Arkadaşlar ekli resimdeki akü şarj devresini yaptım giriş 18 volt dc çıkış 13 volt dc butona basınca akü şarja başlıyor.devre açıklamasında yazdığı gibi normalde şarj işlemi bitince ledin yanması gerekiyor ama günlerce kalmasına rağmen led yanmıyor.kullandığım trafo 120 watt şarj ettiğim akü 12 volt 4 amper.
devre açıklaması:LM338, ayarlanabilir gerilim regülatörüdür. Akü devre çıkışına bağlandıktan sonra “BAŞLAT” tuşuna basılarak LM301’in çıkış ofset gerilimi sıfırlanır. Akü zayıfsa devre çıkışı yüklenir.OP-AMP’ ın (-) ucundaki gerilim, (+) girişindeki gerilimden küçüktür. Karşılaştırıcı olarak çalışan OP-AMP’ ın çıkışı pozitif olur. D2 diyotu ve dolayısı ile 2N2905 kesimdedir.LED sönüktür. Şarj işlemi bittiğinde, devre çıkışı artık yüklenmez. Çıkış gerilimi yükselir. OP-AMP’ ın (-) girişindeki gerilim, (+) girişindeki gerilimden büyük olacağı için karşılaştırıcı çıkışı şase potansiyelinde olur. D2 diyotu ve transistör iletime geçerler. LED yanar ve şarjın tamamlandığını gösterir.
Adam şemayı yürütmüş ve 1 mf kondansatörü LM 338K nın 3 no'lu bacağına bağlayacağına alakasız bir yere bağlamış. Orjinal şemanın linkini veriyorum, ben de yapacağım bu devreyi çalıştırırsanız, yazmanız rica.