Şimdi Ara

2ohm Amfi Ayarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bende 4 kanal bir amfi var 3. ve 4. kanala köprülü bass bağlı, 1. ve 2. kanallara midrange ve tweeter girmiştim. 2 midrange ve 2 tweeter vardı bunlar birbirine paralel amfiye giriyorlardı. Ben sistemdeki tweeter`ları kaldırdım ve yerine midrange koydum, sistemde 4 midrange olmuş oldu. Midrange`leri de aynı şekilde önceki midarenge`ler ile paralel girdim. Daha iyi bir ses alacağımı sanıyordum fakat ses yükselmesine rağmen kalite çok düştü, sanki hoparlörler bozukmuş gibi çalmaya başladı.

Önceki bağlantı
    1 takım midrange (4ohm) + 1 takım tweeter (8ohm)

Şimdiki bağlantı
    1 takım midrange (4ohm) + 1 takım midrange (4ohm)

Benim anlamadığım şudur arkadaşlar, zaten önceki bağlantıda da ohmaj 2 ye düşmüyor muydu? Şimdiki bağlantıda da ohmaj 2 ye düşüyor. Acaba sesteki bozulma bu nedenden midir? (Hani ohm düştükçe şiddet artar, ohm yükseldikçe kalite artar... olayları)

Bu sistemdeki bozulmayı amfiden (hz ve gain ayarlarından) düzeltmek mümkün müdür? Yoksa önceki bağlantıya mı döneyim?

Lütfen bir akıl verin arkadaşlar, yardımcı olun. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi subaru_dream -- 3 Kasım 2020; 22:39:30 >

• Önceki bağlantınız 2 ohm değil 2.67 ohm'dur. (4 ve 8 ohm paralel)

Bu değeri şuradan hesaplayabilirsiniz:

https://www.allaboutcircuits.com/tools/parallel-resistance-calculator/

Ancak aradaki 0.67 ohm ses kalitesinin düşmesini tek başına tam açıklamaz.

Eski kullandığınız hoparlörlerle yeniler arasındaki kalite farkından kaynaklanabilir.

Bu arada neden 2 mid-range kullandınız anlamadım.

Eğer bunlar tweeter'lı, yani koaksiyel hoparlörler değilse tizleri vermek için mutlaka tweeter'a ihtiyacınız var.

Ek not: 2 kanalınız köprülü ve bas hoparlörü sürüyor...

Köprülü bağlantı amfinizin besleme devresini zorlar.

Zira 2 kanalı köprülü olarak kullandığınızda köprülü çıkış gücü 2 kat artmaz. Bu durumda amfinin çıkış gücü 4 kata kadar artmak ister. Zira köprülü bağlantı 2 kanalın seri bağlantısıdır. Bu durumda çıkış voltajı 2'ye katlanır (aynı seri bağlı piller gibi). Güç ise voltajın karesi ile doğru orantılıdır. Bu durumda 2 kanal güç olarak 4 katı güç üretmek ister ama amfinin besleme kaynakları buna müsaade etmez. Netice olarak köprülü bağlantı da amfinizin kaynaklarını emmekte, mid'lere giden kaynakları azaltmaktadır. Köprülü kanalda 4 ohm altında bas kullanmayın, mid'lerin empedansında da dikkatli olun. Daha fazla güç istiyorsanız bası ayırın ve ayrı bir mono amfi ile besleyin. Normal koşullarda buna gerek yok, elinizdeki sistem büyük ihtimalle yeterince kaliteli ses verebilecektir.

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. Sistemdeki tweeter yerine midrange koyma sebebim; arka taraftaki yolcular tweeter cıyaklamasından rahatsız oluyorlardı, bende midrange daha detaylı çalar mantığıyla 1 takım midrange girdim.

Şimdi hocam öneriniz nedir? Amfiyi değiştirmeden, bass'ı ayırmadan sesi düzeltebilmemin bir yolu var mıdır?

Ya da şöyle söyliyim; şuan sistemdeki 2 takım midrange birbirinden farklı markalarda, farklı güçlerde, frekansları yakın değerlerde, sadece ohmaj'ları aynı. Bu yüzden olabilir mi?
  • subaru_dream kullanıcısına yanıt

Öncelikle oto ses sistemleri konusunda çok tecrübeli olmadığımı belirteyim...

Farklı marka kullanmanız çok büyük etken değil.

Sorun kaynak cihazdan da kaynaklanabilir. Hoparlörlerden de...

Kaliteli bir set hoparlörün cıyaklamadan dengeli bir ses vermesi gerekir.

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Hocam o zaman yine de fikirlerinizi alayım, ne kadar iyi değilim deseniz de benden fazla bildiğiniz aşikar 😁

Hocam, bende ki 4 kanal amfi 4ohm'da 60rms. 2ohm'da 90rms veriyor. 1. ve 2. kanala girdiğim midrange'lerin ise bir takımı 75rms, diğer takımı 60rms. Özellikleri aşağıda;

2ohm Amfi Ayarı

2ohm Amfi Ayarı

2ohm Amfi Ayarı

Hocam, bunların güzel bir arada çalabilmesi için amfiden nasıl bir ayar yapmam gerekiyor?

• subaru_dream kullanıcısına yanıt

Neticede bunlar pek tanınmış markalar değil.

Yerli ithalatçıların Çin'den gözlerine kestirip getirttiği fason ürünler.

Bu arada amfi etiketi üzerine "Input Impedance: 4 Ohm" yazmışlar. Yani input/output - giriş/çıkış terimlerini karıştıracak kadar özensizler. Bu arada, 2 Ohm önerdiklerini göremedim. Amfi 2 ohm hoparlör sevmiyor olabilir.

Tizle ilgili sorununuz radyo/CD cihazınızın ton ayarlarından kaynaklanıyor olabilir. Herhalde preamplifikatör çıkışlarını kullanıyorsunuz. Yani kendi hoparlör çıkışlarını dirençlerle zayıflatarak amfiyi beslemiyorsunuzdur...

Tweeter'sız mid kullanarak başarılı netice alacağınızı sanmıyorum.

Hoparlör olarak en azından bari koaksiyel (tweeter'ı göbeğinde) Sony marka hoparlör kullanın derim.

Bu fason hoparlörlerden daha iyi netice verecektir.

• Eski düzen ne işe ona tekrar dönün, gain ayarı yüksek ise teybin sesi %50 olmadan anfi son sese yakın gireceğinden sesi bozar.

Tiz hoparlörleri ön tarafa alın, tiz hoparlör + sına 4.7ohm 5w drenc bağlayın, sesi 4 ohm düşecektir, anfi tiz hoparlör için fazla zorlamaz çünkü arada kondansatör var, mid hoparlörü ise tüm den 4 ohm yük olarak görür, ses verimi düşer,

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.