bende 200 adım unipolar step motor var ve bunu saniyede 25 hz ile döndermek istiyorum pic ile yazdığım program sayesinde 5000mikrosaniye den aşağı dogru 100 100 azaltarak hızladırıyorum 1000 mikrosniyeye gelince 1 1 azaltıyorum ve dönmesini sağlıyorum ama bazan takılıyor manyetik alan döniyor ama motor dönemiyor elle yardım edip biraz hızlandırınca dönmeye baslıyor
bildiğiniz gördüğünü devre şeması veya başka bir dönderme tekniği varsa yardım ederseniz çok sevinirim
tşk..
ya hiç kimse bilmiyormu yoksa cevaplamak mı istemiyor
motor bilgileri 1,8derece 200 adım, 1,5a, 2,7v internete aldığım yerdeki bilgisi bu benim yaptığım işlemde 5v veriyorum kalkmıyor motor 12 v veriyorum kalkıyor ama ısınıyor motor
Motorun katalog bilgisinde ne yazıyorsa ona uy. Kalkışta biliyosun motorlar fazla akım çekerler. O yüzden sen yine 5V ver fakat güçlü bir kaynaktan ver. En az 2A olsun beslediğin kaynak. Bu arada bacak bağlantıları doğru değil mi. Emin olmak için soruyorum.
sonunda bir cevap alabildim saolun motor bağlantım doğru çünkü dönüyor zaten sadece hızlandıramıyorum
if d=1000 then if a=>2000 then a=a-500 else a=a-10 endif
her 1000 adımda bir 4000denen 500 çıkararak bekleme süresini azaltıyorum 2000 mikrosaniyeye gelince 10 10 azaltıyorum ve biraz uzun sürüyor ama hızlanmaya başlıyor ve belili bir hıza gelince kitlenip bobinlerden hızlandığına dair sesler gelmeye başlıyor
benim amacım bu 200 adım step motoru saniyede 25 devir ve ustunde döndermek yardımlarınızı bekliyorum
1 saniye = 1000ms saniyede 25 devir yapsın istiyosun 1000 / 25 = 40ms. Yani 40ms'de 1 tur dönmesi gerekiyor. 200 adım bir step motora sahipsin. 40 / 200 = 0.2ms yani 200uS adımlar arası beklemen gereken süre.
Eğer farklı fonksiyonlar yapmıyacaksan (yavaşlatayım sonra biraz hızlandırayım şeklinde), yalnızca 25devirde dönmesini istiyorsan bu hesaptan yararlanarak şöyle bir kod yazabiliriz.
While(1) For i = 0 to 3 PORTB = Adim[i] PauseUs 200 Next i Wend End
PBP'de kod yazmayalı uzun zaman oldu. Tam olarak doğru olmayabilir. İdare et artık. Adim değişkenini kaydırarakta yapabilirsin fakat yarım adım dönüşlerde bu daha kullanışlı olur. Unutmadan söyleyim for döngüsünün ve PORTB'ye atamada geçen zamanı hesaba katmadık. Eğer çok fazla sapma olursa onlarıda hesapla ve 200uS'den düş. Ayrıca senin step motorun 200uS'de bir gelen sinyallere karşılık veremeyebilir. Eğer hızlı bir step motor değilse hızlı olanı temin et veya palsin süresini uzat dişlilerle hızlandır. Son olarak 300mA yetmez 1A'den aşağı verme. Kaldı ki katalog bilgilerinde 1.5Amper yazıyo demişsin. Kolay gelsin.
sizin yazmış olduğunuz kod gibi direkmen 200us yazıp yükleyince motor kalkış bile yapamıyor ben elle hızlandırıyorum öyle dönmeye başlıyor işte bende bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyorum
Tamam işte dedim ya. Motor kalkarken normal kullandığında daha fazla akım çeker. Güçlü bir kaynaktan besmelemen gerekiyor. 1.5Amperlik bir kaynak kullanmalısın.
ben 2*12volt 250w gücünde trafo ile de deniyorum yine dönmüyor ses geliyor yüksek frekans sesi dönemiyor voltajı artırınca hızlandırmam kolaylasıyor sadece 24v ilede denedim olmuyor illaki bir hızlandırma tekniği gerekiyor sanırım
Evet en kötü ihtimal dişli koyabilirsin veya daha hızlı bir step motor satın alman gerekecek.
buna benzer bir sorunla bu işlerle uğraşan arkadaşımda karşılaşmıştı. Hatırladığım kadarıyla motorun dönme kapasitesi ile bizim verdiğimiz kapasitenin farklılığüından kaynaklanıyordu. Sen ilk olarak saniyede 25 kare falan değil 3-4 kare döndürmeye bak. hatta 1 den bile başlasan olur. Daha sonra yavaş yavaş döngüyle artırırsın. fakat ilk başlarda saniyede 25 kare çok fazla bir rakam bu 1500 devir/dakikaya denk geliyor ki çok iyi bir yazılım -elektronik deneyim gerekebilir. Birde güçlü bir akım. ha birde sanırım dc kullanacaksın. O zamanda çok iyi bir doğrultma yapman lazım.
combaba bey suan için 5-6 devir rahatlıkla dönüyor ama bekleme süresini biraz daha düşürünce titremeye baslıyor sanki frekqans kaçırıyor gibi oluyor en son denememde 10 defayı buldum
nasıl anlıyorum 1000us yapıyorum bir tur 200adım 200*1ms=200ms 1000ms/200ms=5 tur diye hesablıyorum ve buna göre 60cm lik sabla sonsuz vidaya somun takıyorum bastan basa 60 saniyede ulasıyor select case komutu ile her 1000 adımda bir 100us azaltıyorum 500us de 60 cm lik sablamayı 30sn aşıyor ve hesabtada 200*500us=100ms 1000ms/100ms=10 tur olmuş oluyor saniye cinsinden de 2 katı zaten yani 3-4 turu zaten geçtim hatta 15sn de geçtim ama bunu çalıştırınca motoru elimle hızlandırmam gerekiyor
böyle basit bir program ile hızxlandırma yazılımı yardımında bulunursanız çok sevinirim
Selamlar,
Step motorlarını sürme konusunda bazı küçük ayrıntılar var. Bunlardan birisi mid band resonans yani motor belli bir hız bölgesinde torkunu çok ciddi kaybediyor. Gelişmiş sürücüler bu bölgeyi hızla geçerek motorun bu bölgede çalışmamasını sağlıyorlar. Bir başka konu motoru hızlı çalıştırmak. Motoru hızlandırdıkça motor da bir jeneratör gibi elektirik üretiyor ve sizin besleme voltajına karşı koymaya çalışıyor. İçindeki bobinin indüktansı ile ilgili ve karşı koyuş frekeansla ilişkili. Bu nedenle motor bobini üzerindeki akımı sürekli okuyarak bobini tam akımla doymuş şekilde beslemek gerekiyor. Bunun için kullanılan bir yöntem chopper yöntemi ayrıntısına girmiyorum. Eğer amacınız bir step motor sürücü devresi tasarlamak değil ise hazır ürünleri kullanmanızı öneririm. Size PanterA 4-Eksen Unipolar Mikro-Step Motor Sürücü kartı nı tavsiye ederim. Videoda moturun ne kadar hızlı döndürüle bildiğini lütfen seyredin.
Saygılar Nuri Erginer
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme