Şimdi Ara

2 HDD'ye, 5 işletim sisteminden sonra boot sorunu? (3 Windows, 1 Linux, 1 Mac)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle konu, Windows, Linux ve Mac işletim sistemlerinin üçü ile de ilgili olduğu için konuyu nereye açacağımı bir 5dk düşündüm lakin sonunda windows üzerinden gitmeye karar verdim Konu biraz karışık lakin yardımcı olacak babayiğit bir arkadaşa canı gönülden teşekkürü borç bilirim.

1TB'lık Ana diskimde (C:100GB, D:900GB) Windows 8.1 yüklü ve bu diski sürekli kullandığım için bunun üzerinde hiç bir işlem yapmıyorum.

Kullanmak istediğim başka işletim sistemlerini, 300GB'lik 2.5" diğer diskime kurmak istiyorum. Bunun içinde diski 6 parçaya ayırdım. 4. bölüme Yosemite'yi kurmadan önce diğer işletim sistemlerinin kurulumunu, ayırdığım diğer bölümlere gerçekleştirdim. Öncelikle ilk bölüme Windows 10, 2.'ye Windows Server, 3. ye Linux Mint kurdum;

Ancak bir sorun var: İki HDD'de anakarta takılı iken (1TB: Sata 0 portunda, 300GB: Sata 1 pordunda) sistem sadece Windows sürümlerini görüyor;

(Windows Server 2012 R2'yi kurmadığım için gözükmüyor, kurduğumu varsayarak konuşuyorum zira kurduktan sonra eminim oda Windows türevi olduğu için bu ekranda gözükecektir.)

Bunun üzerine Windows 8.1'in yüklü olduğu ve sürekli kullandığım 1TB'lık diskimi anakarttan söküp, sistemi 300GB diskten başlatıyorum. Bu sefer de Windows'u görmeden direkt Linux açılıyor, halbuki o diskin bir bölümünde Windows 10 ve Windows Server 2012'de yüklü. Kaldı ki birde Mac Yosemite'yi kursaydım o halde hangisinden başlayacaktı? Windows 10, Windows Server, Linux, Yosemite?

Çok karışık bir durum gibi gözükse de sanırım basit bir izahı vardır. Zira bazı anlatımlarda bu gibi durumlar için, eskiden yeniye doğru kurulum yapılması söylenmiş ki, yeni işletim sistemlerinin bootloader'ları eskileri de kapsasın ve seçim ekranı gelsin. Ancak bu anlatımlar sadece Windows NT işletim sistemlerinin kendi içindeki kurulumu için geçerli sanırım.

Ayrıca Windows için konuşacak olursak: Hangi diskin, anakart üzerindeki 0 veya 1. sata portuna takıldığının önemi yok sanırım. Zira 1TB'lık disk sata 0'da, 300GB'lik disk ise sata 1'de takılı olmasına rağmen, sistem direkt 300GB'lik HDD'de deki Windows 10 üzerinden açılıyordu. Bunun üzerine BIOS'dan Quick Boot sekmesini Enable yaptıktan sonra anca seçim ekranı geldi ve en azından Windows işletim sistemlerinin boot sorununu kendi içinde çözdüm.

Acaba 300GB'lik diske, önce Linux, sonra Yosemite, sonra Windows Server 2012 ve en son Windows 10'mu kurmam lazım ki, en yeni işletim sistemi olan Windows 10'un bootloader'i, diğer işletim sistemlerini de kapsayıp? Lakin bildiğim Windows bootloader'i, sadece kendi türevlerini (Windows 7,10,server) kapsar. Linux ve Yosemite için nasıl olacak.

Özetle benim yapmak istediğim: Sistemin, iki diskim de (1TB-300GB) takılı iken, 300GB'lik sistemime yüklediğim Windows 10-Windows Server, Linux ve Mac işletim sistemlerini, açılışta hangisinden boot edeceğimi bana sorması.

Yani bilgisayar açılırken bu seçim ekranını istiyorum;

Windows 8.1
    Windows 10
    Windows Server 2012 R2
    Linux
    Yosemite

Bu mümkün mü?

ve istediğim zaman sistemi hep, sürekli kullandığım işletim sistemi olan Windows 8.1'den başlatmak istiyorum. Her açılışta aynı ekranı görmek istemediğim için. Bu dediğimi de Windows işletim sistemleri için sonradan masaüstünden aşağıdaki şekilde seçebiliyoruz ancak sistemde bir de Linux ve Mac olacağı için, onlar buna izin verir mi?

Eminim iki disk de takılı iken, 1TB diskteki Windows 8.1 ve 300TB diskteki Windows 10 ile Windows Server 2012'yi sistem açılışta bana hangisinden başlatmak istediğimi soracaktır. Ancak 300GB'deki diğer Linux ve Mac için aynı şey geçerli olacak mı?

Yardımcı olursan minnettar kalırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radyoaktif -- 29 Ocak 2015; 15:31:44 >

• Göstermez! Sizinde dediğiniz gibi sadece Windows kendi türevlerini gösterir, diğerlerini göstermiyor. Sizin dediğiniz gibi denemedim ama daha farklısını ablamın Macbook'un da denedim. Mac kısıtlı geldiği için bilgisayara Windows yükleyelim ama garantiye bişey olmasın Mac'de kalsın dedi. Bende aldım Windows 7 CD'sini bilgisayara Bootcamp yardımı ile kurdum ama önüme yine bir seçim ekranı gelmedi. Bilgisayarı ne zaman başlatsak her seferinde Mac'den başladı. Sonra BIOS'a girdim orada da Windows gözükmüyordu. Sonunda diski tamamen biçimlendirip Windows 7 kurdum. Deneme amaçlı Windows'un üzerinde Mac kurdum bu sefer de Windows hep kendinden başladı Mac'i görmedi. 2 günümün tamamını ona ayırmış hatta Mac Teknik Servisi'ni aradık, BIOS'dan seçeceksiniz dedi ama BIOS'da o seçenek gelmiyordu neredeyse garanti'ye gönderecektik ama ikisinden biri ile çalıştığı için bizce bir sorun yoktu.

Diğer yandan öğrendiğim kadarıyla Bootcamp biraz daha gelişmiş ama artık seçim yapılabiliyor mu bilmiyorum. İsterseniz ilk önce Mac sonra Windows kurun belki size seçim ekranı gelir.

• Beni de kursaydın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    quote:

Orijinalden alıntı: mustifb

Göstermez! Sizinde dediğiniz gibi sadece Windows kendi türevlerini gösterir, diğerlerini göstermiyor. Sizin dediğiniz gibi denemedim ama daha farklısını ablamın Macbook'un da denedim. Mac kısıtlı geldiği için bilgisayara Windows yükleyelim ama garantiye bişey olmasın Mac'de kalsın dedi. Bende aldım Windows 7 CD'sini bilgisayara Bootcamp yardımı ile kurdum ama önüme yine bir seçim ekranı gelmedi. Bilgisayarı ne zaman başlatsak her seferinde Mac'den başladı. Sonra BIOS'a girdim orada da Windows gözükmüyordu. Sonunda diski tamamen biçimlendirip Windows 7 kurdum. Deneme amaçlı Windows'un üzerinde Mac kurdum bu sefer de Windows hep kendinden başladı Mac'i görmedi. 2 günümün tamamını ona ayırmış hatta Mac Teknik Servisi'ni aradık, BIOS'dan seçeceksiniz dedi ama BIOS'da o seçenek gelmiyordu neredeyse garanti'ye gönderecektik ama ikisinden biri ile çalıştığı için bizce bir sorun yoktu.

Diğer yandan öğrendiğim kadarıyla Bootcamp biraz daha gelişmiş ama artık seçim yapılabiliyor mu bilmiyorum. İsterseniz ilk önce Mac sonra Windows kurun belki size seçim ekranı gelir.

Cevabın için teşekkürler dostum. Kısmen gösterdi sayılır, EasyBCD programı yardımı ile Windows'un üç ayrı işletim sistemini ve linux'ı aynı anda açabildim;

Lakin devreye Mac girince işler sarpa sardı. Zira bu işletim sistemlerini kurduğum diski başta GPT olarak değil de MBR olarak formatladığım için, MAC kurduktan sonra Clover EFI bootloader'dan tüm sistemi başlatmak için MBR yamasıda kursam yemedi. Haliyle tüm diski formatlayıp GPT'ye çevirdim. Şimdi ilk önce MAC kurarak diğerlerini arkasından kurup deneyeceğim. Bakalım yapabilecek miyim.

quote:

Orijinalden alıntı: Mustafa.sefa

Beni de kursaydın

6. olarak seni sıraya yazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radyoaktif -- 1 Şubat 2015; 19:12:49 >

• Tamamdir aksama sistem dosyalarimi gonderirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Windows 8.1 mi Windows 7 mi?
    11 yıl önce açıldı
    Win 7 ses sistemi problemi(7.1)
    16 yıl önce açıldı
    cs 1.6 win 10 tam ekran sorunu
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.