Şimdi Ara

2013 Samsung F8500 Plazma serisi (33. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
785
Cevap
13
Favori
56.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • elmakent hocam.... brezilya kolombiya maçının ikinci yarısını senin ayarlar ile izleyeceğim..... sağolasın

bamir hocam.... ben rodaj olayına hiç kafayı takmadım... 3. plazmamı kullanıyorum.... en ufak sıkıntım olmadı... görüntü süper....

maç kaliteli.... kolombiya defansı uyuz etti beni

• Normal ayarlarda maçı seyrettim....offf of...FENA !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamir -- 5 Temmuz 2014; 19:34:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bamir

Sn. Elmakent,rodaj sırasında günde 2-3 saat normal ayarlarda seyir rodajı bozarmı ?...Albeni üstada sordum,ama görmedi galiba :)...Şimdi maçı normale yakın ayarlarda,ama rodajı bozuyormuyum ENDİŞESİYLE seyrediyorum çünkü :
    2.nci SORUM ; Piksel kayması devamlı AÇIK pozisyondamı kalmalı ??

Rodaj meselesini bilmeme rağmen bugüne kadar buna pek önem vermedim ve sadece "seyir keyfimi" ön planda tutarak TV ayarlarını yaptım ve öyle kullandım.
    Can beyin çok beğendiği Pioneer Kuro serisinden 60" eski bir plazmam var. Ama adı "eski", belki demode demek daha doğru. Kendisi son derece bakımlı ve sorunsuz. Artık çalışma odamda yer alıyor. Bu televizyonu aldığımda rodaj nedir bilmezdim, ancak hâlâ görüntüsü izleyenleri mest eder.
    Yine aynı şekilde, yeni televizyonum Samsung F8500 serisi plazma televizyonum için de rodaj tekniklerini uygulamadım. Görüntü kalitesinden son derece memnunum.
    Ya bu işler şans işi diyeceğim, ya da rodaj tekniğinin bizim gözlerimizin algılayamadığı kadar bir fark getirdiğini söyleyeceğim. Herhalde bugünden tezi yok, nazar boncuklarını televizyonlara takmam gerekecek. :)
    Bu arada, 30 seneden fazla amatör olarak fotoğrafçılık ile uğraştığımı belirtmem lazım sanırım.
    Keyifli ve sorunsuz izlemeler dilerim.

Saygılarımla.

• :) Fotoğrafla uğraşıyorsanız ( bende 7 yıldır ileri-amatör uğraşıyorum ) gözler ''takıntılı '' hale geliyor..Ama bu TV ''BUDUR '' dedirtti..renk konusunda ''nüans'' takıntılarım var hala..Ama bu kişisel....Yazmıştım sildim,nazarlık takmak lazım..Ben dahada ileri gideceğim,yorumda yapmayacağım ;)...İlgi ve cevaplarınız için çok teşekkürler...
    Ayarlarda Film modu : KAPALI-OTO1-OTO2
    Motıon Judder Canceller ; KAPALI-STANDART-DÜZLEŞTİR
    sizin tercihleriniz dışındaki seçeneklerin - veya + ları hakkında bilginiz varmı ?...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamir -- 5 Temmuz 2014; 23:29:03 >
  • bamir B kullanıcısına yanıt
    hocam ilki mute tuşunu bulamamak idi şimdi menü seçeneklerimizi alıntılar içine yazmamıza rağmen görememek oldu...
    hani seni sevdim... buradan öteye gitmeyeyim...
  • Sn.DoSöDoKöKo,o kadarda değil,menünü gördüm,,,,Ben Sn.Elmakentten fotoğrafçı olduğu için,ince ayarlardaki diğer seçeneklerin + ve - lerini öğrenmek istedim...Bu ana kadar sana bayağı zahmet verdim,katkın çok,çok sağolasın,bundan sonra zahmet etmesende gönül koymayız,ince ayara ( bana ) gerek yok,TV değil,dostluklar önemlidir benim için,şıklık bozulmasın ;)selam ve sevgiler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamir -- 6 Temmuz 2014; 0:04:02 >
  • Yeni farkına vardığım büyük bir yanlışlığa değinmek istiyorum. Başka kaynaklardan öğrendiklerimi paylaşacağım.

Plazma TV, kombi ve elektrik motoru gibi cihazlarda kullanılması gereken Kesintisiz Güç Kaynağı (KGK) veya ingilizcesi Uninterruptible Power Supply (UPS) seçiminde "Gerçek Sinüs" veya "Tam Sinüs" dalgalı/çıkışlı (iki farklı ifade aynı şeyin farklı söyleminden ibarettir) bir KGK seçimi yapmanız gerekmektedir. Bu çok önemlidir!

Plazma TV gibi cihazlar ilk çalıştırma anında yüksek akım çekerler ve bu sırada "Gerçek Sinüs / Tam Sinüs" dalgalı olmayan KGK'lar çok büyük ihtimal ile kapanırlar veya zarar görürler. Line Interactive KGK'ların %99'u "Simüle Sinüs" dalgası ürettiklerinden "elektrik kesintisinde" veya "ilk çalıştırma anında" Plazma TV'niz veya Kombinize gereken gücü iletemezler ve kapanırlar. Bu ani aşırı yüklenmeyi ancak gerçek sinüs çıkışlı elektrik besleme cihazları tolere edebilir. Bu çok sık yaşanan bir durumdur.

Plazma TV için önerilen kesintisiz güç kaynağı tipi gerçek sinüs dalgası üreten "ONLINE" modelleridir. Bu tip KGK'lar sürekli akü'den besleme yapıp, doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) çevirirken gerçek sinüs dalgası üretirler. Line interactive KGK'lar arasında birkaç marka gerçek sinüs dalgalı modellere sahiptir. Mesela; Necron LF veya Inform Informer Compact serisi v.b. gibi. Ancak belirtmem lazım ki, gerçek sinüs dalgalı line interactive KGK'lar fiyat olarak online KGK'lar seviyesindedirler. Benim kişisel önerim, gerçek sinüs çıkışlı bir line interactive KGK almak yerine aynı veya çok yakın maliyetlerde ONLINE KGK (ONLINE UPS) almaktır.

Regülatörler için de yine aynı farklılık mevcuttur. Mesela, önerilen FSP Scudo 1200VA regülatör gerçek sinüs çıkışlı değildir! simüle sinüs çıkışlıdır ve plazma TV'ler ve hatta kombiler için uygun değildir. Regülatör seçimi yaparken de bu konuya mutlaka dikkat ediniz. Üretici firmaya veya temsilci firmaya ürünlerinin "gerçek sinüs çıkışlı" olup olmadığını sorunuz.

Kesintisiz güç kaynağı veya regülatör kapasitesi hesaplarında önerilen yöntem doğrudur. KGK veya regülatör'e bağlanacak cihazların Watt cinsinden maksimum yüklerini toplayıp 1.5 ile çarparak (yüzde 20 emniyet payı dahildir) elde ettiğiniz VA cinsinden toplam değere eşit veya daha büyük kapasitede bir ürün seçmeniz gereklidir.

"Gerçek Sinüs" veya "Tam Sinüs" (iki farklı ifade aynı şeyin farklı söyleminden ibarettir) özelliği olmayan Kesintisiz Güç Kaynağı veya Regülatör Plazma TV'ler için uygun değildir!!! Lütfen buna çok dikkat ediniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ElmaKent -- 6 Temmuz 2014; 16:22:13 >

Sayın @bamir,

Samsung orjinal dökümanları vasıtası ile bana göre çok doyurucu bilgilere ulaşamasam da internet üzerinden edindiğim "kulaktan dolma" bilgiler şu şekildedir;

Motion Judder Canceller; Bir zamanlar bazı yabancı test ve incelemelerde ve kullanıcı forumlarında "Samsung Kâbusu (Samsung Nightmare) olarak nitelendirilmiş bir özellikti. Bu özellik aktif edildiğinde görüntünün ciddi bir şekilde bulanıklaştığı, mozaiklendiği ve dolayısıyla görüntü kalitesinin düştüğü şikayetleri mevcut idi. Aslında ilginç olan şudur ki; bu özellik hareketli görüntülerde olabilecek görüntü bozulmasını düzeltmeye yöneliktir. Bunun tam tersinin olduğunun ifade edliyor olması ilginçtir. Bu özelliği test etmenin en pratik yolu; -özellikle reklamlarda- alt kısımdan geçen kayan yazılarda göreceğiniz bozulmalardır. Eğer buna benzer şekilde hareket eden görüntüde bozulmalar yaşıyorsanız "Motion Judder Canceller" kullanabilirsiniz. "Standart" ve "düzleştir" bu özellik için seviyelerdir. Seviye arttıkça düzeltme artar ama olumsuz etkileri artar. Bu tip bozulmalar aslında yayın kalitesi düşük olan servis sağlayıcılarda karşımıza çıkmaktadır. Mesela; Kablo TV veya Teledünya Türkiye'de yayın kalitesi en düşük servis sağlayıcıdır. Teledünya veya Kablo TV yayınlarında; ekranın alt kısmından geçen kayan yazılarda bu bozulmayı çok bariz şekilde fark edersiniz. Sadece kayan yazılarda değil aslında görüntüde de bu tarz bozulmalar yaşanabilir. Bu şekilde hareket halindeki görüntüde yaşanabilecek bozulmaları düzeltmek için "Motion Judder Canceller" kullanabilirsiniz. Elbette, bu özellik hareketli görüntüdeki bozulmaları düzeltirken resim kalitesini bir miktar olumsuz olarak etkileyecektir ve görüntülerdeki keskinlik (netlik) azalacaktır. Elbette, hareketli görüntüdeki bozulmaların düzelmesi ile paralel olarak netlikteki azalma genelde görüntü kalitesinde bir artış olarak değerlendirilebilir. Samsung PS-64F8500 plazma televizyondaki "Motion Judder Canceller" özelliğinin olumsuz etkileri son bir yılda yapılan yazılım güncellemeleri ile çok büyük ölçüde azaltılmıştır. Bu önemli bir gelişme ve başarıdır. Çünkü televizyonumu aldığım ilk günlerde bu özellik çok rahatsız edici bir şekilde toplam görüntü kalitesini olumsuz olarak etkiler iken son zamanlarda olumsuz etkisini pek hissedemiyorum. En azından benim koşullarımda durum böyledir. Sizin koşullarınızda; elektrik beslemeden başlayarak kullandığınız yayın alıcı cihazlar ve bağlantı kablolarına kadar herşey etkili olacak ve farklı sonuçlar almanıza sebep olacaktır.

Film modu: Bir etkisi; ekranı tam olarak doldurmayan görüntülerin yatay veya dikey boyutlarda ölçülerinin değiştirilerek ekrana daha iyi oturtulmasıdır. Ancak bu hesaplama televizyon tarafıdan otomatik olarak yapılıyor ve kimi zaman istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor. Görüntüde kısmi kayıplar (crop) gibi. Mesela; 16:9 orantılarından daha farklı yatay genişliği daha fazla olan sinemaskop filmler 21:9 oranlarında olabildiğinden TV kendi hesaplamalarına göre bu görüntüyü 16:9 oranına yakınlaştırır iken sağ ve solda görüntü kayıpları olabilmektedir. Film modu özelliği sadece görüntü düzeltmeden ibaret değil. Bunun yanı sıra renkleri daha doğal ve siyah seviyesini daha koyuya doğru düzelten özellikleri ile daha önemli olabilmektedir. Ayrıca, parlaklık değerleri de normalden biraz daha düşüktür. Açıkçası, kişisel zevklerimin ve tercihlerimin sonucu olarak sinema izlerken film modları benim daha fazla keyif almamı sağlamadığı için kullanmıyorum. Sizin bu modları deneyerek, kişisel zevkleriniz doğrultusunda bir karar vermeniz çok daha doğru olacaktır.

Keyifli seyirler dilerim.

• Sayın Elmakent, ayrıntılı vede faydalı bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler...
  • hocam işi bitirmiş... tşk ler...
  • quote:

:) Fotoğrafla uğraşıyorsanız ( bende 7 yıldır ileri-amatör uğraşıyorum ) gözler ''takıntılı '' hale geliyor..

hocam bende şu ileri-amatör lafına takıntılıyım...
    ileri-amatör ne demektir.. doğru bir ifademidir peki.... bir seviye belirtmeyen ifadenin ilerisi ne olur gerisi ne olur...
    amatör bir işi para kazanmak için değil yalnız zevki için yapmaya verilen kelimedir..... yani er çavuş başçavuş gibi bir seviye göstergesi değil....
    para için yapana da profesyonel fotoğrafçı diyoruz... hatta eline dün fotoğraf makinası alıp düğünlerde para ile fotoğraf çekende profesyonel fotoğrafçıdır.. yani profluk onun seviyesini göstermez....
    bir çok ünlü fotoğrafçı bilirim.... ömürleri ışık sanatının incelikleri ile geçmiştir... yüzlerce sergi açmışlardır... sorarsanız amatör fotoğrafçıyım veya fotoğraf sanatçısıyım der....
    ileri amatör diye bir ifade doğru değil hocam.... belki iyi bir fotoğrafçıyım diyecektin... kalemin sürçtü... diyelim....
    iyi geceler....sağlıcakla....

• :) Sevgili kardeşim...bu bir övünme sıfatı değildir...Sn. Elmakent Dostumuzda aynı sıfatı kullanmış farkındaysan..Alemde ( fotoğraf )Durumu en iyi ifade eden sıfattır...Fotoğraf dünyasıyla ne kadar ilgilisin bilemem ama,hiçbir kursa gitmemiş ( veya gitmiş,ama boş çıkmış kurstan ) ,çektikleri sanat değeri ifade etmeyen,tarzı oluşmamış veya buna niyeti,yeteneği olmayan,kendini geliştirmemiş veya geliştirme arzusuna rağmen,fotoğrafçı gözü,kültürel birikimi,bakışı,gördüğünü algılayışı,kadrajda ifade yeteneği Vs. olmayan KİŞİLERE AMATÖR DENİYOR...İyi fotoğrafçı tanımı çok başka...Mahallelerdedükkanı olan, fotoğrafı düzgün çekenlerde iyi fotoğrafçı..Ama sanatsal fotoğraf çekemiyor çoğu..Tarifi 2+2 =4 şeklinde olmaz bu konuların..Biraz olsun takıntını gidermişimdir umarım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamir -- 7 Temmuz 2014; 1:58:06 >
  • quote:

:) Sevgili kardeşim...bu bir övünme sıfatı değildir...Sn. Elmakent Dostumuzda aynı sıfatı kullanmış farkındaysan..Alemde ( fotoğraf )Durumu en iyi ifade eden sıfattır...Fotoğraf dünyasıyla ne kadar ilgilisin bilemem ama,hiçbir kursa gitmemiş ( veya gitmiş,ama boş çıkmış kurstan ) ,çektikleri sanat değeri ifade etmeyen,tarzı oluşmamış veya buna niyeti,yeteneği olmayan,kendini geliştirmemiş veya geliştirme arzusuna rağmen,fotoğrafçı gözü,kültürel birikimi,bakışı,gördüğünü algılayışı,kadrajda ifade yeteneği Vs. olmayan KİŞİLERE AMATÖR DENİYOR...İyi fotoğrafçı tanımı çok başka...Mahallelerdedükkanı olan, fotoğrafı düzgün çekenlerde iyi fotoğrafçı..Ama sanatsal fotoğraf çekemiyor çoğu..Tarifi 2+2 =4 şeklinde olmaz bu konuların..Biraz olsun takıntını gidermişimdir umarım :)

hocam senden başka ileri-amatörüm diyen yok... elmakent hocamda demiyor..... ayrıca ileri-amatör yanlış deyim... doğru türkçe derdindeyim...
    http://www.fotono1.com/egitim.php?p=2&id=25
    http://www.diyphotography.net/pros-vs-joes-difference-between-amateur-and-professional-photographers/
    ayrıca fotoğrafçılıktan iyi derecede anlarım.... ama konu bu değil.... kal sağlıcakla....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 7 Temmuz 2014; 18:32:45 >

• https://www.facebook.com/photoworldcontest ( ADVANCED = GELİŞMİŞ ) veya ileri.....

http://www.zeynelaydin.com/icerik/pencere.html ...................''Zeynel AYDIN Fotoğraf Atölyesi, fotoğraf çeken herkese açıktır. Profesyonel, ileri amatör, yeni başlayan ya da fotoğrafı bilinçli çekmek isteyen herkes, üye olarak atölye imkanlarından yararlanabilir.''

Daha örnek istermisin...??? doğru Türkçe ayrı,kullanılan Türkçe-sıfat ayrı şeyler....Bazı fotoğraf sitelerinde fotoğraf yüklerkende sorarlar üye olurken,,,amatör-ileri amatör diye...Sen nasıl algılıyorsunki takıntı yapmış sende...Birçok ileri -amatör bilirim fotoğrafları teknik olarak çok iyi olmasına rağmen,görsel veya sanatsal değeri yoktur...Bende bunu övünmek için değil,uğraşımın,bilgimin derecesi olarak koydum...Bu konularda övünmeyi,övüneni sevmem,yıllarca fotoğraf forumlarında-sitelerinde,editör,sanatçı falan filan geçinen,boş tiplerle sayfalarca tartıştım,....Yaşımda 54,dilim,kalemim falan sürçmez,karşında bu sitede bol bulunan ergen veya ergenliği uzun sürmüş tip yok....yardımcı oldun diye 1,2,3 ince,alaylı usluplarını,yardımsever ama biraz nemli espri yapar kişi olarak olarak kabulettim,ki hiç tarzım değildir,ilk falsoda freni koyarım...Sn,dedik,bin teşekkür ettik,şıklığı bozma dedik,,sen ''hadi ileri gitmeyeyim''ler,'' seni sevdim '' ler,üstten jargonlar !!!..Bu uslup ve tarz BENİ BOZAR KARDEŞİM,TAMAM ??? !....istersen burada keselim bu muhabbeti,seviyeli,faydalı bir forum konusu kirlenmeye başladı...Yok,bende hala sıkıntı,takıntı falan devam ediyor dersen,özelden mesaj bölümünden YAZ, ..................!

• Ses sistemimi tv ye bağladım ama tv hoparleri aktif iken ses sist ile senkronizasyon bozuluyor. Ses gecikmesi diye bir ayar buldum ama yinede yankılanma devam etti. Bende sadece harici hoparlör seçeneğini aktifleyip sadece ses sisteminden see alıyorum. Siz neyaptınız?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı görüntünün standart modda önerdiğiniz ayarlarda (parlaklık 80 farklı olarak,) dinamik mod diğer resim gölge alanlar sıkıntı standart modda
     2013 Samsung F8500 Plazma serisi 2013 Samsung F8500 Plazma serisi

• ycg61 Y kullanıcısına yanıt
    Foto cektiğiniz alet neyse odaklandiğı ışık degisince fotonun rengi komple değişmiş. Duvar rengi ve tv nin çerçeve rengi iki fotoda farklı. Bu tür fotoğraflar karşılaştırma için yanıltıcı oluyor her zaman. Ama nasıl forumda bu tip paylaşım yapacağız derseniz de onu da bu konuda prof lar cevaplarsa seviniriz.

• Cep telefonundan çektim, ekrana dokunarak odaklanmasını sağladım. Beyaz dengesi ideal olmaya bilir ama fikir veriyor sanıyorum. Standart moddaki çimen renginin de doğal olmadığını düşünüyorum

Sayın @bamir,

Ne yazıkki, "ileri-amatör" veya "advanced amateur" tartışmanızda @dosödoköko'nun haklı olduğunu söylemeliyim. Ben de "ileri-amatör"ifadenize takılmıştım :) ancak konuyu saptırmamak adına sustum. Ama görüyorum ki bir yanlışta ısrar etmektesiniz.
    Ben 20 seneden fazla aktif IFSAK üyesiyim ve bu sanatı içra eden çok kıymetli ve değerli arkadaşlar edindim. Çevremden gördüğüm ve bildiğim üzere "ileri-amatör" ifadeniz yanlış bir ifadedir. Bunun detayına girmeyeceğim, zaten sayın @dosödoköko yeteri kadar açıklamış. Ve linkini verdiği bir sitede de ayrıntılı olarak Türkçe açıklama mevcut.
    Kural olarak tartışmalarımızın güçlü ve doğru dayanakları olmalı. Eğer yeterli dayanaktan yoksun tartışırsak tartışma duygusallığa girer ve içinden çıkılmaz. Tartışmanız dilimiz ile ilgili olduğundan bu konuda en doğru referans Türk Dil Kurumu'dur. Türk Dil Kurumu sözlüklerine de bakarsanız Amatör ve Profesyonel kelimelerinin anlamlarını öğrenirsiniz ve bunların arasında "ileri-amatör" gibi bir ifade uydurmanın ne kadar mantıksız olduğunu da kavrarsınız.
    Referans verdiğiniz yabancı literatür (-gibi gözüken-) yabancı amatör ve profesyonel fotoğrafçılar arasında kabul bulmamıştır. Benim o sahalarda da arkadaş ve çevrem mevcuttur. Sınırlı ve azınlık olan bir kesim kullanmaktadır, ancak bu doğru olduğunu göstermez. Bu işin zencileri deriz biz onlara. Yine diğer referansınız da bu kelimeyi yanlış kullanmaktadır. Maalesef, iki eksi bir artı etmiyor.

Yanlış anlaşılmamak umudu ile saygılarımla.

• Sn.Elmakent fotoğrafçılık aleminde bu gibi tabirler,kuramlar,ve birçok şey tartışılıyor...Koskoca Ara Güler mesela fotoğraf bir sanat değildir,bende fotomuhabiriyim demektedir..Tabiri Türkçe açısından irdelemek başka,anlam açısından irdelemek başka...Sizin veya başkasının buna katılıp katılmaması kişisel görüştür,çokca kullanılan tabiri yanlış kılacak kriter değildir..Benim veya benim görüşte olanların doğru demesiyle doğru olmayacağı gibi...Burada önemli olan bu tabirin birçok sitede veya fotoğraf aleminde çokca kullanıldığıdır...2+2=4 şeklinde kimse sanat aleminde kuramlara,tabulara,''bazı '' kurallara matematiksel teori mantığıyla yaklaşamaz...Haa, bu arkadaşın uslup vede yaklaşımı,düşüncesini ortaya koyma tarzı ,seçtiği alaycı ve ''kesin '' üstten jargonlar,yıllardır girdiğim fotoğraf ve siyasi forumlarda bazen rastladığım vede genelde orta yaş ve üstünde tasvip edilmeyen,tepki gören bir usluptur..Yukarıda bir sayfa evvelden yazdıklarını tekrar okursanız,hak vereceğinizi sanıyorum..Yoksa bu tabirde bende-oda yanlış veya doğru tartışabiliriz pektabiiki...bundan çok daha önemli konulardada çok kişyle sayfalarca tartışmışımdır..AMAAA,yardımsever vede idealist,dostça tavsiyelerine defalarca teşekkür etmeme,yaşının büyük ihtimal benden çok genç veya genç ( ki aynı yaşlardada olsak farketmez ),saygımı bozmamama rağmen, ,sonradan,bilemediğim nedenlerden,uslubu üstten,alaycı,ergenlerin,hadi çok gençlerin diyelim uslubuna uygun seviyelerine indirdi....Yinede yardımseverliğine vede iyiniyetine hürmeten,kibarca '' şıklığı bozmayalım '' diye uyardım..iyiniyetimi istismarla.nedense ısrarla devam etti..sonrada bizim tv'nin değil , benim '' trafolar '' patladı.!!...Esas konu vede mesele budur...gerisinin yeride zaten bu forum değildir...Selam ve sevgilerimle...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamir -- 8 Temmuz 2014; 8:37:53 >

• 
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.