. 101 den başladım.

Günlük çalışmalardan önce 10 dakika Hanon'un 1. Egzersizi yapıyorum ardından beyerden ilerlemeye çalışıyorum. Bu gün 30. çalışması bitti. Ama dediğiniz gibi sürekli 2 dizek li melodiler belli bir yerden sonra sıkıyor. Şimdilik sadece sol anahtarından düşük hızda nota okuyabiliyorum. İki eli aynı anda okuyamıyorum gerçi.

Şunu da şöyle yap yada şunu da çalışmalarına ekle diyebileceğiniz bir şey var mıdır?

El bağımsızlığı konusunda da tavsiyeniz varsa almak isterim.

Yaş işi en büyük bahanelerden biri bu arada. Küçüklüğümden beri istiyorken 22 yaşında başlamak kısmet oldu. Başlamayı düşünenler yaşı kafaya takmasın.

• asdeseye A kullanıcısına yanıt
    yaş şöyle etkiliyor. küçükken ders yok okul yok iş yok sorumluluk yok. o nedenle bütün enerji piyanoya yüklenebiliyor.

ama şu andaki yorucu hayata göre piyano çalarken hızlı sonuç beklememek lazım. sabır işi baya. gelişme yavaş oluyor.
  • Tebrikler basarilarinizin devamini dilerim. Bu kadar kisa surede nasil basardiniz anlamak guc. Sirlarinizi da bizlerle paylasirsaniz cok guzel olur.

• leopolidas L kullanıcısına yanıt
    O konuda kesinlikle etkiliyor etkilemiyor demek yanlış olur zaten. Genelde: "Ya bu yaştan sonra piyano(v.s.) mu öğrenilir." şeklindeki ifadeler bu gibi şeylerin başlamadan bitmesine neden oluyor.

Hocam yann tiersen nota paylaşır misiniz yaa

• 1.5 yılda iyi geliştirmişsiniz bravo.
  • Büyüksün hocam ben de davula başlıyorum yeni yeni :)
  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.