Şimdi Ara

24v çakmaklık şarj girişinden cep telefonu, tablet vs şarj etme?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir arkadaşımın minibüsü var ve 24v çakmaklık şarjı olduğunu söyledi. Ve telefon, tablet, vs cihazlarında kullanmak için 12v çakmaklık şarj cihazı almak istedi. Üzerinde her 12-24V yazan çakmaklık şarj cihazları bu işi görür mü?

Ayrıca meraktan soruyorum, bu araç şarj kitleri 12v yahut 24v olsa bile kendi içlerinde amperi düşürüp, üzerine bağlanan cihazın istediği kadar amper verme prensibi ile çalışmıyor mu? Eğer bu şekilde çalışıyor ise arkadaşım minibüsünde 24v bir çakmaklık şarj cihazı ile de tüm elektronik ürünlerini şarj edebilir sanırım? Yok eğer tüm elektronik ürünlerin araç şarjlarında şarj olabilmeleri için illa ki 12v gerekiyor ise o halde tüm minibüs, otobüs vs kullanıcıları 24v-12v dönüştürücü özellikli bir şarj cihazı mı alıp kullanıyor?

Sanırım çakmaklık şarjı 12v yahut 24v çıkış gücü sunsa da, çakmaklığa takılan her şarj cihazı bu volt değerlerini zaten 5 volta düşürüp üzerine bağlanan elektronik ürüne öyle akım gönderiyor doğru mudur?

Sonuçta misal LG G5 telefonumu, taksi (12v) yahut otobüs (24v) çakmaklık şarj cihazı ile şarj etmek istediğimde ikisi ile de sorunsuzca şarj olacaktır değil mi? Eğer doğru ise arkadaşımın minibüsü için 24v çıkış sunabilen bir çakmaklık şarj cihazı alması kâfi o zaman. Yoksa taksilerin çakmaklık şarjı için üretilen 12v bir şarj cihazını alıp kendi minibüsünün çakmaklığına takarsa yanacaktır sanırım.

Özetle arkadaşımın, 24v çakmaklık şarj girişi bulunan minibüsünde tüm elektronik cihazlarını şarj edip kullanabilmesi için üzerinde "12-24v" ibaresi bulunan herhangi bir çakmaklık şarj aleti alması yeterli mi yoksa direkt 24v olanı mı alması gerekir.

Yani aşağıdaki 2 üründen hangisini alması gerekir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radyoaktif -- 2 Mayıs 2018; 19:0:37 >

• 24 için ayrı bir şarj cihazı alması gerek iyasadaki ucuz 12 volt olanlara andanmayın minibüsün 2 aküsü var 24 ediyor ama cakmak grişi 12 dir 24 değildir bir ölçün derim
  • sessizlerin_umudu kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler hocam. Ölçme şansım yok çünkü araba burada değil. Sırf arkadaşım benden konu ile ilgili ricada bulunduğu için bir bilene sorma gereği duydum. Her araç aküsü 12v sanırım. Peki iki akü birbirine seri mi bağlı yoksa paralel mi? Zira eğer paralel bağlı ise gerilim eşit olacağından çakmaklığa gene 12v verecek sadece akım değişkenlik gösterecek, paralel bağlı ise bu sefer akım değeri eşit olup voltaj değeri toplanacak yani 24v olacak doğru mudur? Yani araçlardaki birden fazla akünün birbirine bağlanmasının seri-paralel olarak illa ki bir standardı vardır ama inanın bunu daha önce hiç düşünmemiştim ve bilmediğimden soruyorum.

Yani aküler birbirine seri bağlı ise 24v bir çakmaklık şarj cihazı alacağım.
    Paralel bağlı ise 12v da işimi görecektir.

Siz ne diyorsunuz hocam?
  • Benim bildiğim bazı şarj cihazlarında mc34063 var, bu çipin kataloğunu veya şemalarını incelerseniz 12 ve 24 vdc çalışabileceği yazar yani ilave devre veya parçaya ihtiyaç duymaz.

İlave bilgi vereyim: Akü veya piller paralel bağlanırsa gerilim aynı kalır örneğin 12vdc fakat amperi artar, seri bağlanırsa gerilim artar toplanır, amper aynı kalır.
  • 34063 40V'a kadar çalışabilir. Diğer entegreler de aşağı yukarı bu civarlara kadar çalışabilmektedir. Ayrıca 34063, harici güç transistoru ile desteklenmezse 500 mA'e kadar çıkış verir. Zaten kaliteli ürünlerde değil de uyduruk ucuz ürünlerde karşımıza çıkar. Kaliteli ürünlerde daha güçlü entegreler kullanılır.

Ayrıca çift akü kullanılmasının sebebi yeterli marş gücünü elde edebilmektir. Atıyorum 12V ta 600A ihtiyaç varsa voltajı 24'e çıkarınca akım 300A'e düşer. Bu sayede daha güvenli ve daha kolay kablolama anahtarlama yapılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 3 Mayıs 2018; 14:5:42 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • radyoaktif kullanıcısına yanıt
    seri bir şekilde 2 akü bağlanır ve 24 volt elde edilir 12 12 paralel bağlanırsa amperi atartar akünün ama aracın motoru ilk çalışmada 24 volt istiyor genelde böyle oluyor dizel kamyonlardada bu şekil.

cakmak girişi 24 volttan 12 volta düşebilir üretici bir devre koyar ve 12 yapabilir yada 24 yapıp uğraşmayadabilir.

piyasadaki ucuz ürünler 24 voltu kaldıracağını pek zannetmiyorum cünkü a101 bim gibi yerlerde satılan 5 10 tl lik sarj cihazlarından alıp kullanmıştım ve hem düzgünn sarj etmiyordu telefonu hemde aşırı ısınıp içindeki devre yanıyordu hatta içinde cam sigortası olmasına rağmen sigorta patlamadan içindeki entegre patlamıştı bu birden 12 volt bir telefona giderse zaten cıkışlarını yakar ve bir daha sarjda olmaz. 40 50 tl lik marka ürünlerden alın onalrda hem 24 hem 12 volt ile çalışan cihazlar var içerisindeki devrelerde kalitelidir bu cin malları 1 direnç 1 kıcı kırık entegre koyup 12 voltu 5 volta düşürüyor entegrede 1 amper bile veremiyor ki 500mili amper anca üretiyor kalitesizlikten akıyor

• Cevaplar için canı gönülden teşekkür ediyorum arkadaşlar. Yani özetle, alacağım kaliteli bir çakmaklık şarj cihazında "12/24v" ibaresini görmem kâfi mi? Zira aşağıdaki üründe sadece "24v" yazıyor da ondan soruyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.