Şimdi Ara

2 üzeri 0 niçin 1? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
1
Favori
4.550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 2^1/2^0=2^(1-0) olduğu için bu işlemin sonucunda 2/1=2 oluyor. 2^0=1
    Böyle bir çözüm olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • personalcomputer kullanıcısına yanıt
    Cevabınızı görmeden aynı şeyi yazmışım ben de. Çözüm bu şekildedir bence de.

• CookieMonster kullanıcısına yanıt
    Tamam limit diyoruz, 1'e yaklaşıyor diyoruz fakat bu işlemi sonsuz sayıda tekrar etsek bile hiçbir zaman sonuç 1 olmayacaktır.

• Cool Storm kullanıcısına yanıt
    beyninin çalışma prensibine aykırı olduğu için öyle düşünüyorsun. çünkü beynin zaman kavramının olduğu bir evrende çalışıyor ama matematikte zaman kavramı hesaba katılmaz bu yüzden de zaten 0 2ye eşit olur
    x^2-x^2=x^2-x^2
    (x-x).(x+x)=x(x-x)
    x+x=x
    1=2--->a denklemi
    her taraftan 1 çıkar
    0=1
    şimdi 1 yerine 2 yaz a denkleminden
    evrende 0 yok çünkü o yüzden de buga girmiyor bizim matematiğimiz buga giriyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: CaimaN

quote:

Orijinalden alıntı: CookieMonster

Öyle kabul edilmiş böyle kabul edilmiş diye bir şey yok . Her şeyin bir açıklaması , kuralı var. Yukarda biri de çok kurcalarsan 0=2 bile bulursun demiş bir bulsun görelim Büyük ihtimalle 0 ile 0 ları sadeleştirebildiğini düşünüp 2-3 tane basit algebraic işlemle 0 ı 2 ye eşit bulacak sonra bak gördün mü diyecek

2^1 = 2
    2^(1/2)=1.414
    2^(1/4)=1.189
    2^(1/8)=1.090
    2^(1/16)=1.044
    .
    .
    .
    .
    2^(1/1024)=1.00067

Gördüğün gibi kuvvetin değeri küçüldükçe sonuç 1 e daha da yaklaşıyor. Sen bu sayının kuvvetini 0 a kadar yaklaştırdığını düşün sonuç ne olacaktır ?

Bir başka ispat ;

a^x/a^y = a^(x - y)

x=y durumunu düşünelim

a^x/a^y x y ye eşit olduğu için 1 olacak. a^(x-y) yani a ^0 da bu değere yani 1 e eşit olacak.

dediklerinden hiçbirşey anlamadım ama saygı duyuyorum.

Karekök ya da küp kök aldığımız sayıyı x üssü kök içindeki x in üssü bölü kökün derecesi olarak yazabiliyoruz örnek vermek gerekirse kök içinde 2 sayısını iki üssü 1/2 şeklinde yazabilirsin gerisi de arkadaşın dediği gibi kesir küçüldükçe kök içindeki sayı ve tanım 1 e yaklaşıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: torquehp

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: CrashBone

alıntının içerisini tekrar alabilir misiniz, alıntıladığınızdaki yerde hatalı işlem yapmışım a^(b*c) yi (a^b)^c diye göstermem gerekirken a^(b^c) diye göstermişim, siz alıntıladıktan hemen sonra düzelttim.

ama çift kuvvetli kök içerisindeki negatif çarpanları neden karmaşık sayıya çeviriyoruz anlamadım. kökün içinde (-1) üzeri 6 var. o da pozitif bir sayı

@CookieMonster

Kuvvet alma bildiğin gibi aslında çarpma işlemi. Ve çarpmada belirli bir sıra yok. Yani 3.2.6.5 i 2.6.5.3 diye yazabiliyoruz . Buradaki sıkıntı da ondan kaynaklanıyor aslında. Neden önce kökü küpkök haline getirip daha sonra -1 i o küpkökten çıkarmıyoruz mesela ? (-1)^6 pozitif bir sayı doğru fakat sen kökün içinde negatif bir sayı yani -1 ile işlem yapıyorsun. 6 tane -1 i çarpıyorsun. 6 tane karekök içinde -1 düşün . Çift kuvvetli bir kökün içinde negatif bir sayı olabilir mi ? i^2 ye çevirmemizin sebebi bu aslında.

Hocam merak ettim de mesleğiniz nedir ? Ye va hangi bölümü okuyorsunuz ? İnanın şuan o kadar çok sizin matematik bilmek isterdim ki.

İnşaat mühendisliği okuyorum henüz bitmedi yani okul Matematik bilmekten ziyade soruya yaklaşım tekniğiyle alakalı bu biraz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hesher

beyninin çalışma prensibine aykırı olduğu için öyle düşünüyorsun. çünkü beynin zaman kavramının olduğu bir evrende çalışıyor ama matematikte zaman kavramı hesaba katılmaz bu yüzden de zaten 0 2ye eşit olur
    x^2-x^2=x^2-x^2
    (x-x).(x+x)=x(x-x)
    x+x=x
    1=2--->a denklemi
    her taraftan 1 çıkar
    0=1

Abi sen şimdi burda 0 ile bir sayıyı çarpıp bölüyorsun sonra eşit oldu diyorsun yani yaptığın şey şu aslinda.

6.0=3.0 ise 6=3 oluyo. (x-x)'i bu yüzden direk sadeleştiremezsin çünkü 0'a eşittir. 0'ı sadeleştirememenin nedeni yutan eleman olmasıdır. Herhangı bir işlemde de zaten yutan elemanla genişletme falan yapılamaz.

Mesela sen 7/2yi 0 ile genişletirsen tanımsız bulursun cevabı ama bu yanlıştır. Tamamiyle matematiğe göre bakarsak yaptığın işlem hatalıdır. Eğer 0 diye bir şeyi yok olarak kabul edip bunu savunacaksan daha sağlam temellendirmelisin bunu bence.

• Limit

• matematikde mantık arama hocam derslerden hatırlıyorum hoca a.2.(153ı5czx)=? falan tarzı şeyler yazıyodu sonra a 5 olsun e 8 olsun diye çözüyodu şahsen aşırı saçma buluyorum 4 işlemden sonrası mesleğin için gerekli değilse koy gitsin
  • Matematiksel ispatlarını arkadaşlar yapmış ben de size daha somut bir açıklama yapayım

Her bir dakikada mitoz bölünme (hücre her seferinde 2 ye bölünür) geçiren bir bakteri popülasyonunda 5 dakika sonra oluşacak bakteri sayısı nedir gibi bir sorumuz olsun.
    Ortamdaki bakteri sayısını bs ile gösterecek olursak toplam: bs.2^5 kadar bakteri olacaktır

Bu durumda kuvvetin 0 olması aradan geçen zamanın 0 olması anlamına geleceği için ortamdaki bakteri sayısının da aynı kalması kalmasının gerektiği beklenmelidir.

Yani; bs.2^0=bs olabilmesi için 2^0=1 olmalıdır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: torquehp

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: CrashBone

alıntının içerisini tekrar alabilir misiniz, alıntıladığınızdaki yerde hatalı işlem yapmışım a^(b*c) yi (a^b)^c diye göstermem gerekirken a^(b^c) diye göstermişim, siz alıntıladıktan hemen sonra düzelttim.

ama çift kuvvetli kök içerisindeki negatif çarpanları neden karmaşık sayıya çeviriyoruz anlamadım. kökün içinde (-1) üzeri 6 var. o da pozitif bir sayı

@CookieMonster

Kuvvet alma bildiğin gibi aslında çarpma işlemi. Ve çarpmada belirli bir sıra yok. Yani 3.2.6.5 i 2.6.5.3 diye yazabiliyoruz . Buradaki sıkıntı da ondan kaynaklanıyor aslında. Neden önce kökü küpkök haline getirip daha sonra -1 i o küpkökten çıkarmıyoruz mesela ? (-1)^6 pozitif bir sayı doğru fakat sen kökün içinde negatif bir sayı yani -1 ile işlem yapıyorsun. 6 tane -1 i çarpıyorsun. 6 tane karekök içinde -1 düşün . Çift kuvvetli bir kökün içinde negatif bir sayı olabilir mi ? i^2 ye çevirmemizin sebebi bu aslında.

Hocam merak ettim de mesleğiniz nedir ? Ye va hangi bölümü okuyorsunuz ? İnanın şuan o kadar çok sizin matematik bilmek isterdim ki.

İnşaat mühendisliği okuyorum henüz bitmedi yani okul Matematik bilmekten ziyade soruya yaklaşım tekniğiyle alakalı bu biraz.

İzninizle biraz kişisel sorular sorucam. Hangi uniye gidiyorsunuz ? Kaç binle ve puanla girdiniz ? Birde lisede mat notlarınız kaçtı ?

• cahiller toplanmış.bu nasıl konu başlığı?Hiç matematik öğrenememişsin hocam
  • _gavaracı_ kullanıcısına yanıt
    Agario iyi oynadıgın kadar mantıgında iyimiş hacı

• _gavaracı_ kullanıcısına yanıt
    Hocam, bs'ye de gerek yok aslinda. 5 bolunme oldugunda elimizdeki hucre sayisi 2^5=32 iken hic bolunme olmadiginda (0 bolunme oldugunda) elimizdeki hucre sayisi 2^0=1'dir.

Siz boyle deyince aklima geldi, alt kume falan bir suru ispati var aslinda.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • lan ne kasmışsınız hemen açıkliyim.

2 üzeri 5'i 2 üzeri 5'e bölersen 1 çıkar değil mi ? üslerde bölünmenin kuralı taban aynıysa üsleri çıkarmaktı ozaman 2 üzeri 5-5 yani 2 üzeri 0 olur.yani özetle bir sayıyı kendisine böldüm ve sonuç 1 çıkarken üssü de 0.lise düzeyinde bilgi gerektirir ancak millet ezbere dayanmış yaşıyor heralde mantığını kavrayamaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: EdvaldBoassonHagen

quote:

Orijinalden alıntı: Hesher

x^2-x^2=x^2-x^2
    (x-x).(x+x)=x(x-x)
    x+x=x
    1=2--->a denklemi
    her taraftan 1 çıkar
    0=1

Abi sen şimdi burda 0 ile bir sayıyı çarpıp bölüyorsun sonra eşit oldu diyorsun yani yaptığın şey şu aslinda.

6.0=3.0 ise 6=3 oluyo. (x-x)'i bu yüzden direk sadeleştiremezsin çünkü 0'a eşittir. 0'ı sadeleştirememenin nedeni yutan eleman olmasıdır. Herhangı bir işlemde de zaten yutan elemanla genişletme falan yapılamaz.

Mesela sen 7/2yi 0 ile genişletirsen tanımsız bulursun cevabı ama bu yanlıştır. Tamamiyle matematiğe göre bakarsak yaptığın işlem hatalıdır. Eğer 0 diye bir şeyi yok olarak kabul edip bunu savunacaksan daha sağlam temellendirmelisin bunu bence.

neden genişletilme yapılamaz 0 ile? kural? neden? çünkü mat buga giriyor sen de kural diyip geçmek zorunda kalıyorsun. 0 denen şeyi hesdaba katmazsan herhangi bir sorun da doğmuyor

• quote:

Orijinalden alıntı: MalıArapFaiktenAlıyoduk

Her sayının 0 ıncı kuvveti 1 dir muhtemelen boş kümeyi temsil ediyor.

0^0??
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.