Şimdi Ara

162 yıl önce gelen uyarı: 1863'te AI'ın yükselişini öngören mektup yeniden gündemde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 162 yıl önce gelen uyarı: 1863'te AI'ın yükselişini öngören mektup yeniden gündemde
    Akıllı makinelerin yükselişinin insanlık için varoluşsal bir krize sebep olabileceği fikri James Cameron'ın Terminator filmleriyle kolektif bilince yerleşmiş olsa da bu tehlike aslında yıllar, hatta asırlar öncesinden biliniyordu. İlk makinelerin ortaya çıktığı günden beri bu yeni teknolojinin nerelere gidebileceği konusunda endişelerini dile getiren düşünürler ve bilim insanları oldu. Bunların ilk örneklerinden biri ise Yeni Zelanda'da yaşayan İngiliz bir çiftçi olan Samuel Butler'dı.

1863 yılında Yeni Zelanda'da yayımlanan The Press dergisine bir mektup yollayan Butler, 13 Haziran 1863'te yayımlanan bu mektupta dünyadaki yaşamın evrimsel gelişimine atıfta bulunuyor ve bu evrimin bir sonraki aşamasının makineler olabileceği konusunda insanları uyarıyordu. Butler'ın "Makineler dünyasında Darwin" olarak Türkçeleştirebileceğimiz "Darwin among the Machines" başlıklı mektubu, neredeyse 162 yıl önceden günümüzün korkularına ışık tutmasıyla son derece kıymetli bir metin.

"Çağlar ilerledikçe kendimizi daha aşağı bir tür olarak bulacağız."

Yapay zekanın yükselişinin artık bir ihtimalin ötesine geçip bir gerçekliğe dönüştüğü şu günlerde, Butler'ın mektubu da farklı anlamlar kazanmış durumda. Yapay Zeka Politikaları ve Stratejileri Enstitüsü'nden Peter Wildeford'un sosyal medyada paylaşması üzerine yeniden gündeme taşınan bu metindeki öne çıkan paragrafların Türkçe çevirisini aşağıda bulabilirsiniz:

"Sorduğumuz soru şu: Yeryüzünün egemenliği konusunda insanlığın yerini ne tür bir varlık alabilir? Bunun sık sık tartışıldığını duyduk ama bugün öyle geliyor ki kendi haleflerimizi kendimiz yaratıyoruz; Fiziksel yapılarının güzelliğine ve inceliğine her gün bir şeyler ekliyoruz. Onlara her gün daha fazla güç veriyor ve insan ırkı için akıl neyse onlar için de o olacak olan kendi kendini düzenleyen, kendi kendine hareket eden gücü her tür dahiyane buluşla onlara tedarik ediyoruz. Çağlar ilerledikçe kendimizi daha aşağı bir tür olarak bulacağız.

Ne var ki makineler gün geçtikçe bize karşı üstünlük kazanıyor; gün geçtikçe onlara daha fazla bağımlı hâle geliyoruz. Köle gibi onlara bakan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Her geçen gün daha fazla insan bütün enerjilerini mekanik yaşamın gelişimine adıyor. Bunun sonuçlarının ortaya çıkması sadece bir zaman meselesi; Ancak makinelerin dünya ve üstünde yaşayanlar üzerinde gerçek hakimiyeti ele geçireceği zamanın geleceği gerçeği, felsefi bir zihne sahip hiç kimsenin bir an için bile sorgulayamayacağı bir şey.

[...]

Onlara karşı derhal ölümüne savaş ilan edilmelidir. Her türlü makine kendi türünün iyiliğini isteyenler tarafından yok edilmelidir. Hiçbir istisnaya yer verilmesin, hiç esneklik gösterilmesin; bir an önce türümüzün ilkel koşullarına geri dönelim."

Özellikle bu mektubun son kısmı Samuel Butler'ın gelişim düşmanı bir gerici olarak algılanmasına kapı aralıyor olsa da Butler'ın geleceğe dair ortaya koyduğu vizyon, bağnaz bir çiftçiden çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. Düşünen makineleri evrimsel sürecin bir sonraki basamağı olarak ele almak bugün artık yaygın bir yaklaşım olsa da Samuel Butler'ın bu mektubu kaleme aldığı 1863'te bu gerçekten devrimsel bir yaklaşımdı. Neticede ABD'de hâlâ İç Savaş'ın devam ettiği, Sultan Abdülaziz'in Osmanlı tahtında oturduğu bir dönemden söz ediyoruz. O dönemdeki en gelişmiş makine, Charles Babbage'ın Ada Lovelace'ın yardımıyla geliştirdiği Analitik Motor'du. Bu yüzden Butler'ın kendi çağının çok ötesini görebilen kayda değer bir entelektüel olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Ayrıca Bkz.OpenAI odağını yapay genel zekaya çeviriyor

Samuel Butler daha sonra bu konuları işlemeye devam etti ve bu konudaki yazılarını 1872'de yayımlanan Erewhon adlı kitabında derledi. Makinelerin yok edildiği bir toplum vizyonu ortaya koyan Erewhon, yapay zeka konusunu ele alan ilk edebi eserlerden biri olarak kabul ediliyor.

Butler'ın 1863'te başlattığı bu tartışma bugün hâlâ devam ediyor. Butler gibi yapay zekanın dünyadaki egemen güç olarak insanların yerini alacağına inananların sayısı hiç de az değil. Ancak yapay zeka konusu artık ABD ile Çin arasında (ve tabii ABD'deki dev şirketler arasında) bir silahlanma yarışına döndüğü için bu kaygılar çoktan geri plana atıldı bile.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/106332-1863-one-man-warned-us-about-ai-how.html

• Vay be adam çiftçi filan ama bir türde filozof olmuş.

Ben halen bu geçişin iki türün bir arada yaşayacağı ileride insan ile makinanın birbirinden ayırt edilemiyeceği bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Hem fiziksel hemde zihinsel olarak.

O zaman doğmak yerine üretilen insanlar olabilir mi ?

Onlarda bizim gibi büyüyebilir mi ?

Ben en sağlıklı gelişmenin insan beyin öğrenme sürecini taklit eden ve sonunda ölümlü olan yapay insan olması gerektiğini düşünüyorum.

Türümüzü buna çevirirsek sonsuza kadar evrende bir şekilde hayatta kalırız.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

Neden bunların olmasını süper zeki bir AI istesin? Neden zayıf bir varlığın sonsuza kadar yaşatılmasına izin versin?

Kararı veren o olacak, insanlar değil. AI'nin çok fazla kaynağa ve enerjiye ihtiyacı olacak, gelecekte kendine tehdit olabilecek türleri yok etmesi çok yüksek bir ihtimal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 15 Ocak 2025; 3:22:43 >
  • Terminatör gerçek olsa da eğlensek biraz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • thyr1234 kullanıcısına yanıt

Terminatör'ü çok severim ama o tarz bir şey olma ihtimali sıfır, robotlar olacakta insanlarla savaşacak hepsi bir masal.

Öyle bir zeka tüm canlıları yok etmeyi o kadar basit bir yolla yapar ki mesela gama ışını patlaması gibi zaten hiç fark bile etmeden her şey saniye sürmeden biter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 15 Ocak 2025; 3:55:11 >
  • zortak Z kullanıcısına yanıt

Terminatör'ü çok severim ama o tarz bir şey olma ihtimali sıfır, robotlar olacakta insanlarla savaşacak hepsi bir masal.

Katiksiz orjinal bir ortadogu zekasi..

Sonra dolar niye 35tl... 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sething kullanıcısına yanıt

Ne oldu beynin neresini basmadı, error mu verdi? saçmalamışsın? Sen bu yaşa kadar nasıl yaşadın robotlar mı savaşmayı bekliyordun hoşuna gitmedi mi? haha

Beyninin basmadığı yer robotlar şu an bile var zaten, gelecekte insan kontrolünden çıkan süper bir AI tarafından kullanılacağını sananlar süzme saftır, insandan milyarlarca kat zeki bir varlık, robotlara ihtiyaç duymaz anladın mı? Robotlarla insanları, ancak insanların kendisi veya insan kontrolündeki bir AI savaştırır, Kontrolden çıkan bir Süper AI bunla uğraşmaz, robot dediğin onun için taş devrinden bile daha ilkel bir cihaz, robotları insanlar bile yapıyor zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 15 Ocak 2025; 7:33:6 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yapay zeka konusunda kimse önlem almıyor. Herkes bir ance benim yapay zekam daha iyi olsun çabasında. Geçenlerde Elon abimiz "Yapay zekaya öğretecek kaynak kalmadı" demişti. İnsanoğlunun tarihler boyunca yaşadığı şeyi 10-15 senede tükettiysek. Şuan yapay zekalarda düşünün ne kadar bilgi var. Yarın dese ki "hasta olmayacağınız bu ilacı bulduk , herkese verin" Covid gibi herkes aşılansa ve 5-10 sene sonra aşının etkisi tüm insanları yok etse ruhumuz duymaz...

• Bay Samuel öküzleri yerine traktörlerin tercih edileceğini öngördü ve sitem dolu bir mektup yazdı. Mektupta kızını vermeyen Şerif'e de kırgınlığı var.

• Yapay zekanın bilinç kazanacağı fikrine nedense herkes şimdiden okey. Hollywood etkisi diyebilir miyiz?

• demekki dune evrenindeki butlerian jihad buradan geliyormus.

• FaLCoN^ kullanıcısına yanıt
    yenizelandada ciftci adam bunu 160yil oncesinden ongormus. bilim dunyasinda bilisimde felsefede onlarca yil tartisilmis, uzerine akademik makaleler yazilmis arastirmalar yapilmis. 70 yil oncesinden alan turing gibi dehalar makine ile insani ayirt edebilecek testler uzerinde calismalar yapmis. ve gunumuzde yapay zeka artik gostere gostere geliyor. cikmis hollywood etkisinden bahsediyorsunuz, komik.

herkesin dusun dunyasi hollywood filmlerinden ibaret degil. biraz kitap okuyun, belgesel izleyin, hayata dair sorular sorun. disarda cok daha genis bir dunya var.

• darkaura kullanıcısına yanıt
    Genel kitle için yapmış olduğum basit bir yorumu kişiselleştirip, tanımadığınız şahsıma yönelttiğiniz söylemler için sadece gülüp geçebilirim. Tavrınız yorumumdan da komik. Sosyalleşmeye ihtiyacınız var gibi görünüyor.

• zortak Z kullanıcısına yanıt
    Benim dediğimi anlatamadım sanırsam. Bu değişim bir anda olmayacak ve onlarda bizim gibi olacaklar olsalarda. Yani biz insan türü orada yaşayacağız.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

Bu tarz anlaşmalar film senaryolarında olur, mesela insanlar karıncalarla anlaşma yapıp onların yaşam hakkı konusunda bir şey yapıyor mu?

Her gün milyonlarcasını ezip geçiyoruz.

Süper ai ile aramızdaki fark bizim karıncalarla aramızdaki farktan çok daha büyük olacak. Onlara zarar verme ihtimali olan bir virüs olacağız.

Virüsle anlaşma yaparlar mı? Bir ilişki karşılıklı fayda varsa olabilir, bizim onlara vereceğimiz hiçbir şey yok.

• Bizden daha iyi olacaklarsa makineler yerimizi alabilir. Cidden. Bununla ilgili problemim yok. Bizden daha üstün hale gelmeleri illa Terminatör veya Ben Robot-vari olacakları anlamına gelmiyor. Zaten kolay kolay insanın yerini tamamen alamazlar. O da biraz çığırtkanlık bence. Makinelerde insanı ayırt edici kılan sezgi, kıvraklık ve uzantılar hala mevcut değil ve onları insan türünden tamamen üstün kılacak nitelikleri hiçbir zaman kazanamayabilirler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amele mantığı böyle birşey işte, kimse kusura bakmasın. Benim yerime robot geçerse ben ne iş yapacağım diye başlayan amele korkusu benim yerime makine düşünürse ben ikinci sınıf mı olurum korkusuna dönüşmüş.

Bunlar sadece kendi kısıtlı sistemleri için kararlar oluşturabilen geri kalanı tamamen insan için çözüm üreten makineler olacak. Bir yapay zeka hiç bir şekilde insandan üstün olamayacak, çünkü o herhangi bir zekaya karşı danışman olarak kullanılan başka bir yapay zeka ile beslenecek insan..

Gelecek daha aydınlık daha refah ve daha güzel olacak. Tarımdan, sanayiye üretimdeki herşeyin ameleliğini makineler yaparken, insanlar yaşamak için çalışmanın zorunluluğunu(*) haftada 2 saate düşürüp, sanatla, müzikle, edebiyatla uğraşacak. Bunlara günümüzdeki ameleler de dahil olacak.

(*) Zorunluluk dahi olmayacak.

• Ülkemde mülteci robot istemiyorum.

• HIRS! insanlar için en tehlikeli duygulardan biridir.
    daha fazla zevk almak için dünyanın bütün kaynaklarını ele geçirmek gibi bir fikri hırsla uygulamaya koyan insan dünyanın baş belası olabilir.

robotlarda HIRS olacak mı? olursa sıkıntı, olmazsa sorun yok bence. ne emir verirsen onu yapar, yapabilirse. kolayca manipüle edilebilen, evet ben yalan söyledim diyen yapay zekalar var şu an.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.