Şimdi Ara

12V DC Redüktörlü Motor ile Elektrikli Araç Yapımı Acil Yardıııım!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
20.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar açık ve net bi biçimde projemden bahsetmek istiyorum. Benzin motorlu aracımı DC 12V elektrikli motor ile çalıştırmak istiyorum. Benzin motorunu hiç sökmeden doğrudan volant dişlisine başka bir dişli yardımı ile elektrikli motoru bağlamak istiyorum. Bazı tereddütlerim ve sorularım olacak bana yardımcı olacak arkadaşları bekliyorum :) Şimdi sorularımı sıralayayayım.

1) Redüktörlü 10000RPM 20A DC motor ile aracın yükünü taşımam mümkün mü? (araç manuel ve kavrama mevzusu yavaş yavaş olduğu için yük yavaş yavaş binecek elektrikli motora)

2) 72A normal araç aküsü ile bu motoru çalıştırabilir miyim?

3) Araç kompresör yaparken akımın tersine dönmemesi için 12V bi diyot işimi görür mü yoksa motor daha fazla akım üretip diyotu yok sayar mı?

şimdilik sorularım bunlar. İletişime geçbilecek arkadaşlar varsa fth_cn_sexen9 at hotmail . com adresinden konuşabiliriz. Şimdiden herkese teşekkürler.

• bence motorun kompresyonu elektrik motoruna + yük olacağından performans kaybı olur.dc motor çalışırken benzin motorunu çalıştırmaycaksınız sanırım bu durumda motorunuz 2 zamanlı ise bildiğiniz gibi 2 zamanlıların yağı benzinle beraber konulur motor yağsız çalışacak ve zarar görecek.
    bence dc motoru şanzımana bağlamaya çalışın
  • öncelikle ilginize teşekkür ederim. Fakat motor 4 zamanlı ve elektrikle çalışırken yakıt kullanmayacak. Yağlama olayına gelince karterde yine yağ olacak ve krank mili döndüğü için pistonlar yağlanmaya devam edecek. Sonuçta motor hiçbir zarar görmeyecek. doğrudan şanzımana bağlamak çok büyük işçilik ve özel tasarımlı mekanizma külfetini beraberinde getirecek. Mantıklı ve pratik olan volant dişlisine bağlamak.
  • http://www.alibaba.com/product-gs/292401881/12V_100W_1200W_DC_Electric_Motors.html
    böyle bi motor işinizi görür sanırım ama araba hakkında hiç bilgi vermemişsiniz kaç silidir hacmi ne kadar kaç kilo bunlar önemli şeyler
  • Araç 4 silindir 1100 kg ağırlığında standart bi sedan. Volant dişlisine uygun bir de tek taraf rulmanlı dişli entegre etmem lazım dc motora. Bu arada verdiğiniz linkteki motorun çapı yapacağı iş için pek de uygun değil ayrıca rpm ve tork değeri de çok düşük. en az 10.000 rpm ve 40-50 kw güç üretmeli. Yaptığım araştırmalar sonucu da istediğim motor özel sarımla sağlanabilecek ve maliyeti baya bi yükseltcek. Birkaç firmadan teklif istedim bakalım ne olacak.
  • 90 Amper 12 Volt bir araba aküsü, yaklaşık 1 kilowattır.

50 Kilowat elde etmek için, 50 tane akü 40 kilodan 2 ton yapar.

1100 kiloda bizim araba, etti 3 ton yerinden kımıldarsa eyi.

Bu işler hafiflikle olur, öyle arabanın benzinli motoruda dursunla olmaz.

Kurşunlu akü ile heç olmaz, lityum akülere bir bakın.

Ha unutmadan, sadece elektrikli motor benzinli motoru boşta çevirmek için, 2 kilowat güç harcar.
  • Mesele motor değil, AKÜ.

12 Volt ile 1 tonluk arabanın yürüyeceğini hiç sanmıyorum. Çok yüksek akım değerleri gerekir ki, ne aküler o akımı verebilir ne kablolar o akımı kaldırır. Hadi akımı buldunuz diyelim, enerjinin çoğunu motora gelmeden kaybedersiniz.

Bence siz bu işten vazgeçin.

Elektrikli otomobiller bile 150 km menzile sahip oluyor. Siz şans eseri yaptınız diyelim aracı. 1-2 km zor gidecektir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar ne bu caydırma politikası :) benim bi hayalim var ve bunu gerçekleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Sonuçta elektrik motorlu araçlar üretildi ve hırvat bi genç kendi imkanlarıyla benzinliden bozma 1987 model BMW E30 u elektrik motoru ile yaklaşık 300 km/h hıza çıkarabilmiş. Neden biz de yapamayalım ki!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: sexen9

Arkadaşlar ne bu caydırma politikası :) benim bi hayalim var ve bunu gerçekleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Sonuçta elektrik motorlu araçlar üretildi ve hırvat bi genç kendi imkanlarıyla benzinliden bozma 1987 model BMW E30 u elektrik motoru ile yaklaşık 300 km/h hıza çıkarabilmiş. Neden biz de yapamayalım ki!!!

caydırma politikası değil. Bu işe bodoslama girersen hem hayal kırıklığı yaşayacaksın hem de paran boşa gidecek. Uygulamaya geçmeden önce kağıt üzerinde sistemi oturtman gerekiyor.

Mesela 12V ile koca arabanın motorunu çalıştırmayı düşünüyorsun. Bence mümkün değil. 100A çeksen 1200 W eder ki saç kurutma makineleri-elektrik süpürgeleri 1200wattta çalışıyor, arabanın yürüyeceğini hiç sanmam.

Tavsiyem: Tübitak'ın düzenlediği güneş enerjisi ile çalışan araba projesine bakman. Takımların internet sitelerine gir, incele derim. Bu iş haydi yapalım olsun denilecek kadar kolay bir iş değil. Fabrikadan çıkan aracın 200 km den az menzili varken, amatör bir aracın 5 km dahi gidebileceğini sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HITM@N -- 7 Mart 2011; 8:17:48 >

• Deneme basit, caydırmadan.

Arabanızın marş motoru yaklaşık 3 kW'tır, viteste iken marşa basıp ne kadar gittiğine bakabilirsiniz.

Deneme iki, vites boşta iken marşa bassanız bile, en fazla birkaç dakika akünüzün dayanacağını görürsünüz.

Lityum pil ve fırçasız motorlar kullanmadan, bu iş olmaz.
  • quote:

Arkadaşlar ne bu caydırma politikası :) benim bi hayalim var ve bunu gerçekleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Sonuçta elektrik motorlu araçlar üretildi ve hırvat bi genç kendi imkanlarıyla benzinliden bozma 1987 model BMW E30 u elektrik motoru ile yaklaşık 300 km/h hıza çıkarabilmiş. Neden biz de yapamayalım ki!!!

umarım yaparsınız ama gerçekci olmak lazım bu hırvat arkadaş bunu nasıl yapmış...12v motormu kullanmış kaç amper akü kullanmış...benzinli motoru elektrik motoruylamı çevirmiş...şartlar sizin istediğiniz gibimi?hırvat arkadaşın linkini verirseniz bizlerde inceleme şansı buluruz...
    var olan ve üretielen elektriki arabalarda 12volt motor kullanılmıyor onu geçtim kıytırık elektrikli bisikletlerde bile 12 volt kullanılmıyor 24 voltuna altında elektrikli bisiklet yok...

• dostum öyle bi şey düşünüyorsan imkanın varsa ucuz yollu bis tarzı bi arabada dene (şahsi garajım olsa bende 126 bis üzerinde düşünüyorum ama şuan malesef yer yok.)kesip biçsen olmasa bile revize edebilirsin ama kullandığın aracın üstünde denersen çok külfetli olur altından kalkamazsın.Tabi imkanın varsa güneş paneli,jel akü yada lityum + tesla bobini tarzı bi üçlü deneyebilirsin(imkan üretebilirsem model bi aracın sabit akslarında denicem gerçeğe uyarlamakta nasip olur inş)
  • quote:

Araç 4 silindir 1100 kg ağırlığında standart bi sedan. Volant dişlisine uygun bir de tek taraf rulmanlı dişli entegre etmem lazım dc motora. Bu arada verdiğiniz linkteki motorun çapı yapacağı iş için pek de uygun değil ayrıca rpm ve tork değeri de çok düşük. en az 10.000 rpm ve 40-50 kw güç üretmeli. Yaptığım araştırmalar sonucu da istediğim motor özel sarımla sağlanabilecek ve maliyeti baya bi yükseltcek. Birkaç firmadan teklif istedim bakalım ne olacak.

50 kw =50.000 watt demektir.
    p=UxI formülünden 50.000= 12xI yaparsanız.I=4166 A ederki bunu verebilec akü dünyada yok.
    50kwlık Dc motor üretildiğini yada üretilebileceğinide sanmıyorum.anca elktrikli tranvay motoru olurki oda araban büyük olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

12 voltta 20 amper çeken motor 240 vat güç harcar bu motorla 12 volt 72 a akü ile bisikletinizi 20-30 kmsaat hızla 2-3 saat gezdirebilirsiniz. Otomobili taşıyacak elektrik motoru kendi benzinli motoru kadar olur bir okadarda akü astarı yüzünü geçer. Elektrikli otomobillerde lityum aküler kullanılır kapasiteleri daha yüksek ve hafiftir. KIsacası projeniz gerçekleşmez.
    Selamlar.

Otomobili taşıyacak elektrik motoru kendi benzinli motoru kadar olmaz. benzinli motorun verimi %25 iken elektrik motorunun verimi % 96dır.10 kw lık bir asenkron motor değil arabayı tırı bile çeker. ama arabada ac akım bulamıcanıza göre dc motor kullanacaksınız. elektrik motorlu araba konusunda günümüzün en ileri teknolojisinin seyredin işte gelecek bu difransiyel , fren diski, şanzıman hiçbiri yok, sürtünme sıfır tekerleri üzeründe uçan süper makinalar geliyor. 10 yıl içinde içten yanmalı motor buhar tireni gibi tarih olursa şaşırmayın çünkü fiyatlar hiçde uçuk olmayacak.

quote:

Orijinalden alıntı: goro1982

Nissan geleceğin otomobillerini geliştirmeye devam ediyor. Elektrikli otomobiller denildiğinde ilk akla gelen otomobil üreticilerinden biri olan ve bunu LEAF modeliyle kanıtlayan Nissan, çok daha özel konsept otomobiller geliştirmeye başladı. Los Angeles Auto Show'un Tasarım Yarışmasını açık ara önde kazanan iV Design Concept, tasarımından çok gelecekten gelen teknolojik özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Nissan yeni yayınladığı video ile bu muhteşem konseptin özelliklerini bizlerle paylaşmış oldu. Örneğin otomobilde kullanılan malzemeler hızlı-yetişen sarmaşık ve örümcek ipeğinden elde edilmiş. iV Design Consept'i her tekerleğe ayrı ayrı monte edilmiş akıllı elektromanyetik motorlar hareket ettiriyor. Consept'in direksiyon sistemi de tekerleklerdeki bir başka elektromanyetik motor sayesinde kontrol ediliyor. Dinamik Flex Şasisi, 0 emisyona sahip olması, organik sentetik iskelet, manyetik süspansiyonlar ise muhteşem conceptin diğer teknolojik özellikleri olarak söylenebilir. iV Concept'in bu gelecekten gelen teknolojik özelliklerini anlatan aşağıdaki videoyu izlerseniz otomobilin ne kadar etkileyici olduğunu farkedeceksiniz.
    Los Angeles Auto Show Nissan iV Concept elektromanyetik motor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustik61 -- 29 Nisan 2011; 18:11:15 >

• düşündüğünüz iş için 38-50 Hp DC elektrik motorları satılıyor.
    volan dişlisi sürekli çalışabilecek bir dişli değildir. marştan marşa çalışacak şekilde tasarlanmış basit bir düz dişlidir. boştaki motoru döndürecek torka göre dişlileri tasarlanmıştır. aracı volan dişlisinden tahrik ederek götürmeyi düşünmeyin bir baştan.

bu motorlar 12 değil genelde 36-48 V şeklinde üretiliyorlar.

Biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

benzinli otomobili elektrikli otomobile çevirmekle ilgili bir kitap var. baştan sonra herşeyi anlatılmış.
    dilerseniz internette bulabilirsiniz veya eve geçince size mail atabilirim.
  • quote:

Tırı çekmesi önemli değil kaç km hızla getirebileceği önemli. Aklımda kaldığı kadar fiat bis'in 26 kw'lık bir motoru var bunu elektrikli yapsanız ne kadar hızda gitmek istersiniz aynı hızı isterseniz aynı güçte elektrik motoru koymanız gerekir + aküleri değermi.
    Selamlar

arkadaşım elektrik motorunun verimi %96 iken benzinli motorun verimi % 25 lerde geziyor. manyetik indüksiyon prensibiyle çalıştığı için, sadece rotor milini tutan rulmanların sağlam olması yetiyor. komple çelik bi motor bloğuna ihtiyaç duyulmuyor. o yüzden 26 kwlık bir elektrik motoru bile yapsanız bis motoruna göre çok küçük ve maliyetsiz olacaktır.
  • quote:

Yani aynı hızda gidebilmesi için daha küçük güçlü elektrik motoru yetermi demek istiyorsunuz.
    Selamlar.

arkadaşım elektrik motoru torku ilk andan itibaren başlatır ve sabittir. benzinli araçlar gibi 4000 devir yada dizeller gibi 1750 devir beklemezler, 3500 devirde torku kesmezler. o yüzden standart bir elektrikli araç bile benzinli en kral spor arabadan hızlı kalkar. tork çok yüksek olduğu daha küçük güçlü elektrik motoru aynı aracı aynı hızda götürebilir. üstelik bir aracın ağırlığının nerden baksan % 40ını içten yanmalı motor oluşturuyor, motoru değiştirmeniz aracı % 35 hafileteceğinden daha az güç daha hızlı götürür.
  • Bende Aynısını Motora Düşündüm Ama Uyarlamada Pek Başarılı Olamadım
  • Renault elektrikli arabaların motorunu size anlatayım.

220V normal prizden şarj alıyor. Çevirici 220V elektriği 400V a yükseltiyor. Bataryalar 400V ile şarj oluyor. Bataryanın çıkışlarında dalgalandırıcı var. Bu 400V doğru akışımı, 3 faz alternatife çeviriyor ve motora aktarıyor. Yani Renaultun motoru 400V 3 faz arkadaşlar. bilginize sunulur.

Fluance 70Kw
    Zoe 54Kw
    Kango 70Kw
    twizy 15Kw motor güçleri.

Ama birde basit modeli var. Oda 220V DC ile çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abrahamme -- 7 Mayıs 2011; 23:51:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: abrahamme

Renault elektrikli arabaların motorunu size anlatayım.

220V normal prizden şarj alıyor. Çevirici 220V elektriği 400V a yükseltiyor. Bataryalar 400V ile şarj oluyor. Bataryanın çıkışlarında dalgalandırıcı var. Bu 400V doğru akışımı, 3 faz alternatife çeviriyor ve motora aktarıyor. Yani Renaultun motoru 400V 3 faz arkadaşlar. bilginize sunulur.

Fluance 70Kw
    Zoe 54Kw
    Kango 70Kw
    twizy 15Kw motor güçleri.

Ama birde basit modeli var. Oda 220V DC ile çalışıyor.

400 volt dc gerilimi inverter devresiyle 3 faz AC ye çevirmek faz açısı sorunları nedeniyle büyük kayıplara uğrayacağından verimi düşük bi sistem olacaktır. ama işin bir diğer yönüde 3 faz AC motor kullandılarsa büyük ihtimal asenkron motor kullanmışlardır ve asenkron motor dünyada en az arıza veren elektrikli motorudur. fırça , kollektör sistemi olmadığı için aşınma sadece 2 baştaki rulmanlarda olur. reno tabiki böyle bi arabanın servise gelmesi için bataryayı kiralatır. yoksa motor arızası yapmaz böyle bi makinede.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.