Beyler bedelliye giderken alınması gereken malzemeler en çok sorulan sorular arasında. Ben de bunu tecrübe eden biri olarak bunları yazayım dedim. İnternette dolaşan, bir arkadaşımın da aldığını söylediği asker setinde -her şey dahilmiş :)- yer alan ürünlerin ne işe yaradığını yazacağım. Valla ben giderken pek araştırmadım. Kimse de pek bişi söylemediği için de çok zorlandım ama dönüp baktığımda bu farkları anlamak kolay oluyor.
Öncelikle askerkolisi.com sitesinin temel, tavsiye ve her şey dahil diye üç farklı seti var. Bunları da kendi aralarında 3-6-9-12-18 fanila/boxer/çorap olarak ayırmış. Ben en fazla ürünün olduğu setin içerisindeki malzemeler üzerinden ihtiyaç derecesini yazacağım. Yani hangi malzeme alınmalı, alınmamalı gibi.
18 adet fanila (Kollu veya kolsuz): Bahar veya yazın gidiyorsanız kesinlikle fazla fanila alın çünkü yıkama sorun olabiliyor. Bir de güneşin altında tüm gün yürüyünce her türlü terliyorsunuz. O koku ve pisliğin üzerine yapışma hissi aklıma geldikçe iğreniyorum -YAZ: Günde 1 (max 2 günde bir, ben terlemiyorum diyenleri görürüm orada) -KIŞ: 2-3 günde 1 FANİLA 18 adet asker çorabı: Her gün değiştireceksiniz. Bunun terlemesi falan da yok, botun içerisinde yaz kış çok kötü kokuyor ayaklar. -YAZ: Günde 1 -KIŞ: En fazla 2 günde 1. 1 adet bot boyası: Her türlü o botlar her gün boyanıyor. En kötü haliyle 2-3 günde bir iki böyle bir ihtimal yok. 1 adet bot parlatıcı sünger: Bazen botları parlatıcı ile üzerinden geçiyordum. Olmazsa olmaz değil. 1 adet ayak ve pişik pudrası: O pudrayı kullanmadan askerliğini bitiren kişi kıçı başı yanmıştır kesin. Bir kez de olsa kullanırsınız. 1 adet bot vatkası: Bot vurmaları için bire bir. Aldığınız bot kesin önden ya da arkadan vuracak. Bunu engellemek için pratik bir yol. Ben ilk kez askerde gördüm vatkanın ne demek olduğunu. 1 çift tabanlık: Şart üstü şart. Yani bütün gün ayakta olacaksınız ve full yürüyorsunuz rap rap. Özellikle topuk kısmı fena şekilde ağrıyor. İmkanınız varsa 30-40 liraya jel alabilirsiniz. O da var bu sitede ayrıca. Her yerde satılıyor yani. 1 çift Gezer siyah terlik: Akşam yemeğinden sonra serbest bıraktıklarında ayaklarınızın hava alsın istiyorsanız kesinlikle alın. Ben almıştım, aşırı iyi oluyor. Namaz kıldığım için benim için şarttı zaten, botlarla uğraşılmıyor. 1 adet bot kilidi: Ben aldım 1 hafta kullandım, baktım bir sıkıntı olmadı kullanmadım. Ama botları yer değiştiren (çalınan) olmuştu 1 adet bot fırçası: Yaz dışında gidiyorsanız kesin alın. Bot çamurlarını dökmenin başka çaresi yok. Yağmurlu hava sonrasında ihtiyaç oluyor. 1 adet boyuna asmalı asker cüzdanı: Kesinlikle almanız gerekiyor. Boyuna asmalı olması çok önemli. Normal cüzdan kullanabilirsiniz ama düşer, kaybolur diye tavsiyem boyuna asmalı olanlar. Uzun dönemler kullanmıyor usta birliğinde ama acemi ve bedelliye şart. 1 rulo tuvalet kağıdı: Evden getirebilir, küçük peçete alabilirsiniz. Orada tuvalette kullanabileceğiniz bir peçete yok, onu bilin de. 1 adet dolap veya valiz kilidi: Bizim dolapların kitlenmesi yasaktı ama sivil depoya götürdüğümüz valizi kitlemiştim. 1 adet dikiş seti (İğne ve 3 renk iplik): Almadım. Küçük bir yırtık oldu pantolonda ama uğraşmadım açıkçası. Zaten büyük yırtık olsa terzi falan halledilir. 1 adet tıraş çantası: Kesinlikle alınması lazım. Diş fırçası, jilet köpük derken, bunları çanta içine koymayınca elde hiç olmuyor. Tek çantaya hepsini sığdırın rahat edin. 1 adet banyo jileti: Normal banyo fark etmez ama en az bir kez daha kullanmanız gerekecek. 1 adet sabun kutusu: Kalıp sabun kullanıyorsanız alabilirsiniz. 1 adet Dove el ve yüz sabunu: Çoğu zaman sıvı sabun oluyor ama olmayınca kullanabilirsiniz. Ben yüz için dove almıştım. Zaten herkes dove satıyor. 1 adet Arko nem el ve yüz kremi: Çatlak için işe yarıyor. 1 adet yara bandı: Götürmedim. 1 adet tırnak makası: Evden de götürebilirsiniz. 1 adet cımbız: Evden de götürebilirsiniz. Kaş ve yanak için kullanmıştım. 1 adet ’12’li çengelli iğne’: Yatak düzeni için önemli. Yatağın çarşafı gece kaydığı için sabah düzenlemesi zor oluyor. Bir kez yapın, sabah kalktığınızda sadece küçük düzenlemelerle gerin sadece. Sonra üzerinde bozuk para sektirin 2 adet metal dolap askısı: Dolap düzeni için komutanlar şart koşuyor. 2-3 kesin alınmalı. 1 adet temiz-kirli çamaşır torbası: Dolap düzeni için hem bu hem de kirli torbası gerekiyor. 1’er tane yeterli. Dolap kontrollerinde bakılıyor. 1 adet çamaşır filesi: Hem çamaşır yıkayanlar için gem de banyoya giderken eşyaları yayınızda götürebilirsiniz. 1 adet elbise naylonu: Belki de en gereksiz şey bu 1 adet Arka tıraş kolonyası: Her gün ya da iki günde bir tıraş olacağınız için tahrişlere karşı bire bir. Bunu da tıraş çantasına koyuyorsunuz, kafa rahat. 1 adet Gilette tıraş köpüğü: Markanın önemi yok ama köpürtmeyle falan uğraşmamak için kesin alınmalı zaten biliyorsunuz. 6 adet Gilette Blue3 tıraş bıçağı: En az 2 götürün, sakalınıza göre siz daha iyi bilirsiniz. 6 fazla gibi geldi 30 gün için. 6 ay için iyi ürün ama. 1 adet Colgate diş macunu: İstediğiniz marka olsun fark etme 1 adet Banat kapaklı diş fırçası: Kesinlikle bunu alın. Hijyen ve temizlik olayı için kapaklı olması çok önemli. 1 adet ipli kulak tıkacı: En gerekli gördüğüm ilk 3’ten. Bizdeyken Çanakkaleli bir çocuk vardı. Yemin ederim ömrümde böyle horlama duymamıştım. Kulak tıkacı candır candır, ben duymam etmem beni rahatsız etmez demeyin. Pişman olmayın yani. 1 adet kulak temizleme çubuğu: Ben peçeteyi yuvarlayıp kullanmıştım. 2 adet ıslak mendil: Kesinlikle lazım oluyor, atın en az bir tane. 2 adet peçete: Tuvalet kağıdı, peçete kesin götürün bir şeyler. 1 adet banyo lifi: Çok kullanmayan gördüm bunu ama bunlar plastikler hızlı köpürüyor. 1 adet 30 gün etkili ayak koku giderici toz: Olmasa da olur. 1 adet tıraş havlusu: Olursa iyi oluyor özellikle kışın. 1 adet banyo havlusu: Askerde bana verdiler ama verilmeyen de varmış. 1 adet el ve yüz havlusu: Askerde verdiler. Tıraş havlusu yerine kullanılabilir. 1 adet klasik asker saati: Zırt pırt telefona bakma imkanı olmadığı için saat gerekli. Pahalı saat götürmeyin derim.
Bunların dışında yastık kılıfı getiren gördüm. Kısmete benim kılıf temizdi ama böyle yine yıkanmış ama lekeli gibi görünen kılıflar vardı. Kantinde falan da satılmadığı için millet tişörtünü koymuştu. Belki o da alınabilir. Unuttuğum ürünler varsa yazabilirsiniz.