Şimdi Ara

2029'da ARM dizüstü bilgisayarlar %40 pazar payına ulaşabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2029'da ARM dizüstü bilgisayarlar %40 pazar payına ulaşabilir
    ARM tabanlı işlemciyle çalışan dizüstü bilgisayarlar, Apple'ın 2020'de duyurduğu M1 işlemcisiyle ivme kazanmaya başladı. Yüksek performansı ve verimliliiyle ön plana çıkan işlemci, x86 tabanlı Intel ve AMD işlemcilere üstünlük kurdu. Daha sonra Qualcomm, Snapdragon X Elite ile Windows tarafında rekabete dahil oldu. Intel ve AMD son dönemde muadili işlemciler piyasaya sürmeye çalışsa da, ARM tabanlı işlemciler yaygınlaşmaya devam edecek gibi görünüyor.

ARM mimarisinin yükselişi sürüyor

TechInsights isimli araştırma şirketi, 2029'a kadar tüm dizüstü bilgisayarların %40'ının ARM yonga setine sahip olacağı tahmininde bulundu. Bu tahmin, ARM Holdings CEO'su Rene Haas'ın ARM tabanlı Windows bilgisayarların pazar payının önümüzdeki beş yıl içinde %50'yi geçeceği yönündeki tahminini kısmen doğruluyor.

2029'da ARM dizüstü bilgisayarlar %40 pazar payına ulaşabilir
    TechInsights verilerine göre, küresel dizüstü bilgisayar pazarında ARM işlemcilerin pazar payı şu anda %18 seviyesinde. TechInsights, 2025 yılında bu oranın %20'ye, 2029'un sonuna kadar ise %40'a çıkmasını bekliyor. ARM tabanlı dizüstülerin gelir payının ise %52'ye ulaşması bekleniyor. Pazar payı ile gelir payı arasındaki bu fark, büyük ölçüde Apple'ın premium fiyatlı dizüstü bilgisayarlarının ARM tabanlı olmasından kaynaklanacak.

Ayrıca Bkz.Intel ve AMD, x86’yı kurtarmak için güçlerini birleştiriyor: İşte tüm detaylar

Önümüzdeki sene, Qualcomm dışında, Windows tarafında Mediatek ve Nvidia ortaklığıyla yeni bir rakip işlemci daha piyasaya sürülecek. TSMC'nin 3nm mimarisiyle üretilecek olan işlemci, yüksek performansı ve verimliliğiyle x86 tarafına yeni bir darbe indirebilir.

Farklı görüşler de mevcut

Ancak bazı yorumcular, Intel ve AMD'nin en yeni x86 dizüstü bilgisayar işlemcilerinin, ARM dizüstü bilgisayarların en büyük avantajı olan pil ömrü avantajını çoktan ortadan kaldırdığını iddia ediyor. Özellikle Intel'in yeni Lunar Lake işlemcileri, TSMC'nin 3nm üretim sürecinin katkısıyla pil ömrü konusunda oldukça başarılı sonuçlar elde ediyor. Ek olarak, ARM işlemcili Windows bilgisayarların uygulama ve oyunlar konusunda uyumluluk problemleri de ayrı bir soru işareti oluşturuyor. Nihayetinde, ARM bilgisayarların başarılı olup olamayacağını bize zaman gösterecek.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/laptops/projections-show-that-arm-cpus-will-power-40-percent-of-notebooks-sold-in-2029
    Kaynak:https://www.ithome.com/0/801/373.htm

• arm bitirecek x86cıları cep telefonundan gelen enerji verimliliği teknolojileri ile tüm yardımcı işlemcileride bünyesine katan sistemoncip soc yapısı ile durdurulamaz bir maliyet avantajıda var bütün piyasa karışacak

• Bari bütün sistemler Arm'a geçse de linux android macos x windows birbiri üstüne kurulabilse. Mesela mac' e asahi linux hariç linux kurulamıyor. yine windowsa mac kurmak da zorlaştı mace windows kurmak da zor.

Tüm bunları geçtim bende ubuntu var waydroid üstünde bazı android apk dosyaları çalışmıyor çünkü sadece arm için derlemiş adamlar. bak uygulama orda ben google play sertşifikamı almışım linux üstünde ama 3. sınıf bir yds app çalışmıyor çalıştırana kadar bir sürü uğraş verdim. yok arm komut seti yükle yok bilmem ne.

x86 miadını doldurup biterse tüm uygulamalar risc v ve arm olacak bu da uygulama kullanılabilir ortamı baya genişletecek. ümitle bekliyoruz.

• Honor Pad 9 aldım harika cihaz, klavyesi ile çok güzel. Buna bir de Windows ARM yüklense o fiyata harika cihazlar olur gerçekten.
    Diğer türlü pahalı ARM laptoplara o paraları pek kimse vermez.

• X86 işlemci mimarisi biterse, bu sadece Intel'in değil AMD'nin de sonunun geldiği anlamına gelir, koskoca iki işlemci tasarımcısı şirket buna izin verir mi sizce. Apple'ın MacOS isletim sistemi uygulama desteği olarak yine kendi işlemcisiyle daha uyumlu yapıda, Qualcomm'un Snapdragon X işlemcili laptop'ı ise Windows işletim sistemi kullanıyor.

Bu arada uğraştırıcı olsa da, Apple işlemcili bilgisayara Windows kurulabilir, aynı şekilde bir PC'ye MacOS kurulabilir. ARM'ın X86'yı yenebilmesi için 10 değil, 1000 fırın ekmek yemesi lazım. Lunar Lake'deki NPU'nun AI hesaplama gücü için 120 TOPS deniyor, Snapdragon X 45 TOPS M3 ise 18 TOPS. Intel Arrow Lake ile NPU birimlerini desktop serisine de getirdi, sonraki serilerin AI gücü gittikçe yükselecektir, ARM'cılara geçmiş olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 16 Ekim 2024; 22:53:5 >
  • Linux Super User kullanıcısına yanıt
    Şuan piyasada 2 rakip var dediğiniz şey gerçekleşirse arm tekel olmaz mı? Sonuçta bahsi geçen firmaların hepsi arm kullanıyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İmparatormape İ kullanıcısına yanıt

Tam aksine x86 sadece amd ve intel tarafından lisanslı arm ise herkes lisansliyabiliyor. Rsc v ise lisansa ihtiyacı yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben, hala ağır işlem yükü altında ezilebilecek bir işlemci olarak görüyorum ARM'ı. Daha çoooook yol alması lazım, çoook.

• 2029'da tüm olay cloud üzerine kayar diye bekleyen ARM büyük gol yiyebilir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.