Şimdi Ara

3.7 lityum pili 12 volta yükseltme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Forumda yeniyim. Aslinda eskiyim takipçi olarak ama bu anlamda yeniyim. Şimdiden ilginize alakanıza teşekkür ediyorum.

Arac supurgesini şarjlı hale getirmek istiyorum. Maksat hobi olarak ugras olsun bana.

Bu durumda sormak istedigim bir sey var sizlere. Elimde 18650 pillerden var. Bunlarin 3 veya 4 tanesini paralel bağlayarak cikisina Ayarlanabilir Step Up Boost Voltaj Regülatör Kartı - XL6009 - 4 A olarak aldigim voltaj yukselticiyi bagladim ve 12v a ayarladim. Sarj kismi icin de bildiginiz uzere 5v 1 a olarak satilan micro usb girişli moduller var. Onlardan baglamayi düşünüyorum.

Sorun su ki. 12v cikia aldim ama amper degeri cok dusuk olsa gerek ki arac süpürgesini calistirmadi.

Sizlerin görüşlerini merak ediyorum. Nedendir sizce?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Calistiriyor hatta ama zar zor dönüyor. Eklemeyi unutmuşum bunu.

• Yeterli akım sağlanamıyor demekki , veya motor yatak sarmış falanda olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3,7v lityum pil ile XL6009 devresinden 12v da alabileceğiniz max akım 1 amper civarıdır. Bahsettiğiniz 4 amper, girişten çekebileceği akımdır. Şöyle düşünün. Siz devreye girdiğiniz voltajın yaklaşık 3-3buçuk katını çıkıştan almak istiyorsunuz, o zaman giriş akımını bu kata böleceksiniz. Yani karttaki kayıpları da düşünürsek 3,7v 4amper giriş ile 12v 1 amper çıkış elde edersiniz. Çıkışa bağladığınız tüketici daha fazla akım çekmeye çalışırsa kart bir süre sonra yanacaktır.

Oto süpürgeleri yüksek akım çektikleri için bu kartla (XL6009) çalıştırmanız imkansız olacaktır.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Peki hocam bunu yapabileceğim bilginiz daha yüksek akim veren bir yöntem veya kart var midir? Ya da şu da olabilir mi:

Yine 4 pili seri bağlasam cikisa da 7812 regülatör eklesem. Pilleri sarj için de bahsettiğim 5v 1a sarj akimi veren modüle bendeki karti ekleyerek cikisi pillerin sarj voltaji olan pil sayisi kadar 4.2 v versem (4 pil icin 16.8 v gibi) ve bu cikisi pilleri saej icin kullansam olur mu acaba?

Dediğim gibi farklı fikirlere acigim. Powerbank banklar paralel baglantiyla bu isi yapiyor bir yöntemi vardir diye düşünüyorum.18650 piller yuksek akim da verebilir diye biliyorum.

Bu arada motor saglam denedim onu da.

• 7812 Den hele hiç akım çekemezsiniz ki zaten buna gerek kalmadan 3 Pili seri olarak kullanabileceğiniz pil yatağı alarak yaklaşık 12 v elde edersiniz. Lityum piller tam doluyken 4.2 volta ulaşırlar. Buraya kadar kolay aslında. Zor olanı bu pilleri şarj etmek. En sağlıklısı ama uğraşlısı her seferinde pil yatağından çıkarıp modülle tek tek şarjetmek. Ya da paraya kıyarım derseniz 3s balancer şarj kartı alıp pilleri seri olarak tek kabloyla şarj etmek.

• mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    7812 dememin sebebi voltaji dengelemesi. Fazla pil soylememin sebebi de şarjın uzun gitmesini istemem. Ayrica cihaz 12 v civarında voltaj gelmezse çalışmıyor. Bir güvenlik mekanizmasi var icinde galiba. Sarj meselesi zor dediğiniz gibi. Ya pil yatagi ve bittikce sarj (nitecore d4 sarj makinem de var aslında) ya balans şarj.

Peki dediğim gibi 5v 1a module XL6009 ekleyip voltaji ayarlayarak sarj edemez miyiz acaba? Ben bunu 2 pille guvenli bir yere koyup deneyeyim en iyisi. Bu piller tehlikeli oldugundan cok sayida pille denemeden once test etmeo gerek herhalde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu arada calistirmak istedigim cihaz 12v 12.5 watt. Yanlis hesaplamadiysam 1 amper civarında oluyor galiba.

• Seri bagli olan 3 pilin her birine ayri ayri baglanti yaparak micro usb devrelerden 3 tane eklesem ve sarj etsem olur mu peki?
    Pillerin arasina diyot da eklenebilir diye düşünüyorum.

Bahsettigim devre bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi papa-midnite -- 15 Mayıs 2017; 15:16:1 >
  • Ben yaptım kullanıyorum 3 adet li-on pili seri bağlayın balanslı uygun şarj devreside koyun içine veya dışardan yapın li-on pil koruyucu şart belli voltun altına düşmemeli ve kullanın. 3.7v u 12v yükselterek pek fazla verim elde edemezsiniz kocaman bir devre yaparsanız başka tabi oda süpürgenin içine sığmaz.
    En uygunu 3 seri pil uygun şarj ve deşarj uzun süreli kullanım.
    Kolay gelsin.
  • 2 tane 18650 pili seri bağladım ve seri baglantida diyot kullandim. Az da olsa kayip oluyor diyotla tabi. Baglantidan sonra 8.2 gibi bir voltaj elde ettim.

Sarj icin de her pili ayri sarj etmek uzere kablolar cikardim. Kullanmakt oldugum nitecore d4 cohaza ayri ayri temas ettirdim. Sarj etmeye başladı hata vermedi. Tabi 1 dk falab tuttum. Pilleri bosaltip bunu devre ile deneyeceğim bakalım patlar mi sarj mi olur görecegiz.

• Diyotla deneme yaptım oldu demiştim. TP4056 lar şarj işlemine başladı ancak uzun süreli ve tam şarj denemedim. Şu aşağıdakilerden birisini yapsam olur mu sizce ?

Edit: Bu arada 3 TP4056 olan düzenekte tek kaynaktan besleme yaparak aynı anda 3 pili de şarj etmeyi düşünüyorum. Tek TP4056 ile ilgili eklediğim saçma ve muhtemelen kısa devre olur ama yine de ekleyeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi papa-midnite -- 17 Mayıs 2017; 0:18:28 >

• Böyle bir şema hem pratikte hem de teorikte kısadevre...

Keşke bu kadar basit bir çözümü olsaydı. İlla yapacaksanız 3s lityum şarj kartı alın, hem de çıkış için düşük voltaj korumaları da mevcut

• İlk resimdeki şema ise ancak kartları farklı kaynaklardan beslerseniz çalışır. Yoksa şasileri ortak olduğu sürece kısadevre olmaya devam edecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

İlk resimdeki şema ise ancak kartları farklı kaynaklardan beslerseniz çalışır. Yoksa şasileri ortak olduğu sürece kısadevre olmaya devam edecektir.

Anladım hocam teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.