Şimdi Ara

233k ile istanbulda burslu ceng okumak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • oha kere oha düşüşe bak anasını satayım. ama bi yandan iyi oldu ne yalan söyleyim insanlar 2 yıldır sırf bilgisayar yazılım diye saçma sapan akademik geçerliliği olmayan üniversiteleri şişirmişti.

233k ile istanbulda burslu ceng okumak

• inanılmaz çakılmış özel ünilerde bilgisayar

• Devlet Instagram'ı yasaklayinca millet her teknolojinin yasaklanmasından mı korktu acaba?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir yıl daha bekleyip bilkent ctis de okuyabilirler 233k ile istanbulda burslu ceng okumak 

• Düşünenadamsmith D kullanıcısına yanıt

Hayır, yapay zeka yüzünden programcılığın hiçbir geleceği olmayabilir ve son bir yıldır Amerika'da çok fazla işten çıkarmalar oldu, daha o işten çıkan yıllarca deneyimli, kalifiye yazılımcılar hala açıkta iş arıyorlar.

Şimdi giren 5 sene sonra hiç junior pozisyon bulamayabilir, daha beteri kod yazımı tamamiyle yapay zekaya kaydı, bunu yapmak için hiçbir eğitime gerek yok.

Zaten yıllardır, bilgisayar meznu olmayanlar bu işleri yapıyordu, artık bu durum daha da kötü şekilde yaşanacak: bkz chatgpt console: write code for xxx in c++

Ben de bu kadar bilinçli şekilde tercih yapılmasına şaşırdım doğrusu, böyle düşüş beklemiyordum demek millet durumu takip ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 14 Ağustos 2024; 1:28:42 >
  • bi tane video vardı ondan olabilir tiktokta atlas üni bilgisayar müh mezunu yazıyodu kız etrafı süpürüyodu

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam naber nasilsin ne yaptin?

• Zackherney1 Z kullanıcısına yanıt
    hocam mezunuz hamda 42k

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ebobekok. E kullanıcısına yanıt

Kolay gelsin hocam

• ikigai kullanıcısına yanıt

Hocam iyide sektör bitmez ki. Yapay zeka istediği kadar gelişsin dünya sanal bir dünya olma yolunda ilerliyor. Bu sanal dünya ınanilmaz iş olanaklari açtı açmaya da devam edecek.

• Loky19 kullanıcısına yanıt

iyi ceng ler bitmez zaten. asıl türbilansa girenler kodlama üzerine olan yan ve alt türev bölümler. bilkent ctis burslu bölüm 3k dan 4 k ya gerilerken %50 si 40k dan 50 k lara gerilemiş tam ücretli 58k dan 135k ya atmış. bir de şu sorunsal var. ctis mesela hiç de kolay olmayan bir bölüm. malum infernix den biliyoruz. ders ti lab dı ödevlerdi baya dert yakınmıştı. 4k lık öğrenci iyi kalitede mezun olur ama hadi 30-40k ile girenlerde başarır ama ücretli okuyan 130k lık öğrenci mezun olsa bile ki illaki olur o nasıl bir dolulukta mezun olur şüpheliyim. zaten önü daral bir sektör. ama 10-20k lar ile girilen ceng lerde bir sıkıntı olmaz.

• Kod yazımı artacak da kodu insanlar yazmayacak. 100 kişilik programcı ekipleri 5 kişiye inecek, o 5 kişi de AI işi yaparken onu denetleyecek. Hatta bir süre sonra insanın AI'ın yaptıklarını takip edip anlayabileceğini bile sanmıyorum, henüz o noktaya gelmedik ama AI yüzünden işten çıkarmalar başladı.

Şu anda AI, parça parça kod yazdırırsanız istediğiniz kodu yazıp verebiliyor. Komplex bütün yığınlar halinde ise başarılı sonuç vermiyor. Daha kaç ay bu şekilde gider?

gerçekten enteresan bir bilinçlenme. okan üniversitesi tam burslu ingilizce yazılım mühendisliği 39kdan 180kya düşmüş.180k ile 39klık yeri insan hangi motivasyonla yazdı cidden merak ettim ya bu adamı tebrik etmem lazım

bence de okunur hala bilgisayarda okunmaz diye birşey yok ama sırf bilgisayar diye insanlar taşra veya saçma özeller yazıp garip garip sıralamalardan mezun olunca silikon vadisi gibi ortamlarda çalışacağını düşünüyordu. büyükşehirlerdeki köklü okullarda okunur yani. cerrahpaşa için sizi tebrik ederim hocam ayrıca o sıralamadan gelmesini beklemeyip şu şekil değişimi sevindirmiştir elbet.

Hocam iyide bilgisayar dediğimiz alan derya deniz. Burada basit kodlamaları yapabilen yapay zeka ileride orta düzey ve ileri düzey kodlamaları da yapabiliyor hale gelse dahi belli bir alanda uzmanlaşmış rutin işleri yapmayan sektörde ne istediğini bilen muhendislerin işsiz kalmasının bence hala imkanı yok. İstanbul Üniversitesi dekanı şadi hoca da sektörde 2 yıllık bilgisayarcıların işsiz kalabilme tehlikesi yaşayacağını ön görürken 4 yıllık işi rutin olmayan sorunlara çözüm üretebilen mühendislerin piyasada asla işsiz kalmayacağını ön görmüştü. Hatta bu durumu da " bizim zamanımızda paket uygulamalar çıkmıştı , bizimkiler bana insanların bir daha uygulama yazmaya ihtiyaç duymayacağını bu yüzden de işsiz kalacağımı söylüyorlardı " diye açıklamıştı. Sanal dünya hala gelişim aşamasında. Hala yapabileceğimiz onca şey varken sektörü isteyipte secememis gençlerin olması bence bizimkilerin tamamiyle garanti meslek tanimiyla ve günümüzde ekonomik krizin yasatti darbogazla alakali. Tabii ki sektör asla pandemi dönemindeki gibi olmayacak fakat yeni nesilin bizden de teknolojiyle iç içe büyümesi ve her gelen neslin daha büyük tüketici olması sektörü oldurmeyecektir.

• maviplanet kullanıcısına yanıt

Bu olay gerçeken sıkıntı aslında. Yani bilkent'e 50k'dan girmeleri değil de, kötü sıralama yapanan genelde kötü okula gitmek zorunda kalıp orada kötü eğitim almaya mecbur edilmesi, insanlar arasındaki farkı daha da açıyor.

130k yapmış kişi çalışırsa yapabilir ama ben deneyim ve gözlemlerime dayanarak çalışmayacağını düşünüyorum.

Bu sene olan en kötü şey vakıflarda yaşandı aslında; burslu-paralı arasında hem maddi düzey hem de akademik düzey açısından iyice uçurum olacak artık.

Backend ve frontend işlerini bitirsin yapay zeka; tüm sektör çöker, tekstil mühendisliğine döner bilgisayar. Para piyasadaki şirketlerden geliyor, bu kadar ilgi görmesinin sebebi de bu oldu.

Zaten bu seneki sonuç, bazı şeyleri de kanıtlamış oldu. Yeni nesil, bilgisayar seviyor, bilgisayara ilgi var falan hep hikaye, bir anda elektronik yükselişe geçti bilgisayar puanları düştü; çoğunluk trend ve para peşinde sadece.

Bakalım zaman gösterecek hocam. Bence 2 yıllık yeni açılan bölümlerin is bulma sansi coook duserken ve bunlar piyasadaki issizligi azaltirken muhendislikler icin biraz daha rekabet edilesi bir piyasa bizi bekliyor.

• Bu sıralamaların düşmesinin ana sebeplerinden birisi sosyal medyada yazılımcılar işsiz kalacak, yapay zeka yazılımcıları işsiz bırakacak(bu konu hakkında bilgisi olmayanın da her şeye bir fikir olması da ayrı bir gülünç durum) gibi ifadeleri dikkate alarak kariyerlerine yön vermesinden kaynaklanıyor. Arkadaşlar yapay zeka insanları işsiz bırakmaz veya tüm kodu baştan aşağı yazamaz. Bir ürün ortaya çıkarken kod kısmı sadece %10-20 sini oluşturuyor. Bu yüzdelik kısmı da zaten buglarla vs. ile geçiyor ki yazılımcılar bir ürünün bir kısmını kodlarken belirli bir yapı ile kalıplaşmış kod yapılarını revize ederek geliştiryorlar. Aldıkları hataları Stackoverflow ya da github gibi sayfalarda arıyorlardı. Yapay zeka ile bu hızlanmış oldu. Yok yapay zeka işsiz bırakcak filan bunlar fasa fiso. Sürekli gelişen bir sektör illaki geliştirmeler olacak bunlara ayak uydurmak zorundayız. Tabiri caizse amele olarak görülen yapılar ortadan kalkacak iş yükü azalacak ve bir ürünün yapısı geliştirirken süreç hızlanacak başka yapılara da geçişler hızlanacaktır.

Bölüm de o kadar alanla ilgili bilgisiz insanlar vardı ki insanlar algoritma-structure yapısını son sene duyuyorlardı. Sırf maaş yüksek vs. diye seçiyorlardı. Aslında yapay zeka bu insanları soğuttu. Bu iş sevilmeden, ilgi görmeden yapılacak bir iş değil ki tüm sektör aslında öyle ilgi alaka var ise bir yola girilmeli yoksa her sabah söve söve yataktan kalkarsınız.

Umarım sektör daha çok bilgili gençleri eğitir de yazılım alanında bir tık ileri seviyede oluruz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Kimse kusura bakmasın ama 2 senelik bölümlerin 4 seneliğe geçiş dışında pek bir işlevi veya şansı olduğunu düşünmüyorum ben. Teoride güzel bir uygulama aslında, 2 senede pratik eğitim ver falan, ama Türkiye'de pek işlemiyor.

Asıl bu açılan AI, Siber güvenlik vs bölümler ne olacak? Bunları özel üniversiteler fazladan garantili dolan kontenjan şeklinde kullanıp para basacaklar ama bu bölümlere eğitim verecek adam bile yok ortada...

Eğitimde büyük değişiklikler de görebiliriz, ama devletler ve üniversiteler mevcut yapıyı korumaya zorlayacaklardır. Yalnız gerçekten internetten alınan eğitimlerle rahat iş bulunan bir yapıya doğru geçiş olursa, üniversitelerin sonu gelebilir. En azından yazılım, AI, bilgisayar tarzı bölümler için böyle bence, diğer alanlarda internetten eğitimle verim alındığını görmedim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.