Şimdi Ara

2200W ısı kayıplı Mainframe su soğutma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Benim planladığım klasik CPU ısı kayıplarının ötesinde bir mainframe güç elektroniği sistemi var, üzerindeki CPU, yüksek frekans güç transistörleri ve dier elemanlar 2200W civarında ısı yayıyor, burada sizlerin CPU soğutmada kullandığınız sisteme benzer bir sistem tasarlıyorum, sizlerin pratik fikirerini duymak isterim.

Öncelikle radyatör olarak evlerde kullanılan ALUMİNYUM radyatör kullanmayı düşünüyorum. bakınız:www.radyal.com. Radyatör büyüklüğü 800mmx800mmx80mm olacak. Radyatörün toplam su hacmi 1,7lt civarında , burada değişik birşey düşündüm: radyatörün girişinde 60lt lik yüzey alanı genişletilmiş aluminyum kaynağı ile ürettiğim radyatöre benzer petekleri olan bir ön buffer tankı var. burada amacım hiç yada çok az sirkülasyon yaparak suyun (su+ısı konveksiyonunu arttırıcı inhibitör) ile ana effekt olarak durağan konveksiyon ile ısıyı ilk önce buffer tankına nüfuz ettirmek oradanda çok yavaş yada hiç pompa kullanmadan radyatörde soğutmak. Ön buffer tankını yeterince büyük tutarsam pompa kullanmama luksüm olur mu ne düşünüyorsunuz.

En kötü ihtimalle tüm sistemi bir eheim 1024 pompa (300lt/h) ile sirküle etmek istiyorum. Ana CPU , ve yüksek frekans transistörlerinin oturduğu bakır CPU bloğunun ölçüleri 120mmx120mmx550mm olacak, bloğu kendim üretiyorum. Bloğun et kalınlığı 10mm içindeki odacıktada su var ve çok kalın borularla ön buffer tankına bağlı.(borular 63mm çapında 3 adet) burada ısı transferini %20 sirkulasyon %80 suyun konveksiyon verimliliği ön buffera taşısın istiyorum.

Burada sistem güvenilirliği ön planda olduğu için pompa bozulduğunda sistem çalışmaya devam edebilmeli o yüzden pompa kısmını ufak ve yardımcı bir etken olarak düşündüm. Eğer 60 lt lik depoyu büyütüp , depoyla bakır blok arasındaki boruların çapısı büyütürsem pompayı tamamen kaldırabilir miyim (2200W için) . Ön buffer tankının ölçüleri ise şöyle 1000mmx650mmx150mm (tank et kalınlığı : 2mm, tank malzemesi aluminyum, üzerine radyatöre girmeden soğutmayı hızlandırsın diye kanatlar kaynattım.

inox99

• Devridaym yapmadan sistemi soğutman güç. Nette konveksiyon yoluyla çalışan pompasız su soğutma sistemi örnekleri var. Lakin adamlar ancak 50-100watt gibi bir işlemciyi bu metotla soğutabiliyorlar. Senin 2200wattlık sistem kesinlikle bir pompaya gereksinim duyacaktır. Hatta 2200watt suyu bile rahatlıkla kaynatabilir. Yüksek hızlı bir pompa şart gibi duruyor.

Pompa sisteminde güvenlilik ön planda olsun istiyorsan 2 adet pompayı paralel olarak kullanabilirsin. 2 si de aynı anda bozulmadığı sürece sistem gayet güvenli bir şekilde çalışacaktır.

Kalorifer peteği sistemini ben de işlemcim üzerinde kullanıyorum. 40-50lik küçük bir radyatöre bağladım. Pompa bigwater 745 pompası, sistemi pasif olarak gayet güzel soğutuyor. Ama sistemin attığı ısı 70watt civarında. O kadar bile yoktur.

2200watt da işler değişebilir. Öncelikle kullanacağın radyatör ne kadar ısı atabiliyor onu öğren. Yani ortam sıcaklığından kaç derece farkla kaç watt ısı atabildiğini. Misal 2200wattı ancak 50 derece farkla atabilecekse senin işine çok yaramayacaktır. Veyahut radyatörün üzerinden sürekli hava üfleyen bir fana ihtiyaç duyacaksındır gibi.

• Çok ufak bir pompa yada pompasız bu işi yapabileceğime dair hesaplarım, umudum aşağıdaki noktalardan kaynaklanıyor:

1-) Sistemin içinde 2 adet bakır CPU,transistör bloğu var fakat herbirinde izin verilen maksimum sıcaklık 85 derece, yani PC sistemine göre daha yüksek

2-) Aluminyum panel radyator nispeten buyuk bir kıvrımlı yuzey alanına sahip, ama aslen kilit nokta çok yüksek hacimli ve yine aluminyumdan üretilmiş ve yaklaşık efektif olarak 4m2 yuzey alanına sahip su tankı, eğer iyi bir ısı iletkeni olan su bakır bloktan kalın borular vasıtasıyla ısıyı conveksiyonla buraya kadar efektif olarak taşıyabilirse 2200W lık bir güçle bu koskocaman aluminyum tenceredeki 100lt ye yakın suyu 4m2 yuzey alanında kaynatabileceğini sanmıyorum. Fakat tabii bakır bloktan auminyum tanka giden silikon hortumlar konveksiyonu aşırı zedelemezlerse. radyator panelinin ve öb buffer tankının üzerinde 60 dereceye kadar ısıya izin veriliyor.

Burada acaba suyun içine kaynama noktasını arttıran antifreeze kullansam 1 taşla 2 kuş vurmuş olur muyum, yani kaynama noktası 120 derecenin üzerine çıkıyor deniliyor antifriz üreticisinin teknik özelliklerinde.

Su yerine yağ kullanmak nasıl olur, SUYUN MU YOKSA TRAFO YAGININMI KONVEKSIYON DEGERI DAHA IYIDIR?, Eheim pompalar ince trafo yagı ile çalışırlar mı?

Sistem 24/7 çalışacağından pompa olayından kaçınıyorum. Hernekadar Eheim devamlı çalışmaya uygundurda dese benim sıcaklık değerlerim PC den yüksek (sirkulasyon suyu 70-75 derece gibi olacak hesaplarıma gore sanırım)

selamlar.

inox99

• Hocam öncelikle şunu söylemek istiyorum ki 2.2KW 'lık bi ısı kaynağı pompasız soğutulamaz gibi.

Sonuçta elektronik devre elemanı soğutacaksınız,sıcaklığın düşük olması ömrü açısından iyidir.

Pompa kullanmanız kesinlikle yararınıza olur,hatta 300lt/h'lik değil,yerinizde olsam 2000lt/h ve üstü pompaları tercih ederdim.

Ayrıca bakır blok kullanıyorsanız radyatörü aliminyum kullanmak yanlış.Korozyona neden olur.
    Korozyon engelleyici sıvı veya en az 1/3 oranında kaliteli antifriz kullanmanız gerekir.

Bakır radyatörler çok daha iyi ısı dağıtırlar.
    2.2KW ısıyı yayma amacı zaten bakır radyatöre yönelmek için başlıca bir neden.
    Ve düşünüyorum ki,gürültü önemli değilse 220V AC büyük ve yüksek devirli fanlardan kullanmanız.Büyük bir radyatör + ona uygun davlumbaz + yeterli miktarda yüksek devirli fan desteği ile oldukça iyi soğutma yapabilirsiniz.

Hortum içinde iletim[konveksiyon] yoluyla ısı taşıma ise tamamen fantazi.Hele ki 2.2KW gibi ısı yayan bir cihazda bunu unutun yoksa fokur fokur su kaynatırsınız.Su o kadar iyi bir ısı iletkeni değil.
    Size rakamlarla ifade edersem çok daha iyi anlarsınız bu durumu.

Suyun sıvı haldeki termal iletkenlik katsayısı : 0.6 W/m.K
    Havanın termal iletkenlik katsayısı : 0.025 W/m.K
    Alkoller ve Yağlar için termal i. katsayısı : 0.1 ~ 0.21 W/m.K
    Civanın termal iletkenlik katsayısı : 8.34 W/m.K
    Bakırın termal iletkenlik katsayısı : 401 W/m.K

Bakır bloklar bile zor zoruna ısıyı emerken,siz yaklaşık 700 kat daha kötü bir iletken olan suyla ısı aktarmaya çalışıyorsunuz,bu çok büyük bir yanlış.Su her ne kadar genleşerek yoğunluk farkı nedeniyle kendi içinde bir miktar devir etsede[tabii bunun olması için blokların yükseklik olarak altta kalması lazım] bu devir kesinlikle yeterli olmaz.

Su yerine trafo yağı demişsiniz ama sudan daha iyi ısı ileten en iyi sıvı civa.Bunu da basmak için gerekli motor kuvvetini düşünemiyorum.

Siz en iyisi yüksek güçte bir pompa + bakır radyatörler + güçlü fanlar kullanarak çözmeye çalışın bu olayı.
    2.2KW gibi bir ısının karşısında pasif soğutma davranışlı bi su soğutma işe yaramaz.Hele ki su deposunun kaybettiği ısıya veya suyun kendi içindeki ısı iletimine güvenmek çok büyük bir yanlış olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 6 Ocak 2008; 22:10:52 >

• Cpu blok bakır, radyatör alüminyum olacak diyorsunuz..Bu ikisisnin korozyon yaptığını da planlarınıza dahil ederseniz, iyi olur diye düşünüyorum..
    Kolay gele..
  • hocam cahilliğimi mazur görün de bu kadar güç çeken cihazların yanına suyu yaklaştırmak akıllıcamı sizce?
    sızıntı falan olmayacak garantisi olursa normal de bunun arızası var şuyu var buyu var,tehlikeli değilmi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ilkerinanç

hocam cahilliğimi mazur görün de bu kadar güç çeken cihazların yanına suyu yaklaştırmak akıllıcamı sizce?
    sızıntı falan olmayacak garantisi olursa normal de bunun arızası var şuyu var buyu var,tehlikeli değilmi?

Hocam yüksek ısı yayan cihazları veya elemanları hava soğutmayla soğutmak çok zordur çok büyük alan kaplar.
    En basit örnek,otomobiller.Hepsi suyla soğuyor ve o bile anca yeterli geliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tekrar merhaba,

Şu an halihazırda çalışan denenmiş uygulamda 3600W lık bir ısı yayan yarıiletken cihazı 400lt yaga daldırarak 1000mmx1000mmx1000mm lik her köşesinde radyatör bağlanmış bir kutunun içinde pompa kullanmadan çalıştırabiliyorum. kutunun yüzeyindeki ısı 55 dereceyi geçmiyor. Hatta kutu aluminyumdan degil demirden uretilmiş. kenarlardaki radyatörklerde aynı şekilde demirden.Fakat tüm componentler komple yağa dalmış durumda bu belki büyük bir fark yaratabilir.

aLuminyum ile bakır arasındaki katodik korozyondan bahsetmişsiniz. Bunu engellemek için aluminyum tank ile bakır blok arasındaki geçişler, 63mm lik teflon hortumlar ile yapılıyor. Bu hortumlar elektriksel izolasyon sağladığı için ve içeride saf su döndüğü (elektrik yalıtkan su) için korozyon olmayacağını düşünmüştüm. Fakat antifirizin içinde bulunan etilen glycol bir alkol ve söylemiş olduğunuz gibi kaynama noktasını arttırsa bile termal iletkenliği saf suya nazaran düşürebilir. Ama tabii korozyonu önlemek için şart. Saf su dahi belli bir zaman sonra bu inhibitörler olmadan bozulabilir.

inox99

• Evet zaten saf su hiçbir zaman normal şartlar altında iyonlaşmadan duramaz denge prensibine göre.

1mt x 1mt x 1mt bir kutunun içinde yağ olursa ve ona daldırırsanız iyi sonuç elde etmeniz zaten doğal,sonuçta orda 400lt hacminde yağ olduğuna göre 400ltlik bir ısı iletim sahaası oluşuyor.

Bakır radyatör kullanmanız için tek sebep korozyon olayı değil,ısı iletim performansı çok daha iyidir aliminyum radyatörlere göre.Ayrıca antifriz'in neden olacağı termal iletkensizlik artışının önüne yüksek güçte bir pompa koyarak geçebilirsiniz,hatta çok daha yararlı çıkarsınız.

Size tavsiye ettiğim yöntem,her koşulda en iyi performans verecek bir yöntem.Yani kafam ağrımasın diyorsanız yukarda söylediklerime uyun derim,bunu uyarı olarak değil tavsiye olarak söylüyorum.

Yani güçlü bir pompa + büyük bir bakır radyatör + kuvvetli fanlar kullanıldıktan sonra antifriz katmanın v.s neden olacağı zararlı etkenlerin pek de bi etkisi olmaz.

Umarım yardımcı olabiliyorumdur.

Bilal hoca nerdesin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 6 Ocak 2008; 22:53:44 >

• konuyu baştan okudum ama, bir türlü canlandıramıyorum kafamda.

arkadaşım , tatbikat yapacağın nesnenin ve soğutma komponentlerinin resmi, çizimi, krokisi vs var mı?

maliyet ikinci plandaysa istemeyeceğin kadar soğutabilirim o sistemi
  • Size uygulamadan biraz daha detaylı bahsetmem gerekli:

Sistem 8V ta 6000A veren bir switched mode güç kaynağı. Yani sizin PC lede kullanılan 300W tan 1400W a kadar olanların 80KW gücünde olanı, ama tabii gerilim stabilitesi Pc lerdeki gibi %0.5 değil, şu anda %2 civarında. Elektroliz işleminde kullanılıyor.

1-)Bakır radyatörler o ölçülerde cihaz maliyetini arttırıyor. O yüzden kolay ve ucuza bulunabilen aluminyum panel radyatorlerle bir cozum bulmak gerekiyor.

2-)Sistem 24/7 çalıştığından yüksek basınçlı ve debili bir pompa servis faktörünü yükseltecektir.Burada önemli olan pompanın bozulması durumunda sıcaklık sensörünün bunu farkedip sistemi kapamasının yeterli olmaması zira cihaz bozulmaktan kurtulsa bile elektroliz işleminin yarıda kalması kabul edilemiyor.

3-) Sisteme 200lt ye kadar saf su+antifriz izin verilebilir.Isıyı statik olarak verimli dağıtmanın bir yolunu bulmak gerekli. Almanlarda gördüğüm bir sistemde suyu yag ile karıştırmışlar.Ama buna özel bir inhibitörde gerekli sanırım.

Şöyle basit düşünebiliriz aslında, normal 9 petekli bir yağlı elektrikli ev tipi radyatörü düşünelim, fişine takınca 2.2 KW lık rezistansı ile ön buffer tankı dahi olmadan 5-6 litre yağ ile yüze sıcklığı 85 dereceyi geçemiyor. Ve içerisindede herhangi bir pompa yok. burada önemli olan ısıyı iyi dağıtan bir tasarım olmalı belki.

inox99

• termostat var ama onlarda da.. yani sürekli ısınmıyor ki ?

yapabileceğin mantıklı bir öneri;

tanesi 55 pound olmak üzere 4 tane thermochill pa 120.3 radyatör kullanırsın.
    ısınan yerleri soğutmak için de ister kendi tasarımın bakırları (ki içerisinde kanallar açılmasındansa iğne şeklinde bir blok cnc de işlenir), istersen de (soğutulacak alan hakkında bilgim yok, bütünleşik mi parçalı mı diye) piyasadan alabileceğin işlemci bloklarını kullanırsın.

sistemde de 2 yada 3 adet iwaki yada laing pompa kullanırsın. oldukça uzun ömürlüdürler, seri bağlarsan biri bozulsa da diğerleri devam eder en azından. tabii bunlar da kesintisiz güç kaynaklarına bağlanır..

ikinci bir yol ise bizim waterbox diye adlandırdığımız gaz destekli sıvı soğutma.

buzdolabı kompresörü , sarmallar vs vs ayarlanır. 7/24 çalışacak şekilde kurulur sistem.

yine oldukça büyük bir sıvı tankı, hatta yüzeyi oldukça geniş bir tank seçilir. tankın içine de en az 2 adet sarmal daldırılır.

sistem, en azından birkaç saat pasif soğutulabilecek şekilde tasarlanır, olası bir arıza için. arıza olmadığı zamanlarda sıvının içerisinde yaklaşık -20 derecelik iki tane sarmal olur, bir de sıvıya daldırılmış mikser. sıvı sürekli hareket halinde olur, gayet de güzel soğur.

---

belki yine olmaz diyeceksin, ama eğer o büyüklükte birşey soğutmak istiyorsan en rahat olanı pompa kullanarak birşeyler yapmandır, hatta pompa kullanmadan yapacaklarından daha güvenli olurlar dediğim gibi 2-3 pompa kullanırsan. biri bozulsa bile, en azından yapmakta olduğun elektroliz tamamlanıncaya kadar, sistem çalışmaya devam eder..

• quote:

Orjinalden alıntı: inox99

Size uygulamadan biraz daha detaylı bahsetmem gerekli:

Sistem 8V ta 6000A veren bir switched mode güç kaynağı. Yani sizin PC lede kullanılan 300W tan 1400W a kadar olanların 80KW gücünde olanı, ama tabii gerilim stabilitesi Pc lerdeki gibi %0.5 değil, şu anda %2 civarında. Elektroliz işleminde kullanılıyor.

1-)Bakır radyatörler o ölçülerde cihaz maliyetini arttırıyor. O yüzden kolay ve ucuza bulunabilen aluminyum panel radyatorlerle bir cozum bulmak gerekiyor.

2-)Sistem 24/7 çalıştığından yüksek basınçlı ve debili bir pompa servis faktörünü yükseltecektir.Burada önemli olan pompanın bozulması durumunda sıcaklık sensörünün bunu farkedip sistemi kapamasının yeterli olmaması zira cihaz bozulmaktan kurtulsa bile elektroliz işleminin yarıda kalması kabul edilemiyor.

3-) Sisteme 200lt ye kadar saf su+antifriz izin verilebilir.Isıyı statik olarak verimli dağıtmanın bir yolunu bulmak gerekli. Almanlarda gördüğüm bir sistemde suyu yag ile karıştırmışlar.Ama buna özel bir inhibitörde gerekli sanırım.

Şöyle basit düşünebiliriz aslında, normal 9 petekli bir yağlı elektrikli ev tipi radyatörü düşünelim, fişine takınca 2.2 KW lık rezistansı ile ön buffer tankı dahi olmadan 5-6 litre yağ ile yüze sıcklığı 85 dereceyi geçemiyor. Ve içerisindede herhangi bir pompa yok. burada önemli olan ısıyı iyi dağıtan bir tasarım olmalı belki.

inox99

Yani yüksek akım için SMPS devresi kurdunuz.Dolayısıyla Schottky Diyotları + Transistörleri soğutmak için kullanıcaksınız bu sistemi?Yanılıyor muyum?

Hocam öylesine bir devreyi statik olarak soğutmak hemen hemen imkansız,daha doğrusu yukarda belirttiğim gibi çok fazla alan ister,büyük soğutucular ve çok fazla miktarda büyük fanlar,hatta küçük bir havalandırma odası yapmak gerekir.Yaptığınız sistemi kafamda canlandırabildim sonunda SMPS olduğunu söylediğinizde.

Valla her ne olursa olsun öyle bir devreyi pasif mantıkla soğutma olayı benim aklıma yatmıyor.
    Sonuçta diyotlar ve transistörler yüksek sıcaklığa dayanıklıdır ama yine de minimum problem için kaliteli bir soğutma sistemi şart.Aklıma gelen diğer bir yöntem,pompa olarak akvaryum pompası v.s kullanmak yerine tek faz veya 3 faz bi su motoru kullanılsa[düşük güçte] daha iyi olmaz mı?

Ayrıca merak ettiğim birşey daha var,kaç parça soğutma bloğunuz var?Yoksa tüm parçalar tek büyük blok üzerinde mi?Bi resim ekleseniz mükemmel olurdu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 7 Ocak 2008; 0:22:27 >

• Cihazın ölçüleri Yükseklik:1000mm En: 800mm derinlik: 400mm, solid taslak çizimini ekte gönderiyorum.

Bakır blok üzerinde yarıiletkenler var, dikdortgen blok 120mmx120mmx550mm (10mm kalınlıklı kutu) , altındaki kutu aluminyum tank, 2mm et alınlığı yaklaşık 60lt saf su alabiliyor, ama 200lt ye kadar genişletilebilir. Bakır bloğun içi 1 lt su alıyor. Bakır blok, aluminyum tanktan 63mm lik çapta teflon hortumlarla izole ediliyor. Aluminyum tankın önünde altta görünmeyen tarafta, birde standard ev tipi aluminyum panel radyator var, suyun yavaş ve çok düşük servis faktöründe devridaimi için yüzey alanlarını çok büyüttüm. alu panel+alu tank+bakır blok 12 m2 yi geçiyor. (çizimde bu ayrıntılar yok) , ama cihazın kapladığı yer 1000mmx800mmx400mm yi geçmemeli

Almanların yaptığı su soğutmalı sistemin ölçüleride bundan biraz daha ufak. 1/2 su suğutma hortumlarıyla dar bir alanda soğutmayı sağlamışlar.

Burada teknoloji ısıyı yayacak çeper oluşturabilmekte bence.

inox99

• Hocam aslında sistem bence gayet yeterli,ama ısrarla tavsiye ettiğim nokta şu ki iyi bir su pompası şart.
    Su devir daim etmeden olmaz.Sağlamlık,güvenilirlik istiyorsanız paralel su pompaları kullanın.Birisi dursa bile ötekisi basmaya devam eder.
    Bloklar + su kabı zaten yeterli geliyordur sıkıntı yoktur orda.
    Radyatör olayında da aliminyum radyatör kullanacaksanız eğer olabildiğince büyük alana sahip radyatör kullanmalısınız.Gürültü problem değilse uçak motoru gibi fanlar kullanmanız da yararınıza olur.

Ayrıca hem blok içi devirli su soğutma hem de blokları herhangi bir kap içindeki trafo yağı v.s gibi sıvılar ile desteklerseniz çok çok daha iyi olur.

• Burada radyatörün fanla soğutulmasına izin verilmiyor, zira elektroliz ortamı fanı sanırım 1-2 gün içinde devre dışı bırakacaktır. Cihazın çalıştığı ortamda çok yoğun asit buharı bulunuyor.

Soğutma sıvısı ve cihaz kutusu o yüzden komple kapalı çevrimde ve IP67 yapılacak.

pompaları parallel bağlamakmı yoksa seri bağlamak mı daha güvenilir olur?, laing pompalara baktım, yurtiçi piyasada satılan santrifüj devridaim pompaları var 3 fazla besleniyor, zira bu cihazların 7/24 için üretildiğini sanmıyorum, Liang pompa ile yurtiçi 3 fazlı santrifuj su pompalarını karşılaştırırsak hangisi sürekli çalışma için uygun olabilir.

inox99
  • Hocam kalite bi 3 faz pompa aslında hepsinden sağlam olacaktır düşüncesindeyim çünkü daha rahat çalışan bir motor var bildiğim kadarıyla,ama o konuda emin değilim.

Bu sistemi kapalı kap içerisinde soğutmak da apayrı bir sıkıntı.

Pompaları seri bağlamak da olur paralel bağlamak da,her ikisi de su akışını devam ettirecek nitelikte,yalnız her pompa seri bağlantıya tam uygun olmayabilir,daha doğrusu seri bağlandıkları zaman birisi durursa,bu duran pompa su akımını oldukça yavaşlatabilir,o yüzden paralel bağlamak daha mantıklı gibi.

Tek 2000lik pompa yerine 2 tane 1000lik pompa bağlamak daha mantıklı olur düşüncesindeyim.

Aklıma soğutma olarak gaz soğutma ve peltier de gelmeye başladı.Aslında gaz soğutma bu konuda çok daha becerikli olur gibi,ama onun da dışarıya atılan bi radyatörü var o olmadan yine bi anlamı olmaz.Peltier yapalım desek,hem maaliyetli olur,hem de soğutma için harcanan güç çok fazla olur.
    2.2KW ısı atmak için en az 3KW bi peltier sistemi lazım,hem maaliyetli olur,hem fazla elektrik harcar hem de peltierlerin ısısını yaymak için de yine apayrı bir sistem lazım.

Çok karışık bi durum var...Peki bu kapalı devrenin dış sıcaklığı kaç derece?Yani bu sistemin bulunduğu ortam kaç derece civarında oluyor?

• quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT
    Pompaları seri bağlamak da olur paralel bağlamak da,her ikisi de su akışını devam ettirecek nitelikte,yalnız her pompa seri bağlantıya tam uygun olmayabilir,daha doğrusu seri bağlandıkları zaman birisi durursa,bu duran pompa su akımını oldukça yavaşlatabilir,o yüzden paralel bağlamak daha mantıklı gibi.

+1
    Ama paralel bağlı pompaların tamemen eşit çıkış basıncına sahip olması gerekiyor. Arada çok az bir fark bile olsa basıncı yüksek olan, düşük olanın akışını kesebilir. O yüzden pompaların çıkışlarına basınçların hep eşit olmasını sağlamak amacıyla otomatik kontrollü basınç düşürücüler bağlamak faydalı olacaktır. Ama bu şekilde yapıldığında dahi, pompalardan biri arızalanırsa sistemin soğutma kapasitesi düşecektir, çünkü debi düşecektir.

O yüzden benim tavsiyem sistemi tek başına hangi debiyle beslemeye karar verirseniz, bu debiyi sağlayan pompanın aynısından bir tane daha almanız ve biri sadece yedek olmak üzere ikisini paralel bağlamanızdır. Yani 2000 l/h debi istiyorsanız 2x1000 değil (zaten paralel bağlanmış 2x1000'lik pompa toplamda 1x2000 l/h pompa kadar debi vermeyeceği için 2x1200 ya da 2x1500 l/h'lik pompalar almanız gerekir), 2x2000 l/h'lik pompa almalısınız. Bu şekilde pompalardan biri sadece yedek görevinde bulunacak (normalde çalışmayacak), diğerinde akım kesildiği anda yedek pompa devreye girecek ve sistemde hiçbir performans kaybı yaşanmayacak.

Aslında 2x1200 pompa + basınç eşitleyici valfler kullanıldığında da maliyet buna yakın olur gibime geliyor. Basınç eşitleyici valf kullanmak şart değil aslında ama özellikle pompalar eskidikçe aralarında basınç farkı oluşmaya başlayacak ve bu hem akışı olumsuz etkliyecek, hem de basıncı düşük olan pompanın zarar görmesine sebep olacaktır.

Ama seri bağlı sistemi kesinlikle düşünmeyin. Zaten seri dizilimin amacı debiyi arttırmaktan ziyade basıncı yükseltmektir. Ama basınç artınca hattaki sürtünme kayıpları daha rahat yenilebileceğinden dolayı debide de bir miktar artış görülür. Ama bir devir daim sisteminde bu fark paralel bağlamadaki kadar yüksek olmaz.

Ama yine de tavsiyem ne seri, ne paralel dizilimdir. En sorunsuz çözüm, sistemi besleyen tek pompa ve ona paralel bağlı şekilde bağlı bulunan yedek pompadır.

Ek: Paralel dizilimli pompa sistemleri hakkında faydalı bir kaynak buldum. İngilizceniz varsa kesin bir göz atın. Gayet özet, ama prensibi anlamak için yeterli bir kaynak.
    http://www.lawrencepumps.com/newsletter/news_v02_i12_Dec05.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 7 Ocak 2008; 15:33:24 >

• Hiç pompa kullanmadan bu işi yapmakla ilgilli bazı teknik veriler elde ettim şöyleki:

kimyasal tankların ve su tanklarının ısıtımasında kullanılan ısıtıcılar için şu bilgileri verilmiş:

Tank hacmi: 379 lt, ısıtıcı gücü 2kW ısıtıcı, 12 saat sonra tüm kazanı 82 dereceye çıkartıyor, ayrıca tankın açık yüzey alanında oluşan ısı kaybıda şu şekilde verilmiş: 1 m2 açık yuzey alanı için 5,38KWh,

Bu değerler sadece 1 m2 lık üzeri açık bir paslanmaz tank için, benim düşüncem ise su hacmi olarak buna çok yakın 300lt ve paslanmaz yerine çok daha fazla ısıyı soğurup atacak aluminyum tank kullanıyorum. Aslında bir zamanlayıcı ile 1 saatlik bir periyotta pompa20 saniyelik aralıklarla 8-10 kere devreye girse, yani bu kadar su kütlesini sadece saatte 1 kere devridaim etse yukarıdaki teknik veriler ile 55 derece civarında kalabikeceğimi düşünüyorum.

Yani burada gerekli olan çok hafif ve 1 yada 2 saatte bir yapılması gereken bir devridaim, böylece pompanın ömrünü uzatabilirim diye düşüyorum,

Burada gitmek istediğim yol su tankını arttırıp devridimi belkide günde 2 -3 kereye kadar düşürebilmek, ama tabii su tankı hacmi ile pompanın devreye girme sıklığının optimum bir değerini bulmak gerek. Böylece liang yada eheim marka düşük debilibir pompayla pompanın çalışma saatinide düşürerek iyi bir çözüm buşlabilirim diye düşünüyorum. 3 saatte br devreye giren ve 4-5 dakika çalışan bir pompanın ömrü ne kadar uzar, yoksa devreye girip çıkma (kalkış sırasındaki aşınmalardan) 8-10 katlık bir ömüe artışı yakalanamayabilir mi?

Ne diyorsunuz?

inox99

• Hocam bence anlık aktif pompanın bi mantığı olmaz.
    Diyelim 5dk bastı,bloklar daha bi soğudu sonra pompa durdu.Ne olacak,yine bu sefer su pasif kalacak ve ısı iletimi sadece suyun kendi içindeki iletim yoluyla olmaya başlayacak.
    Yani anlık olarak rahatlaracaksınız sistemi ama geri kalan zamanda yine aynı kalacak.
    Neden anlık düşünüyorsunuz ki bırakın full çalışsın.2 pompa alın ve bunları paralel bağlayın,1 saat biri 1 saat biri çalışsın.Sıra ile çalışsınlar kardeş kardeş.

Bi zamanlama devresi kurdurulabilir bunun için.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.