Şimdi Ara

1. Derece Deprem Bölgelerinde Beton Kalitesi C40/45/50/55/60 Olsun (Diğerlerine İskan Verilmesin) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
4
Favori
33.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

c35 altı beton üretimi yasaklanması lazım

şuanda c35 3450 tl c30 3250 tl bir mikser ortalama 6 metreküp beton alır o trafikte yanına yaklaşmaya korktuğunuz hani

dönerek ilerleyen seferi 20 bin tl

200 tl için c 30 kullanılmamalı hadi diyelim c35 kullanmak demri çapınıda arttırdı statikçiye söylediniz projeyi c35 göre çiz

1 daire için fark 1 ton olsa 25 bin tlden fark 50 bin lirayı geçmiyor şuandaki fiyatlarla maliyeti artışı

• Siz böyle deprem dayanımını sadece betona endeksledikce sizi daha cooooook dolandırırlar.

O kadar gorsel koymussun, iclerinde bir tane demir ozelligini gosteren gorsel yok!

Depreme karsi koyan sey betonun icindeki demirdir! Beton sadece o demiri sunmeye baslayana kadar bir arada tutmak icin ise yarar.

C25/30 bir beton ve S550 demir size gore

C50/60 bir beton ve S220 demirden daha iyi dayanir de mi deprem zamani???

Cevap yanlis! S550 demir S220'ye gore 2.5 kat yani 250% daha fazla deprem dayanimi saglar! Betonun C25/30'dan C50/60'a yukselmesi ise en fazla 3-5% fazladan katki saglar deprem dayanimina.

Bilmediginiz gibi bilenleri linc edip ulkeden gitmesine neden oluyorsunuz!

Turk insani deprem dayaniminin demirden asili oldugunu ogrendiginde belki de ulke insanimiz ilk defa muasir medeniyet seviyesine yukselmis olacaktir.

CEHALETE HAYIR!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 26 Kasım 2024; 19:43:43 >
  • sensaura kullanıcısına yanıt

Beton Kalitesinin Artmasıyla Demir + İşçilikte ... Artacaktır konu başında yazılmıştır

Beton 45 dakikada sınıf değiştirir gelde bunu üniversitede eğitim veren cahillere anlat alışmışlar her şeyin ekonomisini yapmaya (demirin ekonomisi, betonun ekonomisi, işçiliğin ekonomisi, ..... sonra ebesini görüyor)

• bjkyener kullanıcısına yanıt

Beton kalitesi artinca demir kalitesi neden artiyor? Boyle bir kanun mu var? Neye guvenerek soyluyorsun? Neden ya ben bu konunun uzmani degilim, seninki daha dogru olabilir demeye utaniyorsun dostum?

Ikincisi beton 45 dakikada sinif degistirir ne demek? Bunu diyerek neyi kast ettin merak ettim.

Ucuncusu, eger cevap verirsen son bi kez okurum, verecegin cevaba gore de bloklar gecerim. Iyi niyetli misin, yoksa cahil cuhela misin ogrenmek icin cevabini bekliyorum merakla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 26 Kasım 2024; 21:49:32 >

Beton Mikseri

1. Derece Deprem Bölgelerinde Beton Kalitesi C40/45/50/55/60 Olsun (Diğerlerine İskan Verilmesin)TRT Haberyoutube
    Adana'da depremlerde yıkılan çok sayıda binadan karot örnekleri alındı. İncelenen karotlara ilişkin ilk sonuçlara göre, onlarca kişiye mezar olan 3 apartmanda kullanılan betonun düşük kalitede olduğu belirlendi. Daha Fazla Bilgi için; https://www.trthaber.com Mobil uygulamalar Android ➤ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.TRT.TrtHaber&hl IOS ➤ https://apps.apple.com/nl/app/trt-haber/id509983402?l Abone olmak için ➤ https://www.youtube.com/user/trthaber?sub_confirmation=1 TRT Haber Sosyal Medya adresleri Twitter ➤ https://twitter.com/trthaber Facebook ➤ https://www.facebook.com/trthaber Instagram ➤ https://www.instagram.com/trthaber Linkedin ➤ https://tr.linkedin.com/company/trthaber Medium ➤ https://medium.com/trthaber Pinterest ➤ https://tr.pinterest.com/trthaber Dailymotion ➤ https://dailymotion.com/trthaber Telegram ➤ https://t.me/trthaberdijital TRT Haber İletişim için; https://www.trthaber.com/iletisim.html
    https://www.youtube.com/watch?v=3BvFHnGInkg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bjkyener -- 26 Kasım 2024; 21:53:45 >

Yani beton mikseri derken 45 dakikada sinif degisimi ile alakasini canlandiramadim kafamda. Beton mikserinin beton mukavemetini artirici bir ozelligi yoktur, dusurucu ozelligi de yoktur, teknik olarak mikser donmeden betonu tasirsa santiyeye geldiginde beton dokulebilecek islevselligini, akiskanligini kaybeder zaten, mikser icinde donar, mikseri kirarlar sonra temizleyebilmek icin.

Dostum bak insaat muhendisi degilsen ya da depreme dayanikli bina tasarimi falan yapmadiysan lutfen isin ciddiyetinin farkina var. Bu dusunceler tamamen yanlis, tamam iyi niyetlisin onu anladim, ama depreme dayanikli tasarim istiyorsan Turkiye'de S550 sinifi demir yani 550 Megapascal (MPA) da sünmeye başlayan (yield point) demir standart olmali.

Beton mukavemeti ancak müteahhitlerin cahil cühela halkı etkilemek için kullandıkları en ucuz yöntem. Betonun kesme kuvvetine dayanımı inşaat demirinden 50 kat düşüktür.

Şöyle örnek vereyim. C25/30 betondan C50/60'a geçersen 25 MPa dan 50 MPa a yükseltmiş olursun betonun basınç mukavemetini ve deprem dayanımı (kesme dayanımı - tensile bending capacity) aşağı yukarı 2% artar, maliyetine göre gelen dayanım artışı devede kulak kalır.

Ancak demiri 420 MPa yerine 550 MPa kullanırsan 31% deprem dayanımını artırmış olursun. Maliyet olarak da en fazla 20% fazla ödersin demire, ama beton mukavemeti 50 MPa olduğunda 50% fazla ödersin.

Üstelik hadi fazla ödedin betonu kuvvetlendirdin, ne uğruna? 2% kesme dayanımı artışı için mi? Dostum bilmemek ayıp değil, inşaat muhendisi olmadan önce ben de bilmezdim, ben de 2004-2005 gibi öğrendim bunu. 20 yıldır da üzerine koya koya gidiyorum çok şükür.

Dipnot: O verdiğin linkteki haberi dinlersen beton mukavemeti 8 Megapascal çıkmış, bu da döşemeden mi, perdeden mi, kolondan mı kirişten mi bell ideğil, yine de çok düşük olduğu doğru ancak orda 8 Megapascal beton kullanan adam kim bilir demiri ne kullandı? Sana belirttiğim gibi C25/30 ve S420 ve üzeri inşaat demiri kullanmak 8 şiddetindeki depremler için bile yeterlidir. Halk olarak gaza gelip bilmeden şöyle olmalı böyle olmalı diye yorumlar yapmanızı yanlış buluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 26 Kasım 2024; 22:4:45 >

• beton kalitesi, işçilik kalitesi, demir vb. malzemelerin kalitesi ve tasarım dörtlüsünde, aslan payı %40 ile tasarıma aittir desek yalan olmaz. işçilik kalitesi bile %15 alır. demiri de inşaat malzemeleri içerisine (taşı, kumu, kimyasal maddeler dahil vb.) katıp kalite olarak değerlendirsek %45 yapar. bence daha çok, tasarım ve işçilikten kaybediyoruz. yani olmuyor değil, çalıp çırpınca da ortaya riskli bir yapı çıkması kaçınılmaz oluyor.

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Bu da yanlış hocam, tasarım toplam projenin 2%'sinden azına mal oluyor. Mesela 500 milyon liralık bir bina projesinin tasarımına en fazla 10 milyon lira ödenir. Bu da 5 farklı disiplinden toplam 10 kişilik mühendislik ekibine ödenen paradır. Yani sizler çok şeyin farkında değilsiniz. Tasarımcı işin 40%ını alsaydı Türkiye'de her mühendis tasarıma merak salmaya başlardı değil mi? :D

Hesap edin isterseniz. 2 statikçi, 1 mekanikçi, 1 elektrikçi, 1 yangın tasarımcısı, 2 mimar, 1 geoteknikçi, 2 de teknik ressam bunların her birine ortalama 85,000 lira aylık maaş ödense ve tasarım, proje sonrası destekle beraber 4 ay sürse

= 4 ay x 10 kişi x 85,000 ortalama maaş x 50% kar x %50 sigorta cart curt = 7,650,000 lira tuttu. 8 ay kadar da inşaat boyunca danışmanlık desteği alsalar hemen hemen 10 milyon liraya gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 26 Kasım 2024; 22:13:15 >

maliyetine bakıyorsun. ben maliyetine bakmıyorum. dayanıklılıkta c40 denmiş ya forumda, bu aynı şey benziyor, nasıl diyelim 18mm demir yerine 28mm demir kullanacak olmak binayı dayanıklı yapmaz. benim yaklaşımım budur.

• Hocam iyi niyetli insanlarsınız belli ama size yegane tavsiyem sakınha kendiniz bu tasarım işine falan müdahil olmayın, binanın altında kalırsınız, demedi demeyin. Bırakın işi mühendisler yapsın, sizin halk olarak yapacağınız tek şey ev alırken satıcılara demir sınıfını, geoteknik raporu ve de zemin etüdünü sormak.

Sizi alıştırmışlar beton sınıfı en önemli şeydir diye, farkında mısınız bilmem ama depremde yıkılan birçok bina yan yatarak yıkıldı, betonları çok kaliteli, demir de iyi, bu binalar bile yıkıldı? İşte bu yüzden ev alırken siz dediklermi sorun ki halk olarak asıl baskı yapmanız gereken konularda baskı yapmış olun müteahhitlere.

Sen ev alacakken demirini, geoteknik raporunu, zemin etüdünü sormazsan müteahhit de amaaaaaan millet bana onları mı soracak, vurun geçin diye tasarım ekibine baskı yapar bu durum da size çöken bina olarak geri döner.

Bana teşekkür edeceğiniz yerde hala haklı çıkmaya çalışıyorsunuz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 26 Kasım 2024; 22:18:31 >

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

%50 si mimarların suçu geçen mekanik tesisatın yaptığımız yerin rezervasyonu yapacağız adama çizdiğiniz projede rezervasyon kirişe denk geliyor diyorum hava atacak ya projeye gelip bakmakdı bile beton geldiğinde ebesininkini gösteririm Karot paralarını şantiye şefi aracılığıyla mimara kesin dedim (Karot + elektrik + su çekimi = parayı kesin)

İki kolon arasında süzgeç ızgara var yeşil ve kırmızıyla çizilmiş rezervasyon yeri (Bu iki kolon neyle bağlandığını bilmiyor mimar)

1. Derece Deprem Bölgelerinde Beton Kalitesi C40/45/50/55/60 Olsun (Diğerlerine İskan Verilmesin)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bjkyener -- 26 Kasım 2024; 22:42:2 >

• hani futbolda yenemiyorsan yenilme sözü var. hatta %51 galip gelir diyoruz ya. %55'e biraz da malzeme seçimi ve kalitesi ilave olsa daha ne olsun. ama şunu anlamıyorum evet tasarım ve işçilik önemli ama yani ben hatay depremini yaşamış olsaydım, o bölgede yanılmıyorsam eğer google'dan bakınca yapılan binalar içerisinde 4,5,6 sanki 7 katlı bina bile gördüm gibi. o depremi yaşan biri 4 katlı bir binaya hadi girsin ama 7 katya nasıl girer, ben giremem mesela bunu ise aklım kabul etmiyor. dolayısıyla bu kat işi de tasarıma giriyor. evet bir daha baktım, 7 katlı bir bina. kralını yapsınlar, ben girmem.

1 - Ülkede beton numunelerini kağıt üzerinde istediğini yaz ülkede sonradan ayar çekiyorlar

2 - Müteahhitn iki firması var 1 kendi firması 2 denetleme firması (Müteahhit kendi kendini denetliyor)

3 - Çoğu Müteahhitin belediyede adamı var parayı basıp iskan alıyorlar (Belediyede çalışan kesinlikle denetlemeye gelmiyor masa da bu işi çözüyorlar)

ÜLKEDE İŞ BU ŞEKİLDE YÜRÜYOR

Ülkedeki en büyük problem denetimsizlik ve işten kaçma. C50 iyi güzelde işçi demirlerin etriyelerini projedeki gibi bağlamazsa, eksik baglarsa, donati ince olursa, betona kalip aldığı tahtayi keserken talaslarini temizlemeyip kolonun dibindeki talasla betonu dokerse bu dediklerimiz afedersiniz ama bir boka yaramaz. Biz kendi evimizi yaparken işçi bulamadik usta başı diyor ki biz sizin isten anladiginizi bilmiyorduk bilseydik gelmezdik. Kendi kafalarina göre yaptiklarini bizzat söyledi ve birbirlerine soylediklerinden uzun sure de isci bulamadik. Bu arada suan oturdugum evde daha üstümdeki komşunun perde betonunun demirlerini klima borusunu gecirmek için kestiğini unutmadim. Gürültüye gidip bakinca sikayet ettim ve muhurlendi ama 1 saat olmadan muhur acilip devam edildi. Malum partiden olunca mühür filan farketmiyor. Ülkedeki gerizekali sayisi inanilmaz fazla. Sark kurnazlığı da bir o kadar fazla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi One Shot One Kill -- 26 Kasım 2024; 23:10:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Dostum onu mimar çizmez, makine mühendisi yerini belirler, teknik ressam da çizer ya da bazewn mimar da çizebilir eyvallah ama mekanik ünite boşluklarına mimar karar vermez, mimar sadece koordinasyonu sağlar. Makeine mühendisi yere karar verir sonra mimar der ki burası kirişe denk geliyor başka yerden geçir. İşte bu koordinasyonu yapacak kalitedeki mühendisler mimarlar Halkın yanlış seçimlerinden ötürü yurtdışına gitmeyi tercih ettiler. Bunun daha doktor versiyonu var ki inan o daha da mühim...

• One Shot One Kill adlı uye arkadas, bloklamıssın beni cevap veremiyorum. Klima borusu gecmesi icin perde betonun demirini kesmezler, perdenin icindeki demir araligi nerden baksan 15 cm'dir. Klima borusunun capi da hemen hemen 2 cm'yi gecmez. Yani etriyelerin arasindan kucuk bir delikle gecirmis olmalilar, Halk olarak her seyi abartmayin lutfen. Zaten basimiza ne geliyorsa Halk hurafelerinden gelmiyor mu? Burda yazilan tum uydurma seylere karsin mantikli kanitlar gosterek dogrusunu anlatiyorum. Yakindiginiz noktalarin 70%'i dogru, ama 30%'u uydurma maalesef hocam.

• Usta burada herkes yazıp çiziyor, benim muhitte kürt müteahit kartondan bina yapıyor. Su bile tutmadılar betona yeminle. Tepesine

de tahta iskelet yapıp incecik tahtaları çaktılar son olarak üstüne sac panel vidalayıp çıktılar, dahası güneş bile görmüyor çünkü daireleri arka tarafa baktırmışlar.

Diğer inşaatta 17.30'da başladılar 23'e kadar beton döktüler karanlıkta. Adam telefon ışığıyla bakıyor her yer dolmuş mu diye.

Yağmur yağdı su kenarında birikiyor mesela dümdüz olmamış belli ki.

Burada mühendislikten bahsediyorsun ülke günü kurtarmaya çalışan hırsız ve arsız tiplerin elinde oyuncak olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 26 Kasım 2024; 23:49:53 >

1 - Mimar çiziyor (sağlam mimar krişin altına duş koymaz)

2 - Mekanı mimar cizer akıl verme (Resimde gördün tesisat projesi değil mimari)

3 - Sadece istek olursa mekandaki tesisat çizimini makine mühendisi çizer

4 - Tesisat mimariye uymak zorunda

Hocam sana dogrusunu izah edeyim:

1) Mimar genel cizimi yapar (burdaki amac mimarin kafasina gore cizmesi degil, standartlara gore binanin iskeletini olusturmasidir)

2) Statik ekip bu iskeleti ayakta tutmak icin kolona, kirise, perdeye, dosemeye demir projesini hazirlar.

3) Ondan sonra Mekanik ve Elektrik koordinasyon baslar. Mekanikciler ve elektrikciler projelerini hazirlayip (tabi yine ana iskelete gore), mimara gonderirler.

4) Mimar MEP projelerini mimari projeye cakistirir ve kirise, kolona, perdeye gelen yerlerdeki uygunsuzluklari Mekanik ekibe geri gonderir.

5) MEP ekibi (Mechanical & Electrical) de bu uygunsuzluklari gideri 90%, ama eger giderilemeyecek kadar hayati bir durum varsa o zaman statik ekibine gonderirler.

6) Statik ekibi de her projede yapildigi gibi gerekiyorsa perdeden ve dosemeden delikler birakir, genelde 10cm'ye kadar caplarda ve daha kucuk olacak sekilde uygun delikler birakir statik projede.

7) Mimar bu delikleri mimari projeye isler ve koordinasyon tamamlanmis olur.

Bak bu arada Halk olarak yaptiginiz en guzel seyi yapiyorsunuz. 17 yillik statik tasarimciya bize akil verme diyorsunuz... Kalp, beyin doktoruna gidince de bana akil verme, kalp kapakciklarimda tikaniklik falan yok, bypass'a falan gerek yok, sen aspirin ver gecer diyebiliyor musun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 27 Kasım 2024; 0:18:3 >

Bana izah etme gittiğim her yerde düzeltme yaptıryorum hata duvar eklettiriyorum demir döşenmiş beton geliyor nerede kordinasyon hatta kaba bitmiş

Ben tesisat döşemek için KİRİŞ (PVC ağız ızgara süzgeç) + KOLON (PPRC Batarya ağızı) parcalanacak her gittiğim yerde gerizekalı mimarların hatasını düzelmek zorunda değilim

Mühendis olarak gitmesem kolonu kirişi usta çırak parçalar burada suç kimin MİMARIN (suç usta çırağın değil)

1. Derece Deprem Bölgelerinde Beton Kalitesi C40/45/50/55/60 Olsun (Diğerlerine İskan Verilmesin)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bjkyener -- 27 Kasım 2024; 0:45:40 >

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.