Şimdi Ara

1 watt ses gücü kaç db ediyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
30.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar merak ediyorum 1 watt ses gücü kaç db ediyor bunun formülü hesabı nedir nasıldır?

• 0 dB eder ,30 dBm eder

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lftx -- 30 Eylül 2005, 23:00:59 >
  • kaç Ohm yükte ?
    yani istediğiniz dBW mı , dBV mu...?
    dbW ise X dB = 10*log( giriş Watt / çıkış Watt )
    dBV ise X dB= 20*log( giriş Volt/ çıkışVolt
    dBV türünden 1Watt istiyorsanız , V=I*R denkleminden , 1Watt ın kaç Ohm yükte Kaç Volta tekabül ettiğini hesaplamanız gerek.
    Açıkçası bir şeyin dB ini bulmak için elimizde bir referans olmalı. Bu Audio da 0dB=1V veya 0dBm= 775mV şeklinde iki ayrı referansa göre kullanılır.
    Saygılar.
  • Utanyk verdiğin bilgi iiydi ama ben anlamadım günümdeyim sanırım.
    Şimdi 4 ohm hp var diyelim. 1 watt anfi yaptık diyelim. çıkışta kaç db ses gücü alıcaz onu soruyorum.
    Girişten ne vericez dersende (çıkış gücünü sen söle) deck giricez mesela.
  • yük önemli değil gücü vermiş bence
  • senin bahsettiğin şey farklı. sen SPL den bahsediyorsun gaaliba .
    Sound Pressure Level yani. O benim ilgi ve kapsama alanıma girmiyor pek. Konu akustik müh. kapsamında. Ama kısaca şöyle diyebiliriz : bir hoparlöre 1Watt lık bir ses uygulandığında , hoparlörden 1 metre ötede ne kadarlık bir hava basıncı oluşturur gibi bir konu yani. Bilgim olmadığından pek yorum getiremiyorum ama hoparlör ve mikrofonlarda kullanılan bir birim olduğunu söyleyebilirim.
    Saygılar.
  • 10*log(girisgucu/cıkısgucu) bu kazancı daha dogrusu kaybı bulmak icin kullanılıyor diye biliyorum

10*log(1/1)=0 dB yazmamızda bi sakınca yok bence ben oyle biliyodum.
    arkadaşlar dB ile dBm arasındaki farkı biraz acarmısınız, gucu watt olarak formulde kullanarak dBm hesabı nasıl yapılır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben gelen cevaplardan pek anlayamıyorum dedim ya günümdeyim diye. Yda soru mu eksik oldu?

Şimdi disco larda sağlıkçılar gelip ölçüm yapıyor. 90 db ye göre mühür yapıyorlar falan.

90 db ses gücünü kaç watt ampli üretir ulaşmak istediğim nokta bu.
  • lftx arkadaşım iki defadır aynı anda yazıp çakıştık sanırım .
    Arkadşın ilk sorusunda akla her tür dB gelebilecek gibi duruyordu. Ama asıl anlatılmak istenen şey , bir hop. spl i olduğunu sonra farkettim.
    matador01 arkadaşım dediğiniz tamamen doğru.Ancak kazanç veya kaybın ifadesi yani birimi dB olarak ifade edileceği zaman bu bağıntılar geçerli. Mesela %30 kazanç veya ne bileyim yarı-yarıya kayıp gibi bir ifade de kazanç veya kaybı anlatır ama birim yoktur ( logaritmik dB gibi yani ).
    0dBm = 775mV birimi , aslında telefon tabanlıdır. ilk kullanıldığı yer telefon hatlarıdır. 600Ohm luk bir yük üzerinde 1Watt harcanırken , bu yük üzerinde oluşan Voltaj manasına gelir. Ve yaklaşık 775mV gibi bir gerilimi ifade eder. Aynı zamanda da 0dBm = 1mW olarak güç kazanç/kaybı hesaplarında da kullanılır. Burada 10log şeklinde başlayan eşitlik geçerlidir. Nasıl ki +6dB=2 kat kazanç manasına geliyor ise güçte de +3dB= 2 kat kazanç demektir. 20dB iki kat voltaj olduğu gibi 10db de 2 kat güç demektir. mesela +10dBm de , 1mW ın 10 katı , yani 100mW anlamına gelir. veya 1W=1000mW ise +30dBm olduğu gibi...
    Saygılar.

• şimdi daha iyi anladım mW<>dBm
  • GoFe iyice karıştırdın ortalığı... Senin bahsettiğin şey , gürültü ölçümü... Ve biraz önceki cevabım onu anlatıyor. Havada oluşan ses şiddetini ölçmeye yarayan şeyi soruyorsun. 10Watt bir ampli eğer bu ölçüm cihazını hop.ün dibine getirirsen bu değeri aşar bile. Burada önemli plan şey amplinin kaç Watt olması değil , hoparlörden çıkan gürültüdür. Ampli tek başına hoparlörsüz çalışırsa çok komik bir dB değerinde gürültü verir. Olay çevredeki gürültünün seviyesi. amplim atıyorum 50W tır ama öyle bir hoparlör vardır ki ( çok baba markalarda böyle log. kabinlerde çalışan hop. ler mevcut ! ) 90dByi çok aşar. ya da hop. o kadar dandik birşeydir ki 500W verirsin , o seviyede bir gürültüyü çıkarmaz.
    Gürültü ölçümü de bir ölçme yöntemidir. Lineer ( ses bandında ! ) ve çok kaliteli bir mikrofon ve ardında da alınan sesleri audio bandında filtre edip bir birime çeviren bir devre ile ölçülür. Prensip bu ama neye göre ölçüyor onun hakkında bir fikrim yok. Referansı nedir , ortamdan kaç metre uzaktan ölçer vs. gibi...

• Ben hala anlamadım yarın tekrar okuyacağım. Ama sanırım istediğim cevap gelmedi.
  • A FAQ
    A few people have written asking for examples of sounds in dB or dBA. How loud is an aircraft? A train? A person singing? A dog barking? A power tool? The answers to this question vary considerably. It depends strongly upon how far away you are, whether you are indoors or not, whether there is reverberation, how strong the particular source is and what its spectrum is. To give values, without being very specific about the conditions, would be somewhat misleading. Because the rest of this page is intended to be reliable, as far as it goes, I'd rather not give values here.

biraz arastırayım dedim boyle bisey duydum.belkide diskolardaki bu sınırlrı belirten dB ifadeleri yanlış kullanılıyodur.yani onunda belli bi hesabı vardır ama 40 dB sukadar watt 60 dB sukadar watt diye kolayca hesaplanmıyabilir. standart mıdır nedir artık

gofe su linke bi baksana ise yarar belki
    http://www.phys.unsw.edu.au/~jw/dB.html#example

• Abim gerçekten kalite bir site bulmuşsun ama daha öncede yazdım ya yarın okumam lazım az karıştı mevzu.
    Benim aklımdan geçen hani 1 watt = xx db gibi bir şeydi ama değilmiş.
    Okuyup yazıcam.
  • abi bende merak ettim şimdi,bekliyom
  • Bu madde üzerinden yorumlayabilir miyiz lütfen ?
    quote:

Orjinalden alıntı: GoFe

Şimdi 4 ohm hp var diyelim. 1 watt anfi yaptık diyelim. çıkışta kaç db ses gücü alıcaz onu soruyorum.
    Girişten deck giricez mesela.

• Bu noktadan devam edebilir miyiz?
    quote:

Orjinalden alıntı: GoFe

• bakın dB her yerde aynı dB dir dB kullanılmasının sebebi çarpma bölme yerine çıkarma toplamayla bir sistemin gücü hakkında fikir verir ayrıca sistem olmak zorunda değildir sinyalin gücüde dB ile ifade edilebilir dB sinyalin gücünün 1 Watt refereans alınarak bunun ne kadar üstünde olduğunu gösteren bir ölçüdür

10*log(Pout/Pin) diye bişey logaritmik özellikler kullanılarak çıkmıştır aslı şudur sistemin girişinde bir sinyal vardır bunun gücü Pin watt olsun o zaman dB cinsinden yani 1Watt ın ne kadar üstünde olduğu şu şekilde tanımlanır 10*log(Pin/1) çıkıştada bir güç vardır buda Pout çıkıştaki sinyalin gücü 10*log(Pout/1) dir bu ikisi birbirinden çıkarsa sistemin kazancı bulunur 10log(Pin)-10log(Pout)=G(dB) bu bulunduktan sonra logaritmik eşitlikten dolayı 10log(Pout/Pin) a eşit olduğu görülmüştür yani dB cinsinden ölçüm her zaman 1Watt ı referans alır Pout Pin referans alınarak sistem kazancı bulunmaz ama en sonda yapılan iş buna denk gelir

///// sorunun cevabı şu

Utanyk verdiğin bilgi iiydi ama ben anlamadım günümdeyim sanırım.

//////

anfi lerin çıkış gücü maksimum güç transferi olduğu anda verebilecekleri güçtür eğer anfinin çıkış direncide 4Ohm ise hoparlörden 1Watt güç alırsın hoparlörün giriş direnciyle anfininçıkış direnci birbirine eşit değilse 1Watt tan daha az güç alırsın yani negatif desibel olur bu durumda

postları okuyorum ama irkildim birden dB logaritma tabanlı bir ölçümdür logaritmiktir siz xx dB = yy Watt olsun istiyorsunuz ki böyle bişey yok çünkü bu söylediğiniz lineer ilişkiler desibel doğası gereği logaritmiktir böyle bi eşitlik varsa bile olsa olsa yakınsamadı yani belli çerçeveler içinde geçerli olabilir ama genel böyle lineer ilişkiler söz konusu değil

ya çok basit arkadaşlar dBm sonundaki "m" miliwatt tan geliyor mili latince 10^-3 anlamında kullanılır yani yapılan iş herhangi bir gücün 1 mW ın ne kadar üstünde olduğunu görmektir mesela 10log(P(watt)/(10^-3)(watt))=10log(P(mW)/1(mW) dBm ile dB arasındaki ilişki şudur dB+30=dBm

iki dBm birbirinden çıkarsa sonuç dB cinsinden olur buda önemli bir not

mesela antenlerde directivity gain de isotrope antene göre ölçülür ordaki ölçü birimide dBi dır sondaki "i" isotrope antenin gücüne göre ölçüldüğünü gösteriyor

• quote:

Orjinalden alıntı: untayk

kaç Ohm yükte ?
    yani istediğiniz dBW mı , dBV mu...?
    dbW ise X dB = 10*log( giriş Watt / çıkış Watt )
    dBV ise X dB= 20*log( giriş Volt/ çıkışVolt
    dBV türünden 1Watt istiyorsanız , V=I*R denkleminden , 1Watt ın kaç Ohm yükte Kaç Volta tekabül ettiğini hesaplamanız gerek.
    Açıkçası bir şeyin dB ini bulmak için elimizde bir referans olmalı. Bu Audio da 0dB=1V veya 0dBm= 775mV şeklinde iki ayrı referansa göre kullanılır.
    Saygılar.

+1
    db logaritmik kazanc ifadesidir
    untayk gerekli teorik bilgiyi vermiş saolsun
    yani bir cıkısın bir de girisin olması gerekki bunlarında gerilim olarak veya güc olarak degerleri lazım
  • artık soru yanlış gofe herkes bu konuda hemfikir

bende bu disko mevzunu arastırdım, buradaki bu değerler yok 60 dB 90 dB sınırları felan basınc hesaplanarak yapılıyormus. yani adamın elinde alet var bu alet o gurultulu ortamdaki sesin kulakta yaratacağı basıncı hesaplıyor(sesin yarattığı basınc kulak zarını patlatacak degere cıkabilirmiş) sonra normal kosullardaki kulakta olan basıncı refarans alarak dB hesabını tak cıkarıyor. yani

x dB= 10*log(Pressure^2 / Pressureref^2)=
    20* log (pressure/Pressureref)

adımız hıdır elimizden gelen budur
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.