Şimdi Ara

2014 Detaylı Bölüm Rehberi(Tıp-Mühendislik-Hukuk-Mimarlik)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bugun sanirim matematik sinavina girdiniz haftayada fene gireceksiniz.Umarim hepiniz icin en hayirlisi olur...
    Rehberime baslamadan once kendimi tanitayim; Ben Cerrahpasa Tıp 5.sınıf öğrencisiyim.Ayni zamanda iyi universitelerin mimarlik hukuk muhendislik gibi bolumlerinde okuyan ve mezun bircok arkadasim var.Bende hem kendi bilgilerim hemde onladan aldiklarimla bu rehberi olusturdum.Umarim size faydasi olur...

Tıp:

Herkes tıp icin cok zor der ama ben cok bi zorlugunu gormedim.İlk 3 yil temel bilimlerdir.Bu surecte sinavlardan once 1 hafta herseyi ezberler sinavdan sonraki gun unutursunuz.Zaten eger docent falan olma hedefiniz yoksa zaten cok bi isinize yaramaz.Tipta ezberleyipte anlamayacagıniz birsey yok zaten.Son 3 yil 1 yili internluk(parasiz pratisyen hekim) dir.Bu donemde 4 ve 5 te onlugunuzu giyip steteskopunuzu takarsiniz.(yani gercek doktorlukta isinize yaricak sey
    ler).İlk kez hastayla muhattap olursunuz bu donemde.Gerci ilk 3 yil olu hastalar(kadavralar)la muhattap olursubuz.İclerini acar bakarsiniz.4-5 derken 6.sinif yani internluk gelir.Bu donemde bazi okullar(mesela Cerrahpaşa) ogrencileri TUS( birazdan deyinecegim) calissin diye rahat birakir.Bazilarida pratik yaptirir(EGE).
    TUS Sınavı: 6 yilin sonunda bu yillarin tekrari olarak girdiginiz uzmanlik sinavi.Kazanamazsaniz pasa pasa dogu gorevine... Bu Sinavi söyle düşün Rakiplerinin hepsi LYS de ilk 10.000 de ve Simavi 2000 kişi kazanacak.Sinavda dermatoloji fizik tedavi gibi rahat bölümler yuksek puanliyken kalp damar cerrahisi gibi zor bölümler düşük puanlidir.
    Uzmanlik egitimi ve sonrasina sonraki yazimda deginecegim yazi uzamasin...

Maaş;
    Simdi doktorluk deyince akla ilk gelen seylerden biri fazla uzatmadan yaziyim bunlar kendi hocalarim ve maliyede doner sermaye(doktorlarin ve hastanenin alacagi parayi hesaplayan bolum)de calisan babamdan aldigim bilgilerdir

Yeni mezun pratisyen(Tus kazanamamis mecburi hizmet yapan):Bati;2000-3500 arasi Dogu;2500-4000 arasi
    Tecrubeli pratisyen;3000-7500
    Aile Hekimi;5500-7500
    Asistan(uzmanlik egitimi alan doktor);Universite Hastanesi; 1000-2500 Egitim arastirma Hastanesi;2500-5000
    Devlette Uzman Hekim;6000-12.000
    Ozelde Uzman Hekim;7500-....(500.000 kazananda var)

Tip konusunda deginecegim bazi seyler daha var ama sonraki yazima sakliyorum...

Muhendislik;
    Tip kadar uzun olmicak merak etmeyin...

Simdi ODTU bogazici itu ytu bilkent koc gibi okullarda okursaniz iyi sirketler(turkcell aselsan avea arcelik mercedes) gibi yerlerde is bulmaniz zor olmicaktir.Baslangic olarak 1000-3000 arasi alirsiniz.(simdi birileri cikar benim kuzen yeni basladi 5000 aliyo der onlar istisna biz genele bakiyoruz).Ama soyle dusunmeyin boyle sirketlerde 2 yil sonra 10000 alirim falan.Eger yonetici falan olmazsaniz(en az 15 yillik surec) 6000 TL yi gecemezsiniz.

Bir kac konu daha var sonra deginecegim...

Simdi Uykum geldi yarin Hukuk ve mimarlik+tip muhendislik eksiklerini giderip yaziyi tamamlaycagim...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Takipteyim ve size bir sorum olcak is bulma olsaligı en yüksek olan müh size göre nedir ve maasta ise 3000-6000 yeterli benim icin .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hukuk:

Mezun olunca birçok iş imkanı var.Avukatlık,hakim-savcılık,icra müdürlüğü,noterlik,kaymakamlık gibi.Ama avukatlık hariç hepsini sınavı var ve torpil dönüyor.Cemaatin adamıysan girersin.İtiraf edeyim kuzenim cemaat dershanesinde okudu,üniversitede cemaat yurdunda kaldı. İdari hakimlik sınavını çok rahat kazandı. Avukatlıkta çevren yoksa karnını doyuramazsın.Ama çevren varsa trilyonlarla oynarsın. Okuması tıp gibidir.Ezberlersin.Ama unutamazsın çünkü hepsi işine yarayacaktır.

Mimarlık:

Mimarlık zor meslektir fakat çok eğlencelidir. Okurken sabahlara kadar maket proje yetiştirmeye çalışırsın. Yaşanmış bir örnek veriyim;
    -Tıp 2.sınıftayım ev sahibi evden çıkardı.Bende liseden mimarlık okuyan 2 arkadaşın evinde kalıyorum. İşte bir gece bana dediler sen uyu bizim maket var onu yapcaz. Sonra gece saat 4te kalktım su içmek için . Bi baktım salonda gülüşmeler falan var.Bunlar sıvı yapıştırıcının üstüne basmışlar kokusu heryere yayılmış.Bunlarda kafayı bulmuş işte bende suyu falan açtım kendilerine geldiler.

Mimarlık okursan haftada 1 sabahlara proje yetiştirirsin.Yeteneğe gerek yok diyenlere aldırma.Düşünsene yeteneksizsin.Bir çizim sınavındasın bir yeri yanlış yapıyorsun bütün emeğin gidiyo.
    Sözün özü mimarlıkta uykusuz gecelere hazır ol sınavıydı,projjesiydi, maketiydi bitmez.
    Para olarak avukatlıktaki gibidir.Çevren yoksa karnını doyuramazsın,varsa trilyonlarla oynarsın.

Not:Mutlaka her insanın idealinde bir meslek olmak zorunda değil.Mesela benim tercih listem;
    1.Cerrahpaşa Tıp
    2.Marmara Tıp
    3.İtü elektronik
    4.İtü Mimarlık
    5İtü Makina
    6.İtü Bilgisayar
    7.Gazi Tıp
    8.Ege Tıp
    9.Akdeniz Tıp
    10.Odtü İnşaat
    11.İtü İnşaat

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.