Şimdi Ara

18-55mm ile Gelin Damat çekimi yapılabilirmi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
74
Cevap
5
Favori
7.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tepe flaşı tecrubeniz yoksa hiç bulasmayin, öyle takip kullanmakla olay bitmiyor, emanet alacağınız flaş muhtemelen ttl ve hss olmayan bir flastir. Bu da her çekimde manuel flasa ayar çekmek, 1/200 enstantanenin üzerine cikamamak demektir. Güneş altında 1/200 enstantane ile çekim için de kısık diyafram gerekir, haliyle istediğiniz arka plan fluluğunu alamazsınız.
    Ucuz yollu bir reflektör ve 50mm lens işinizi daha Çok görür, ben ff body de 85mm ve reflektör ile oldukça iyi bir çekim yaptım mesela, ama ışığa hakim olmak ve tecrübe gerektirir öncelikle.
    Çekimden önce nerede hangi saatte hangi ışıkta çekim yapacağınızı etüd edin, gelin damat çekimi için poz verdirme konusunda araştırma yapın, en önemlisi düğün günü çekim yapılacaksa programı çok iyi yapın çünkü zaman sizi kisıtlayacaktır ve çifti özellikle gelini strese sokacaktır, çok samimi 1 2 arkadaş dışında çekime yanınızda bir asistanla gidin. Kalabalık olursa işler sarpa sarabilir, herkes çekilmek ister , cekersiniz ama işe yarar fotoğraf sayısı çok az olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• forumu kullanıcısına yanıt
    Hocam o mesafeden 55-250 ile ne yeterli ışık alır ne yeterli keskinlik alır hele ki akşam saatlerinde. Flu çıksın diye 50 mm 1.8 odak açıklığını hiç etmek garip geldi bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: XPerience

Hocam o mesafeden 55-250 ile ne yeterli ışık alır ne yeterli keskinlik alır hele ki akşam saatlerinde. Flu çıksın diye 50 mm 1.8 odak açıklığını hiç etmek garip geldi bana.

Akşam saat : gibi hava kararıyor.

O saate kadar yeterli ışık oluyor. Ben bir arkadaşın dış mekan çekimlerini yaptum.

Portrelerde -mm daha kullanışlı oldu. mm ile çektiklerimden se zoom lensle çektiklerimi daha çok beğendiler. Benim gövdede titreşim engelleme var. Ve hiç bulanık fotoğraf çekmemişim.Nikonlarda lenste. Lensteki daha başarılıdır diye tahmin ediyorum.

Geniş açıda 18-55 ve tamron 17-50 kullandım. Keskinlik açısından tamron daha iyi oldu tabi.

• Eğer bir yerden ttl ve hss özellikli bir tepe flaş örneğin pixel mago marka bulabilirsen flaş ayarıyla uğraşmak zorunda kalmazsın.

• flasa bi bakarimda ben ne kadar ugrasirsam ugrasiyim 18-55 mm de yeterli flu luğu sahlayamiyorum 55mm de uzaktan cekiyorum olmuyor 18mm de yakindan cekiyorum olmuyor bu sebeple istemistim 50mm 1.8 i 18-55 teen iyi flu luk nasil saglanir 55mm de f5 lemi yoksa 18mm de f3 lemi

• burak2013 B kullanıcısına yanıt
    18-55 in diyafram değerinde arka planı öldüremezsin bunun için ps yardımcı olabilir sana bir de sakın portreleri 18 mm de çekme sonra gelin hanımın ben bu kadar çirkin miyim Şikayetlerine maruz kalabilirsin sen 50 mm al zaten her zaman lazım olacak bir lens

• 18-55mm bal gibi de yeter. öemli olan ışıkğı kullanabilmektir. Bir harici flaş ve o flaşın önüne takabileceğin mini softbox al. çok güzel kareler çıkartabilirsin.

şunun gibi
     18-55mm ile Gelin Damat çekimi yapılabilirmi?
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Ürün fotoğrafımı çekeceksiniz de böyle şeyler öneriyorsun anlamadım?

Hayır hiç çekmesem diyeceğim tamam. 18-55 ile nasıl bir kadraj ayarlayacaksın? Hangi mesafeden çekeceksin ve lensin odak noktası neresi olacak ki keskin ve kaliteli fotoğraf alacaksın?

Hayır anlamıyorum, portre çeken o kadar 135mm kullanan, 70-200 kullanan 5bin TL lense verenler aptal da bir siz akıllısınız? Hadi 200 - 300 TL ye 2. sınıf bir flash ve bide böyle 50 TL ye softbox alarak işi bitireceksin sanırım. E fotoğrafta örnek verdiğin lens ne olacak 6D ve 24-105 F4 var yeter mi dese yeter diyelim hep beraber.

Neyse yazınca niye yazdın, niye çok bilmişlik yapıyorsun diyenler oluyor bazen. Böyle devam edin.
  • Bir iki tavsiyem olacak.

Bence bu işi ücret karşılığında yapma.

Çekimini yapacağın insanlara bunu daha önce yapmadığını, ekipmanının profesyonel seviyede olmadığını ama kendine güvendiğini söyle.

Bir kaç çiftin çekimini, eşraftan eşini dostunu çek. Ama bir şeyler kurgulayarak çek. Sonra bak bakalım (ve göster) nereye gidiyorsun.

Ona göre ufak ufak yatırımlarını yap. Google: wedding photographer equipment

Hesabını; haftada 1 düğün çeksem 500'den, ayda 2bin yapar diye düşünme.

Bu şekil düşünüp piyasının içine eden yeterince insan var zaten.

Başarılar!
  • Hocam zaten para alma gibi bir dusuncem yok kendime guveniyorum ekipmanimda 1100d+18-55 degilde 50mm kullanarak cekim yapacagim sonucta portre cekme konusunda 18-55ten iyi body olarak kisilmis diyen insanlar var ama kalite olarak 600d den asagi kalir hic bir yonu yok body nin kalitesinden kisilmis sadece nu anlamdaben 1100d den memnunum iyiki almisim diyebiliyorum neyse kendimi kaptirdim baya iyi forumlar :)

• 3 yıldır fotoğrafçılıla uğraştığınızı söylemişsiniz, 14 yaşından beridir uğraşıyorsanız azminiz için helal olsun.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet hocam suan 12.sinifa lise sona gectim 9.sinifa yani liseye gectigimde powershot a800 le 2sene makro cekim yaptim 1senedirde 1100d le fotografciligi meslegim yapmak icin ugrasiyorum

• Merhaba Güzel Kardeşim,
    Öncelikle Azminden Dolayı seni iki kere tebrik ediyorum. okuduğum bir yorumun dünyada herşeyin para olmadığını bana iyi izah ettin ama sanırım o arkadaş anlamadı. neyse konumuza dönelim.

18-55 ile dış mekan çekimi olur mu? Türk'e imkansız deyin, sonra oturup izleyin demişler. Buyur güzel abim sana iyi bir örnek... (nikon 18-55 ile çekilmiş)

Evet olur... Şöyle olur:
    ilk kıstas:
    Çevrende Photoshop bilgisi olan sağlam bir arkadaş bulunur.

2 Kıstas:
    Raw Çekersin...

3. Kıstas
    Gölge sıkıntın olacak. Senin güneşi arkana alman lazım. bu durumda gelinin kirpiği ve kaşının bile gölgesi olacak. Sen uzak mesafede olmayacağın için ya bir reflektör bulacaksın yada ucuz olsun diye manuel flash alıp bolca deneme ile resmi patlatmadan gölgeleri öldüreceksin.

4. kıstas
    Diyafram ve enstantane ayarı önemli. gerekirse bir tripod temin et. (Yalnız ucuz tripodlarda en ufak esinti bile sıkıntı) diyafram da enstantaneyi 100'ün altına düşürmeden Çıkarabildiğin kadar çıkar. İso başarımı canon 500D den daha iyi olduğuna emin olabilirsin.

Burada Diyaframı yukarı çıkarırken enstantaneyi çok düşürürsen gelin damat kıpırdayacağı için netlik bozulur.

1100D ile şu çektiğim resime gelin damadı flash ile oturtsaydım şayet. yakında olacakları için iki adet flash, bir tetikleyici ihtiyacım olacaktı. şöyle ki aşağıdaki resimi tripod ile ND filtre kullanarak yaptım. Gündüz saat 1 civarı 100 isoda 1100d ile çekildi. gelin damadı eklemek için tripodu kıpırdatmadan yüksek diyafram ve 100 isoda bir resim daha çekerdim. sadece nd filtre yerine uv filtre takarak.

Eğer istanbuldaysan gelin ve damat ile konuş çok para değil taş çatlasın 50-100 lira aralığında sigma 17-50 f2.8 lens kiralarsın. (Bu işini kolaylaştırır ) iki de reflektör al(Yukarıda bahsettiğim gölgeleri öldürmek için.

f.2.8 sana alan derinliği de Sağlar Bokeh'te. Bokeh istiyorsan. F2.8 de 100 isoda ayarla enstantane ayarını ona göre yap.

Okudun mu Bilmiyorum ama bu işin özü FotoğrAŞK. sabır.

Bu arada sitelerde gördüğün o afilli Fotoğrafların af lenslerini alman şart mı? Bence değil M42 mount olayını bir araştır. geçen 135 mm f 2.8 macro lensi 70 liraya aldım. (M42 tabiki)

Takıldığın yer olursa e-posta ile ulaşabilirsin güzel kardeşim normalde donanımhaberi sevmeme rağmen bu kadar uzun yorum yazmışlığım yoktur. sırf senin ümidini kırmak isteyenlere inat yazdım. eğer niyetin varsa 50mm vereceğin parayla bir adet m42 adaptör ve manuel lens işi ile uğraş.

Diğer arkadaşlara önerim bu gencin sorduğu soruya kırıcı değilde daha olumlu yanıt yazmanız. daha doğrusu ümidini kırmak yerine "işin zor ama şunların üzerinde dur" yada "şu ayarlarda çekeceğin yerde resim çek bize gönder bakalım eksiğini söyleyelim" deyin.

bu kardeşimiz belki o çekimi buradaki olumsuz yorumlardan yapmadı. ancak bundan sonraki kişilere ümit verin. kaybınız olmaz emin olun.

iyi forumlar

• Hocam benom icin yorumunuz cok degerli dediginiz olayi hic duymadim suan sehir disindayim malesef sadece mobilim 2gune bilgisayarima gecer arastiririm soylediginiz her seyi tum olumsuzluklara rahmen umut var dediginiz icin tekrar tesekur etmek isterim.

• Bugün bizdeuygun.com dan 50mm lensimi almış bulunuyorum aynı gün kargoladılar kargoda yazıyor en geç pazartesi elimde olur diye tahmin ediyorum 1100d mi aldığım bu siteden inşallah yine memnun bir alışverişimi tamamlarım 50mm ile yapacağım çekimlerde f değerini hangi aralıkta kullanmam gerekir sanırım çok düşük değerlerde sadece odak noktasının net kalan kısmın baya bulanık olma sorunu varmış gözler net yüz bulanık gibi f değerini hangi aralıkta tutarsam bütün vucut net arkaplan bulanıklık elde ederim
  • DoctorBooM kullanıcısına yanıt
    Ben olaya çok sevimli ve yapıcı yaklaşmanız dan dolayı sizi takdir ettim.

Ancak son günlerde yaşadığımız can sıkıcı hadiseler yüzünden bir konu aklıma geldi. Sene 2000 li yıllar. Amasya Çavuş Talimgahındayız. O zaman eğer hafızam beni yanıltmıyor ise Sami Zığ, Eğitim ve doktrin komutanı, muhtemelen Korgeneral. Tugayın tamamı içtima alanında iken güzel bir laf etti. "Eğitimde ter dökmeyen, savaşta kan döker"

Bende bütün bu ilkeyi hayatımda önemli bir yere koydum. Çalışarak bir çok şeyin üstesinden gelineceğine inanıyorum.

Ancak yine asker olan ve döneminde binbaşı olan Sarızeybek'in, Osman Paşa'nın şu lafları hiç aklımdan gitmiyor. Karakol ziyaret eden Turgut Özal dönemin yanılmıyorsam başbakanı. Teftişler falan tamam derken dönüp askere bir isteğiniz var mı diyor, Osman Paşa sanırım vakurluğundan bir şey diyemezken Sarızeybek aynen şunları söylüyor, "PKK lı teröristlerin elinde ne varsa bizde ondan istiyoruz"

Şimdi teknik anlamda veya pratik anlamında 3,5/5,6 değil F8 ile de fotoğraf çekilir. Düğün de çekilir, ürün de çekilir. Sizin diyaframınız ne kadar kısık olursa olsun mesela F22 diyelim, stüdyo ortamında veya o ışığı verebilecek herhangi bir ortamda çekim olabilir mi elbette olur.

Ben profesyonel şekilde bu işten para kazanıyorum. Şahsıma ait 60D makinem 105 Sigma ile Türkiye çapında ünlü bir iki firmanın ürünlerini hemde sadece tepe Flaşı ile çektim. Enteresan gelecek böyle bir ekipmana burun bükmelerine rağmen (baştan) tekrar tekrar fotoğraf çekmeye devam ettik.

Kullanacağımız mekanı daha önceden bildiğim için, güneş ışığında balkonda, tente altında tenteyi açarak ışığın kendiliğinden yumuşatıldığı bir ortam kullandım. Peki olmasaydı ne yapacaktım?
    Tente olmasaydı orada bir daha çekim yapamayacaktım bu kadar basit.

Fotoğraf çekmek ciddi emek gerektirir. Hiç film setine gittiniz mi bilmiyorum. Setlerde dev gibi reflektörler kullanılır, seyyar ışıklar taşınır ancak yönetmen veya ışık şefi çekilecek sahneye göre ışığı yetersiz bulduğunda çekimi bırakır. Peki o sahne çekilmez mi, elbette çekilir ama dediğin gibi Türk işi olur.

Senin altta ND filtre ile çektiğini ben kaynak camı ile de çektim bunda sorun yok. Raw çekip PS de işliyorsun. Ama kalite tutuyor mu dersen kusura bakma.

Tekrar belirteyim ben düşün fotoğrafı çekmiyorum çünkü uygun ekipmanım yok. Ancak konuda olduğu gibi arkadaşlar düğün fotoğrafı çekmeye çalışıyor. Çekiyor ve belirli bir kalite den yukarıya gitmiyor. Sonra bir profesyonel gidip düğün fotoğrafı için fiyat verince bu kez düşük kalite de bir iş geleceğini düşünen müşteri ile stüdyo arasında tartışma çıkıyor. Nihayetinde müşteri müşteridir deniliyor, 5 saat sürecek çekimler 1 saatte bitirilip, müşterinin parası alınıp kalite çöpe gidiyor.

sonra da trafik kazası, bebek ölümleri, cehalet, rüşvet gibi bir takım konularda neden üst sıralardayız, neden imrenilecek konularda alt sıralardayız diye yakınıyoruz. Ben bu forumda çekecek bilgi ve berisi olduğu halde elinde düzgün ekipmanı olmadığı için bu tip işleri prensip olarak yapmadığını düşündüğüm oldukça insan var. Ama bu oldukça insan ne yazık ki, oransal olarak o iş yapan insanlardan çok daha azınlıkta.

Bu kardeşimiz küçükmüş. İzlemesi gereken yol belirli. Elbette çeke çeke öğrenecek. Ancak bu arkadaşın eline silah versek, karşısına da bir akrabanı sevdiğini oturtsak desek ki çek tetiği öldüre öldüre nasıl olsa ateş etmesini öğrenirsin desek ne derdin? Ben portre çekmesin, ne bileyim yine de düğün fotoğrafı da çekmesin demiyorum. Ancak çekiyorsa da kendisine güveni de varsa bu işi kuralına uygun yapsın.

Yoksa 18 -55 ile yaban hayatı fotoğrafı da çekersin. Sakın çekilmez deme. Zaten örnek verdiğin gelin damat fotoğrafı da aslında altın kurala göre hatalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Ben olaya çok sevimli ve yapıcı yaklaşmanız dan dolayı sizi takdir ettim.

Ancak son günlerde yaşadığımız can sıkıcı hadiseler yüzünden bir konu aklıma geldi. Sene 2000 li yıllar. Amasya Çavuş Talimgahındayız. O zaman eğer hafızam beni yanıltmıyor ise Sami Zığ, Eğitim ve doktrin komutanı, muhtemelen Korgeneral. Tugayın tamamı içtima alanında iken güzel bir laf etti. "Eğitimde ter dökmeyen, savaşta kan döker"

Bende bütün bu ilkeyi hayatımda önemli bir yere koydum. Çalışarak bir çok şeyin üstesinden gelineceğine inanıyorum.

Ancak yine asker olan ve döneminde binbaşı olan Sarızeybek'in, Osman Paşa'nın şu lafları hiç aklımdan gitmiyor. Karakol ziyaret eden Turgut Özal dönemin yanılmıyorsam başbakanı. Teftişler falan tamam derken dönüp askere bir isteğiniz var mı diyor, Osman Paşa sanırım vakurluğundan bir şey diyemezken Sarızeybek aynen şunları söylüyor, "PKK lı teröristlerin elinde ne varsa bizde ondan istiyoruz"

Şimdi teknik anlamda veya pratik anlamında 3,5/5,6 değil F8 ile de fotoğraf çekilir. Düğün de çekilir, ürün de çekilir. Sizin diyaframınız ne kadar kısık olursa olsun mesela F22 diyelim, stüdyo ortamında veya o ışığı verebilecek herhangi bir ortamda çekim olabilir mi elbette olur.

Ben profesyonel şekilde bu işten para kazanıyorum. Şahsıma ait 60D makinem 105 Sigma ile Türkiye çapında ünlü bir iki firmanın ürünlerini hemde sadece tepe Flaşı ile çektim. Enteresan gelecek böyle bir ekipmana burun bükmelerine rağmen (baştan) tekrar tekrar fotoğraf çekmeye devam ettik.

Kullanacağımız mekanı daha önceden bildiğim için, güneş ışığında balkonda, tente altında tenteyi açarak ışığın kendiliğinden yumuşatıldığı bir ortam kullandım. Peki olmasaydı ne yapacaktım?
    Tente olmasaydı orada bir daha çekim yapamayacaktım bu kadar basit.

Fotoğraf çekmek ciddi emek gerektirir. Hiç film setine gittiniz mi bilmiyorum. Setlerde dev gibi reflektörler kullanılır, seyyar ışıklar taşınır ancak yönetmen veya ışık şefi çekilecek sahneye göre ışığı yetersiz bulduğunda çekimi bırakır. Peki o sahne çekilmez mi, elbette çekilir ama dediğin gibi Türk işi olur.

Senin altta ND filtre ile çektiğini ben kaynak camı ile de çektim bunda sorun yok. Raw çekip PS de işliyorsun. Ama kalite tutuyor mu dersen kusura bakma.

Tekrar belirteyim ben düşün fotoğrafı çekmiyorum çünkü uygun ekipmanım yok. Ancak konuda olduğu gibi arkadaşlar düğün fotoğrafı çekmeye çalışıyor. Çekiyor ve belirli bir kalite den yukarıya gitmiyor. Sonra bir profesyonel gidip düğün fotoğrafı için fiyat verince bu kez düşük kalite de bir iş geleceğini düşünen müşteri ile stüdyo arasında tartışma çıkıyor. Nihayetinde müşteri müşteridir deniliyor, 5 saat sürecek çekimler 1 saatte bitirilip, müşterinin parası alınıp kalite çöpe gidiyor.

sonra da trafik kazası, bebek ölümleri, cehalet, rüşvet gibi bir takım konularda neden üst sıralardayız, neden imrenilecek konularda alt sıralardayız diye yakınıyoruz. Ben bu forumda çekecek bilgi ve berisi olduğu halde elinde düzgün ekipmanı olmadığı için bu tip işleri prensip olarak yapmadığını düşündüğüm oldukça insan var. Ama bu oldukça insan ne yazık ki, oransal olarak o iş yapan insanlardan çok daha azınlıkta.

Bu kardeşimiz küçükmüş. İzlemesi gereken yol belirli. Elbette çeke çeke öğrenecek. Ancak bu arkadaşın eline silah versek, karşısına da bir akrabanı sevdiğini oturtsak desek ki çek tetiği öldüre öldüre nasıl olsa ateş etmesini öğrenirsin desek ne derdin? Ben portre çekmesin, ne bileyim yine de düğün fotoğrafı da çekmesin demiyorum. Ancak çekiyorsa da kendisine güveni de varsa bu işi kuralına uygun yapsın.

Yoksa 18 -55 ile yaban hayatı fotoğrafı da çekersin. Sakın çekilmez deme. Zaten örnek verdiğin gelin damat fotoğrafı da aslında altın kurala göre hatalı.

EYvallah üstad şöyle yapıcı gelse herkes.

Örnek verdiğim fotoğrafı nette buldum. Nerede veya nereli olduğun konusunda bilgim yok. ancak buyur balıkesir manyas'tayım.3 tane fotoğrafçımız var. bunlardan biri canon diğeri nikon kullanıyor. gel birgün beraber gezelim. İkisininde kullandığı ekipman kit lens.
    Dış çekimlerde ne reflektör nede flash kullanıyorlar. Nikonun sanırım 18/105 olan kit lensi ile çekim yapıyorlar.

Ben bu kardeşime Erol AVANOGLU gibi portreler çekeceksin demedim. sadece ümidini kırma dedim. Yapabilirsin araştır. reflektör bulamıyorsan sobacıdan "soba arkalığı" al demek istedim. Photoshop konusunda Raw'ı işlemeyi bilmiyorsan öğrenmeye çalış dedim. . eğer başın sıkışırsa bana yolla demek istedim.

Birde şöyle bir kıstas var. gidip fotoğrafçıya 1000 lira vereceksem beni en kötüsünden bahsedeyim 85mm f1.2 objektif istedim. Body olarak da 1D mark X isterim. Sen şimdi fotoğrafçısın bu ekipman ile düğün çekimi yaptın mı hiç? Yanında2 tane reflektörcüsü olan kaç tane fotoğafçı gördün?

Demek istediğim o 1000 lira 2000 lira alan fotoğrafçılar 18/55 MM kitlensin 18/135 MM kit lensten daha keskin olduğundan birharberler. ben kit lensimden gayet memnun olmama rağmen sırf fotoğrafçılar 18-135'i düğün yerinden parasoley takarak kullanarak daha büyük fotoğraf makinam var havası yarattıkları için bende gittim 17-70 f2.8 hsm os aldım. Daha hala benim lensim daha iyi diyenler var(MIŞ). Aldığım PİXEL MAGO'ya göz göre göre TTL değil o diyen var.

Kısacası üstadım o fotoğrafçıların da elinde kit lens var. ama arkasında sağlam grafikerler var. yoksa senin cs3 portablede yaptığın fotoğrafı o büyüklükte o netlikte basmaları imkansız. en ufak broşürde bile relolution 300 pixel/inc yapıp CMYK renk moduna alıyoruz.
    Bunlar fotoğrafçı değil pazarlaması
    Kısacası dediğin gibi işini yapan türkiyede bir iki kişi var onlarda fotoğrafçılık yapmıyor.

• Adama 800 lira verip çağırdılar (parayı da çekimden önce istedi) elinde mark 2 ile geldi dış çekimde 150 tane fotoğraf çekti sonra gelinle damata seçin içinden dedi. Fakat gelinin kardeşinin cep telefonuyla çektiği 3-4 fotoğraf onlara daha güzel geldi . Hatta birini kapak fotoğrafı yaptılar. Diyacegim şudur ki; müşteri ışıktan anlamaz, sizin cihazınızla hiç ilgilenmez, reflektör objektif umrunda değildir. Farklı olsun foto güzel görünsün ister. İsterse foto gölgeli olsun..Fotoğrafçılar hep yorum yapmış ama işi isteyerek severek yapan ve yaratıcı olan biri çeksin cep telefonuyla çeksin. Birçok fotoğrafçı auto modda çekiyor zaten çok komik..

• Türkiye'de profesyonel fotoğrafçılık bu kadar kötü durumda mı ya? Benim bir bilgim yok ama durum böyleyse yazık. İşini hakkıyla yapan kişiyi bulmak için hangi ekipmanla çekim yapacaksınız diye mi sormamız lazım?
  • Elbette arkasında grafiker de olacak. Fakat benim bahsettiğim konular bunlar değil.

18-55 in, 18-135 in (veya 105)in veya 85mm nin nerede kullanıldığını bilmeyen insanlar dolu. Fotoğrafçı neden 70-200 de kullanıyor eminim çoğu da neden kullandığını bilmiyordur.

Örneğin işi düğün fotoğrafından biraz daha frklı bir meseleye kaydırmak istiyorum. Neden herkes düğün fotoğrafı çekmeye çalışıyor?

Çünkü parası tatlı geliyor. Örneğin bir günlük çekimde bir asgari ücretten çok daha fazla para kazanabiliyor. Nihayetinde 18-55 ini kapan bende çekeyim derdine düşüp, sonra belirttiğiniz gibi 5-10 çekimden sonra Mark II yi alıyor. Bu sefer ekipmanı oluyor ama bu işe mantık olarak 18-55 ile başladığı için ve para odaklı gittiği için netice de böyle oluyor.

Yani işi öğrenmek yerine gelip bir foruma 18-55 bana düğün fotoğrafı çekmeye yeter mi diye sormak yerine, hedefimde düğün fotoğrafları çekmek var, ne gibi ekipman ve teknikler kullanılıyor diye sorması gerekiyordu. Yani mesele zihniyet meselesi.

Yukarıdaki fotoğraf hatalı değildi. Ben fotoğraf hatalı çekilmiş demedim ve bilerek "Altın Oran'a göre hatalı" dedim. Neden fotoğrafın kendinize ait olmadığını söyleme ihtiyacı hissettiniz? Benzerlerini (altın orana uymayan) fotoğrafları bende çokça çektim. Hala da duruma göre çekiyorum. Ancak bir uzmanı eğer takip ederseniz, aynı sahneyi 20 sefer çekiyorlar. Hatta kafalarındaki doğru sahneyi yakalayana kadar çekiyorlar.

Pixel Mago bende kullandım hala da kullanıyorum. Şahsen ben sevmedim. Parasına göre çok şey yaptığını söyleyebilsem de profesyonel bir flash değil. Birkaç sefer istediğim verimi alamadığım için firmware güncellemesi/değişikliği yapmak durumunda kaldım.

@everydayforus
    Elbette sürekli aynı şeyleri söylüyorum. Muhtemelen konuyu açan arkadaş da aynı şeyi yapacak. diyorum ki, fotoğrafçı önündeki sahneyi değil kafasındakini tasarlayıp çekendir. Bunun için iso, diyafram, enstantene bilendir. Ortama bakar çekmek istediğiniz için bir ayar yaparsınız. Kralı gelse kafasındakini birde bir çekemeyebilir. Denersiniz, tekrar kafanızdaki fotoğraf değilse denersiniz. Bir iki ayardan sonra kafanızdakini çekemiyorsanız zaten makineyi kullanmayı bilmiyorsunuz demektir.

Cep telefonu konusuna ise katılmıyorum.

@VYC Majoris
    Türkiye de çok işte olduğu gibi profesyonel fotoğrafçı da yok. Veya çok az var. Şöyle düşünün, olimpiyatlarda altın madalya kazanmayı alışkanlık haline getirmediğiniz de ancak bireysel çabalar sonucu bir takım başarılar olur. Fakat bazı ülkelerde bu işin zihniyet meselesi haline getirildiğini görürsünüz.

Siz gider bir turnuvada 1-2 altın alırken el oğlu 20 altın alır çeker gider. sonra hala düşünür ve neden olmuyor dersiniz. Bizim işte öyle.

Şimdi yukarıdaki düğün fotoğrafına bakıp kompozisyon olarak ne hata var diyebilirsiniz. bu da hatırladığım için oldukça başarılı bir örnek. 18-55 çapı ile çekilebilecek bir fotoğraf. Fakat konum olarak altın oran gözetilmiş. duvak ve gelinlik sahnede olması için oran olarak konumlandırılan kısımdan ters istikamette olmasına özen gösterilmiş. Sol tarafta da masa vs ile kompozisyon tamamlanmış.

Grafikeriniz ne kadar iyi olursa olsun bunu size sağlayamaz.

Temelinde bu bir profesyonelliktir. Kaliteli ve keskin daha iyi bir lens ile daha kaliteli imaj da elde edersiniz. 70-200mm göl vs de sandal içerisinde, çardakta, belirli mesafeden güzel fotoğraflar çekmeye yarar. 18-55 in odak noktası yakın olduğu için eğer yakından çekmek yerine uzaktan çekerseniz ve bu fotoğrafı 18-55 ile çekerseniz fotoğrafı çeken kişi ile çektiğiniz kişilerin arasındaki mesafeden dolayı fotoğrafını çektiğiniz kişilerin görüntüsü imaj olarak kaliteli çıkmaz. Bu sahneyi 70-200 ile çekerseniz tam tersi iyi olur. bu bir teknik konudur. birde bunun yanına dediğim gibi estetik açıdan hata yapılırsa sıkıntı olur.

Yukarıdaki düğün fotoğrafını sol tarafa oranlayıp yine gelinliğin belirli şekilde tümünü fotoğrafın içerisinde kalabilirdi.

Fakat biz 5binx çözünürlüğü alıp 1080p bir monitörde görmeye, bakmaya çalışınca aradaki fark belli olmuyor. Ben para verdim 4k monitör aldım ve böyle büyük bir imajın kalitesini hemen anlyabiliyorum. Ama hala ben düğün fotoğrafı çekmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 15 Ağustos 2015; 12:52:04 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.