Şimdi Ara

12V 7A/17A Lead Acid Aku ve Araba Aküsü 12V 60A nasıl dolduralım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
9.824
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba ustadlar biraz bilgi ve tecrubelerinize danısmak istedim musadelerinizle;

Elimdeki 2 adet 17A 12 V Yuasa akulere (seri olarak)elimdeki 2A 37V AC trafonun ucuna kopru diyot (KBPC5010) baglayarak 9 saat kadar sarj uyguladım.Aküler Sarj boyunca 1,5-2 A cektiler.

9 saat sonunda akulerin 25-30 derece civarı her taraftan esit ısındıklarını gordum.Hala 1.7A civarı cekiyorlardı.

SORULARIM;
    -Bu ısınma normal midir?
    -kopru diyota kondansator baglamalımıydım.baglamalı isem kac UF kac V onerirsiniz?
    -Seri akü grubunda kutup baslarında 9 saat sonunda 15.4 V gerilim olctum.Bu sıkıntılı bir durum olustur mu?

Trafoya uygun Lm ile voltaj ayarı yapmak gerekirse(fakat yaptıgım arastırmalarda LM 317 ile en fazla 1.5 A cıkıs alınıyor.sanırım LM338;5A cıkıs veriyormus daha dogru bir secim olur.)LM 338 e dair devre henuz bulamadım.

Ayrıca bir bobinajcıda 2 adet ici alınmıs Ataba 6050 12V/5A kutusu gorunce sordum.5A yazsada 2 A e yakın cıkıs alındıgı bilgisine orada ulastım.Bu 6050 lerin kartlarını alıp yeni bir 10A (120 VA) trafo ile kutulayıp sattıklarını soylediler.

Bu akülerin kartları sanırım elektronik olarak fena degil galiba.Ayrıca akü dolunca akımı kestigi yazıyor bazı sitelerde.elinde bu kart devresi(Ataba 6050 12V/5A) veya benzer bir devre olan ve paylasabilecek var mı?

Ataba 6050 devrenin seması, fotografı falan olsaydı aynısını kendim yapabilirdim.

...ilgilenip,vakit ayırıp cevap yazan ve paylasım yapan arkadaslara simdiden cok tesekkur ederim...

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bu mesaj silindi.
    bu akuleri sarjdan ayırıp 10 saat kadar bekledikten sonra kutup baslarında birinin 13.04 V digerinde 13.08 V ölçtüm.
    UPS ye bagladım sırayla.
    13.04V olan 85 watt bir sistemi 63 dakika kadar calıstırdı.
    Digeri ups sistemden ilk dakikalarda dustu.Ama kutup bası voltajı 13.04 ve dolu gozukuyor.neden besleme yapamamıs olabilir?

Bu aküler zarar gormus olabilirler mi? uzun sure beklemis akuler oldugu icin(4 ay kadar,kutup bası 12.1 V, 1/3-4 doluluk) biraz da bu voltajı şok amaclı bir seferlik denemis oldum.

paylasacagınız devre icin tesekkurler.Üstte kullandıgım trafo tahminim 70 watt; 38V AC-2-2,5A)
    bir de kopru diyot AC den DC ye hangi oranlarda yukselme yapar? 43V falan olcmeliydiniz yazmıssınız ya?

tesekkurler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ssimal -- 5 Kasım 2008; 11:28:38 >

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    ustadım devre için tesekkurler.
    El çizimi emek vermissiniz.Şemayı büyütüp baktım ama emin olmak icin malzeme listesi:

- 60W 24V trafo
    - B80C3000 Köprü diyot tam okunmuyor.----------
    -1000 uF 50V
    - 0.22 uF; her 2 kondonsatorde aynı mı? birde V onemsiz mi? ----------
    - BC 140
    - 100 ohm basit ceyrek watt sanırım.
    - 0.22 ohm 3 Watt sanırım?-----------
    - tpot 1K
    - 1K5
    - 120 ohm
    - LM 317 X ? hangi seri 2.5A cıkıs veren seri?------------

lm 317 K,SMP,Z ve T serisi var sanırım.

Verdiginiz devrede degisiklik yapmaksızın direk LM317 yerine LM338 kullanmak mumkun mu?

saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ssimal -- 5 Kasım 2008; 15:27:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ssimal

ustadım devre için tesekkurler.
    El çizimi emek vermissiniz.Şemayı büyütüp baktım ama emin olmak icin malzeme listesi:

- 60W 24V trafo
    - B80C3000 Köprü diyot tam okunmuyor.----------
    -1000 uF 50V
    - 0.22 uF; her 2 kondonsatorde aynı mı? birde V onemsiz mi? ----------
    - BC 140
    - 100 ohm basit ceyrek watt sanırım.
    - 0.22 ohm 3 Watt sanırım?-----------
    - tpot 1K
    - 1K5
    - 120 ohm
    - LM 317 X ? hangi seri 2.5A cıkıs veren seri?------------

lm 317 K,SMP,Z ve T serisi var sanırım.

Verdiginiz devrede degisiklik yapmaksızın direk LM317 yerine LM338 kullanmak mumkun mu?

saygılar.

Alıntıları Göster
    Akü şarj için sadece gerilim kontrolü yetmez.Akım kontrolüde şarttır.
    Boş akü sabit gerilim altında fazla akım çeker,bunun sınırlandırılması gerekir.
    Akım kontrolü , gerilimi düşürerek bu işi yapar.Normal değerlere geldiğinde gerilim kontrolü etkinleşir ve max gerilimi sınırlar.Dolmaya yakın akım düşer.Tam dolu akü devrede kaldığında sadece tutma akımı denilen 1/100 I kapasite akımı kadar bir şey akar.
    Nominal şarj akımı, 1/10 I kapasite kadar olmalıdır.Aşırı akımla şarj,ani şarj,fazla şarj akü elektrolitini buharlaştırır , zamanla kuruyunca kapasiteden düşük çalışır.Bilginiz varsa gerekli elektrolit ilavesi ile kurtarılma ihtimali vardır,şartlara bağlı olarak.

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: kenakord08

nihayet resim gitti..

ben bu devre ile araba aküsünü şarj edebilirmiyim ben de 12v 60ah var bide 12-0-12 cıkışlı 120w olrak bildiğim bi trafo var bilgi verirseniz sevinirim

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    teşekkürler bilgi için burdan olmayacak msne ekledim seni

kenan hocam msn onay vermedin daha sanırım neyse bende 2 adet lm338 var bide 12-0-12 120w diye bildiğim bi trafo var onları değerlendirmek istiyorum oyüzden bana yardımcı olurmusunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali Arslan -- 5 Kasım 2008; 17:12:14 >
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

... ne kadarlık akım lazımsa en fazla o kadarlık bir trafo kullanın...

Bu nasıl bir şey oluyor , biraz açarmısınız lütfen.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Hımm anladım , trafolara gıcığın var.
    Pekiyi, bir şekilde 60W ,olmadı 50W, olmadı 40W trafoyu ayarladık.Şebeke gerilimi değişince ne yapacağız ? Trafonun önüne servo regülatör koysak sorun çözülürmü ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 6 Kasım 2008; 2:28:25 >
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Konu başlığında yazdığın 12v 7A Kurşun asit batarya eğer alttaki fotoğraftaki gibiyse şarjı için en alttaki devreyi de kullanabilirsin.
    Yanılmıyorsam şarj kesme özelliği de var.

Burada baskı devresi de mevcut ama şematikteki bazı elemanları kullanmamış.
    İstersen biraz incele

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/labc2.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lakiska -- 6 Kasım 2008; 11:50:57 >

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

Çok birşey biliyorsan sadece yorum yapıp durmazssın buraya bir şeyler ilave eder faydalı olursun sen kimseye bir faydan dokunmayacağını zaten karar vermişsin ki . üye bilgilerini bile saklamışsın kimse beni tanımasın diye demekki kendinle barışık değilsin sen ... yazışma uslubun çok alaycı .. hiç hoş birşey değil cehaletine sayıyorum......

Bilmediği konularda yorum yazan sorumsuzlara hiç tahammülüm yok.
    Üyelik bilgilerim saklı çünkü forum sayfaları yerine özelden yardım isteniyor.
    Arama yapsa idin bu konu hakkında bir çok başlıkda yorumlarımı çözümlerimi görürdün.Ama uzun zamandır forumda arama yapılmadan aç başlık sor , geçer davranış.

• quote:

Orijinalden alıntı: musallim

quote:

Çok birşey biliyorsan sadece yorum yapıp durmazssın buraya bir şeyler ilave eder faydalı olursun sen kimseye bir faydan dokunmayacağını zaten karar vermişsin ki . üye bilgilerini bile saklamışsın kimse beni tanımasın diye demekki kendinle barışık değilsin sen ... yazışma uslubun çok alaycı .. hiç hoş birşey değil cehaletine sayıyorum......

Arama yapsa idin bu konu hakkında bir çok başlıkda yorumlarımı çözümlerimi görürdün.Ama uzun zamandır forumda arama yapılmadan aç başlık sor , geçer davranış.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: musallim

quote:

Neden bukadar sert tepki veriyorsun ki? Yardım isteyen birine birileri yardım etmeye çalışıyor. Eğer yaptığı yardımda bir hata gördüysen bu konuda usulunce yalnış olduğunu belirtir, doğru bildiğini yazarsın. Herkes herşeyi bilecek diye bir kaide yok. Bilgi paylaştıkça ve doğruyu bulana kadar tartıştıkça artar tabi usulünce kırmadan gücendirmeden yapılmak koşuluyla. Sonuçta basit bir şarj devresini konuşuyoruz. Bir akünün veya bir bataryanın doldurulması için kontrollü veya kontrolsüz bir akım kaynağına ihtiyaç olduğunu elektronikle uğraşan herkes bilir. Profilinizi de açıklarsanız iyi olur karşımızdaki kişinin yaşını başını bilip ona göre usul erkan kullanırız, saygıda kusur eylemeyiz.

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

Evet bu devre daha kararlı ve iyi çalışıyor ben denedim hatta BoardMaker2.51 ile çızilmiş baskı devresi bile var isteyen BoardMaker kullanan varsa gönderebilirim. ancak tabiiki resimdeki akü kadar akü ancak şarj edilebilir daha büyük aküler için uygun değildir...

quote:

Orjinalden alıntı: lakiska

Konu başlığında yazdığın 12v 7A Kurşun asit batarya eğer alttaki fotoğraftaki gibiyse şarjı için en alttaki devreyi de kullanabilirsin.

/>

İstersen biraz incele

Kenan Bey

En alttaki siteyi incelediniz mi bilmiyorum ama şematikteki bazı elemanlar board çiziminde yok. Sitedeki board çizimi bu haliyle çalışıyor mu?

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    İlginize teşekkür ederim.
    10 yıl önce Boardmaker kullanırdım. Şu anda elimdeki boardmaker eski sürümü ve sadece win95 te çalışıyor.
    E malum artık bilgisayarlarımızda en az XP kullanıyoruz.
    Xp de çalışan bir boardmaker maalesef yok ama bulabilirim umuduyla sizden elinizdeki boardmaker çizimini rica ediyorum.

Bu arada sizdeki çizim boardmaker'ın hangi sürümüyle yapılmış?
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

MSN ye gelirseniz xp de çalışan boerd makeri verebilirim.. ben kullanıyorum hemde cizimi de verebilirim...

Harika olur.

MSN' de görüşürüz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lakiska

quote:

MSN ye gelirseniz xp de çalışan boerd makeri verebilirim.. ben kullanıyorum hemde cizimi de verebilirim...

Harika olur.

MSN' de görüşürüz.

Alıntıları Göster
    Şu an online değilsiniz galiba?
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    en son devrede tek trimpot var.akım ayarını nereden yapabiliriz?

ustadım emek ve katkılarınız icin cok tesekkurler.
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    "kenakord08" ustadımın da yardımlarıyla
    http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/lader.htm linkteki devreyi yaptım.

normal calısan devrede;Sarjın sonlarına dogru akım 3A den 100 ma seviyelerine gelince tampona geciyor ve led yanıyor olmalı.

Bende ise devre sarj halinde akım verirken led yanmıyor.pot ile oynayarak durduruldugunda ise led yanıp akım sıfırlanıyor.yani su hali ile bahsedilen tampon sarj(100 ma) yapmıyor.

13.6 V ta ayar yaptık diyelim.aku 13.6 olunca sarj kesmiyor.Alıp basını gidiyor.Sarj kesmedi su ana kadar.

Sorun nerede olabilir acaba?

Lm 4158 den suphelendim entegre uzerinde HA17458 yazıyor LM 4158 diye satıyorlar,bu sorun olabilir mi?

-diyelim voltajı 12.5 yaptık(bosta), akuye baglayınca voltajı daha fazla okuyorum.(aku o an 12.1 olsa bile.) bu normal degil sanırım.Voltajın yukselmesi yani.

Devre normalde akuye baglanmadan voltmetre ile 13 V a ayarlandı.Akuye baglandı,baglı iken aku uclarından ne olculmeli?
    Devre sarj kesip tampona gectiginde aku ayrılıp o an olculdugunde voltmetre ne gostermeli?.Aku(dolu)=cihazı akuye baglamadan ayarladıgınız voltaj esit mi olmalı?

Akuyu baglayıp pot ile voltajı agar agar azaltarak yaptıgım denemelerde cok nadir 70-80 ma akım cekerken ledin yanıp sarjın durdugunu gozlemledim.Tampon sarj hic olmadı.

Rx direncini sokup 12k pot ile denedim.degisen bi sey olmadı.

--- Rx direnci ayardan sonra acaba kaldırılmalı mı? kalmalı mı?

Bu devreyi daha önce yapan, bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaslar,Lutfen

saygılar.

Sorun nerede olabilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ssimal -- 19 Kasım 2008; 0:02:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: lakiska

İstersen biraz incele

Alıntıları Göster
    quote:

/>

İstersen biraz incele

Eğer akü o resimdeki gibiyse, devre o akü için uygun değildir.
    Not for gel type batteries diye de yazmış altında zaten. Sealed lead-acid tipte bataryalar, jelli olanlardır. İçindeki elektrolit jel halindedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

quote:

/>

İstersen biraz incele

Eğer akü o resimdeki gibiyse, devre o akü için uygun değildir.
    Not for gel type batteries diye de yazmış altında zaten. Sealed lead-acid tipte bataryalar, jelli olanlardır. İçindeki elektrolit jel halindedir.

Alıntıları Göster
    Son durum:
    led sonmeye ve tampon sarja basladı.Ama nasıl?
    12,12V seviyesinde bir akuyle 1.5A ile baslayan sarj 4-5 saat sonra 0.5A seviyelerine iniyor.su an sarja baglayalı 10.5 saat gecti akım seviyesi 0.22A ile sarj hala devam ediyor...**Sanırım saatlerce 0.07A gelinceye kadar da surecek...:(

Sarj 0.08-0,07A olunca ancak led yanıyor.(dun gece ki denemelerimden gozlemledim) **Rx direnci ile oynarken sarj kesme ve tampon gelismesi oldu.Acaba Rx direnci cıkarılmalı mı yoksa? Rx gecicimi,sabit mi?

Yukarıda bahsetigim bu surec normal mi?Akuler 12V 17A lik.
    Ayrıca bunlar normal diyorsanız 100mA de tampon yapmak icin nereyle oynamak lazım.(nereyi degistirmek?)
    Bendeki 0.07 A de kalıyor.

Ayrıca su an ki sarjda voltajı 13,6 yapıp akuye bagladım.led yanıp aku ucları serbestken octugumde voltajı 13,6 mı gormem lazım normalde ilk anlarda?

ilgilenip cozum sunanlara,
    yardım eden herkese tesekkurler.
    Akulerim:ustte resmi olanlardan ancak 12V 17A yuasa lead acid bakımsız kuru tip aku.

• quote:

Orijinalden alıntı: ssimal

Son durum:
    led sonmeye ve tampon sarja basladı.Ama nasıl?
    12,12V seviyesinde bir akuyle 1.5A ile baslayan sarj 4-5 saat sonra 0.5A seviyelerine iniyor.su an sarja baglayalı 10.5 saat gecti akım seviyesi 0.22A ile sarj hala devam ediyor...**Sanırım saatlerce 0.07A gelinceye kadar da surecek...:(

Sarj 0.08-0,07A olunca ancak led yanıyor.(dun gece ki denemelerimden gozlemledim) **Rx direnci ile oynarken sarj kesme ve tampon gelismesi oldu.Acaba Rx direnci cıkarılmalı mı yoksa? Rx gecicimi,sabit mi?

Yukarıda bahsetigim bu surec normal mi?Akuler 12V 17A lik.
    Ayrıca bunlar normal diyorsanız 100mA de tampon yapmak icin nereyle oynamak lazım.(nereyi degistirmek?)
    Bendeki 0.07 A de kalıyor.

Ayrıca su an ki sarjda voltajı 13,6 yapıp akuye bagladım.led yanıp aku ucları serbestken octugumde voltajı 13,6 mı gormem lazım normalde ilk anlarda?

ilgilenip cozum sunanlara,
    yardım eden herkese tesekkurler.
    Akulerim:ustte resmi olanlardan ancak 12V 17A yuasa lead acid bakımsız kuru tip aku.

Alıntıları Göster
    guncel...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.