Şimdi Ara

***1993 SIFIR OTOMOBİL FİYATLARI*** ... liste eklendi ... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
6
Favori
38.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Bayberty

quote:

Orijinalden alıntı: TSY

quote:

bunlar da en pahalılar (rekortmenler);
    mercedes 600 sec ve 600 sl 6 milyarın biraz üstünde ...

düzeltme: listede bazı markaların fiyatları dolar ve mark üzerinden verilmiş (jeep usd ile mercedes ve porsche dm ile) ... o dönem mark fiyatı 10 bin idi ... ben tl'ye çevirerek verdim ...

Senin amacın nedir dostum ? Dolar 9-10 bin seviyesindeydi mark 5-6 bin ya önümüzde internet olmasa bakmasak gün gün fiyatlarına yutturucan bize 93 yılı markın rekor gördüğü 8 000 lira.

Eskiden mark dolar pahalı şimdi dolar euro ucuz ayağına burada şakşakçılık mı yapıyorsun.

O zamanlar tüm dünyada satılan araç sayısını şuan toyota tek başına bir kaç kez katlıyor.

Üretim kapasitesi arttı. Eskiden teknoloji pahalıydı fabrikalar seri üretimler yoktu. Mal ulaşımı üretimi filan herşey problemdi bu bütün ülkelerde bu şekildeydi.

Daha o kadar çok sıkıntı varki o anki günlük döviz ile bugünlere çevirmemize rağmen o günleri bize arattığı net ve açık ortada.

Düşünün o kadar teknoloji kıtlığı olan bir tarihi bize aratması geldiğimiz noktaya bakın.

Ülke freni patlamış kamyon değil kanadı kopmuş uçak gibi süzülüyor. Sonumuz umarım hayırlı olur.

Biride çıkar şimdi eskiden tüp sırası vardı der. Bilmezki eskiden gazı boruyla değilde tankerle taşıdığını. Bilmezki 100 beygirlik 60-70 km zor yapan kamyonlar var olduğunu. Kalkar bütün dünyanın evrim geçirdiği teknolojiyi malumlar icat etmiş gibi övünür.

Dua etsinler partileri milenyumdan sonra başa geldi herşeyi sata sata kaymağını yesinler. Bugünler bitecek elbette.

konuyu başka yerlere çekmeye çalışma veya alakasız niyet okuma, bunlara hiç gerek yok boşuna zorlama ...

EK: 93 yılının sonlarına doğru serbest piyasada yani döviz bürolarında mark yaklaşık 10 bin idi küsürat hesabı yapmadan yazıyorum, internette var dedikleriniz merkez bankası kayıtlarıdır, vatandaş dövizi merkez bankasından alıp satmıyordu ve serbest piyasa ile resmi kur farklıydı ...

Mark yükselecek ayağına karaborsadan veya tefeciden çektiğiniz döviz fiyatları gerçeği yansıtmaz. Ben TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ'İNDE yaşıyorum. Sizlerin devletini bilmemde tanımamda. Yıl sonu resmi rekor mark fiyatı 8000 liraydı. Size 10 bin liralardan başarılar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

düzeltme: listede bazı markaların fiyatları dolar ve mark üzerinden verilmiş (jeep usd ile mercedes ve porsche dm ile) ... o dönem mark fiyatı 10 bin idi ... ben tl'ye çevirerek verdim ...

Senin amacın nedir dostum ? Dolar 9-10 bin seviyesindeydi mark 5-6 bin ya önümüzde internet olmasa bakmasak gün gün fiyatlarına yutturucan bize 93 yılı markın rekor gördüğü 8 000 lira.

Eskiden mark dolar pahalı şimdi dolar euro ucuz ayağına burada şakşakçılık mı yapıyorsun.

O zamanlar tüm dünyada satılan araç sayısını şuan toyota tek başına bir kaç kez katlıyor.

Üretim kapasitesi arttı. Eskiden teknoloji pahalıydı fabrikalar seri üretimler yoktu. Mal ulaşımı üretimi filan herşey problemdi bu bütün ülkelerde bu şekildeydi.

Daha o kadar çok sıkıntı varki o anki günlük döviz ile bugünlere çevirmemize rağmen o günleri bize arattığı net ve açık ortada.

Düşünün o kadar teknoloji kıtlığı olan bir tarihi bize aratması geldiğimiz noktaya bakın.

Ülke freni patlamış kamyon değil kanadı kopmuş uçak gibi süzülüyor. Sonumuz umarım hayırlı olur.

Biride çıkar şimdi eskiden tüp sırası vardı der. Bilmezki eskiden gazı boruyla değilde tankerle taşıdığını. Bilmezki 100 beygirlik 60-70 km zor yapan kamyonlar var olduğunu. Kalkar bütün dünyanın evrim geçirdiği teknolojiyi malumlar icat etmiş gibi övünür.

Dua etsinler partileri milenyumdan sonra başa geldi herşeyi sata sata kaymağını yesinler. Bugünler bitecek elbette.

konuyu başka yerlere çekmeye çalışma veya alakasız niyet okuma, bunlara hiç gerek yok boşuna zorlama ...

EK: 93 yılının sonlarına doğru serbest piyasada yani döviz bürolarında mark yaklaşık 10 bin idi küsürat hesabı yapmadan yazıyorum, internette var dedikleriniz merkez bankası kayıtlarıdır, vatandaş dövizi merkez bankasından alıp satmıyordu ve serbest piyasa ile resmi kur farklıydı ...

Mark yükselecek ayağına karaborsadan veya tefeciden çektiğiniz döviz fiyatları gerçeği yansıtmaz. Ben TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ'İNDE yaşıyorum. Sizlerin devletini bilmemde tanımamda. Yıl sonu resmi rekor mark fiyatı 8000 liraydı. Size 10 bin liralardan başarılar.

ben "piyasada döviz fiyatı buydu" diyorum, siz bunu nerelere çekip nelerle alaka kuruyorsunuz anlamadım ama mesajınızı alıntılayayım bir psikolog denk gelirse sorarım ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bayberty -- 24 Aralık 2017; 22:59:56 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

ben "piyasada döviz fiyatı buydu" diyorum, siz bunu nerelere çekip nelerle alaka kuruyorsunuz anlamadım ama mesajınızı alıntılayayım bir psikolog denk gelirse sorarım ...

Bende diyorum ki merkez bankası verilerine göre yıllık ortalama mark fiyatı 6000 seviyesinde öaximum gördüğü rekor 8000 siz hangi ülkede yaşıyorsunuz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: mob411

imzamdaki accent 2001 olan 7.050 tl aldık. İthal allegro 1.3 lx klimasız

focus un 13 4 bin olduğunu hatırlıyorum efsane kasa , felicia filan da bakmıştık.

hyundai nin bir önceki kasası yumurta kasa 2000 de sorduğumuzda da yanlış hatırlamıyorsam 5 000 tl gibi bir rakam söylemişlerdi

Ayni yilda (2001) ayni paraya suan icinde bulundugum evi almistik. Guncel fiyati 270000 lira civari.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Angelica -- 24 Aralık 2017; 23:45:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • zotacing kullanıcısına yanıt
    Hocam memur maaşları ne kadar sorması ayıp. 50 maaş en az 120 bin yapar. Tabi çalıştığın kuruma göre değişir. 50 ay 300 bine kadar dayanır.
  • 2001 'de devaluasyondan 1 hafta önce dolarımızı bozdurup 10.600.000.- TL'ye Seat Toledo almıştık. Lansman fiyatıydı, çok uygundu. Dolarımızı 1 hafta sonra bozdursak 3 tane alıyorduk :)
  • Teknoloji gelişiyor, zaman değişiyor ,üretim kolaylaşıp çoğalıyor.Bunları da hesaba katmak lazım.
  • 94 te 0 sw toros 165 milyon liraydi 84 modelini 85milyona aldik

• O dönemdeki lüks araçlar ile günlük araçlar arası fiyat oranı yaklaşık 5-6 katmış, bugün ise bu oran 2-3 kat civarında...

Bu da neden sokaklarda eskiye nazaran daha fazla lüks araç gördüğümüzün kanıtı sanırım..
  • Wow

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    O zaman da Taşı Alım Vergisi (TAV) vardı...
  • 96'da ehliyet almıştım yani 22 yıl oldu, bugün 96 model bir araba (spring) alarak nostalji yaptım ... hayırlı olur inşallah ...
  • Ekonomi bilimini mahvettiniz.

93 yılında 10 bin dolar, 2018 yılında ise yıllık %2 abd enflasyonu ile ortalama 15 bin dolar yapar.

Bugün 15 bin dolar 67 bin tl yapar ortalama.

Birde ötv yi kattık mı 97 bin lira yapar.

Gelişen teknoloji hesap dışı tutulmuştur. Yani bahsedilen o zamanlara denk gelen araç bu zamanda egea boş giriş paket farz edersek şu anda 70 bin lira civarında.

Yani dolar bazında otomobil alım gücünde %25 civarı bir iyileşme var.

Asgari ücret alım gücü paritesinden bakıldığında 70/1.6= 43.75 ayda alınabiliyor.

65 ayda 93 yılında

45 ayda 2018 yılında

Ortalama %30 civarı asgari ücret bazında iyileşme var.

An itibariyle dolar bazında asgari ücret 350 dolar. O zamanlar ortalama 175 dolar desek yaklaşık 2 kat alım gücünde hissedilir artış var. Ancak 25 yılda abd enflasyonu, ötv, gelişen teknoloji hesap edildiğinde bize katkısı malesef %25 civarında.

Tl yıl sonuna kadar %25 değer kaybederse otomobil alım gücü bazında bir arpa boyu bile yol katetmemişiz demektir.

Not: Yukarıda görüldüğü üzere ötv nin etkisi çok önemli. Tl de kısa vadede oluşacak %25 ve üzeri değer kaybı ötv indirimi ile sonuçlanır. Yoksa 90 yılların bile gerisindeyiz demektir.

• Bizimkiler dizisindeki Renault 21 Concorde' lara bakıp, iç geçirdiğimiz günler..

• 200ugececekaga kullanıcısına yanıt

Doğrudur hocam o dönemlerde berlin duvarı yıkılıyor ve sovyetler dağılıyor dünya tarihinin en kaotik dönemlerinden birisi Türkiye'de de yansımaları oldu maalesef sonuçta NATO'nun Sovyetler sınırı olan ülkesiydik.

• O zaman C segmenti ortalama 300 milyonmuş şimdi ise 300 bin.

Yıllar sadece bir kaç sıfırı aradan çıkarmış.

• quote:

96'da ehliyet almıştım yani 22 yıl oldu, bugün 96 model bir araba (spring) alarak nostalji yaptım ... hayırlı olur inşallah ...

açtığım konuyu görünce ekleyeyim dedim, hala aynı arabayı kullanıyorum ... ***1993 SIFIR OTOMOBİL FİYATLARI*** ... liste eklendi ... ***1993 SIFIR OTOMOBİL FİYATLARI*** ... liste eklendi ... 

• Alıntı

metni:
    99'da broadway 3 milyar oldu, süper benzin 300 bin liraydı, yani broadway'in liste fiyatı 10.000 litre benzin parasıydı, broadway orta sınıf arabaydı ... 2017 aralık benzin fiyatı 5.60 lira, 10 bin litre benzin 56 bin lira ... bu paraya günümüzde alt sınıf bir araba alınabiliyor ...

Alıntılanan mesaj 2017 tarihli. Benzin şu an ortalama 7,40. 10.000 litre 74.000 tl. Bu paraya alt sınıf bir arabanın YARISI alınabiliyor artık.

• cormen kullanıcısına yanıt

Çok merak ettim bu verginin oranı ne kadardı ? Ve emin misiniz?

• konuyu açtığım 2017 yılında "90'lı yıllarda ... enflasyon 2 haneliydi ama öyle 12-15 değil 10'larcadan bahsediyoruz (%60-70'ler ... 94'te %120 civarıydı)" diye yazmışım ... 5 yıl sonra 90'lara dönmüşüz ... ***1993 SIFIR OTOMOBİL FİYATLARI*** ... liste eklendi ... 

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.