Şimdi Ara

2x500 Raid mi, tek 1 TB mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2x500'lük RAID mi yapayım yoksa tek 1 TB'lık mı alayım?

Oyun ve internet için kullanacağım, uygulamalarda ve özellikle oyunlarda bana ne kadar performans sağlar?

Eğer 1-2 saniye daha hızlı yükleyecekse hiç bulaşmayayım.

(Güvenlik falan sorun değil, giden gitsin)

Anakart AMD tabanlı olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1.8T -- 28 Temmuz 2010; 17:07:30 >

• 2 adet 500gb harddisk'i ne tip Raid yapacaksiniz? Raid0 mi? yoksa Raid1 mi?

Raid0= simultane dosya ulasimi,
    amac:okuma ve yazma zamanlarindan kazanmak, windows daha hizli acilir, programlar daha cabuk calistirilir.
    kotu yanlari:harddisklerden herhangi biri zarar gorurse belgeler geri getirilemez.. Harddisk omrunu kisaltir.

Raid1= dosya guvenligi saglamak icin harddiski aynalamak
    amac:belgeleri korumak
    kotu yanlari:dosya okuma ve yazma hizlari yavaslar..

Raid0 islemleri oyunlarda cok az etkiye sahiptir; sadece oyunun cabuk kurulmasi ve cabuk baslamasini saglar.. Sinematik yuklemeler ve bolum gecislerindeki yuklemeler hizlanir.. ayrica internetin herhangi bir sekilde hizi artmaz..

Raid islemi icin kullanacaginiz iki tane 500gb harddisk, Windows'da tek 500gb olarak gozukur.. Raid yapmadan 1tb harddisk zaten 1tb harddisk olarak gozukur. Bu sebeple 1tb harddiskin depolama alani daha genistir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 28 Temmuz 2010; 17:39:16 >
  • Anakartta raid kontrolcüsü bulunuyor. İşlemciye ek yük getireceğini sanmıyorum. Loading ekranları daha kısa sürüyor doğal olarak raid0 yapınca. Ben windows ortamında çok fazla bir fark hissetmedim. En çok dosya kopyalarken yazarken hissediliyor hız farkı.
  • oyun ve internetse raid işine bulaşma bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: hrnayn

oyun ve internetse raid işine bulaşma bence

• quote:

Orijinalden alıntı: hrnayn

oyun ve internetse raid işine bulaşma bence

Bence tam tersi. Bilgisayarda sürekli oyun oynayan biri için sağlam kurulmuş bir raid (Raid0), kesinlikle tek diske göre fark yaratacaktır.

Muhtemelen arkadaş oyunları internettten imaj şeklinde indirip, kurulum yapacak. Bu durumda raid, hem oyunların diske kurulumunda hem de oyuna giriş ve ara yükleme sürelerinde ciddi fark yaratacaktır (elbette oyununa göre değişmekle birlikte genelde ciddi bir fark mevcut). Bu arada bana göre 3-5sn bile ciddi farktır.

Daha önce P965 çipsetli (ICH8R kontrolcüsüne sahip) Abit AB9 QuadGT üzerinde 2 tane ST3250410AS'yi Raid0 modunda kullanmıştım ve tek diske göre ciddi fark vardı.

Şu anda tek HD103SJ kullanıyorum ama en kısa zamanda (daha doğrusu ne zaman elime para geçerse [öğrenciyim]), forumda da incelemesi yapılan HD502HJ'den iki tane alıp raid yapmayı düşünüyorum. Önemli olan raid kurulumunun yanında bir depo disk bulundurmak. Kaybetmek istemediğiniz dosyaları depo diskte tuttuğunuz sürece korkmaya gerek yok.

Raid'e maliyet açısından baktığımızda da, ciddi bir maliyeti olmadığı görülebilir (depo için bir diskiniz var olduğunu sayarsak tabii). Misal bugün 1tb'lık en hızlı disklerden biri olan, HD103SJ 115 liraya alınabilirken, iki tane HD502HJ'nin maliyeti 150 lira civarında. Arada 35 liralık bir fark var ve kesinlikle değer.

Salt gb başına maliyeti, tek diske göre yüksek olsada, iş fiyat/performansa geldiğinde hiçbir tekil disk, sağlam kurulmuş bir raid ile kapışamaz.

• artısını eksisini iyi düşünmek lazım 3-5snyeyi araken raid 0 patladığı lazımda oyunun yarıda kalıp tekrar baştan başlamakta adama koyar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SATA 3 MÜ YOKSA SATA 2 Mİ?
    2 yıl önce açıldı
    2 tb mı 4 tb mı
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Senelerdir raid0 kullanıyorum bir kere patladığını görmedim.Üstelik kullandığım pc lerin hepsinin ram fsb bütün veriyolu hızları arttırılmış vaziyette.Hız farkı var elbette oyunlarda zip açarken vs..
    Sana tavsiyem raid0 yapacaksan ufak boyutlu disk al:Mesela 250x250 olsun ama yanına da arşiv için kullanacağın bir tane Depo disk al.
  • bende hayalerimden biridir raid 0
    oyunlarda fps bazında getirisi yok ama oyun yüklemeleri loading ekranı çok hızlı geçicek pc hızlı açılıp kapancak.

birde depo amaçlı disk daha almanız gerekicek bununda hesabını yapın. ben bu sıralar F-P pc toplucam raid koysam mı koymasam mı kararsızım
  • hayir 500 gb olarak kullanacaksin tam olmasada 2 kati kadar bir hizla tekbir kaybin var eger hd lerden biri bozulursa tum veriler gider
    hd bozulmasida o kadar kolay degil
    bu arada raid0 dan bahsediyorum raid 1 yaparsan 250gb olur ama verilerin guvende olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr_burak -- 29 Temmuz 2010; 22:17:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1.8T

Tamam şimdi oldu. 2. mesajdaki arkadaş RAID 1'i söylüyormuş.

Ya benim verilerim kıymetli değil, giden gitsin umurumda olmaz.

Maksat gözle görülür, yaptığıma değecek performans artışı olsun!

O zaman RAID0 yapacaksın performans artışıysa istediğin.
  • peki raid0 yapmak yerine sataIII disk alsak olmaz mı??? o riske girmek istemeyen ve arşivci biri olarak soraym dedim =))

bir tane sataIII disk alıcam 1Tb yarısında işletim sist. kurulu olcak, dier yarısı depo...onun harici alacağım iki tane sataII hdd ler ve mevcut dizüstüm ile kullandığım 1tb ve 500gb harici usb diskleri de kasaya takıcam (nasıl takılıyor takılıyor mu bilmiyorm ama öyle ümit ediyorum :D) bunlar da arşiv olucak...

bu şekilde kullanmayı düşünüyorum fakat alternarif işime yaricak ve bndan daha avantajlı başka bir fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim...saygılar iyi forumlar...
  • anladım...
    peki bişi daha sorayım...şu an notebook ta kullandığım 3.5" lik iki adet harici harddisk im var...pc mi topladığımda bunları kutularından söküp kasaya sata olarak takabilr miyim?? benim için çok önemli bir soru lütfen bilen biri bana cevap versin ve hasarsız nasıl yaparım bi anlatsın...cevaplar için şimdiden teşekkürler...saygılar...iyi forumlar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mirut
    anladım...
    peki bişi daha sorayım...şu an notebook ta kullandığım 3.5" lik iki adet harici harddisk im var...pc mi topladığımda bunları kutularından söküp kasaya sata olarak takabilr miyim?? benim için çok önemli bir soru lütfen bilen biri bana cevap versin ve hasarsız nasıl yaparım bi anlatsın...cevaplar için şimdiden teşekkürler...saygılar...iyi forumlar...

Harici diskler ucuz olsun diye içlerine düşük performanslı diskler konuluyor. Pek tavsiye etmem.
  • 1.5 tb lik arşivim var onlarda...kaldı ki biri wd 500gb 32mb cach dieri maxtor 1tb 64mb cash hiç de ucuza almamıştım :((
    çok düşük değil performansları ya memnunum 3 yıldır kullanıyorum..böyle bir imkanım var mı varsa nasıl yapabilirim o önemli benim için...kasaya bunlar hariç 2 hdd daha alıcam zten 1er tb lik arşive devam :))
  • yapabilirsin dostum garanti dışı kalır ama çok kaliteli diskler oldugunu zannetmiyorum çünkü usb hddlerde gönderim hızını usb sınırlıyor.
  • garantileri zaten 2 yıldı ve bitti sorun diil garanti...
    hıza gelince zaten usb diil sata olarak bağlıcam bi nebze hızlı olur şimdikine oranlar...satadan usb ye dönüştürülüyor diye biliyorum...yanlışsam düzltin..teşekkürler cevaplar için...
  • dostum tabiki baglarsin ama icindeki hd kin sata oldugunu sanmam cunku usb yavas oldugundan sata degil ide hd koyarlar genelde eger anakartinda ide varsa baglayabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr_burak -- 7 Ağustos 2010; 13:05:04 >
  • içindekinin ıde mi sata mı olduğunu nasıl anlayabilirm??
  • iki disk'te aynı marka aynı modelse RAİD0 olarak kullanmak çok daha mantıklı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.