Vatandaşlardan aldıkları vergi yetmiyor birde otoyollarla parayı şirketlere veriyorlar zaten deli gibi vergi ödüyoruz üzerine yolların köprülerin paralı olması kadar saçma bir şey yok |
1 milyar 500 milyon dolara mal olan Osmangazi Köprüsü'ne 15 milyar dolar ödenecek.. (2. sayfa)
-
-
Aradaki fark kimin cebine gitti peki? daha doğrusu kimlerin İsviçre’deki banka hesaplarına, offshore hesaplara gitti?
Rejim yıkıldıktan sonra çekilecek olan belgesellerde 10 - 15 yıl sonra öğreniriz artık.
-
iyi de haberde zaten dolar enflasyonundan bahsedilmiş.
köprünün bakım maliyeti ne olursa olsun şu fiyatlandırmayı açıklamaya yetmez.
-
köprünün maliyeti ne kadar 1,5 milyar dolar.
2023 te ilk 7 senede ödenen garanti para 1,2 milyar dolar.
2036 ya kadar işletecekler.
Tam bir yerli ve milli hareket ..
tayyip meydanlarda vatandaşın cebinden 5 kuruş çıkmayacak , bay kemal finansal çeşitlendirme sen bilmezsin diye atıp tutuyordu.
Görüyoruz işte.
-
o laf çok saçma ya
Devlet yaptırdığı köprünün parasını nereden alacak vergilerden alacak tabi dünyada başka bir yöntem duyan oldu mu?
Ya direkt kendi yaptırır 2-3 senede öder yada yap işlet devret olur 20 senede öder. O parayı kim verecek tabi ki vergiler. Vergi veren halk ödeyecek.
Tabi yap işlet devret olunca ödemenin çoğunluğunu geçenler ödesin dendiği için ücret fazla oluyor.
sorun şu maliyet ne kadar ? toplam ne kadar ödenecek ?
toplam 15 milyar dolar ödenecek diyen bunu tek tek yazması lazım ama hesaplar bana pek doğru gelmiyor
yine yüksek ama 15 milyar dolar çok abartılmış gibi geldi
-
en komiği de bu lafı alkışladılar
ya abi mantık ya devlet köprü yaptırıyor parayı kim ödeyecek ?
vatandaştan para çıkmayacak ne demek dünyada birisi bunu yaptırıp bize hediye mi edecek ?
tabi ki vergiler devreye girecek
uzaylılar mı ödeyecek Türkiye Cumhuriyetinin köprüsünün parasını
-
Ya bunlar bir de osmangazi köprüsünden geçen araç sayısı garanti sayısını katladı vs diyerek de algı peşinde koştular.
Biz bu adamlara günde 40.000 bin geçiş garanti vermişiz. Bu sene ister 1 araç geçsin , ister 100 milyon araç geçsin . ister geçiş ücreti 1 tl olsun ister 1000 tl olsun.
Bu adamlar her türlü .
2025 yılında 800 milyon dolar alacaklar.
Dolar enflasyonu tahminiyle adamlar her türlü 10 milyar doları götürüyor.
Sonunda link de atacağım . Ama adamlar şahane bir sözleşmede yapmışlar.
Köprü geçiş ücreti: 35 dolar + KDV (2008 yılı baz alınarak, ücreti her yıl ABD’deki tüketici fiyatları endeksindeki artış kadar artırılıyor, sonra bu rakam o günkü dolar kuruna göre TL olarak belirleniyor.)
Günlük araç sayısı garantisi: 40 bin, yıllık 14.600.000
Yapım ve işletme süresi: Uygulama sözleşmesi yürürlüğünden itibaren 7 yıl + 15 yıl 4 ay = 22 yıl 4 ay.
bitiş tarihi 15 Mart 2020!
Buradaki kritik nokta... Prof. Dr. Uğur Emek’in dikkat çektiği, “kısmi kabul” şartıdır. Yani, projenin erken bitirilen bölümleri hemen işletmeye alınacak, (ki alınmıştır da!) sözleşmedeki 15 yıl 4 aylık işletme süresi, bitirilen kısmın fiili açılış tarihinden itibaren değil, bütün projenin bitiş tarihi olan 2020’den itibaren hesap edilecek. Uğur Hoca, bunun hesabını yapmış. Konsorsiyum’un yatırımın %19’unu ama gelirlerin %79’unu oluşturan köprüyü, bir an önce yaparak işletmeye açmasını “rasyonel fırsatçılık” olarak niteleyen Hoca’nın hesabı şöyle:
“Köprü 01/07/2016 tarihinde işletmeye açıldı ve ana projenin işletme süresinin başlayacağı 15/03/2020 tarihine kadar geçen 1.351 gün günde; işletmeci 40.000 araç üzerinden ve ABD’deki enflasyona göre güncellenen ücretler üzerinden gelir tahsil etti. Bu gelirlerin toplamı 2 milyar 148 milyon dolardır.”
Misal yukarıda ben 7 yılda 1,2 milyar ödeme yapıldığını yazmıştım tekrar kontrol etmeyeceğim ama muhtemelen o sadece devletin kasasından çıkandı. Vatandaştan aldıklarını da hesaba katınca korkunç rakam ortaya çıkıyor.
Şu linki sakin sakin okumanın mümkünatı yok.
Cidden çıldırcak gibi oluyorum , herifin biri de fanatik chpliler dışında gündeme getiren yok , siyasi karşılığı yok vs . yazmış. Ulan böyle sözleşme mi olur. Buna tepki göstermeyeceksin de neye tepki göstereceksin.
Vallaha 2.el bir bilgisayar alacağım için yine foruma sık sık girmeye başladım. Sinir küpü olup çıkıyorum.
Uzak durmak lazım ..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morphine84 -- 18 Ocak 2025; 21:55:25 >
-
link de sıkıntı çıkıyor
www.google.comGoogle Searchhttps://www.google.com/search?q=birg%C3%BCn+10%2C5+milyar+dolarl%C4%B1k&oq=birg%C3%BCn+10%2C5+milyar+dolarl%C4%B1k&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigAdIBCDUxNTNqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8ilk birgün gazetesine ait link
-
Yılda 500 milyon dolar çıkıyor. 22 sene desen 11 milyar dolar en düz haliyle.
Bu parayı halk ve devlet beraber verecek.
Maliyet 1,5 milyar dolar deniyor ki doğrudur böyle köprülerin maliyeti o civarlarda.
İyi de abi 11 milyar dolar nere maliyet 1,5 hadi 2 dir belki 2 olsun (500 milyon dolar yuvarladım deliricem)
Abi biz bu parayı bu firmaya veriyoruz da bu nedir?
Muhalefet bunun hesabını düzgünce soracak bakan da tane tane bize hesap verecek.
Böyle devam ederse batarız ülke olarak.
-
Aga adamlar HASTA GARANTİLİ hastane yaptırdılar ya HASTA GARANTİLİ!!!!! buna mı şaşırıyorsunuz
-
Son yazdığımdan beri bakıyorum ama bize yanlış yansıtılanlarda varmış.
köprü maliyetinin yanında 400 km otoyol da varmş.
düz otoyolda değil , viyadük , tünnel ler vs .
6-7 milyar dolarlık ???? ihaleymiş.
tünel için zigana , bolu , avrasya dan birim maliyet çekmeye çalışacaktım bunlarında malesef bunlar zamanında yapıldığı için referans almanın çok doğru olmayacağını gördüm.
neyse inşaat firması memnun , yerli ve milliler memnun , bir bizim içimiz yanıyor işte.
Ama cidden çok ilginç köprü maliyeti 1,5 milyar dolar getirisi 10 milyar dolar
otoyol maliyeti onlara göre 5 milyar dolar - getirisi 4 milyar dolar.
tutarsızlık ,saçmalık ..
ilginç noktalarda var .
İhalenin yapılış süreci kulislerde çok yoğun tartışmalara neden olmuştu…
İhalede iki dev grup yarışıyordu…
Bir tarafta MNG, Kolin, Limak, Cengiz İnşaat…
Diğer tarafta Nurol, Makyol, Özaltın, Göçay İnşaat, Yüksel İnşaat ve Astaldi vardı…
İhalede Nurol grubu 22 yıl 4 ay işletme teklifi verdi…
Diğer grup ise 34 yıl 9 ay teklif verdi…
Böylece Nurol Grubu’nun teklifi ihaleyi kazanmış gözüküyor…
Cengiz reyiz sözünün eri milletin ... and içmiş ezelden beri .
-
AKP gidince altından neler neler çıkacak kim bilir.
-
Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun yapım , kamulaştırma , finansman vb. giderleri 11 milyar dolar.
Ayrıca otoyol ve köprüyü devlete teslim edene kadar bakımından da işletme sorumlu.
Bir de garanti geçişlerin eksik kalan farkını devlet ödüyor. Sanki hepsini ödeyecekmiş gibi hesap yapılıyor.
Zaten otoyol ve köprü geçişleri karşılamaya yakın. Devlet sübvanse ettiği kısmı ödüyor.
35 dolar = 1225 TL ücret. KDV'yi zaten devlet alıyor hesaplamaya gerek yok. Köprü ücreti ne kadar 795 TL.
Yıllık 11.6 milyar TL'lik bir finansmanı var devletin. 330 milyon dolar. 2025 yılı için ödenecek para.
Bir de 40 bin otomobil değil 40 bin otomobil eş değer geçiş. Otobüs ve tırları hesaba katınca daha düşüyor hesap.
Ne zaman ki köprü ücreti 35 dolar olur o zaman devlet para vermez. Zaten artık araç sayısı ve nüfus artıyor. Her halükarda 40 bin otomobil eş değer geçiş yakalanır.
-
doğal bir afet ile yıkılsın artık bu köprü, en azından soyulmayız.
-
''Devletin kasasından bir lira çıkmadı'' üstüne üstelik projeler bedavadan biraz daha ucuza yaptırılmış ki düşmanlar çatlasın.. köprü maliyetine ek 15 milyar dolar ''huzur hakkı'' vermiş millet çokmu??? neden 30 milyar dolar huzur hakkı vermemişler? bunu sorgulayacağınıza nelerle uğraşıyoruz... biraz sorgulayan toplum olsak farkında olurduk vicdan nedir? bu devlet parasını hiç etmeyin burda yetim hakkı vardır? carttır curttur. Din şart kardeşim bu halk anlamıyor güzellikten. hutbede kılıç sallayarak, adalet sevgi saygıdan bahseden hoş görü sağ duyu insanı lazım .
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Biz de, muhalefet de yıllardır bu soygundan bahsediyordu(k) Muhalefet yıllardır 1'e yapılan şeyi 10'a çakıyorlar diyordu. Biz de bunu burada söylüyordum yıllardır. Ama chomar medyası ve onların algıcı tetikçi aktroll'leri burada muhalefeti "istemezükçü" ilan edip "muhalefet mega projeleri durduracak, yıkacak, yatırım yapmayacak" algısı yaratıyordu. Bu kanı bozuk aşağılık yaratıklar gerçeği bilerek çarpıtıyordu. Kimse projeleri karşı değildi, gerekliyse yapılsın bütçede durduk yere delik açılmasın diyordu. Proje yapılacaksa projenin gerektirdiği, hakkı neyse o fiyatlarda yapılmalı, böyle alenen millet soyulmamalı diyordu. Bu net bir şekilde bu ülkenin vatandaşının açık açık soyulması, devlet eliyle soydurulmasıdır.
Dolar enflasyonu diye yazanlar olmuş. Ne alakası var köprü zaten çoktan yapılmış bitmiş, hizmete gireli yıllar olmuş. Ayrıca nasıl bir ABD enflasyonu var ki Dolar, köprünün yapıldığı ve bitirildiği tarihlerden itibaren 10 kat değer kaybediyor? ABD'de böyle bir enflasyon, ABD Doların'da böyle bir erime mi var ki 1,5 Milyar Dolar'a karşılık 15 Milyar Dolar ödeniyor?
ChatGPT'ye sordum köprünün yapımına başlanan 2013 yılından itibaren 2025'e kadar Dolar'daki toplam erimeyi bana öıkar dedim %38,22 buldu. Bu yıllık enflasyonların ortalamasını baz alarak 2036'daki erime ne olacak bunun tahminini yap dedim 75,60 buldu. Hadi Chatgpt biraz iyimser davrandı diyelim bu sayıyı 2 ile çarpalım. Abi Dolar %100 değer kaybetsin eyvallah, %1000 değer mi kaybediyormuş ki 15 Milyar Dolar ödüyoruz? ABD Doları bu kadar değersiz bir pul ise kim neden ABD Doları kullansın? Ya bırakın şu soyguna açıklama getirmeye çalışmayı. Basbayağı soyuyorlar işte. Net bir şekilde bu hırsızlıktır, gasptır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 19 Ocak 2025; 13:37:34 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
14 milyar dolara bırakırlar mı?
Fiyat son mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Nasıl olsa enayiler ödüyor. Umurlarında mı?
48 nasıl sorguluyor, nasıl sorguluyor! Elliki elliki diye ağlamaktan başka ne icraatin var? Ülkece istisnasız hepimiz "al birini vur ötekine" lafına yaraşır bir şekilde yaşıyoruz. Kendim de buna dahilim. Konfor alanından çıkmıyor kimse.
vatan hainliği sadece devlete kurşun sıkmaktan ibaret değildir, devleti ve milleti soymakta vatan hainliğidir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X